xromata.com


Οι πολικες αρκουδες και το χρωμα τους

 

Σον ιστότοπο Wonderopolis υπάρχει μια σειρά ερωτημάτων του τύπου «Γιατί το Χ έχει χρώμα Ψ;» και δίδονται οι απαντήσεις.

Κάποια από τα άρθρα αυτά έχουν ήδη μεταφρασθεί και αναρτηθεί και εδώ, όπως το ‘Γιατί οι ζέβρες έχουν άσπρες και μαύρες ραβδώσεις;’, ‘Γιατί το αίμα έχει χρώμα κόκκινο;’, ‘Γιατί οι φλέβες έχουν μπλε χρώμα;’

Πολλά ερωτήματα για χρώματα που μας περιτριγυρίζουν στην καθημερινότητά μας, που οι απαντήσεις τους δίδονται από τον προαναφερόμενο ιστότοπο, αλλά και από αλλού, θα τα βρείτε συγκεντρωμένα στα GATEGORIES της ιστοσελίδας μας κάτω από τον τίτλο «Γιατί έχει χρώμα….»

 

 

 

 

Γιατί οι πολικές αρκούδες είναι άσπρες;

 

Ursus maritimus αυτό είναι το επίσημο, λατινικό όνομα της μεγαλοπρεπούς πολικής αρκούδας, του μεγαλύτερου σαρκοφάγου ζώου που ζει στην ξηρά.

Θα βρείτε πολικές αρκούδες στη βόρεια Γροιλανδία, τη Νορβηγία, τη Σιβηρία και τον Καναδά.

Οι πολικές αρκούδες είναι από τα μεγαλύτερα χερσαία θηλαστικά στη Γη.

 

 

Οι αρσενικές αρκούδες μπορούν να ζυγίζουν 770 κιλά και όταν ορθώνονται να έχουν ύψος από 2,5 έως 3 μέτρα. Οι θηλυκές πολικές αρκούδες ζυγίζουν περίπου 450 κιλά και έχουν ύψος από 2 έως 2,5 μέτρα.

Το λατινικό όνομά τους σημαίνει «θαλάσσια αρκούδα», και είναι αρκετά κατάλληλο γι’ αυτές, γιατί οι πολικές αρκούδες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μέσα, πάνω ή γύρω από το νερό.

 

 

Οι πολικές αρκούδες είναι εξαιρετικοί κολυμβητές. Ωστόσο, προτιμούσαν να παραμένουν επάνω στον πάγο που καλύπτει την Αρκτική κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους.

Γιατί περνούν τόσο πολύ χρόνο στον ψυχρό πάγο της Αρκτικής;

Τα παγωμένα Αρκτικά νερά και οι παγονησίδες είναι τα μέρη όπου μπορούν να βρουν το αγαπημένο τους φαγητό, τις φώκιες.

 

 

Τρώνε επίσης περιστασιακά κι’ άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων ίππων και των νεκρών φαλαινών

Οι φώκιες είναι θηράματα που πιάνονται δύσκολα, οπότε οι πολικές αρκούδες πρέπει να τις κυνηγούν με μεγάλη επιφύλαξη και υπομονή.

 

 

Ευτυχώς, το λευκό τους χρώμα που ταιριάζει με το παγωμένο περιβάλλον τις βοηθά.

Πώς λοιπόν, οι πολικές αρκούδες που ζουν σε έναν χιονισμένο λευκό κόσμο έχουν άσπρη γούνα;

 

 

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το τρίχωμά τους δεν είναι πραγματικά λευκό!

Οι μακριές εξωτερικές τρίχες τους, που προστατεύουν το μαλακό, παχύ υπόστρωμα, είναι κυρίως κοίλες και διαφανείς. Οι λεπτότερες τρίχες του υποστρώματος τους είναι επίσης διαφανείς.

 

 

Γιατί λοιπόν οι πολικές αρκούδες φαίνονται λευκές;

Τα χώροι κενά αέρος στα κοιλώματα των τριχών τους διασκορπίζουν το φως όλων των χρωματικών ακτινοβολιών οι οποίες αναμειγνυόμενες αποδίδουν λευκό φως – χρώμα.

Για αυτόν τον λόγο, όταν κοιτάζουμε τις πολικές αρκούδες τις βλέπουμε με άσπρο χρώμα.

 

 

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η πολική αρκούδα κάποτε ήταν στενός συγγενής με την καφέ αρκούδα. Πιστεύουν ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι πολικές αρκούδες μετακινήθηκαν στην Αρκτική. Εκεί, προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον τους. Αργά – αργά, ανέπτυξαν γούνα που θα τους βοηθούσε να ταιριάξουν με τον πάγο της Αρκτικής.

 

 

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι πολικές αρκούδες ολόλευκες. Έχετε δει ποτέ μια πολική αρκούδα σε ζωολογικό κήπο; Εάν ναι, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι η γούνα της δεν είναι κάτασπρη και κάποιες φορές μπορεί να φαίνεται κάπως πρασινωπή.

 

 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα φύκια από τα νερά της λίμνης στο περιβάλλον των αρκούδων έκαναν τις αρκούδες να φαίνονται πρασινωπές.

 

 

Ανακάλυψαν ότι αυτά τα φύκια δεν βρίσκονται στην επιφάνεια των τριχών αλλά μέσα στις κοίλες τρίχες!

 


is | Topic: Γιατί έχει χρώμα....., ζωα και χρωματα, Λευκό, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οι πολικες αρκουδες και το χρωμα τους”