Εισαγωγή στα χρώματα (μέρος Α) – Introduction to colors (part A)
Για να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα και περιπλοκότητα του κόσμου των χρωμάτων, παραθέτω την εισαγωγή από το βιβλίο Colours, 1980 by Marshall Editions
Μέρος Α
Με το ξύπνημά μας προσκρούομε στα χρώματα, ενώ αυτά διαπερνούν και τα όνειρά μας. Υπάρχει χρώμα στο φως της μέρας, στον ουρανό και στη φύση, στο δέρμα, στα μαλλιά και στα μάτια. Κάθε αντικείμενο που κατασκευάζουμε για να χρησιμοποιήσουμε ή φορέσουμε έχει χρώμα.
Όμως τί είναι χρώμα; Παρ’ ότι είναι διάχυτο τριγύρω μας, το κοιτάμε χωρίς προσοχή και το θεωρούμε σαν παροχή, χάρισμα, που –περιέργως- η πλειονότητα αδιαφορεί για τη μελέτη και γνώση του. Επηρεάζει το συναίσθημά μας, κάνει τα πράγματα θερμότερα ή ψυχρότερα, προκλητικά ή απειλητικά, ερεθιστικά ή κατευναστικά. Το χρώμα εμπλουτίζει τον κόσμο και την αντίληψή μας γι’ αυτόν. Ένας άχρωμος κόσμος είναι πέρα από κάθε φαντασία.
Το χρώμα είναι φως. Για να βλέπουμε τον κόσμο σταθερό και αμετάβλητο, ο εγκέφαλος ελαττώνει την αντίληψη των ακατάπαυστων λεπτών αλλαγών των χρωμάτων του φωτός. Πρέπει να πεισθούμε για να πιστέψουμε τις αποδείξεις των ματιών μας. Τα χρώματα μέσα στο φως είναι πασίδηλα από το γαλανό του ουρανού και της θάλασσας, το κοκκίνισμα και χρύσωμα των αυγών και των δειλινών.
Διαβεβαίωση πως η ανακάλυψη του Νεύτωνα ότι το ηλιακό φως αποτελείται από τη σύνθεση των χρωμάτων του φάσματος είναι προφανής κάθε φορά που το φως διασκορπίζεται από σταγονίδια νερού στο ουράνιο τόξο, στη μεμβράνη μιας σαπουνόφουσκας, στο επίστρωμα πετρελαίου μιας νερολακκούβας ή στη διάφανη κατασκευή των φτερών ενός εντόμου.
Τα περισσότερα πλάσματα με όραση, διακρίνουν τα αντικείμενα από το αντανακλώμενο φως.
Σχεδόν απίστευτο, τα ιριδίζοντα χρώματα στα φτερώματα πουλιών και το περίβλημα εντόμων οφείλονται στο άχρωμο φως. Οι επιφανειακές τους φολίδες είναι διαφανείς αλλά φαίνονται πολύχρωμες γιατί η κατασκευή τους είναι τέτοια που διασκορπίζει και αναλύει το φως που πέφτει πάνω τους στα χρώματα που το συνθέτουν. Πουλιά και έντομα που δεν ιριδίζουν καθώς και τα περισσότερα ζώα και φυτά οφείλουν τον χρωματισμό τους σε χρωστικές ουσίες. Αιμογλομπίνη, μελανίνη, καροτίνη και χλωροφύλλη είναι τα χρώματα της φύσης.
(συνεχίζεται)
Translation into English
Introduction – colors (Part A)
To understand the importance and complexity of the world of colors I quote the introduction from the book Colours, 1980 by Marshall Editions
Part A
By awakening colors impinge on our every moment, while penetrate our dreams. There is color in the light of day, the sky the landscape, skin, hair and eyes. Any object we manufacture to use or wear is colored.
But what is color? Although it is widespread around us, color is carelessly taken for granted and curiously is largely unstudied by the majority.
It affects us emotionally; it makes things warmer or colder, provocative or sympathetic, exciting or tranquil. Color enriches the world and our perception of it. A colorless world is beyond all imagination.
Color is light. To see the world as constant and unchanging, the brain reduces the perception of the ceaseless subtle changes the color of daylight. We have to be persuaded to believe the evidence of our eyes. The colors in light are manifest in the blue of the sky and sea and in the golden red glow the red of downs and sunsets.
Proof of Newton’s discovery that sunlight is composed of the colors of the spectrum is apparent every time the sun’s rays are dispersed by the droplets of water in a rainbow or a bubble, by a film of oil on a paddle or by the transparent structure of a damselfly’s wing.
Most seeing creatures distinguish objects by reflected light.
Almost unbelievably, the colors in the plumage of iridescent birds and insects are caused by colorless light.
Their surface scales are transparent but appear colorful because their structure disperses the light that falls on them into its component colors. Birds and insects that they are not iridescent, and most animals and plants owe their colors to pigments. Hemoglobin, melanin, carotene and chlorophyll are the colors of nature.
(continued)
admin is | Topic: Uncategorized, Ιστορήματα με χρώματα | Tags: None
14 Comments, Comment or Ping
MARINA
Πάνο συγχαρητήρια για την νέα χρωματιστή σου ιδέα!
Χρωματίζει τις σκέψεις μας όπως το βιβλίο σου χρωμάτισε τις γνώσεις μας.
Τα χρώματα βρίσκονται καθημερινά και στην δική μου ζωή λόγω δουλειάς. Δεν τελειώνει όμως η επαφή μου με τα χρώματα όταν τελειώσει το ωράριο εργασίας μου.
Στο σπίτι ζωγραφίζω με την, σχεδόν 3 χρονών, κόρη μου. Εδώ και καιρό της αύξησα τις αποχρώσεις στις ξυλομπογιές και τους μαρκαδόρους της. Αρχίσαμε λοιπόν να μαθαίνουμε και τα νέα ονόματα. Και τότε συνέβη το εξής εντυπωσιακό… ξεκίνησε να ονομάζει μόνη της μερικά από αυτά!
Έτσι το καφέ ήταν το σκούρο καφέ, το ανοιχτόχρωμο όμως ήταν το σταφιδί!
Το μέχρι τότε πράσινο, έγινε βατραχί και το πετρόλ, κρυσταλί!
Το μωβ είναι το μωβ το σκούρο και η πιο ανοιχτή απόχρωση βαφτίστηκε ιπποποταμί, γιατί παρόμοιο χρώμα έχει ένα ιπποποταμάκι της.
Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι ότι το φούξια το ονόμασε ντορί, από την γνωστή «Ντόρα την εξερευνήτρια», η οποία πραγματικά φοράει φούξια, όλα τα ρούχα με το brand που πωλούνται στο εμπόριο είναι φούξια, όπως και διάφορα παιχνίδια σχετικά με αυτήν. Δεν θα το είχα προσέχει ποτέ αν δεν μου το είχε επισημάνει η κόρη μου.
Δεν θα σας κουράσω άλλο. Όμως το παραπάνω γεγονός με εντυπωσίασε πραγματικά για δύο λόγους. Ο ένας είναι γιατί γνωρίζω την δυσκολία που είχε ο άνθρωπος να ονομάσει τα χρώματα και ο δεύτερος είναι η διαπίστωσή μου, ότι αν και γραφίστρια, έχω και εγώ πολύ φτωχό λεξιλόγιο και πολύ μικρή φαντασία! Χρησιμοποιώ τα ονόματα των χρωμάτων όπως μου τα διδάξανε ή βάση της κλίμακας CMYK.
Ευτυχώς από ότι φαίνεται θα έχω καλή δασκάλα!
Με φιλικούς χαιρετισμούς σε εσάς και τα υπόλοιπα χρώματα.
27/02/09
admin
Πράγματι MARINA, ο άνθρωπος έχει μεγάλη δυσκολία να ονομάσει τα χρώματα και ιδιαίτερα να τα ταξινομήσει εννοιολογικά (θέμα που θα το θίξουμε αργότερα). Όχι όμως και τα παιδιά, που η φαντασία τους, από μια ηλικία και ύστερα, καλπάζει! Λίγο πριν, το παιδί αντιλαμβάνεται τα χρώματα ομαδικά, δηλαδή ό,τι κοκκινίζει είναι κόκκινο, τα κιτρινωπά κίτρινα και όλα τα πράσινα είναι πράσινα. Μόλις αρχίζει να ξεχωρίζει τις διάφορες αποχρώσεις, το παιδί αρχίζει να ταυτίζει την κάθε απόχρωση με ανάλογα οικεία του αντικείμενα. Γι’ αυτό έχουμε το ιπποποταμί, το σταφιδί, το κρυσταλλί και το ντορί.
Την ίδια διαδικασία ακολουθεί και ο ενήλικας άνθρωπος όταν θέλει να διευκρυνίσει κάποια συγκεκριμένη απόχρωση μέσα από το γενικό εύρος μιας χρωματικής ομάδας, μόνο που είναι πιο προσεκτικός και προσδιορίζει την απόχρωση πιο αντικειμενικά και όχι υποκειμενικά, όπως κάνουν τα παιδιά. Έτσι έχουμε το κερασί, το κεραμιδί ή το μπορντώ στα κόκκινα, το κυπαρισί ή το λαχανί στα πράσινα και ούτω καθεξής.
Δηλώνεις ότι χρησιμοποιείς τα ονόματα των χρωμάτων όπως τα διδάχθηκες από την κλίμακα CMYK. Μπορείς να μας αναφέρεις τις ονομασίες αυτές;
Πολύ ωραία η προσέγγιση σου στα χρώματα και η αναφορά σου στα comments μας, μέσω του παιδιού σου, γιατί πέρα από τις επιστημονικές ή τεχνολογικές διαπιστώσεις, αυτές οι παρατηρήσεις μέσα από την καθημερινότητα μας φέρνουν πιο κοντά στον κόσμο των χρωμάτων!!!
Πάνος
02/03/09
Marina Karderini
ωραία ,απλή εισαγωγή ,γιά μάς τούς αμύητους !Καλησπέρα Πάνο ,και χρωματοπαρέα !
13-12-11
Πάνος
Είναι μια εισαγωγή απλή κατανοητή για τους “αμύητους” όπως λες Μαρίνα που έχει και δυνατές νύξεις για τους μυημένους. Παραθέτω μια τέτοια φράση: τα χρώματα διαπερνούν τα όνειρά μας!
13-12-11
Marina Karderini
…αλήθεια είναι αυτό ! Τά΄…έργα πού βέπουμε στόν ύπνο μας ,είναι άλλωτε έγχρωμα ,καί άλλοτε ασπρόμαυρα !
13-12-11
Πάνος
Είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει σε συνάρτηση με τον κόσμο των τυφλών και με την αντίληψη που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες περί εσωτερικού φωτός.
13-12-11
Marina Karderini
ναι ,διαφέρουν οι εκ γενετής τυφλοί και οι επίκτητοι !
όσον αφορά περι εσωτερικού φωτός ,αποδυκνείεται ,ευκόλως στούς εκ γενετής …και αυτοί παραδόξως ”ΒΛΈΠΟΥΝ ” όνειρα !….δέν εξηγείται αλλοιώς !
13-12-11
Sosso Karderini
…..Πάνο μας. θα είχε πολύ ενδιαφέρον να υπήρχε περιγραφή των χρωμάτων απο ανθρώπους που είναι εκ γενετής τυφλοί…Το πρόβλημα περιγραφής και αντίληψης του κάθε χρώματος , έχει ήδη πολλές δυσκολίες ακόμα και με τους ανθρώπους που δεν είναι τυφλοί. Με τα λίγα που γνωρίζω, θεωρώ αδύνατη την παρουσία χρωμάτων στον κόσμο των εκ γενετής τυφλών…Ίσως , με την ιδιαίτερη ευαισθησία και συναίσθηση που αναπτύσεται στη πορεία της ζωής των ατόμων με αυτή την απουσία…αντιλαμβάνονται τα χρώματα σαν δονήσεις …και με τη βοήθεια της αφής , της ακοής “βλέπουν” τα χρώματα εννοιολογικά, όσο αυτό είνα δυνατόν.
Όσο για το εσωτερικό φώς, νομίζω οτι είναι μία αντανάκλαση της κατάστασης της ψυχής , ξεχωριστή για κάθε άτομο…οπότε και εδώ υπάρχει δυσκολία περιγραφής και ταύτησης , άρα και τρόπου για να ορίσει κάποιος τη διαφορετικότητα του κάθε εσωτερικού φωτός, ώς υπαρκτή μεν, αλλά όχι κοινή , ώστε να αποτελέσει αφετηρία στον δρόμο ορισμού του!
Τα χρώματα διαπερνούν τα όνειρά μας…βεβαίως….αλλά στα όνειρα των εκ γενετής τυφλών καθορίζονται πώς;
Καλά έχω μπερδευτεί τελείως όμως!
Χαιρετώ σας!
1-1-12
admin
Panos Karayiannis: “Όταν κάτι πρέπει να συμβεί, το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει” γράφει ο Κοέλιο στον “Αλχημιστή του”. Κάπως έτσι λειτούργησε το σύμπαν για να βρεθεί το βιβλίο αυτό στην κατοχή μου.
17-2-2017
admin
Chrisoula Fili:Δεν νομίζω πως ήταν τυχαίο που τελικά βρέθηκε στα δικά σου χέρια, γιατί αν είχε παραμείνει σε ένα ράφι δεν θα μπορούσε να προσφέρει όσα τελικά προσέφεραι σ’ εσένα και μέσα από τις δικές σου γνώσεις σ’εμάς… φιλάκια δάσκαλε…
17-2-2017
admin
Panos Karayiannis: Κάπως έτσι μου τα είπε κι ο φίλος που μου χάρισε το βιβλίο! Τότε ταξίδευα κι ο φίλος μου ο Φρανκ ζούσε στο Σύδνευ. Στο επόμενο ταξίδι μου στην Αυστραλία, αφού είχα ψάξει σε όλο τον κόσμο και δεν το βρήκα πουθενά (είχε εξαντληθεί μου έλεγαν) ήμουν αποφασισμένος να ζητήσω να μου το δανείσει. Πριν ανοίξω το στόμα μου, μου δίνει το βιβλίο λέγοντάς μου: Στο χαρίζω. Σ’ εσένα θα φανεί πιο χρήσιμο.
17-2-2017
admin
Chrisoula Fili: και κάτι ακόμα…είναι τυχαίο που έγραψες το Α΄ μέρος από την εισαγωγή του βιβλίου με αυτή τη σειρά των χρωμάτων…
17-2-2017
admin
Panos Karayiannis:Ε, όχι! Δεν ήταν τυχαίο! Όταν μαθαίνεις τα χρώματα, δεν μπορείς πλέον να τα χρησιμοποιείς τυχαία….
17-2-2017
admin
Chrisoula Fili: Οπότε περιμένουμε να μάθουμε και γι’ αυτή τη μαγική σειρά των χρωμάτων που σ’ εμάς φαίνεται τυχαία αλλά για σένα σημαίνει πολλά..
17-2-2017
Reply to “Εισαγωγή στα χρώματα (μέρος Α) – Introduction to colors (part A)”