xromata.com


Το χρωμα στα ζωα (Α) – Color on animals (A)

 

 

 

 

 

Η Μεγάλη μητέρα και η χρήση των χρωμάτων

(Συνέχεια 2η)

 

 

  Το χρώμα στα ζώα (Α)

 

 

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η φύση χρωματίζει «με σοφία» τα πλάσματά της. Σε προηγούμενο post αναφέραμε δυο από τους βασικότερους αυτούς λόγους.

Ο ένας από τους δυο αφορά στην προφύλαξη (καμουφλάζ) των ειδών της από ανεπιθύμητους άρπαγες.

 

 

 

 

 

 

 

Ο δεύτερος αφορά στην διαιώνιση των ειδών, όπου τα χρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο.

Η διαιώνιση των ειδών λοιπόν, όπως ήδη είχαμε αναφέρει, είναι ο ένας και ο βασικότερος από τους δύο λόγους για τους οποίους η Φύση χρωματίζει σοφά τους ζωντανούς οργανισμούς της, ώστε τα χρώματα να λειτουργούν ελκυστικά ή σημειολογικά για την τέλεση της αναπαραγωγής.

 

 

Επανειλημμένως αναφερθήκαμε στην ερυθρίαση των ερωτογενών ζωνών (λόγω συσσώρευσης περισσότερου αίματος, επομένως και περισσότερης χρωστικής αιμογλομπίνης η οποία κάνει την περιοχή να φαίνεται ερυθρότερη απ’ ότι συνήθως), όταν το άτομο είναι έτοιμο για συνεύρεση. Αυτό λειτουργεί σαν «σήμα» ερωτικής ετοιμότητας και συμβαίνει ιδιαίτερα στον άνθρωπο, αλλά και σε άλλα ζώα.

 

 

Ειδικά ο άνθρωπος έφτασε στο σημείο να τονίζει τις ερωτογενείς ζώνες του με τεχνητούς χρωματισμούς,

 

 

όπως το κραγιόν στα χείλη, το ρουζ στα μάγουλα, ακόμα και τις θηλές γυμνόστηθων χορευτριών με στόχο την πρόκληση..

 

 

 

 

 

Πέρα από την ένδειξη ετοιμότητας, με σκοπό την διαιώνιση και αναπαραγωγή των ειδών, το χρώμα χρησιμοποιείται από διάφορα είδη του ζωικού βασιλείου για την έλξη συντρόφου, ιδιαίτερα την έλξη  θηλυκών συντρόφων. Αντίθετα με ότι συμβαίνει στον άνθρωπο, όπου το θηλυκό στολίζεται,  καλλωπίζεται για να προσελκύσει το αρσενικό, στα ζώα τα αρσενικά είναι εκείνα που είναι επιφορτισμένα με την προσέλκυση συντρόφου.

 

 

Το μπλε πρόσωπο του μανδρίλου, τα κόκκινα οπίσθια του μπαμπουίνου, οι πρασινοκέφαλες αγριόπαπιες και η σκουρόχρωμη χαίτη του λιονταριού είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

 

 


Translated into English


Great Mother and the use of color.
(2nd part)
Color on animals (A)



There are many causes that Nature colors "with wisdom" her creatures. In a previous post were mentioned two of the most important reasons.
One of these two reasons is the protection (camouflage) of the species from unwelcomed predators.
The second one is the perpetuation of the species where colors play an important role.
Perpetuation of the species, as we already mentioned, is the one and most basic of the two reasons that Nature colors wisely living organisms, so colors have an attractive or semantic function in carrying out breeding.
Repeatedly was referred the flushing of erogenous zones (due to accumulation of more blood, and therefore more hemoglobin pigment which makes the area seem more reddish than usual) when a person is ready for mating. This serves as a "label" of sexual readiness and occurs particularly in humans and other animals.
Especially man reached the point of highlighting the erogenous zones with artificial colors, such as lipstick on lips, cheeks blush, even coloring the nipples of topless dancers for challenge..
Apart from signal to perpetuation and reproduction, colors are used by several species of the animal kingdom to attract partner, particularly for the attraction of female companions. Contrary to what happens in humans, where female are dressed, groomed to attract males, in animals males are those who are responsible for attracting a partner.
The blue faced mandrill, red baboon's bottom, the green headed ducks and the dark mane of lions are some examples.


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

One Comment, Comment or Ping

  1. Ν_ΟΝΕ

    1

    Για σου Πανο εχουμε αρκετο καιρο να τα πουμε και ευχομαι να εισαι καλα εσυ και οι υπολοιποι της παρεας των χρωματων.Σε ενα προηγουμενο post με ειχες ρωτησει για το ονομα μου οπου στο παρελθον χρησιμοποιυσα,ναι εγραφα με το ονομα Γιωργος ,οποτε απο εδω και στο εξης θα χρησιμοποιω το ψευδωνυμο μου Ν_ΟΝΕ. Ας μπω στο θεμα,στο παραπανω post αναφερεις οτι στο ζωικο βασιλειο τα ζωα εχουν με καποιο συγεκριμενο χρωμα στιςερωτογενεις ζωνες με σκοπο να προσελκυσουν το αντιθετο φυλο για την αναπαραγωγη τους.Το ιδιο κανει και ανθρωπος αλλα με τεχνικα μεσα.Και τα ερωτηματα που μου γενιουνται ειναι τα εξης.(α)Πρεπει και ο ανθρωπος να χρησιμοποιει τα τεχνιτα μεσα για την ελξη του αντιθετου φυλου;(β)μηπως εχουμε και εμεις συγκεκριμενα χρωματα -ερεθισματα ,αλλα λογο του υπερκορεσμου τον χρωματων και την λανθανουσα παιδεια εχουμε απολεσει την πραγματικη ενεργεια των χρωματων-ερεθισματων και με αποτελεσμα να δημιουργειτε συνγχιση στην ανθρωπινη διαθεση;.Ελπιζω να μην εχω δυυσκολες αποριεςκαι περιμενω απαντησεις απο εσενα η οποιος αλλος καλος/η φιλος/η μπορει να απαντησει.Φιλια σε ολους υγεια και καλες επαναστατικες εμνευσευσεις.
    27-6-11

    26 Jun

Reply to “Το χρωμα στα ζωα (Α) – Color on animals (A)”