xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ρ’]: Κοκκινες χρωστικες τροφιμων / καλλυντικων (Α)

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

  

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

 

[ρ΄]

 

 

Κόκκινες χρωστικές ουσίες για τρόφιμα και καλλυντικά (Α)

 

[ιζ´]

 

-Σου είπα προηγουμένως Άνθρωπε, εγώ το Κόκκινο χρώμα, ότι τελείωσα με το κόκκινο στις βαφές και θα καταπιαστώ με άλλα ‘κόκκινα’ θέματα.

Όμως το θέμα που ακολουθεί δεν είναι άσχετο με τις βαφές, αλλά αποτελεί μια ιδιαίτερη επέκτασή τους σε ένα εξειδικευμένο χρωματικό θέμα, τις τεχνητές αλλά και φυσικές βαφές χρωματισμού τροφίμων και ειδών διατροφής.

Φυσικά θα αναφερθώ μόνο σ’ εμένα τις κόκκινες, τεχνητές και μη, ουσίες που προορίζονται για βαφή τροφίμων με κόκκινο χρώμα.

Για να κατανοήσεις καλύτερα το όλο αυτό θέμα, πρέπει να ξεκινήσω με την σχέση μου με την ‘όρεξη’.

Κατ’ αρχάς –και κατ’ αρχήν- σου δηλώνω ότι εγώ, το Κόκκινο, θεωρούμαι το χρώμα της όρεξης, δηλαδή το χρώμα που ανοίγει την όρεξη, ιδιαίτερα δε όταν συνδυάζομαι με άσπρο, γι’ αυτό και τα πατροπαράδοτα τραπεζομάντηλα φαγητού, τόσο στα σπίτια, όσο και σε εστιατόρια και πατροπαράδοτες ταβέρνες παλαιού τύπου, ήταν και είναι συνδυασμοί κόκκινου με άσπρο, ειδικά δε τα τραπεζομάντηλα με κόκκινα και άσπρα καρό, που δίνουν την ψευδαίσθηση πως φαγητά που τρώγονται πάνω σε αυτά είναι σαφώς νοστιμότερα.

Το ίδιο και τα στόρια που στολίζουν τα παράθυρα σε κουζίνες που χρησιμοποιούνται και σαν τραπεζαρίες, συνήθως είναι και αυτά ασπροκόκκινα καρό, ενώ οι κουρτίνες σε εστιατόρια πολυτελείας έχουν κόκκινο χρώμα.

Στα εστιατόρια δε αυτά, όσο το κόκκινο σκουραίνει προς το βυσσινί ή το μπορντό, συνδυάζει την όρεξη με την πολυτέλεια, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται αναλόγως από τα ακριβότερα εστιατόρια στην διακόσμηση τους.

Ναι λοιπόν, ο χρωματικός συνδυασμός κόκκινο άσπρο είναι αρκετά ‘ορεκτικός’, ανοίγει την όρεξη στο υποσυνείδητο σου Άνθρωπε, κάτι πολύ γνωστό στο marketing, γι’ αυτό τον χρησιμοποιεί στις συσκευασίες τροφίμων, τσιγάρων, αναψυκτικών και άλλων ειδών διατροφής που στοχεύουν στην γεύση.

Πέραν από τον συνδυασμό μου με το άσπρο, παραμένω έντονα ορεκτικό και όταν συνδυάζομαι με το κίτρινο.

Εδώ όμως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Ενώ ανοίγω την όρεξη, μετά από λίγο χρόνο την κλείνω. Παρέα με το κίτρινο σε κάνω και μπουχτίζεις.

Για τον λόγο αυτό, ο συνδυασμός κόκκινο – κίτρινο είναι ο προτιμούμενος από τις περισσότερες αλυσίδες πρόχειρου φαγητού (φαστ φουντ) όπου το κόκκινο σου ανοίγει την όρεξη για να φας και το κίτρινο, μετά από λίγη ώρα, σε «διώχνει» ώστε να παραχωρήσεις την θέση σου στους επόμενους πελάτες.

Αλλά και σε ροζ τόνους, εγώ το κόκκινο δηλαδή ξασπρισμένο, παραμένω και πάλι ορεκτικό, αλλά ηπιότερο, νωχελικότερο και γλυκύτερο.

Στις ροζ αποχρώσεις μου είμαι ό,τι πρέπει για ζαχαροπλαστεία.

Εκεί θα κουρνιάσεις, μέσα στο ροζ χρώμα, θα χουζουρέψεις, θα φας το αγαπημένο σου γλυκό και πιθανόν να σου ανοίξει η όρεξη να δοκιμάσεις και κάποιο άλλο επί πλέον.

Ναι, η ροζ απόχρωσή μου σου δίνει την εντύπωση της γλυκύτητας γι’ αυτό και είναι το προτιμούμενο χρώμα στην ζαχαροπλαστική και στα επιδόρπια (κρέμες, γιαούρτια, παγωτά κ.α.) μετά από τα ασπριδερά κρεμώδη χρώματα και τα σοκολατιά της σοκολάτας, με κορωνίδα και σχεδόν ταύτιση του ροζ με τις τσίχλες και το ‘μαλλί της γριάς’.

Πώς όμως επιτυγχάνονται όλα αυτά τα ροζ χρώματα σε γλυκά και επιδόρπια, αλλά και τα κατακόκκινα χρώματα που έχουν καραμέλες, ζελέ, ποτά και άλλα διατροφικά είδη;

Η απάντηση είναι απλή! Βάφονται!

Το ίδιο και κάποια λαχταριστά κατακόκκινα μήλα με ομοιόμορφο χρώμα, αλλά και κάποια κόκκινα κρασιά που οφείλουν να έχουν σταθερή κόκκινη απόχρωση. Βάφονται!

Βάφονται με ειδικές βρώσιμες χρωστικές ουσίες που προορίζονται για βαφή τροφίμων (food coloring) οι οποίες είναι φυσικές ή (κυρίως) τεχνητές.

Η πιο κοινή συνθετική χρωστική τροφίμων σήμερα είναι η Allura Red AC, μια κόκκινη αζοχρωστική που έχει πολλά ονόματα όπως: Allura Red, Food Red 17, C.I. 16035, FD&C Red 40,

Αρχικά κατασκευαζόταν από λιθανθρακόπισσα, αλλά τώρα κατασκευάζεται κυρίως από πετρέλαιο

Στην Ευρώπη, το Allura Red AC απαγορεύεται στη Δανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ελβετία, ενώ απαγορευόταν επίσης στη Σουηδία μέχρι την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1994.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει το Allura Red AC ως χρωστική τροφίμων, αλλά απαγορεύεται η χρήση της όπου διατηρούνται οι τοπικοί νόμοι των χωρών της ΕΕ που απαγορεύουν κάποιες χρωστικές τροφίμων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Allura Red AC έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για χρήση σε καλλυντικά, φάρμακα και τρόφιμα.

Ω! ναι! Πέρα από τα τρόφιμα το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιείται αρκετά και στην βιομηχανία φαρμάκων.

Χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένα μελάνια τατουάζ καθώς και σε πολλά προϊόντα, όπως αναψυκτικά, παιδικά φάρμακα και μαλλί της γριάς.

Το 2010, το Centre for Science in the Public Interest (CSPI) ζήτησε την απαγόρευση της χρήσης της κόκκινης διατροφικής βαφής Red 40, η οποία παρ’ αυτά, χρησιμοποιείται ακόμη.

Αχ! Να πάρω μια ανάσα και συνεχίζουμε…

Νόμιζα πως το θέμα με τους κόκκινους χρωματισμούς τροφίμων και καλλυντικών θα ήταν σύντομο, αλλά όπως βλέπεις έχει κι’ αυτό την διάρκειά του, οπότε επανερχόμαστε εντός ολίγου.

 


is | Topic: βαφές, Διατροφή και χρώμα, κόκκινο, Συνέντευξη με τα χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ρ’]: Κοκκινες χρωστικες τροφιμων / καλλυντικων (Α)”