Υπαρχουν οντως τα χρωματα: (γ)
Ένας φυσικός απαντά
Υπάρχουν όντως τα χρώματα; (γ)
Το ορατό φάσμα (που λέγεται έτσι γιατί μπορούμε να το δούμε), είναι το φωτεινότερο μέρος του ηλιακού ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Δεδομένου ότι είναι αυτό που μας περιβάλλει, η ζωή στη γη εξελίχθηκε έτσι ώστε να μπορεί να το βλέπει. Αλλ’ όμως, υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα του φάσματος εκεί έξω, όπου δεν υπάρχουν έμβια όντα με την δυνατότητα να το δουν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το φως έρχεται σε πολλά διαφορετικά μήκη κύματος εκ των οποίων κάθε μήκος κύματος αντιστοιχεί σε κάποιο χρώμα, το οποίο για να ιδωθεί σαν χρώμα, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τα μάτια του πλάσματος που το κοιτάζει, και όχι πραγματικά από οποιαδήποτε ιδιότητα (του φαίνεσθαι) του ίδιου του φωτός.
Δεν υπάρχει αντικειμενικό "πραγματικό" χρώμα στον κόσμο.
Ο χρωματισμός του ουράνιου τόξου δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κοινή (αξιόπιστη, συνεπή και ισχυρή) ψευδαίσθηση.
Η έλλειψη ικανότητας αντίληψης όλων των χρωμάτων είναι ένα πραγματικό «παλούκι» για την επιστήμη της φωτογραφίας.
Μπορεί να κατασκευάσουμε φιλμ που να συλλαμβάνουν τα χρώματα της υπέρυθρης ακτινοβολίας, εμείς όμως δεν μπορούμε να δούμε τα χρώματά της όπως επακριβώς είναι. Μπορεί να τα βλέπουμε κόκκινα ή ματζέντα, όμως δεν είναι τα πραγματικά αποτυπωμένα στο φιλμ χρώματα.
Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες «επι- στημονικές εικόνες» που βλέπουμε, όπως πχ. φωτογραφίες από αστέρια, γαλαξίες, μεμονωμένα κύτταρα, κλπ. είναι "εικόνες ψευδών χρωμάτων». Δηλαδή, οι κάμερες ανιχνεύουν μια μορφή φωτός που δεν μπορούμε να δούμε (π.χ., ραδιοκύματα), και στη συνέχεια την «μεταφράζουν» σε μια μορφή που εμείς μπορούμε να δούμε.
Σ.σ. Η απάντηση αυτή του «φυσικού» προκάλεσε μια πληθώρα σχολίων, μεταξύ των οποίων αρκετά είναι άκρως ενδιαφέροντα. Προσεχώς θα ρίξουμε μια ματιά σ’ αυτά τα σχόλια.
admin is | Topic: Εξωλογισμοί, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Φύση και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Υπαρχουν οντως τα χρωματα: (γ)”