xromata.com


Φθοριζοντα ορυκτα [Α]

 

 

Τα φθορίζοντα ορυκτά

[Α]

 

 

 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα ορυκτά μπορούν να εκπέμπουν φως, εκτός από το φως που εκπέμπεται φυσιολογικά από την έκθεση τους στο φως της ημέρας ή το φως από τους κανονικούς λαμπτήρες.

Μερικοί από αυτούς τους τρόπους περιλαμβάνουν ειδικούς λαμπτήρες που εκπέμπουν μη ορατό υπεριώδες φως (τουλάχιστον όχι ορατό από τον άνθρωπο).

 

 

Το φως από αυτές τις υπεριώδεις λάμπες αντιδρά με τις χημικές ουσίες ενός ορυκτού και προκαλεί τη λάμψη του ορυκτού. Αυτό ονομάζεται φθορισμός.

 

 

Εάν το ορυκτό συνεχίζει να λάμπει μετά την αφαίρεση του φωτός, αυτό ονομάζεται φωσφορισμός.

 

 

Ορισμένα ορυκτά λάμπουν όταν θερμαίνονται. αυτό ονομάζεται θερμοφωταύγεια.

 

 

 

Και υπάρχουν μερικά ορυκτά που λάμπουν όταν χτυπηθούν ή συνθλίβονται. Αυτό ονομάζεται τριβολιφωταύγεια.

Τα φθορίζοντα ορυκτά είναι αυτά που εκπέμπουν ορατό φως όταν ενεργοποιούνται από αόρατο σ’ εμάς υπεριώδες φως (UV), ακτίνες Χ ή/και δέσμες ηλεκτρονίων. Ορισμένα ηλεκτρόνια στο ορυκτό απορροφούν την ενέργεια από αυτές τις πηγές και μεταπηδούν σε υψηλότερη ενεργειακή κατάσταση. Το φως φθορισμού εκπέμπεται όταν αυτά τα ηλεκτρόνια πέφτουν σε μια χαμηλότερη ενεργειακή κατάσταση και εκπέμπουν ένα δικό τους φως.

 

 

Αν και οι περισσότεροι συλλέκτες δεν έχουν πρόσβαση σε εκπομπές ηλεκτρονίων ακτίνων Χ ή υψηλής ενέργειας, έχουν πρόσβαση σε προσιτές  

Το ορατό φως που εκπέμπεται μετά την ενεργοποίηση από το υπεριώδες φως είναι μερικές φορές πολύχρωμο και συχνά μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από το κανονικό χρώμα του ορυκτού.

 

 

Η συλλογή φθοριζόντων ορυκτών είναι ένα δημοφιλές χόμπι και οι έμπειροι συλλέκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον φθορισμό για σκοπούς αναγνώρισης.

Την νύχτα ή σε σκοτεινά ορυχεία ή σπηλιές, ο φθορισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση ορισμένων κοιτασμάτων ορυκτών και είναι μια βιώσιμη τεχνική αναζήτησης τους.

 


is | Topic: ορυκτα και χρωματα, υπεριώδης ακτινοβολία, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Φθοριζοντα ορυκτα [Α]”