xromata.com


Κωνια και παλι (1)

 

Επιστροφή στα «κωνία» (1.)

 

Ήλθε η ώρα να επιστρέψουμε και πάλι στα κωνία, σ’ αυτά τα στοιχεία του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, χάρη στα οποία διαθέτουμε χρωματική όραση. Χωρίς αυτά η ζωή μας θα ήταν άχρωμη και θα βλέπαμε τα πάντα σαν ασπρόμαυρη ταινία.

 

 

Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στο παρελθόν τόσο στα κωνία όσο και στα ραβδία. Τώρα θα αναφερθούμε σ’ αυτά πιο συγκεντρωτικά και πιο απλά.

Τα κωνία είναι τριών διαφορετικών τύπων και κάθε τύπος περιέχει ιωδοψίνη, μια χρωστική ουσία παρόμοια με την ροδοψίνη των ραβδίων, η οποία έχει διαφορετική σύνθεση ανάλογα με τον τύπο των κωνίων στα οποία λειτουργεί. Όλες αυτές οι διαφορετικές οπτικές χρωστικές ουσίες περιέχουν ρετινόλη ενωμένη με διαφορετικούς τύπους οψίνης. Η ακριβής χημική τους σύσταση μας είναι ακόμα άγνωστη.

Τα ανθρώπινα κωνία είναι ευαίσθητα σε τρεις διαφορετικές σειρές του ορατού φάσματος, στην κόκκινη, στην πράσινη και στην μπλε ακτινοβολία. Κάθε ένας από τους τρεις τύπους κωνίων είναι ευαίσθητος σε μια από τις τρεις ακτινοβολίες.

 

 

Τα κωνία, όπως και τα ραβδία δεν είναι ίσα κατανεμημένα σε όλη την περιφέρεια του οφθαλμικού βολβού. Στο σημείο εξόδου του οπτικού νεύρου, την οπτική θηλή, δεν υπάρχουν ούτε τα μεν, ούτε τα δε. Έτσι, το κέντρο της οπτικής θηλής αντιστοιχεί στο «τυφλό σημείο» του οπτικού πεδίου.

Η περιοχή του αμφιβληστροειδή που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το άνοιγμα της κόρης, ονομάζεται ωχρή κηλίδα. Το κεντρικό σημείο της περιοχής αυτής λέγεται «κεντρικό βοθρίο». Εδώ, δεν υπάρχουν ραβδία και τα μπλε κωνία είναι πολύ λίγα. Σε αντιστάθμισμα υπάρχει μια μεγάλη συγκέντρωση κωνίων ευαίσθητων στην πράσινη και κόκκινη ακτινοβολία. Γι’ αυτό τον λόγο, ετούτο το σημείο έχει την μεγαλύτερη οξύτητα από τις άλλες περιοχές του αμφιβληστροειδή. Είναι το σημείο της ευκρινέστερης όρασης. Έξω από αυτό, κωνία και των τριών τύπων βρίσκονται αραιά διασπαρμένα μεταξύ των ραβδίων.

 

 

Κατά την διάρκεια της ημέρας όταν το φως είναι πολύ έντονο, και τα κωνία ενεργοποιημένα, το μάτι μας είναι πιο ευαίσθητο στο κίτρινο φως των 550nm. Αυτό γίνεται γιατί τότε υπάρχει υπεροχή των κόκκινων και πράσινων κωνίων, τα οποία όταν ερεθίζονται εξ ίσου δημιουργούν την αίσθηση του κίτρινου χρώματος. (Στην μίξη ακτινοβολιών, δηλαδή στην προσθετική μίξη χρωμάτων, όταν αναμιχθούν πράσινες και κόκκινες ακτινοβολίες αποδίδουν κίτρινο φως)

https://xromata.com/?p=198

 

 

 


is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Μίξεις χρωμάτων | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Κωνια και παλι (1)”