xromata.com


Χρωματα φωτιας

 

Το χρώμα της φωτιάς

 

 

 

Όταν μιλάμε για την φωτιά λέμε πως έχει κόκκινο χρώμα. Είναι όντως κόκκινο το χρώμα της φωτιάς και από τι εξαρτάται ο χρωματισμός της;

Ας δούμε τί αναγράφεται για το χρώμα της, -τα χρώματά της, θα έλεγα καλύτερα- στον ιστότοπο ‘wonderopolis’:

 

 

Εύκολα γοητευόμαστε από το τρεμόπαιγμα των φλογών της φωτιάς.

Απολαμβάνουμε να βλέπουμε τα διαφορετικά χρώματα που παίρνουν ο φλόγες της καθώς καίγονται λαμπρά.

 

 

Ενώ η πλειοψηφία των φλογών αιωρείται μεταξύ των αποχρώσεων του πορτοκαλί και του κίτρινου, διακρίνουμε επίσης και άλλα χρώματα, όπως το κόκκινο, το λευκό και το μπλε. Τί είναι αυτό που προκαλεί την φλόγα να καίγεται με διαφορετικά χρώματα;

Οι επιστήμονες ορίζουν την καύση (αυτό που ονομάζουμε φωτιά) ως αντίδραση μεταξύ ενός καυσίμου, όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο ή το ξύλο, με μια οξειδωτική ένωση, όπως το οξυγόνο.

 

 

Η καύση δημιουργεί θερμότητα και φως.

Μπορούμε να αισθανόμαστε εύκολα τη θερμότητα από την καύση και μπορούμε να δούμε το εκπεμπόμενο φως με τη μορφή φλόγας.

Οι φλόγες παίρνουν διαφορετικά χρώματα για διάφορους λόγους.

Δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι η θερμοκρασία και η χημική σύνθεση του καυσίμου.

Ας ρίξουμε κατ’ αρχάς μια ματιά στο αποτέλεσμα που έχει η θερμοκρασία στο χρώμα των φλογών.

 

 

Οι κόκκινες φλόγες αντιστοιχούν σε θερμοκρασίες από 980ºF έως 1.800ºF. Οι φλόγες μετατρέπονται σε πορτοκαλί όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 2.000ºF με 2.200ºF.

Όταν οι θερμοκρασίες πλησιάσουν 2.400ºF έως 2.700ºF, οι φλόγες εμφανίζονται λευκές.

Μπορούμε να δούμε αυτές τις διαφορές των χρωματισμών της φωτιάς παρατηρώντας μια φλόγα από κερί ή από ένα κομμάτι καυσόξυλου.

Το τμήμα της φλόγας που βρίσκεται πλησιέστερα στο κερί ή στο ξύλο είναι συνήθως λευκό, αφού η θερμοκρασία είναι συνήθως μεγαλύτερη κοντά στην πηγή καυσίμου.

 

 

Όσο μακρύτερα από την πηγή καυσίμου φτάνει η φλόγα, η θερμοκρασία μειώνεται, οδηγώντας στο μεγαλύτερο μέρος της φλόγας που είναι συχνά πορτοκαλί ενώ το άκρο της είναι κόκκινο.

Υπάρχει ένα άλλο χρώμα που παρατηρούμε να εμφανίζεται σε τακτική βάση σε φλόγες: το μπλε.

Για παράδειγμα, εάν έχετε μια σόμπα αερίου στο σπίτι ή έχετε προσέξει να λειτουργεί ένα γκαζάκι, γνωρίζετε ότι οι φλόγες του φυσικού αερίου είναι κυρίως μπλε.

 

 

Ομοίως, το τμήμα μιας φλόγας που βρίσκεται πλησιέστερα σε ένα κερί ή ένα κομμάτι ξύλου μπορεί επίσης να έχει μπλε αναμεμειγμένο με το λευκό χρώμα.

Το μπλε χρώμα δείχνει μια θερμοκρασία ακόμα θερμότερη από αυτήν του λευκού. Οι μπλε φλόγες εμφανίζονται συνήθως σε θερμοκρασία μεταξύ 2.600ºF και 3.000ºF.

Οι μπλε φλόγες έχουν περισσότερο οξυγόνο και θερμαίνονται επειδή τα αέρια καίγονται με μεγαλύτερη θερμοκρασία απ’ ότι τα οργανικά υλικά, όπως το ξύλο.

Όταν φυσικό αέριο αναφλέγεται σε έναν καυστήρα, μια σόμπα, τα αέρια καίγονται γρήγορα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, αποδίδοντας κυρίως μπλε φλόγες.

 

 

Ενώ οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας αντιπροσωπεύουν τα περισσότερα από τα χρώματα που είναι ορατά στις φλόγες, η χημική σύνθεση του καυσίμου μπορεί επίσης να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το χρώμα της φλόγας.

 

 

Για παράδειγμα, τα κοινά ορυκτά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, αποτελούνται κυρίως από ενώσεις υδρογονανθράκων οι οποίες εκπέμπουν φως στο μπλε τμήμα του φάσματος.

Άλλα χημικά στοιχεία εκπέμπουν τα δικά τους μοναδικά μήκη κύματος φωτός όταν καίγονται. Για παράδειγμα, το λίθιο παράγει μια ροζ φλόγα, ενώ το βολφράμιο παράγει μια πράσινη φλόγα.

 

 


is | Topic: Γιατί έχει χρώμα....., κόκκινο | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματα φωτιας”