xromata.com


White Lead (Λευκός Μόλυβδος)

 

Χρώματα βαφές

Οι βαφές κατά την ύστερη αρχαϊκή εποχή

 

Σε προηγούμενα άρθρα, αναφερθήκαμε στα χρώματα βαφές που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος κατά την προϊστορική περίοδο, τα οποία είναι εν χρήσει ακόμα και σήμερα.

Στην πρώιμη αρχαιότητα, πέρα από τα 6 προϊστορικά χρώματα, προστέθηκαν και άλλα οκτώ χρώματα βαφές στον χρωστήρα του ανθρώπου, ενώ στην ύστερη αρχαϊκή εποχή προστέθηκαν άλλα πέντε, τα εξής, κατά την διεθνή αγγλική τους ονομασία:

Red lead

Vermilion

Green earth

Verdigris

Lead white

Ήδη, από αυτά τα 5 χρώματα, αναφερθήκαμε στο Red lead, στο Vermilion στο Green Earth και στο Green earth

Σειρά τώρα έχει το Lead white

 

 

 

 

Lead white (Λευκός Μόλυβδος)

 

Σύντομη περιγραφή του Lead white

 

 

 

Ο λευκός μόλυβδος έχει την θερμότερη απόχρωση από όλα τα λευκά. Έχει μια πολύ λεπτή κοκκινοκίτρινη υποχροιά που είναι σχεδόν απαρατήρητη εκτός και αν την ψάχνετε συγκρίνοντας το λευκό του μολύβδου πλάι- πλάι σε άλλα είδη λευκών χρωμάτων.

 

 

Αυτή η υποτονικότητα είναι ελάχιστη στις καλύτερες ποιότητες λευκών μολύβδου.

Ο λευκός μόλυβδος (φυσικό ορυκτό κερουσίτης) είναι ένα ανθρακικό άλας μολύβδου που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα και παρασκευαζόταν από μεταλλικό μόλυβδο και ξύδι.

 

 

Ήταν το μόνο άσπρο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε στα ευρωπαϊκά έργα τέχνης μέχρι το 19ο αιώνα, όταν η δηλητηριώδης περιεκτικότητά του σε μόλυβδο περιόρισε την κατασκευή και την πώληση του ως χρωστικής ουσίας καλλιτεχνών.

Ο λευκός μόλυβδος είναι επίσης το λευκό χρώμα που στεγνώνει ταχύτερα από όλα τα λευκά λόγω της δράσης ξήρανσης του χρωστικού μολύβδου στο λάδι. Αυτό καθιστά τον λευκό μόλυβδο ιδιαίτερα πολύτιμο για τους ζωγράφους που χρειάζονται σχετικά γρήγορο χρόνο στεγνώματος για τεχνικές υπόστρωσης των πινάκων τους.

 

 

Η προέλευση του λευκού μόλυβδου είναι τεχνητή και η χημική του ονομασία είναι Βασικός Ανθρακικός Μόλυβδος (ΙΙ).

Ο χημικός του τύπος είναι 2PbCO3·Pb(OH)2

Ο λευκός μόλυβδος ανακαλύφθηκε από τους αρχαίους Έλληνες και χρησιμοποιείτο  από την αρχαιότητα, πριν από το 400 π.Χ. και συνεχίζει να χρησιμοποιείται έως σήμερα.

Αναφέρεται από τον Πλίνιο και τον Vestruvious που περιγράφουν την παρασκευή του από μεταλλικό μόλυβδο και ξύδι.

 

 

Λωρίδες μεταλλικού μολύβδου τοποθετούνται σε πορώδη πήλινα αγγεία, πάνω από αδύναμο οξικό οξύ (ξύδι) σε υπόστεγα με κοπριά ζύμωσης που παράγει θερμότητα και CO2. Μετά από λίγους μήνες, το οξικό και το ανθρακικό οξύ αντιδρούν με τον επιφανειακό αγωγό σχηματίζοντας μια λευκή κρούστα που αποξέεται, ξηραίνεται και αλέθεται.

 

 

Εν πάση περιπτώσει, πολλές συνταγές για την παραγωγή της χρωστικής αυτής έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια των αιώνων. Δεδομένου ότι ο λευκός μόλυβδος είναι δηλητηριώδης όταν εισπνέεται ως σκόνη ή καταπίνεται, η άλεση για την παραγωγή του ήταν επικίνδυνη διαδικασία και ως εκ τούτου η απαγορεύτηκε μετά από νομοθετική ενέργεια.

 


is | Topic: βαφές, Λευκό, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “White Lead (Λευκός Μόλυβδος)”