xromata.com


Το μυστηριο του φασματος [Α]

 

Συνεπίκουρο στο άρθρο «περί εξωλογισμών επί του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος» που δημοσιεύτηκε κατά τον ‘εορτασμό’ των 12ων γενεθλίων του ιστοτόπου μας, σας παραθέτουμε το άρθρο “The Enduring Mystery of Light” από τον ιστότοπο LIVESCIENCE, όπου θεωρείται ως φως ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα

Για αποφυγή σύγχυσης μεταφράζουμε, όπου δει, τον όρο ‘light’ ως ‘φάσμα’ αντί για ‘φως’.

 

 

Το διαρκές μυστήριο του φάσματος.

[A]

 

 

Περνάει από τοίχους, αλλά επιβραδύνεται μέσα σε εξαιρετικά κρύα αέρια.

Μεταφέρει ηλεκτρονικές πληροφορίες για ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, αλλά καταστρέφει τις γενετικές πληροφορίες στα κύτταρα.

Κάμπτεται γύρω από τα κτήρια και συμπιέζεται μέσα σε τρύπες, αλλά εξοστρακίζει τα μικροσκοπικά ηλεκτρόνια κάνοντάς τα να αναπηδούν.

Είναι το φως και παρόλο που το γνωρίζουμε κυρίως ως το αντίθετο του σκότους, το μεγαλύτερο μέρος του φωτός δεν είναι ορατό από τα μάτια μας.

 

 

Από τα ραδιοκύματα χαμηλής ενέργειας έως τις υψηλής ενέργειας ακτίνες γάμμα, το φως είναι τριγύρω μας, αναπηδάει από εμάς και μερικές φορές μας διαπερνά.

Επειδή είναι τόσα πολλά πράγματα, ο ορισμός του φωτός είναι ένα φιλοσοφικό πρόβλημα.

Δεν μας βοηθά το ίδιο το φως στον προσδιορισμό του γιατί συνεχίζει να μας εκπλήσσει εφόσον νέες διαχειρίσεις υλικών αλλάζουν την ταχύτητα και την πορεία του φωτός με απροσδόκητους τρόπους.

 

Είναι κύμα;

Αυτό που συνδέει τα μικροκύματα, τις ακτίνες Χ και τα χρώματα του ουράνιου τόξου είναι ότι όλα τους είναι κύματα, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα για την ακρίβεια.

Η ουσία που κυματίζει δεν είναι υγρό ή αέριο, αλλά ένας συνδυασμός ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων.

 

 

Αυτά τα κυμαινόμενα πεδία ασκούν δυνάμεις σε φορτισμένα σωματίδια – μερικές φορές αναγκάζοντάς τα να κινούνται πάνω-κάτω σαν τις σημαδούρες στην θάλασσα.

Αυτό που διαχωρίζει όλες τις διάφορες μορφές φάσματος είναι το μήκος κύματος τους.

 

 

Τα μάτια μας είναι ευαίσθητα στο φάσμα βλέποντάς το σαν φως στα μήκη κύματος μεταξύ 750 νανομέτρων (κόκκινο) και 380 νανομέτρων (βιολετί), όπου ένα νανόμετρο είναι το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου, ή περίπου το μέγεθος ενός μορίου.

Αλλά το ορατό φάσμα – που φαίνεται μέσω ενός πρίσματος – είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι ολόκληρου του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος/φωτός.

 

 

Το μήκος κύματος του φωτεινού αυτού φάσματος κυμαίνεται από εκατοντάδες μίλια στα μεγάλα ραδιοκύματα έως το ένα εκατοστό του νανομέτρου στις ακτίνες γάμμα.

 

Η ενέργεια του φάσματος είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα μήκη κύματος, έτσι ώστε οι ακτίνες γάμμα να είναι ένα δισεκατομμύριο φορές πιο ενεργητικές από τα ραδιοκύματα.

(συνεχίζεται)


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Το μυστηριο του φασματος [Α]”