xromata.com


Απο το κοκκινο της φωτιας στην τεχνη (54β) [χρωματικες συνομιλιες]

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (54β)

Από το κόκκινο της φωτιάς έως την τέχνη

 

 

Μια άλλη άποψη, κατά την οποία το δώρο του Προμηθέα δεν ήταν η απλή φωτιά που ξέρουμε όλοι, αλλά η άλλη, η ισχυρότερη, η Πνευματική Ενέργεια, καθόλου δεν έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είπαμε προηγουμένως. Ίσα – ίσα, την συμπληρώνει και την ενισχύει. Η μια, η φωτιά, πυροδότησε και έθεσε σε λειτουργία την Πνευματική Ενέργεια με την οποία προικοδοτήθηκε ο άνθρωπος. Πάνε δηλαδή και οι δυο μαζί, πακέτο. «Κράτα με να σε κρατώ, ν’ ανεβούμε το βουνό».

Γι’ αυτό λοιπόν ο μύθος αναφέρει πως ο Προμηθεύς, όταν έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς για να την δωρίσει στον άνθρωπο, την έκρυψε μέσα σε ένα κούφιο καλάμι.

Τι άλλο από ένα κούφιο καλάμι είναι ο άνθρωπος χωρίς την εσωτερική πνευματική ενέργεια;

Τελικά, από όλα αυτά, βλέπουμε γιατί το κόκκινο χρώμα χαρακτηρίζεται από μια άλλη, βασική «πρωτιά».

Σε αντίθεση με το κόκκινο στα φανάρια της τροχαίας, που μας σταματά, είδαμε πως το κόκκινο μας ώθησε στο ξεκίνημα μιας εξέλιξης, στο ξεκίνημα της διαφοροποίησής μας από τα άλλα ζώα. Ακόμα και στο ξεκίνημα των καλλιτεχνικών μας εκφράσεων, γιατί ο άνθρωπος, από τα πρώτα αγγεία που άρχισε να διακοσμεί, έφτασε στο σημείο να περιτριγυρίζεται από πλήθος εκφράσεων τέχνης, όπου πλέον χρησιμοποιεί όλα τα χρώματα.

Ζωγραφική, αρχιτεκτονική, κοσμηματοποιεία, θέατρο, κινηματογράφος, ακόμα και κόμικ.

Όλες αυτές οι μορφές τέχνης, και άλλες πολλές ακόμα, είναι συνυφασμένες με τα χρώματα και έχουν, κάθε μια, τη δική της ιστορία και τη δική της συνοδοιπορία με το χρώμα, ανάλογα με την τεχνολογική εξέλιξη, την ιστορία των βαφών, αλλά και την ανθρώπινη φιλοσοφία και σκεπτικισμό των διαφόρων εποχών.

Ιμπρεσιονισμός, αρτ ντεκό, οπ άρτ, ψυχεδέλεια, είναι μερικά από τα πνευματικά ρεύματα που σφράγισαν καθένα την εποχή του, χρησιμοποιώντας τα χρώματα και τα σχήματα σύμφωνα με την έκφραση του κινήματος, επηρεάζοντας τη διακόσμηση, το ρούχο, τη μόδα της εποχής του.

 

 

 


is | Topic: κόκκινο, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Απο το κοκκινο της φωτιας στην τεχνη (54β) [χρωματικες συνομιλιες]”