xromata.com


Το χρωμα στα φτερα των πουλιων

 

Ο χρωματισμός των φτερών των πουλιών

 

 

Πώς χρωματίζονται τα φτερά των πουλιών τόσο πολύχρωμα; Από λαμπερούς κι αστραφτερούς τόνους πολύτιμων λίθων έως βαθιά καφετιά και μαύρα;

 

 

Εδώ σας παρουσιάζουμε έναν πλήρη, συνοπτικό οδηγό για τον χρωματισμό των πουλιών, όπως αναγράφεται στον ιστότοπο  Audubon που, ειδικεύεται στον κόσμο των πουλιών.:

Οι ιριδίζοντες πορφυροκόκκινοι λαιμοί κάποιων κολίμπρι, τα εκπληκτικά έντονα μπλε και κίτρινα χρώματα των μπλε – κίτρινων παπαγάλων μακάο μας αφήνουν έκθαμβους.

Έχετε ποτέ σκεφτεί πώς και γιατί αυτά τα πλάσματα αποκτούν τα τόσο εκθαμβωτικά αυτά χρώματα;

Τα πουλιά βασίζονται στον χρωματισμό των φτερών τους για να επικοινωνούν με άλλα του είδους τους, ειδικά κατά την περίοδο ζευγαρώματος.

 

 

Το χρώμα είναι τόσο σημαντικό για τα πουλιά ώστε έχουν αναπτύξει πολλούς τρόπους για να χρωματίζονται τα φτερά τους.

 

 

Εδώ είναι μια βάση για το πώς προκύπτουν μερικά από τα διάφορα χρώματα των πουλιών.

Τα μαύρα και τα καφέ χρώματα προέρχονται από την ίδια χρωστική που υπάρχει στο ανθρώπινο δέρμα, την μελανίνη.

Η ίδια ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα και τα μαλλιά μας είναι επίσης υπεύθυνη για τα πιο σκούρα χρώματα στα πουλιά.

 

 

Αυτά τα χρώματα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στα φτερά των πτηνών για ουσιώδη λόγο.

Η μελανίνη είναι πολύ δυνατή ουσία και επιτρέπει στα φτερά να αντισταθούν καλύτερα στη φθορά. Αυτό όχι μόνο επιτρέπει στο πουλί να παραμένει σε άριστη κατάσταση αλλά σύμφωνα με ένα πείραμα δεκαετιών, του επιτρέπει επίσης να είναι 4 έως 9 τοις εκατό πιο αεροδυναμικό.

 

 

Η μελανίνη δεν είναι η μόνη χρωστική που χρωματίζει τα φτερά των πτηνών.

Η επόμενη χρωστική ομάδα είναι τα καροτενοειδή που δημιουργούν τα περισσότερα κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα χρώματα στα πουλιά.

Υπάρχουν περισσότερα από 600 είδη καροτενοειδών, και όλα απαιτούν φωτοσύνθεση, για να παραχθούν, οπότε τα πτηνά πρέπει να τα προσλάβουν από φυτά και μερικούς τύπους βακτηρίων και μυκήτων.

Για παράδειγμα με αυτόν τον τρόπο τα φλαμίνγκο γίνονται ροζ: Οι νεοσσοί τους όταν εκκολάπτονται είναι γκριζοι και πρέπει να συσσωρεύουν το ροζ χρώμα που τα διακρίνει όταν μεγαλώσουν από τη διατροφή τους.

 

 

Τα πιο σκούρα φλαμίνγκο προδίδουν την αγάπη τους και όρεξή τους για τα φύκια, ενώ τα πιο ανοιχτά παίρνουν τα καροτενοειδή τους από δεύτερο χέρι, από γαρίδες και άλλα μαλακόστρακα.

 

 

Τα καροτενοειδή βρίσκονται επίσης σε ωδικά πτηνά.

Η τελευταία ομάδα χρωστικών που δίνουν κόκκινους χρωματισμούς είναι οι πορφυρίνες που μπορεί να βρεθούν όμως μόνο σε πολύ λίγα πουλιά.

Το 1868, ο Βρετανός χημικός Arthur Herbert Church ανακάλυψε ότι μερικά φτερά είναι χρωματισμένα από μια χρωστική που την ονόμασε τουρακίνη από το όνομα των  πουλιών τούρακο στα οποία την βρήκε.

 

 

Η τουρακίνη είναι περίπου 7 τοις εκατό χαλκός, γι 'αυτό και εκπέμπει μια τόσο εκτυφλωτική κόκκινη απόχρωση

Εν τω μεταξύ, μια παρόμοια χρωστική ουσία που ονομάζεται turacoverdin παρέχει πράσινο χρωματισμό.

Οι παπαγάλοι μπορούν επίσης να πάρουν τα κόκκινα, τα πορτοκάλια και τα κίτρινα χρώματα τους από μια ειδική ομάδα χρωστικών ουσιών που ονομάζονται ψιτακοφουλβίνες.

 

 

Τα ψυχρά χρώματα (μπλε, πράσινα) και οι ιριδισμοί των πτερωμάτων κάποιων πουλιών προέρχονται από μικροδομικούς σχηματισμούς στα φτερά.

Η κερατίνη είναι μια ζωτικής σημασίας πρωτεΐνη στα ανθρώπινα νύχια, τα κέρατα των ρινόκερων, τα καβούκια των χελωνών, τα λέπια του παγκολίνου και φυσικά στα φτερά των πτηνών.

 

 

Ο τρόπος που δομείται στα φτερά επιτρέπει στο φως να αντανακλάται, να σκεδάζεται και να διαχωρίζεται σε ένα ουράνιο τόξο ιριδισμών.

Ουσιαστικά, η κερατίνη επιτρέπει στα φτερά να λειτουργούν σαν πρίσμα σκεδάζοντας τα μεγαλύτερα μήκη κύματος φωτός και αντανακλώντας τα μικρότερα εκπέμποντας έτσι υπέροχα μπλε, μωβ και πράσινα χρώματα.

Μερικές φορές τα φτερά έχουν θύλακες αέρα, που τους επιτρέπουν να εμφανίζουν μόνο ένα χρώμα τη φορά.

Η πρωτεΐνη που λυγίζει το φως μπορεί επίσης να απλωθεί πάνω και σε στρώσεις άλλων χρωστικών, για παράδειγμα, η ανάμειξη του μπλε φωτός με τα κίτρινα καροτενοειδή δημιουργούν πράσινα φτερά.  

 

 

 

 

Σ.Σ.: Μιλήσαμε γενικά για τον χρωματισμό του πτερώματος των πουλιών.

Φυσικά αναφερθήκαμε στην εμφάνιση των χρωμάτων που μπορεί να δει ένας φυσιολογικός τριχρωματικός άνθρωπος.

Τα περισσότερα πουλιά βλέπουν περισσότερα χρώματα από αυτά που μπορούμε να δούμε εμείς. Πάρα πολλά είναι τετραχρωματικά (βλέπουν 4 βασικά χρώματα αντί για τρία) ή και περισσότερα γιατί κάποια διαθέτουν περισσότερα από 4 κωνία στον αμφιβληστροειδή τους, ενώ κάποια διαθέτουν λαδοσταγόνες στα κωνία τους που τα κάνουν να βλέπουν περισσότερα χρώματα, κάποια δε, έχουν την ικανότητα να βλέπουν τα χρώματα του υπεριώδους φάσματος.

Φυσιολογικά λοιπόν, πολλά πουλιά έχουν στα φτερώματά τους και άλλα χρώματα που δεν είναι ορατά από τον άνθρωπο.

 

 

 

Υ.Γ.

Τα φτερά αντιμετωπίζουν επίσης αρκετές φθορές.

Συσσωρεύουν βρωμιά, εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία και φθείρονται από παράσιτα και μικρόβια.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που τα πουλιά ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο για να περιποιηθούν το πτέρωμά τους.

Μελέτες έδειξαν ότι τα αρσενικά πτηνά με καλά διατηρημένο φτέρωμα είναι πιο υγιή, πιο κυρίαρχα κοινωνικά, προτιμώνται από τα περισσότερα θηλυκά και έχουν μεγαλύτερη αναπαραγωγική ισχύ.

Όλα οφείλονται στο κερί preen, το οποίο εκκρίνεται από έναν αδένα κοντά στη βάση της ουράς σε κάθε πουλί.

Η ουσία αυτή βοηθά στη διατήρηση της κερατίνης ευέλικτης, επιτρέποντας στα φτερά να παραμένουν υδατοαπωθητικά, παρέχοντας τους προστασία από βακτήρια που αποδομούν τα φτερά και πολλά άλλα.

Κάνει επίσης τα χρώματα των φτερών να φαίνονται πιο κορεσμένα χρωματικά.

Τα φλαμίνγκο χρησιμοποιούν το κερί τους για να κάνουν τα καροτενοειδή στα φτερά τους να φαίνονται ακόμη πιο έντονα.

Κατά μία έννοια, το κερί αυτό λειτουργεί ως ένα είδος μακιγιάζ πτηνών.

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Το χρωμα στα φτερα των πουλιων”