Χλωρις και χρωματα (α)
Άνθη και χρώματα
Ο χρωματισμός της χλωρίδας (α)
Μπαίνουμε στον Μάιο και τι καλύτερο για να εορτάσουμε την Πρωτομαγιά από μια αναφορά στα χρώματα των λουλουδιών;
Πριν ξεκινήσουμε, ένα ερώτημα:
Υπήρχαν ανέκαθεν τα πολύχρωμα λουλούδια, που με τα χρώματά τους, ιδιαίτερα την άνοιξη, είναι μια απόλαυση οφθαλμών;
Εσείς τι λέτε;
Ήταν πάντα έτσι ποικιλόχρωμοι οι κήποι;
Προσωπικά, απολάμβανα πάντα τα χρώματα των λουλουδιών, ενώ ποτέ μου δεν αναρωτήθηκα αν υπήρχαν πάντοτε λουλούδια, από τότε που εμφανίστηκε η χλωρίδα στον πλανήτη μας.
Γενικά δεν γνώριζα πολλά πράγματα, σχεδόν τίποτε, για το πώς χρωματίζεται η χλωρίδα και τα άνθη, που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της.
Αυτά έως το 1992. Εκείνη την περίοδο, στην τότε ερευνητική «ομάδα των χρωμάτων», μας γεννήθηκε το ερώτημα, έτσι με τους συνεργάτες μου παρακαλέσαμε τον Κύριο Δημήτρη Πολίτη, διακεκριμένο βοτανολόγο, φυτοπαθολόγο, του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, να μας κάνει μια διάλεξη, σχετικά με τα χρώματα των λουλουδιών.
Ο Δημήτρης Πολίτης έφυγε πριν λίγους μήνες για το μακρινό ταξίδι, όμως άφησε πίσω του, στην μνήμη μας, εκείνη την ομιλία του και στα χέρια μου τα χειρόγραφά της.
Η ομιλία ξεκινούσε με μια αναδρομή προς τα πίσω. Πάρα πολύ πίσω. Πιο πίσω κι από την εποχή των δεινοσαύρων. Σε ένα τοπίο όπου τα πάντα ήταν πράσινα. Μόνο πράσινα. Αναφερόμαστε φυσικά στην χλωρίδα.
Οι χρωστικές του φυτικού κόσμου, εκτός από την χλωροφύλλη, εμφανίσθηκαν πολύ αργότερα στην εξελικτική βαθμίδα των φυτών.
Ναι! Επικονιάσεις και γονιμοποιήσεις γίνονταν και τότε, όχι όμως με χρωματιστά λουλούδια και μελισσάκια να μεταφέρουν την γύρη τους.
Τα άνθη τότε ήταν ειδικοί βλαστικοί σχηματισμοί επάνω στα φύλλα, στα σημεία όπου σχημα- τιζόντουσαν οι σπόροι.
Οι πρωτόγονοι αυτοί φυτικοί σχηματισμοί είχαν μόνο πράσινο χρώμα, το χρώμα της χλωροφύλλης, είτε σκούρο, είτε ανοιχτό.
Με άλλα λόγια, οι προ Παραδεισένιοι κήποι δεν είχαν τα παραδεισένια χρώματα που νομίζουμε.
Ζωντανά «απολιθώματα» των φυτών εκείνης της εποχής έχουμε και σήμερα. Είναι τα πτεριδόφυτα, στα οποία ανήκουν οι γνωστές μας φτέρες, που ακόμα και σήμερα αναπαράγονται με τον ίδιο εκείνο πρωτόγονο μηχανισμό.
Έκτοτε, καθώς προχωρούσε η εξέλιξη της φύσης, μέσα στην πάροδο εκατομμυρίων ετών, άρχισαν να εμφανίζονται αυτά τα εξειδικευμένα όργανα παραγωγής που σήμερα τα λέμε λουλούδια.
Στην αρχή ήταν απλά με απλά χρώματα και δεν ήταν σύνθετα όπως τα περισσότερα σημερινά άνθη. Η εξελικτική τους πορεία συνεχίστηκε. Άρχισαν να γίνονται σύνθετα και πολύμορφα, να αποκτούν αρώματα, να χρωματίζονται έντονα με πολύ- χρωμους συνδυασμούς και να καταλήξουν να είναι ένα χάρμα οφθαλμών καθώς απλώνουν τα χρώματά τους σε κήπους, δάση, πεδιάδες, ακόμα και στις γλάστρες των μπαλκονιών.
admin is | Topic: Φύση και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Χλωρις και χρωματα (α)”