xromata.com


Χλωρις και χρωματα (β)

 

 

Άνθη και χρώματα 

Ο χρωματισμός της χλωρίδας (β)

 

Όπως είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, κατά την εξελικτική πορεία της χλωρίδας, άρχισαν να εμφανίζονται τα άνθη.

Η εξελικτική ανάπτυξη των φυτών συμβάδιζε με αυτήν των εντόμων, αλλά και των πουλιών και των ζώων. Δηλαδή, από κάποιο σημείο η εξέλιξη χλωρίδας και πανίδας άρχισε να αναπτύσσεται παράλληλα και αλληλένδετα στα δυο βασίλεια, έτσι που σήμερα έχουν φθάσει σε μια θαυμάσια σχέση ή, ορθότερα μπορούμε να πούμε, αλληλεξάρτηση μεταξύ τους.

Σε κάποια είδη η εξάρτηση έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που πλέον δεν μπορεί να ζήσει το ένα χωρίς το άλλο.

 

 

Τα άνθη έχουν σαν κύριο λόγω ύπαρξης την γονιμοποίηση και αναπαραγωγή των εξελιγμένων πλέον φυτών και σ’ αυτό το σημείο, το χρώμα τους παίζει καθοριστικό ρόλο.

Η πολυχρωμία των λουλουδιών έχει σαν κύριο σκοπό την προσέλκυση των εντόμων που θα τα γονιμοποιήσουν.

Η πολυχρωμία των καρπών (δηλαδή των ανθών που έχουν γονιμοποιηθεί) ελκύει τα αντίστοιχα ζώα και πουλιά που θα φάνε τους καρπούς και θα μεταφέρουν τους σπόρους μακριά, ώστε να εξαπλωθεί το είδος.

 

 

Παρ’ ότι στην ουσία, ο καρπός είναι το ίδιο το άνθος γονιμοποιημένο, άλλος είναι ο ρόλος του άνθους και άλλος του καρπού.

Το λουλούδι επιδιώκει την γονιμοποίηση του φυτού, ενώ ο καρπός την διασπορά του. Άλλοι είναι οι γονιμοποιητές και άλλοι οι διασπορείς του φυτού.

Σε άλλους οργανισμούς απευθύνεται το άνθος για την γονιμοποίησή του και σε άλλους ο καρπός για την διασπορά του, γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές είναι τελείως διάφορο το χρώμα του καρπού από το χρώμα του λουλουδιού από το οποίο προήλθε.

 

 

Η σοφία της φύσης είναι τόσο μεγάλη δε, ώστε τα πρώιμα άνθη που δεν είναι ακόμα έτοιμα για γονιμοποίηση έχουν άλλο χρώμα από το χρώμα που παίρνουν όταν είναι κατάλληλα για να γονιμοποιηθούν.

 

 

 

Η χρωματική αυτή διαφορά πολλές φορές είναι ανεπαίσθητη για τα ανθρώπινα μέτρα, όμως σημαντική για την χρωματική αντίληψη των κατάλληλων εντόμων.

Μόλις επιτευχθεί ο σκοπός, δηλαδή γονιμοποιηθεί το άνθος, οι χρωματισμοί του φθίνουν ή μεταβάλλονται, αποκλείοντας έτσι την επανάληψη μιας πράξης που έχει ήδη συντελεσθεί.

 

 

Το ίδιο συμβαίνει και με τους καρπούς. Το χρώμα του ώριμου φρούτου που είναι κατάλληλο να φαγωθεί, το κάνει ευδιάκριτο δηλώνοντας έτσι στους ενδιαφερόμενους την ετοιμότητα κατανά- λωσής του.

 

 

Η επόμενη χρωματική αλλαγή του καρπού σημαίνει την πάροδο του κατάλληλου χρόνου και την ακαταλληλότητα πλέον της βρώσης του.

 

 


is | Topic: Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χλωρις και χρωματα (β)”