xromata.com


Ασταξανθινη

 

Ασταξανθίνη 

 

 

 

Ίσως έχετε αναρωτηθεί πώς γκριζωπές γαρίδες, καβούρια και αστακοί, αφού βράσουν ή ψηθούν αποκτούν το γνωστό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα τους.

Υπεύθυνη για την μετάλλαξη  αυτή είναι η χρωστική καροτενοειδής ουσία ‘ασταξανθίνη’ που περιέχεται στα κελύφη τους.   

Η ασταξανθίνη (Astaxanthin) είναι μία  κετο-καροτενοειδής βιο-χρωστική ουσία.

Η ασταξανθίνη ταξινομείται ως ξανθοφύλλη.

Η ονομασία ‘ξανθοφύλλη’ που σημαίνει "κίτρινα φύλλα", προέρχεται από το χρώμα των κίτρινων φύλλων στα οποία πρωτο- αναγνωρίσθηκε η οικογένεια των χρωστικών καροτενοειδών της ξανθοφύλλης και χρησιμοποιείται για την περιγραφή καροτενοειδών ενώσεων που περιέχουν συστατικά που περιέχουν οξυγόνο, υδροξύλιο ( -ΟΗ) ή κετόνη (C = O), όπως η ζεαξανθίνη και η κανταξανθίνη. Πράγματι, η ασταξανθίνη είναι ένας μεταβολίτης της ζεαξανθίνης και / ή της κανταξανθίνης, που περιέχει υδροξύλιο και κετόνη.

 

 

Όπως πολλά καροτενοειδή, η ασταξανθίνη είναι μια λιποδιαλυτή χρωστική ουσία.

Το κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα της οφείλεται στην αλυσίδα συζευγμένων (εναλλασσόμενων διπλών και μονών) διπλών δεσμών στο κέντρο της ένωσης.

Αυτή η αλυσίδα συζευγμένων διπλών δεσμών είναι επίσης υπεύθυνη για την αντιοξειδωτική λειτουργία της ασταξανθίνης (καθώς και άλλων καροτενοειδών).

 

 

Η ασταξανθίνη είναι μια κόκκινη χρωστική ουσία και παράγεται φυσιολογικά από τα μικροφύκη Haematococcus pluvialis και τον μύκητα ζύμης Xanthophyllomyces dendrorhous (επίσης γνωστό ως Phaffia).

Όταν τα φύκια πάσχουν από έλλειψη θρεπτικών ουσιών, αυξημένη αλατότητα ή υπερβολική ηλιοφάνεια, δημιουργούν ασταξανθίνη.

Τα ζώα που τρέφονται με τα φύκια, όπως ο σολομός, η κόκκινη πέστροφα, η ερυθρή τσιπούρα, τα φλαμίνγκο και τα μαλακόστρακα (δηλαδή γαρίδες, κριλ, καβούρια, αστακός και καραβίδες), στη συνέχεια αντανακλούν την κοκκινωπή χροιά της ασταξανθίνης με κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα σε διάφορες διαβαθμίσεις.

 

 

Η δομή και σύνθεση της ασταξανθίνης περιγράφηκε το 1975.

Η ασταξανθίνη δεν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο ανθρώπινο σώμα,

Η ασταξανθίνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής που προορίζεται για κατανάλωση από ανθρώπους, ζώα και υδατοκαλλιέργειες.

Η βιομηχανική παραγωγή ασταξανθίνης προέρχεται από φυτικές ή ζωικές και συνθετικές πηγές.

 

 

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την ασταξανθίνη ως χρωστική τροφίμων (ή πρόσθετο χρώματος) για συγκεκριμένες τροφές ζώων και ιχθύων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εγκρίνει ως χρωστική τροφίμων με τον αριθμό E161j .

Η ασταξανθίνη από φύκια, συνθετικές και βακτηριακές πηγές, γενικά αναγνωρίζεται ως ασφαλής

Η ασταξανθίνη είναι παρούσα στους περισσότερους υδρόβιους οργανισμούς με κόκκινο χρώμα.

Το χρώμα τους ποικίλλει από είδος σε είδος, αλλά και από άτομο σε άτομο καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή και τις συνθήκες διαβίωσης.

 

 

Η ασταξανθίνη και άλλες ουσίες σχετιζόμενες με τα καροτενοειδή, έχουν επίσης βρεθεί σε ορισμένα είδη λειχήνων στην αρκτική ζώνη.

Τα φύκια είναι η κύρια φυσική πηγή ασταξανθίνης στην υδατική τροφική αλυσίδα.

Τα μικροφύκη Haematococcus pluvialis φαίνεται να συσσωρεύουν τα υψηλότερα επίπεδα ασταξανθίνης στη φύση και είναι σήμερα, η κύρια βιομηχανική πηγή φυσικής παραγωγής ασταξανθίνης όπου περισσότερα από 40 g ασταξανθίνης μπορούν να ληφθούν από ένα κιλό ξηρής βιομάζας.

 

 

Στα οστρακοειδή οι ασταξανθίνες συγκεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στα κελύφη, με μόνο χαμηλές ποσότητες στην ίδια τη σάρκα, και οι περισσότερες από αυτές γίνονται ορατές μόνο κατά το μαγείρεμα, καθώς η χρωστική ουσία διαχωρίζεται από τις μετουσιωμένες πρωτεΐνες που την περισφίγγουν κάνοντας την να φαίνεται με ένα γκριζωπό χρώμα.

Έτσι λοιπόν αστακοί, γαρίδες και μερικά καβούρια γίνονται κόκκινα όταν μαγειρεύονται επειδή η ασταξανθίνη*, η οποία ήταν συνδεδεμένη με την πρωτεΐνη στο κέλυφος, ελευθερώνεται καθώς η πρωτεΐνη μετουσιώνεται και ξετυλίγεται αφήνοντας ελεύθερη την ασταξανθίνη.

 

 

Η απελευθερωμένη χρωστική είναι έτσι διαθέσιμη για να απορροφά το φως και να αντανακλά το κόκκινο χρώμα της.

*[αστ- (αστακός / ασταξανθίνη) προέρχεται ετυμολογικά από το οστ- (οστούν) με μετατροπή το ‘ο’ σε ‘α’].

 

 

 

 

Η ασταξανθίνη είναι αντιοξειδωτικό.

Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στη μείωση μιας φυσικής διαδικασίας στο σώμα σας που ονομάζεται οξείδωση.

 

 

Αυτή η διαδικασία μπορεί να παίζει ρόλο σε πολλές ασθένειες και αλλαγές όπως: Γήρανση, Καρκίνο, Καρδιακή ασθένεια, Οφθαλμικές παθήσεις (όπως καταρράκτης και εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας), ασθένεια Αλτσχάϊμερ,  νόσο του Πάρκινσον

Η ασταξανθίνη μπορεί επίσης να ελαττώσει φλεγμονές και να είναι χρήσιμη σε θεραπείες που περιλαμβάνουν φλεγμονές, όπως: Ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

 

 

Η εργαστηριακή έρευνα διαπίστωσε ότι ένα εκχύλισμα από φύκια που παράγει ασταξανθίνη επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού και του δέρματος, όπως και την συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς.

 


is | Topic: Διατροφή και χρώμα, ζωα και χρωματα, κόκκινο, Πορτοκαλί, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ασταξανθινη”