xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [μθ’] : γενεαλογια Ιριδας

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[μθʹ]

 

Η γενεαλογία της Ίριδας

 

 

-Παίρνω και πάλι τον λόγο εγώ η Ίρις, η θεά των χρωμάτων του Ουράνιου Τόξου, να ολοκληρώσω την παρουσίασή μου αναφέροντας το γενεαλογικό μου δέντρο, ώστε να σκεφτείς και να καταλάβεις Άνθρωπε, μελετώντας τους γονείς μου, τους παππούδες μου και τα αδέρφια μου, ποια είμαι ή να προσεγγίσεις τουλάχιστον περίπου το ποια είμαι και ποια είναι η θέση μου στην δημιουργία.

Σου είχα πει προηγουμένως πως για να ‘γνωρίσεις’ καλά ένα μυθολογικό πρόσωπο, πρέπει να μάθεις τί σημαίνει το όνομά του, ποιοι ήταν οι γονείς του και τί σημαίνουν τα ονόματά τους.

Σου έχω ήδη μιλήσει για την ερμηνεία του ονόματός μου, που προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα wi–r που έχει την έννοια του «κάμπτω – λυγίζω, καθώς και της προέλευσής του από το ρήμα «είρω» που σημαίνει λέγω, ομιλώ, αναγγέλλω, ενεργώ ώστε να λεχθεί / αποκαλυφθεί κάτι.

Οπότε τώρα θα αναφερθώ στους γονείς μου, στο γενεαλογικό μου δέντρο, την οικογένειά μου, την οποία σου έχω παρουσιάσει προηγουμένως εν συντομία ως εξής:

«Μητέρα μου είναι η Ηλέκτρα, η Ωκεανίς Ηλέκτρα, η κόρη του Τιτάνα Ωκεανού και της Τηθύος, που κι’ αυτή είναι Τιτανίς. Από μητέρα λοιπόν είμαι ολοκάθαρα Τιτανίς κι’ εγώ.

Φυσικά κι από πατέρα στην Τιτανοοικογένεια ανήκω, αφού πατέρας μου είναι ο Θαύμας, ο γιός του Πόντου και της Τιταίας Γαίας.

Παπούδες λοιπόν ο Ωκεανός κι’ ο Πόντος, γιαγιά μου η Τηθύς, που το όνομά της σημαίνει προμήτωρ, ώσπερ ταυτίζεται με την θάλασσα, το υγρό στοιχείο, την μήτρα της ζωής… Μάνα μου λοιπόν η Ωκεανίς Ηλέκτρα… Κατάγομαι από μια νερο-οικογένεια. Υδάτινη θεότητα δηλαδή….»

Σαν υδάτινη θεότητα λοιπόν σχετίζομαι με την Ψυχή, αφού Άνθρωπε, βάση του νόμου των αναλογιών ο αέρας αντιστοιχεί με το Πνεύμα, το υγρό στοιχείο με την Ψυχή, ενώ τα στερεά με την Ύλη.

Ω! ναι Άνθρωπε, όπως θα σου αναλυθεί αργότερα, σχετίζομαι αρκετά με την ψυχή και τον ψυχισμό σου, αφού επηρεάζω μέσω του υποσυνειδήτου σου το ενδοκρινολογικό σου σύστημα.

Επί πλέον, κατά την μυθολογία, μετά την ανακατάταξη των θείων δυνάμεων, όπου οι παλιές μεγάλες θέαινες βρεθήκαμε σε δεύτερους ρόλους, κατέληξα υπηρέτρια της Ήρας η οποία αντιστοιχεί στην ‘Πνευματική Ψυχή’. Αυτή βέβαια, όπως και ο σφετερισμός των καθηκόντων μου από τον Ψυχοπομπό Ερμή, είναι άλλες ιστορίες που δεν αφορούν άμεσα στην συνέντευξη των χρωμάτων…..

Όπως –νομίζω, σου έχω ξαναπεί- οι γονείς μου, η Ηλέκτρα και ο Θαύμας, είναι το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, με άλλα λόγια, να το πούμε κάπως χοντρικά για να σου γίνει πιο κατανοητό, ο ηλεκτρισμός και ο μαγνητισμός, που η ένωσή τους σχηματίζει το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, τμήμα του οποίου είμαι εγώ, ένα από τα παιδιά τους, η Ίρις, το ‘ορατό φως/φάσμα, τα χρώματα του Ουράνιου Τόξου δηλαδή.

Με την μαμά Ηλέκτρα, εννοιολογικά κι ετυμολογικά, τα πράγματα είναι  πιο ευκολονόητα.

Κατά την Αλτάνη που ασχολείται με την ελληνική μυθολογία, ο ηλεκτρισμός του φάσματος Ηλέκτρα > ήλεκτρον είναι οι συμπυκνώσεις των ακτινοβολιών, η αποκρυστάλλωσή τους, η καθαρή γνώση που προκύπτει από την χρησιμοποίηση του φωτός.

(Σ. σ.: πολύ περισσότερον δε και των χρωμάτων, που είναι η ανάλυση του).

Με τον μπαμπά Θαύμαντα τα πράγματα δυσκολεύουν κάπως, γιατί πώς άραγε σχετίζεται ονομαστικά ο Θαύμας με τον μαγνητισμό;

Ας εξετάσουμε πρωτίστως τί σημαίνει η λέξη ‘θαύμα’, από την οποία προέρχεται το όνομα του πατέρα μου.

Σύμφωνα με την ετυμολογία, η λέξη "θαύμα", προέρχεται από το ελληνικό "θαυμάσιον" και είναι αυτό το οποίο προκαλεί θαυμασμό και κατάπληξη, ένα γεγονός έκτακτο, με κανόνες που δεν μπορεί να έχουν γενική εφαρμογή.

Ως θαύμα χαρακτηρίζεται κάθε συμβάν, που για τη φύση και τους φυσικούς νόμους, είναι δυνατόν να θεωρηθεί "ανεξήγητο", με τα καθιερωμένα, επιστημονικά αποδεκτά, κριτήρια.

Ο μαγνητισμός εθεωρείτο και θεωρείται ακόμα, παρ’ ότι γνωρίζουμε πλέον την λειτουργία του, σαν ένα θαυμάσιο μυστήριο….

Ο Αθανάσιος Σταγειρίτης στην «Ωγυγία» του αναφέρει για τον πατέρα μου πως «ήτο, κατά τινάς, θεός των παραδόξων φαινομένων εν τοις μετεώροις, όθεν ωνομάσθη Θαύμας, επειδή τα τοιαύτα φαινόμενα προξενούν θαυμασμόν εις τους ανθρώπους».

Δεν θα εξετάσουμε εδώ τον μαγνητισμό και τον ηλεκτρισμό. Αυτά είναι θέματα των φυσικών επιστημών. Εμείς εδώ μιλάμε για χρώματα, για τα χρώματά μου και την καταγωγή τους / μου.

Με τους γονείς μου, ας πούμε πως τελειώσαμε.

Πάμε τώρα στους παππούδες μου.

Είπαμε, γονείς του πατέρα μου είναι ο Πόντος και η Τιταία – Γαία, ενώ της μητέρας μου είναι ο Ωκεανός και η Τηθύς.

Από αυτούς τους τέσσερεις, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στον παππού μου τον Ωκεανό….

-Τί λες Άνθρωπε; Λέω πολλά και δεν μπορείς να τα συγκρατήσεις όλα… κάνω και αρκετές νύξεις που θέλεις να τις σκεφτείς; Θέλεις να σταματήσω λίγο; Πολύ καλά! Σταματώ εδώ και επανέρχομαι οσονούπω.

 


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, Ίρις και τα χρώματά της, Μύθοι και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [μθ’] : γενεαλογια Ιριδας”