xromata.com


Συνεντευξη μα τα χρωματα [ρι’]: Πρασινο [α’]

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[ρι΄]

 

 

Πράσινο

[α΄]

 

-Γειά σου Άνθρωπε. Είμαι το πράσινο χρώμα και ήλθε η σειρά μου να σου μιλήσω και να σου αυτοπαρουσιασθώ, όπως έκαναν πριν από εμένα το μαύρο, το άσπρο και το κόκκινο. Το γιατί παίρνω εγώ την σκυτάλη, μόλις προ ολίγου στο εξήγησε ο οργανωτής της συνέντευξης.

Σου αυτοπαρουσιάζομαι λοιπόν και σου λέω πως είμαι ένα από τα τρία παράγωγα χρώματα του οικείου σου χρωματικού συστήματος RYB, (αφαιρετικής μείξης ή άλλως μείξης βαφών) που σου είναι γνωστό εδώ και πολλούς αιώνες έως σήμερα.

Τα άλλα δυο παράγωγα χρώματα είναι το μωβ και το πορτοκαλί και μαζί αποτελούμε την τριάδα των δευτερογενών παραγώγων ή συμπληρωματικών χρωμάτων.

Εγώ, το πράσινο, παράγομαι από την ανάμειξη των δυο βασικών μπλε και κίτρινο και είμαι το συμπληρωματικό του τρίτου βασικού, του κόκκινου, γιατί κόκκινο + πράσινο (ήτοι μπλε + κίτρινο) συμπληρώνουμε την τριάδα των κυρίων / βασικών χρωμάτων.

Με το συμπληρωματικό μου χρώμα, το κόκκινο, πολλές φορές εξισορροπούμε, ενώ εάν αναμειχθούμε (σαν βαφές) παράγουμε ένα μη – χρώμα, κάτι μεταξύ καφέ και μαύρου. Ανάλογα με τις ποσότητες πρόσμειξης.

Το ίδιο μη – χρώμα παράγω επίσης εάν αναμειχθώ με κάποιο από τα άλλα δυο δευτερογενή χρώματα, το μωβ ή το πορτοκαλί.

Όμως η προσθήκη ελάχιστου κόκκινου σε πράσινα χρώματα τα κάνει πιο σκούρα, πλούσια και μυστηριώδη.

Η προσθήκη κίτρινου κάνει τα πράσινα πιο φωτεινά, έως κιτρινοπράσινα που σχετίζονται με την άνοιξη, την γονιμότητα και την νεότητα.

Με προσθήκη μπλε χρώματος, τα πράσινα γίνονται βαθύτερα και ψυχρότερα.

Ναι! Είμαι ένα από τα ψυχρά χρώματα, όπως φαίνεται και από τον χρωματικό κύκλο όπου βρίσκομαι στην περιοχή των ψυχρών χρωμάτων, ανάμεσα στο μπλε και το κίτρινο.

Ανάμεσα σε αυτά τα δυο χρώματα βρίσκομαι και στο φάσμα, όπου τα μήκη κύματος των πράσινων ακτινοβολιών κυμαίνονται στα 5500 Α [μονάδες Αγκστρομ]. Εστιάζομαι πολύ καλά από το μάτι σου Άνθρωπε, παρ’ αυτά όμως μαζί με το συμπληρωματικό μου το κόκκινο είμαστε τα χρώματα που κατά κύριο λόγο συγχέουν τα άτομα που πάσχουν από δυσχρωματοψία καθώς και όλα τα διχρωματικά ζώα.

Είμαι χρώμα ευπροσάρμοστο, πολυποίκιλο, με πολλούς συσχετισμούς και αντιθέσεις.

Είμαι το χρώμα της αναγέννησης (άνοιξη, βλαστοί). Συμπτωματικά ήμουν αγαπητό χρώμα κατά την ιστορικοί περίοδο της Αναγέννησης, όπου τα νυφικά φορέματα είχαν συνήθως πράσινο χρώμα.

Από την άλλη είμαι επίσης και το χρώμα της αποσύνθεσης (μούχλα, νεκρική απόχρωση, οργανικές εκκρίσεις όπως βλέννες, χολή, μύξες κλπ.)

Σαν τέτοιο είμαι το χρώμα με το οποίο χρωματίζεις Άνθρωπε συνήθως φανταστικά τέρατα, όπως δράκους, μάγισσες και εξωγήινους. Ίσως επειδή επίσης είμαι το χρώμα πολλών αμφιβίων και ερπετών που σου είναι απεχθή.

Επί τη ευκαιρία, αφού αναφέρθηκα σε πράσινα βατράχια, φίδια, σαύρες κ.α., σου λέω πως παρ’ ότι πολλά ζώα είναι πράσινα, το χρώμα τους δεν οφείλεται σε χρωστικές ουσίες γιατί πράσινες χρωστικές δεν υπάρχουν στο ζωικό βασίλειο.

Το πράσινο χρώμα των ζώων είναι δομικής προέλευσης, δηλαδή οφείλεται σε διάθλαση ακτινοβολιών φωτός από φολίδες, λέπια, φτερά ή τρίχωμα.

Πολλές φορές η εμφάνισή μου στο ζωικό βασίλειο οφείλεται στην σκέδαση μπλε ακτινοβολιών πάνω από μια επίστρωση κίτρινων χρωστικών.

Σαν χρωστική ουσία λοιπόν δεν υπάρχω στην πανίδα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως η τουρακοβερδίνη που δίνει το πράσινο χρώμα των πουλιών τουράκο.

Αντιθέτως είμαι το κατ’ εξοχήν χρώμα του φυτικού βασιλείου αφού είμαι το χρώμα της χλωροφύλλης, του βασικού χυλού της χλωρίδας, δηλαδή του φυτικού κόσμου, αντίστοιχης προς τον βασικό χυλό του ζωικού βασιλείου, του κόκκινου αίματος, αλλά σε αυτό το θέμα θα επανέλθω αργότερα.

Σαν χρώμα, ακριβώς λόγω της άρρηκτης σχέσης μου με την βλάστηση με εκλαμβάνεις σαν το χρώμα της ελπίδας, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της προσδοκίας, ακόμα και του πλούτου, παράλληλα όμως επισημαίνω κίνδυνο και ανασφάλεια γιατί μέσα στην πράσινη φύση της βλάστησης και των δασών μπορείς να βρεις αφθονία τροφών και νερού, προστασία και κάλυψη, παράλληλα όμως μέσα στη ίδια των πράσινη βλάστηση μπορεί να ενεδρεύουν εχθροί, σαρκοφάγα ζώα, αλλά και δηλητηριώδεις καρποί και έντομα. Επίσης μπορεί και να χαθείς μέσα εκεί.

Γι’ αυτό και το πράσινο χρώμα χρησιμοποιείται στον έγχρωμο κινηματογράφο σε ταινίες ή σκηνές σχετικές με την φύση, την ανωριμότητα, τον κίνδυνο, δυσοίωνες καταστάσεις, το σκοτάδι, την επιστημονική φαντασία, μεταφυσικές και μυστηριώδεις καταστάσεις, όπως η Σμαραγδένια πολιτεία του Μάγου του Οζ.

Με αφορμή την αναφορά στον κινηματογράφο θέλω να σου θυμίσω πως εδώ και έναν αιώνα περίπου, λίγο περισσότερο – λίγο λιγότερο, έχει εισβάλλει στην καθημερινή ζωή σου το χρωματικό σύστημα RGB, το σύστημα της προσθετικής ανάμειξης που αφορά στις φωτεινές χρωματικές ακτινοβολίες.

Όχι πως δεν υπήρχε ανέκαθεν, αφού χωρίς χρωματικές ακτινοβολίες δεν μπορείς να δεις τα χρώματα, όμως δεν το γνώριζες. Το αγνοούσες μέχρι πριν δυο αιώνες που κάποιοι το ανακάλυψαν και άρχισαν να ασχολούνται με αυτό, ώσπου στα μέσα του 20ου αιώνα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εφεύρεση του έγχρωμου κινηματογράφου, της έγχρωμης τηλεόρασης, των Η/Υ και της κινητής τηλεφωνίας μπήκε με σθένος στην καθημερινότητά σου.

Στο σύστημα αυτό τα δυο βασικά χρώματα παραμένουν τα ίδια, μπλε και κόκκινο, ενώ το τρίτο βασικό αλλάζει και από κίτρινο γίνεται πράσινο.

Το πράσινο φως προσθέτοντας τις ακτινοβολίες του σ’ αυτές του κόκκινου φωτός παράγουν κίτρινο φως, ενώ με το μπλε παράγουν το κυανό.

Σε αυτό το σύστημα λοιπόν, των προσθετικών μείξεων, είμαι εγώ το πράσινο ένα από τα τρία βασικά χρώματα, μαζί με το μπλε και το κόκκινο, ενώ τα τρία παράγωγά μας χρώματα είναι το κίτρινο, το κυανό και η ματζέντα η οποία είναι και το συμπληρωματικό μου χρώμα στο σύστημα RGB.

Ναι είμαι ένα από τα τρία βασικά χρώματα των ακτινοβολιών του φωτός, ενώ είμαι παράγωγο χρώμα στο σύστημα χρωστικών προσμείξεων όπου παράγομαι από την ανάμειξη του μπλε με το κίτρινο.

Παράγωγο χρώμα είμαι και στο σύστημα CMYK, αλλά εδώ προκύπτω από την μείξη κυανών και κίτρινων μελανιών.

Ω! Γνωρίζω πως για κάποιους η αρχή της παρουσίασης ενός χρώματος ίσως είναι κάπως κουραστική ή ανιαρή, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά.

Δεν γίνεται να κάνεις την αυτοπαρουσίασή σου εάν δεν ξεκινήσεις από την δήλωση της θέσης σου στον κόσμο των χρωμάτων.

Οπότε σταματώ για λίγο εδώ ώστε σε λίγο να αναφερθούμε σε πιο ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον εαυτό μου, το πράσινο χρώμα.


is | Topic: αφαιρετική μίξη, Δυσχρωματοψία, Πράσινο, προσθετική μίξη, συμπληρωματικά χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα, τριαδικότητες, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη μα τα χρωματα [ρι’]: Πρασινο [α’]”