xromata.com


Το κοκκινο στα πουλια

 

Το κόκκινο χρώμα στα πουλιά

 

 

Στον κόσμο των πουλιών, το κόκκινο χρώμα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Πολλά είδη χρησιμοποιούν το κόκκινο χρώμα για να προσελκύσουν συντρόφους ή να αποτρέψουν τους αντιπάλους τους, προσθέτοντας το χρώμα αυτό στα ράμφη, τα φτερά ή το γυμνό δέρμα τους.

 

 

Τελευταίως, δύο ομάδες ερευνητών έχουν εντοπίσει ένα γονίδιο που δημιουργεί ένζυμα που επιτρέπουν σε ορισμένα είδη πουλιών να μετατρέπουν τις κίτρινες χρωστικές από τη διατροφή τους σε αυτό το αξιοπρόσεκτο κόκκινο χρώμα.

"Για να παράγουν κόκκινα φτερά, τα πουλιά μετατρέπουν τις κίτρινες διαιτητικές χρωστικές που είναι γνωστές ως καροτενοειδή σε κόκκινες χρωστικές και στη συνέχεια τις εναποθέτουν στα φτερά", λέει ο Miguel Carneiro από το Universidade do Porto στην Πορτογαλία.

 

 

"Τα πουλιά συσσωρεύουν επίσης αυτές τις ίδιες κόκκινες χρωστικές σε έναν από τους τύπους φωτοϋποδοχέων (κωνίων) στον αμφιβληστροειδή τους για να ενισχύσουν την έγχρωμη όραση.

Ανακαλύψαμε ένα γονίδιο που προγραμματίζει ένα ένζυμο ώστε να επιτρέπει αυτή τη μετατροπή του κίτρινου σε κόκκινο στα πτηνά."

«Ηταν γνωστό ότι ορισμένα πτηνά έχουν την ικανότητα να συνθέτουν κόκκινα κετοκαροτενοειδή από τα κίτρινα καροτενοειδή που λαμβάνουν στη διατροφή τους, αλλά το γονίδιο ή το ένζυμο που εμπλέκονται και η ανατομική του θέση ήταν ασαφή», προσθέτει ο Nick Mundy του Πανεπιστημίου του Cambridge. .

"Τα ευρήματά μας συμπληρώνουν αυτό το κενό και ανοίγουν πολλούς μελλοντικούς δρόμους για έρευνα σχετικά με την εξέλιξη στην οικολογία του κόκκινου χρωματισμού στα πτηνά."

 

 

Η ομάδα του Carneiro, συμπεριλαμβανομένου του Joseph Corbo από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο St. Louis και του Geoffrey Hill του Πανεπιστημίου Auburn, έκαναν την ανακάλυψή τους χάρη στα καναρίνια που διασταυρώθηκαν πριν από σχεδόν 100 χρόνια, ένα κίτρινο καναρίνι με ένα κόκκινο λούγαρο (είδος της οικογένειας των σπιζίδων, όπου ανήκουν και τα καναρίνια), παράγοντας το πρώτο κόκκινο καναρίνι στον κόσμο .

 

 

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τις αλληλουχίες γονιδιώματος των κίτρινων και κόκκινων καναρινιών με κόκκινους λούγαρους, αναζητώντας το γονίδιο που ευθύνεται για τις χρωματικές διαφορές των πτηνών.

Τα γενετικά ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για νέα είδη μελετών σχετικά με τον κόκκινο χρωματισμό των πτηνών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Θέτουν επίσης πολλά νέα και ενδιαφέροντα ερωτήματα.

Η τελευταία ομάδα χρωστικών, που ονομάζονται πορφυρίνες, μπορεί να βρεθεί μόνο σε λίγες χούφτες πουλιών.

Το 1868, ο Βρετανός χημικός Arthur Herbert Church ανακάλυψε ότι μερικά φτερά είναι χρωματισμένα από μια χρωστική που την ονόμασε τουρακίνη, από τα πουλιά τουράκο όπου την βρήκε.

 

 

Η τουρακίνη είναι περίπου 7 τοις εκατό χαλκός, γι 'αυτό και εκπέμπει μια τόσο εκτυφλωτική-κόκκινη απόχρωση

Εν τω μεταξύ, μια παρόμοια χρωστική ουσία που ονομάζεται turacoverdin παρέχει πράσινο χρωματισμό.

 

 

Οι παπαγάλοι μπορούν επίσης να πάρουν τα κόκκινα, τα πορτοκάλια και τα κίτρινα από μια ειδική ομάδα χρωστικών που ονομάζονται ψιτακοφουλβίνες.

 

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, κόκκινο, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Το κοκκινο στα πουλια”