Πίνακες του Ishihara – Ishihara tables
Πίνακες του Ishihara
Αυτό το post βασίζεται περισσότερο σε εικόνες παρά σε λόγια.
Σας παραθέτουμε μερικούς από τους πίνακες του Ishihara test που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της χρωματικής όρασης.
Δείτε τους, παίξτε μαζί τους και ανακαλύψτε αν πράγματι έχετε φυσιολογική χρωματική όραση.
Αν με αυτούς τους πίνακες, αλλά και με άλλους που θα αναρτηθούν προσεχώς, διαπιστώσετε ότι κάτι «δεν πάει καλά», μην βγάλετε τελικά πορίσματα μόνοι σας.
Καλό είναι να συμβουλευθείτε κάποιον εξειδικευμένο οφθαλμίατρο.
Αλήθεια, μήπως παρακολουθεί το site κάποιος σχετικός με το θέμα οφθαλμίατρος; Εάν ναι, ας μας δώσει τα στοιχεία του να τα έχουμε καλού – κακού.
Άτομα με φυσιολογική χρωματική όραση διακρίνουν μέσα στους πίνακες -κατά σειρά- τους εξής αριθμούς:
57 – 29 – 16 – 10- 7 – 6 – 5 – 2
όμως στον τελευταίο πίνακα, άτομα με φυσιολογική όραση διακρίνουν τον αριθμό 5, ενώ άτομα με δυσχρωματοψία βλέπουν τον αριθμό 2 .
Σ’ αυτούς τους τελευταίους πίνακες μάτια με φυσιολογική χρωματική όραση διακρίνουν τους αριθμούς:
3 – 8 – 74 – 42 – 42 – 26
Translated into English
Ishihara Tables
This post is based more on images rather than words.
Here are some tables of “Ishihara test” used for the control of color vision.
Watch them, play with them and find out if you have normal color vision.
Although with these tables, but also others who will be posted soon, if you find that there is something "wrong" with your color vision do not derive final results by yourself.
It is advisable to consult a qualified.
Truly, is there such an ophthalmologist following this blog?
If so, if there is any one, please let us know your existence and contact in any case.
People with normal color vision distinguish in the first table series the following numbers:
57 to 29 – 16 – 10-7 – 6 – 5-2
But in the last table, people with normal vision distinguish number 5, while people with defective color vision see number 2.
In these second series of paintings eyes with normal color vision distinguish numbers:
3 – 8 – 74 – 42 – 42 – 26
admin is | Topic: Δυσχρωματοψία | Tags: None
11 Comments, Comment or Ping
Evrydiki
Πολύ ενδιαφέρον!!
Ουφ,ευτυχώς…τα ματάκια μου βλέπουν τέλεια ακόμα!
🙂
admin
Χαίρομαι Evrydiki που τα ματάκια σου βλέπουν τέλεια τα χρώματα. Το “ακόμα” είναι περιττό γιατί τα χρώματα ή τα βλέπεις (εκ γεννητής) ή δεν τα βλέπεις, εκτός και αν προκύψει σοβαρή βλάβη του οπτικού νεύρου ή του εγκεφάλου μετά από ατύχημα ή σοβαρή ασθένεια.
Χθες – προχθές έτυχε να βρεθούν μπροστά από τον υπολογιστή μου 2 άτομα και τα “κάθισα” για “εξέταση”.
Προς μεγάλη μου έκπληξη, ο πρώτος, ένας νεαρός άντρας, διέκρινε μόνο τον αριθμό 16, ενώ στον πίνακα όπου οι φυσιολογικοί βλέπουν 5 και οι άλλοι 2, είδε αμέσως το 2 και μόνο αυτό.
Η άλλη, μια μεσήλικος κυρία, διέκρινε όλους τους αριθμούς, αν και δυσκολεύτηκε σε κάποιους, ενώ στον διφορούμενο πίνακα είδε πρώτα το 2 και μετά το 5. Αυτά!
περιμένω αναφορά εντυπώσεων και από άλλους. Για να δούμε!
Πάνος
16-11-10
Irene Κey
Νταξει…και δόξα το Θεό καλά τα βλέπω ακόμα … :)))
admin
Ντάξει Irene Key, αφού τα βλέπεις καλά πάντα θα τα βλέπεις καλά, οπότε το “ακόμα” περισσεύει…
Τα χρώματα ή τα βλέπει κανείς ή όχι. Η δυσχερής ή μειωμένη χρωματική αντίληψη μας ακολουθεί από γεννησιμιού μας (θέμα κληρονομικότητας). Μόνο από οφθαλμολογικό ή εγκεφαλικό ατύχημα μπορεί να προκύψει ελλειπής χρωματική αντίληψη.
Πάνος
1-2-11
anthi ~24~
έκανα κ εγώ το τεστ….χμ….πολύ ενδιαφέρον κ μπράβο που τ ανεβάσατε…. 🙂 ωστόσο…δε ξέρω…προβληματίστηκα… γιατί έκανα κάποια λαθάκια(4 συνολίκα…)….άσε που κ στην πραγματικότητα σχεδόν πάντα ξεχωρίζω με δυσκολία τ πολύ σκούρο μπλέ με το μαύρο….πφφφφφ!! τ να πω δε ξέρω….
7-2-11
admin
4 λαθάκια, anthi ~24~, σε ποιο τεστ τα έκανες; Στο τεστ του Ishihara (αυτό με τους αριθμούς) ή στο άλλο με ταγεωμετρικά σχήματα; Εάν είναι στο δεύτερο μάλλον δεν είναι και τόσο σοβαρό. Πιθανόν να πρόκειται για μια μη τέλεια ευκρίνεια κάποιου χρώματος (ή για όχι καλή εκτέλεση του τεστ). Εάν όμως τα λάθη έγιναν στο τεστ με τους κύκλους και τους αριθμούς, τότε πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή, το δεύτερο τεστ (με τα σχήματα) βοηθά να εντοπίσουμε εάν είμαστε πρωτάνοπες, δευτεράνοπες ή τριτάνοπες.
Λυπάμαι που άργησα λίγο να απαντήσω.
Πάνος
12-2-11
Maria
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο τέστ πρέπει να γίνεται με τις τυπωμένες κάρτες και όχι με εικόνες σε οθόνη υπολογιστή. Σε μερικούς από αυτούς τους κύκλους οι χροιές είναι πολύ κοντινές ή μία στην άλλη με συνέπεια και η παραμικρή διαφορά να δίνει άλλη αίσθηση. Αυτό οφείλεται στο ότι η φωτεινή πηγή σε μια οθόνη είναι διαφορετική από ότι είναι σε τυπωμένο χαρτί. Ακόμα και με τις τυπωμένες κάρτες υπάρχει η οδηγία ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένη πηγή φωτισμού. Οπότε τα αποτελέσματα με τις παραπάνω εικόνες δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα.
Ευχαριστώ,
Μαρία
MSc Colour and Imaging Science
28-2-11
admin
Σου απευθύνομαι Maria στον ενικό, (αν και δεν σε γνωρίζω, μάλλον) όχι από υπεροψία ή αγένεια, αλλά γιατί θεωρώ φίλους όσους κάνετε τον κόπο να συμμετέχετε στα comments.
Πολύ σωστή η σημείωσή σου και επεξηγεί στους φίλους του site τα ευάλωτα σημεία των test μέσω υπολογιστών. Σ’ ευχαριστώ γι’ αυτή την βοήθεια και ενημέρωση. Το μόνο που είχα γράψει σε κάποιο από τα σχετικά posts είναι πως αν κάποιος ανακαλύψει ότι κάτι δεν πάει καλά με την χρωματική του όραση παίζοντας με τα τεστ του υπολογιστή, να μην τα εμπιστευθεί τελείως αλλά να επισκεφτεί κάποιον εξειδικευμένο οφθαλμίατρο.
Πριν κλείσω σου ζητώ να μου εξηγήσεις τί σημαίνει το MSc Colour and Imaging Science που είναι κάτω από το όνομά σου. Πιστεύω πως θα με ενδιαφέρει.
Πάνος
28-2-11
Jiannis
Δυστυχώς από την πλευρά μου, ελάχιστους αριθμούς διακρίνω με απόλυτη ακρίβεια. Κατά το παρελθόν, σε κάποιες οφθαλμολογικές εξετάσεις είχε εντοπιστεί ότι έχω ελαφριά δυσχρωματοψία μεταξύ κίτρινου και μπλε αλλά στα ανωτέρω τεστ Ishihara δυσκολεύθηκα με όλες τις αποχρώσεις. Προς το παρόν βέβαια δεν ανησυχώ σε σημείο που να επισκεφθώ κάποιον εξειδικευμένο οφθαλμίατρο, το πολύ πολύ να φορέσω κάλτσες διαφορετικού χρώματος 🙂
5-11-2015
ΑΥΓΟΥΣΤΑ
Πάνο, τις προάλλες, διαβάζοντας ένα κείμενο σχετικά με τις επιδράσεις των πλανητών, έγραφε, ότι ένας πλανήτης μπορεί και επηρεάζει στο χρώμα των μαλλιών, ματιών κλπ. Αλλά ο ίδιος πλανήτης, δίνει άλλα χρώματα στις γυναίκες και άλλες στους άνδρες. Ποιός παράγοντας – αν γνωρίζεις – είναι αυτός που επηρεάζει τα χρωμοσώματα και δεν είναι μόνο η κληρονομικότητα, η οποία μπορεί μεν να συμβάλει αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας;
Reply to “Πίνακες του Ishihara – Ishihara tables”