Lead tin yellow
Χρώματα βαφές
Οι βαφές κατά τον Μεσαίωνα
(Όπως αναγράφονται στον ιστότοπο ‘WebExibits, Pigments through the ages’).
Σε προηγούμενα άρθρα, αναφερθήκαμε στα χρώματα βαφές που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος κατά την προϊστορική περίοδο, την πρώιμη και ύστερη αρχαιότητα, τα περισσότερα των οποίων είναι εν χρήσει ακόμα και σήμερα.
Στον Μεσαίωνα πέρα από τα προαναφερθέντα χρώματα, που παρέμειναν όλα εν χρήσει, εκτός από το Egyptian Blue, προστέθηκαν άλλα πέντε χρώματα βαφές στον χρωστήρα του ανθρώπου, τα εξής, κατά την διεθνή αγγλική τους ονομασία:
Ultramarine
Lead tin yellow
Smalt
Indian yellow
Copper resinate
Αρχίσαμε την αναφορά σ’ αυτά τα 5 χρώματα ξεκινώντας από το Ultramarine. Συνεχίζουμε τώρα με το Lead tin yellow
Lead tin yellow
(κίτρινο του κασσίτερου)
Σύντομη περιγραφή του Lead tin yellow:
Ένα αδιαφανές κίτρινο με καλή επικάλυψη. Είναι ένα οξείδιο μολύβδου – κασσιτέρου, που ανακαλύφθηκε το 13ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον 18ο, αλλά πιο πολύ χρησιμοποιήθηκε από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα.
Συνήθως χρησιμοποιείται σε μείξεις με πράσινες και γήινες χρωστικές ουσίες. Υπάρχουν δύο τύποι Lead tin yellow, ο τύπος Ι και ο τύπος ΙΙ.
Ο τύπος Ι είναι οξείδιο μολύβδου-κασσιτέρου και απαντάται συχνότερα σε παλιές ζωγραφιές.
Ο τύπος II είναι μια δεύτερη ποικιλία οξειδίου μολύβδου-κασσιτέρου που μπορεί να περιέχει ελεύθερο οξείδιο κασσιτέρου και πρόσθετο πυρίτιο. Ενδεχομένως και οι δύο τύποι χρησιμοποιήθηκαν σαν αδιαφανοποιητές στην αρχαία υαλουργία.
Η πρώιμη παραγωγή κίτρινου μολύβδου-κασσίτερου τύπου II συνδέθηκε με τη βιομηχανία γυαλιού και κεραμικής. Η κατασκευή του πιθανότατα προηγείται εκείνης του μολύβδου-κασσιτέρου κίτρινου τύπου Ι, δεδομένου ότι εμφανίζεται ως παραπροϊόν κατά την κατασκευή του κρυστάλλων μολυβιού.
Η παλαιότερη συνταγή για το κίτρινο μολύβδου-κασσίτερου τύπου ΙΙ βρίσκεται στο χειρόγραφο της Μπολόνια, που γράφτηκε στο πρώτο μισό του 15ου αιώνα.
Το κίτρινο μολυβδο-κασσίτερου II έχει βρεθεί κυρίως σε πίνακες φλωρεντινής, βενετσιάνικης και βοημικής τέχνης. Χρησιμοποιήθηκε σε έργα του Giotto, di Cione, του Veronese και του Tintoretto.
Τα στοιχεία που χρειάζονται για την παραγωγή του lead tin yellow είναι τα PbO ή PbO2 ή Pb3O4 (minium) και SnO2
Μείγμα τριών μερών οξειδίου του μολύβδου (PbO, PbO2 ή minium) και ενός μέρους οξειδίου του κασσιτέρου (SnO2) θερμαίνεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 650 και 800 ° C.
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες αποδίδουν πιο πορτοκαλί χρώμα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες αποδίδουν πιο λεμονί χρώμα.
Ορισμένοι τύποι κίτρινου μολύβδου-κασσιτέρου παρασκευάζονται σε τετηγμένο γυαλί.
Οι χημικοί τύποι του Lead tin yellow είναι:
Pb2SnO4 (τύπος Ι)
Pb (Sn, Si) 03 (τύπος II)
Οι χημικές ονομασίες του είναι:
Κασσιτερικός μόλυβδος (τύπος Ι)
Πυριτικό οξείδιο μολύβδου κασσιτέρου (τύπος II)
Είναι ανθεκτικό χρώμα στο φως, αλλά πολύ τοξικό γιατί περιέχει μόλυβδο που είναι δηλητηριώδης. Πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή κατά το χειρισμό της χρωστικής ουσίας σε σκόνη για να αποφεύγεται η εισπνοή της.
admin is | Topic: βαφές, Κίτρινο, χρωστικές | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Lead tin yellow”