xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [οζ’]: Το ασπρο στις Αβραμικες θρησκειες

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[οζ΄]

 

Το Άσπρο στα Αβραμικά θρησκεύματα

[η΄]

 

 

-Μάλιστα! Εγώ το Άσπρο μόλις προ ολίγου, μιλώντας σου για ναούς και εκκλησίες, σου υποσχέθηκα πως στην συνέχεια θα σου μιλήσω για τον ρόλο και την χρήση μου σε διάφορες θρησκείες.

Ναι, εγώ το άσπρο είμαι ένα σημαντικό συμβολικό χρώμα στις περισσότερες θρησκείες και πολιτισμούς, συνήθως λόγω της σχέσης του με την αγνότητα.

Αλλά ας δούμε την σχέση μου και την θέση μου σε διάφορα θρησκεύματα, ξεκινώντας από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κατά την οποία το λευκό σχετίζεται με τον Ιησού Χριστό, την αθωότητα και την θυσία.

Από τον Μεσαίωνα, οι ιερείς φορούν ένα λευκό κασκόλ σε πολλές από τις πιο σημαντικές τελετές και θρησκευτικές λειτουργίες που σχετίζονται με γεγονότα στη ζωή του Χριστού.

Το λευκό φοριέται από τους ιερείς τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και κατά τη διάρκεια εορτασμών που σχετίζονται με τα άλλα γεγονότα της ζωής του Χριστού, όπως η Κυριακή του Κόρπους Κρίστι και η Κυριακή της Αγίας Τριάδας.

Φοριέται επίσης σε λειτουργίες αφιερωμένες στην Παναγία, και σε εκείνους τους Αγίους που δεν μαρτύρησαν, καθώς και σε άλλες ειδικές περιπτώσεις, όπως η χειροτονία των ιερέων και η χειροτόνηση νέων επισκόπων, αλλά και κατά την πρώτη Θεία Κοινωνία τα παιδάκια που μεταλαμβάνουν είναι ντυμένα με άσπρα ρούχα.

Μέσα στην ιεραρχία της εκκλησίας, όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα, τόσο υψηλότερη είναι η κατάταξη.

Οι απλοί ιερείς φορούν μαύρο. Οι επίσκοποι φορούν βιολετί, οι καρδινάλιοι φορούν κόκκινο και μόνο ο Πάπας φοράει λευκό.

Οι πάπες κατά τον Μεσαίωνα μόνο περιστασιακά φορούσαν λευκά. Συνήθως φορούσαν κόκκινα. Άρχισαν να φορούν λευκά από το 1566, όταν ο Πάπας Πίος Β, μέλος του Δομινικανού Τάγματος -όπου το λευκό είναι το συμβολικό χρώμα των Δομινικανών- ξεκίνησε την παράδοση να φορά λευκά ο πάπας.

Λευκοί ή ανοιχτόχρωμοι είναι οι ναοί της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Εκκλησία LDS, των γνωστών ως Μορμόνων).

Οι Μορμόνοι εφόσον έχουν ενταχθεί και έχουν επίσημα αφιερωθεί στην εκκλησία τους, φορούν ειδικά λευκά εσώρουχα, λόγω της λευκής συμβολικής αγνότητας.

Επίσης οι νεαροί μορμόνοι φορούν απαραιτήτως λευκά πουκάμισα όταν ασκούν ανά τον κόσμο την διετή θητεία προσηλυτισμού.

Τέλος, στον χριστιανισμό, στο τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης της Βίβλου, στην Αποκάλυψη του Ιωάννη αναφέρονται οι τέσσερεις ιππότες της Αποκάλυψης, τέσσερα όντα που ιππεύουν πάνω σε λευκό, κόκκινο, μαύρο και πράσινο άλογο.

Παρόλο που μερικές ερμηνείες διαφέρουν, οι τέσσερις καβαλάρηδες συνήθως συμβολίζουν την Κατάκτηση, τον Πόλεμο, τον Λιμό και τον Θάνατο αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα για τον άσπρο ιππότη αναγράφεται το εξής:

«Καὶ εἶδον ὅτι ἤνοιξε τὸ ἀρνίον μίαν ἐκ τῶν ἑπτὰ σφραγίδων· καὶ ἤκουσα ἑνὸς ἐκ τῶν τεσσάρων ζῴων λέγοντος, ὡς φωνὴ βροντῆς· Ἔρχου. καὶ εἶδον, καὶ ἰδοὺ ἵππος λευκός, καὶ ὁ καθήμενος ἐπ' αὐτὸν ἔχων τόξον· καὶ ἐδόθη αὐτῷ στέφανος, καὶ ἐξῆλθε νικῶν καὶ ἵνα νικήσῃ» (Κεφ.6:1-2). Λόγω του παραπάνω αποσπάσματος, ο Λευκός καβαλάρης αναφέρεται στην Κατάκτηση.

Πολλές ερμηνείες και σχόλια έχουν γραφτεί για αυτούς τους καβαλάρηδες, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας, πέραν του ότι ο ένας από τους τέσσερεις καβαλάρηδες ταυτίζεται με εμένα, το λευκό χρώμα.

Πάμε λοιπόν πιο πέρα, στις άλλες δυο Αβραμικές θρησκείες.

Στον Ιουδαϊσμό, κατά τη διάρκεια των τελετουργιών του Γιομ Κίππουρ, της τελετής εξιλέωσης, ο ραβίνος και το εκκλησίασμα φορούν λευκά, για να αποκαταστήσουν τους δεσμούς μεταξύ του Θεού και των πιστών του.

Ας δούμε τώρα την σχέση μου, εμένα του Λευκού, με την τρίτη και νεότερη από τις εβραιογενείς Αβραμικές θρησκείες, το Ισλάμ.

Στο Ισλάμ, λευκά ρούχα φοριούνται κατά το απαιτούμενο προσκύνημα στη Μέκκα ή το προσκύνημα Ιχράμ (Χατζ).

Το τελετουργικό αυτό ντύσιμο ονομάζεται ιματισμός Ihram.

Τα ανδρικά ενδύματα αποτελούνται από δύο λευκά σεντόνια χωρίς στρίφωμα.

Το πάνω μέρος (το riḍā) είναι τυλιγμένο πάνω από τον κορμό και το κάτω μέρος (το izār) ασφαλίζεται στην μέση με ζώνη.

Το Λευκό, εγώ δηλαδή, έχω επίσης μακρά ιστορία χρήσης σαν θρησκευτικό και πολιτικό σύμβολο στο Ισλάμ, ξεκινώντας από το λευκό πανό, την παντιέρα που η παράδοση αποδίδει στους Quraish, τη φυλή στην οποία ανήκε ο Μωάμεθ.

Η δυναστεία Umayyad χρησιμοποίησε επίσης το λευκό ως το χρώμα της, ακολουθώντας το προσωπικό έμβλημα του ιδρυτή της Mu'awiya I, ενώ οι Σιίτες Φατιμίδες επέλεξαν επίσης το λευκό για να επισημάνουν την αντίθεσή τους στο Σουνιτικό Χαλιφάτο των Αββασιδών, του οποίου το χρώμα ήταν το μαύρο.

Είμαι, μαζί με το μαύρο, το πράσινο και το κόκκινο ένα από τα τέσσερα ιερά χρώματα του Ισλάμ.

 


is | Topic: Λευκό, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [οζ’]: Το ασπρο στις Αβραμικες θρησκειες”