Αζουριτης
Χρώματα βαφές
Οι βαφές της πρώιμης αρχαϊκής εποχής
Σε προηγούμενα άρθρα, αναφερθήκαμε στα χρώματα βαφές που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος κατά την προϊστορική περίοδο, τα οποία είναι εν χρήσει ακόμα και σήμερα.
Στην αρχαιότητα, πέρα από τα 6 προϊστορικά χρώματα, προστέθηκαν και άλλα χρώματα βαφές στον χρωστήρα του ανθρώπου, εκ των οποίων οκτώ κατά την πρώιμη αρχαϊκή εποχή.
Τα 8 αυτά χρώματα, της πρώιμης αρχαιότητας, κατά την διεθνή αγγλική τους ονομασία, είναι τα εξής:
Madder lake
Carmine lake
Realgar
Malachite
Orpiment
Egyptian blue
Indigo
Azurite
Έχομε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα στα madder lake, carmine lake. και realgar, malachite στο orpiment, στο Egyptian blue και στο indigo. Τώρα θα ασχοληθούμε με το azurite (μπλε του αζουρίτη).
Azurite (αζουρίτης)
Σύντομη περιγραφή του azurite (μπλε του αζουρίτη):
Ο αζουρίτης είναι ορυκτός ανθρακικός χαλκός, που βρίσκεται σε πολλά μέρη του κόσμου στα ανώτερα οξειδωμένα τμήματα αποθέσεων χαλκού. Ο ορυκτός αζουρίτης συνδέεται συνήθως στη φύση με τον μαλαχίτη, το πράσινο ανθρακικό άλας του χαλκού, που είναι πολύ πιο άφθονος.
Η περιστασιακή χρήση του ως χρώμα ξεκίνησε από τους αρχαίους Αιγυπτίους, αλλά ήταν ασυνήθιστη μέχρι τον Μεσαίωνα, όταν ξεχάστηκε η κατασκευή της αρχαίας συνθετικής χρωστικής, γνωστής ως "αιγυπτιακό μπλε".
Παραγόταν και τεχνητά από τον 17ο αιώνα, έως ότου αντικαταστάθηκε από το "μπλε της Πρωσίας" που ανακαλύφθηκε τον 18ο αιώνα.
Ο αζουρίτης ήταν η πιο σημαντική μπλε χρωστική ουσία στην ευρωπαϊκή ζωγραφική καθ’ όλη την διάρκεια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.
Η ονομασία "Azurite" προέρχεται από τη Λατινική γλώσσα η οποία δανείστηκε μια περσική λέξη το lazhward για το μπλε χρώμα, που με τη μορφή του lazurium, αποβάλλοντας το αρχικό λάμδα, έγινε azurium, και μας έδωσε τη λέξη azure = γαλάζιος, μπλε.
Το μπλε του αζουρίτη εχρησιμοποιείτο και στην Ανατολή. Έχει βρεθεί σε τοιχογραφίες της κεντρικής Κίνας των περιόδων Μινγκ και Σουνγκ, καθώς και σε σπηλαιογραφίες στο Τουν Χουάνγκ της Δυτικής Κίνας. Έχει καταγραφεί η χρήση του και στην Ιαπωνία.
Ο ορυκτός αζουρίτης απλώς αλέθεται, πλένεται και κοσκινίζεται. Ο χοντρά αλεσμένος αζουρίτης παράγει ένα σκούρο μπλε χρώμα, ενώ ο λεπτά αλεσμένος αζουρίτης παράγει έναν ελαφρύτερο μπλε χρωματικό τόνο.
Αρκετές συνταγές για την παρασκευή τεχνητού ανθρακικού χαλκού μας είναι γνωστές από τον 17ο αιώνα. Οι καλύτερες και πιο σταθερές τεχνητές βαφές είναι αυτές που έχουν παρασκευαστεί σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες με την προσθήκη αλάτων χαλκού. Το παραγόμενο αυτό γαλανό σαν τον ουρανό χρώμα είναι παρόμοιο με το χρώμα που παράγεται από τον λεπτοαλεσμένο φυσικό αζουρίτη, αλλά λίγο πιο πρασινωπό.
Ο χημικός τύπος του αζουρίτη είναι 2 CuCO3 Cu(OH)2
και η χημική του ονομασία ‘βασικός ανθρακικός χαλκός (ΙΙ)’,
Τοξικότητα: είναι μετρίως τοξικός. Πρέπει να δίδεται προσοχή στον χειρισμό της χρωστικής ξηρής σκόνης αλλά και στον διασκορπισμό της στο διαλυτικό μέσο.
Είναι χρώμα ανθεκτικό στο φως. Η ένταση του μπλε οφείλεται στην παρουσία χαλκού και στον τρόπο με τον οποίο συνδέεται χημικά με τις ομάδες υδροξυλίου (ΟΗ) και ανθρακικού (CO3). Ο αζουρίτης έχει καλή διαχρονικότητα σε έλαιοχρώματα και τέμπερες, αν και υπάρχει περίπτωση να μεταβληθεί σε πρασινωπό ή μαυριδερό χρώμα. Πράγματι, ο πράσινος μαλαχίτης, ένα άλλο φυσικό ορυκτό του χαλκού, είναι απλώς μια περισσότερο οξειδωμένη μορφή του ορυκτού αζουρίτη. Ως εκ τούτου, η αυξημένη οξείδωση προκαλεί την αλλαγή χρώματος από μπλε σε πράσινο.
Η οξείδωση βρίσκεται σε εξέλιξη εξ ου και ο αργός μετασχηματισμός του χρώματος από μπλε σε πράσινο. Ο αζουρίτης υφίσταται επίσης την αλλαγή σε μια μαύρη χρωστική ουσία εξαιτίας ενός οξειδίου του χαλκού, τον τενορίτη.
admin is | Topic: βαφές, ιστορία και χρώματα, μπλε, χρωστικές | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Αζουριτης”