xromata.com


Σκεψεις κι αποψεις (26)

 

Σκέψεις κι’ απόψεις [26]


Σκέψεις και Απόψεις φίλων του site, που δεν είναι παρά η επανάληψη επιλεγμένων παλαιών comments (με χρονική σειρά ανάρτησης) από την στήλη διαλόγου, γιατί και οι φίλοι της ιστοσελίδας συμβάλλουν στην ανάπτυξή της με τις δικές τους απόψεις.

Κάποιες από αυτές ίσως σας φαίνονται σαν αταίριαστες με το θέμα της ιστοσελίδας, που είναι τα χρώματα, όμως όλες αναπτύχθηκαν από ερεθίσματα που δόθηκαν από κάποιο άρθρο βασισμένο σε αυτά, τα χρώματα δηλαδή και τον κόσμο τους.

Αν ενδιαφέρεστε να δείτε τις προηγούμενες αναρτήσεις κάτω από τον τίτλο ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΙ’ ΑΠΟΨΕΙΣ θα τις βρείτε πηγαίνοντας στo παράθυρο CATEGORIES κάνοντας κλικ με το ποντίκι σας πάνω στην ενότητα «σκέψεις, σχόλια, άρθρα φίλων».

 

 

Πάνο
Δημιουργήθηκαν απορίες, ερωτηματικά, αλλά έχω και κάποιες καλοπροαίρετες παρατηρήσεις.
Οι φίλοι μας μιλάνε για Δονήσεις, και βγαίνει, καλύτερα διαφαίνεται ένα όχι πολύ σωστό συμπέρασμα. Ότι τα πάντα είναι Δονήσεις. Κατά τη γνώμη μου λουζόμαστε μέσα στις Δονήσεις, αλλά η δημιουργία ο άνθρωπος δεν είναι Δόνηση είναι αποτέλεσμα των δονήσεων.
Η δόνηση ξεκινάει από πολύ ψηλά σαν ένας δυναμισμός που εκδηλώνεται με ακτινοβολία στη συνέχεια στο επίπεδό μας μετατρέπεται σε Δόνηση δηλαδή μια πολυσύνθετη Κινητικό – ενέργεια.
Ο Ήχος και το Χρώμα είναι η 6η Πραγματικότητα της όλης Δημιουργίας και προέρχεται από το συνδυασμό της Δόνησης ( 4η ) και της Κινητικότητας ( 5η )
Η Δόνηση περιέχει ( μέσα της ) τις δυνάμεις : Εισδυτικότητας, Αντίστασης, Έλξης και Φυγόκεντρο.
Η Κινητικότητα περιέχει ( μέσα της) τις δυνάμεις : Περικάλυψης, Συμπίεσης, Άπωσης, και Κεντρομόλο.
Αυτά προς το παρόν
.
Περιμένω : Παρατηρήσεις, αντιρρήσεις και γενικά συζήτηση, έστω και με θερμοκρασία 40 βαθμών
Λαμία 6 Αυγ. 2010
Γιάννης

 

http://xromata.com/?p=1763

 

 

Χαίρομαι που τα κατάφερα να γίνω κι εγώ μέλος της ομάδας σας! Όσον αφορά στο ερώτημά σου, απλά κι εγώ είχα παρατηρήσει ότι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν χρώματα και ήχους-που απαρτίζουν ένα μουσικό κομμάτι, είναι πολλές φορές ταυτόσημοι! Κατά τα άλλα η σχέση μου με τη μουσική περιορίζεται στην απλή ακρόαση. Πιο συγκεκριμένα με προβλημάτισε το γεγονός ότι μια τόσο πλούσια και αναλυτική γλώσσα όπως η Ελληνική περιγράφει με τους ίδιους όρους ερεθίσματα που αφορούν σε διαφορετικές αισθήσεις! Θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο αυτό και ότι σίγουρα με κάποιο τρόπο θα αιτιολογείται… Πολλές φορές ακούγοντας μια μελωδία, όμορφες εικόνες-χρώματα πλημμυρίζουν το μυαλό μου, που κάποιες φορές ανασύρονται από τη μνήμη και κάποιες άλλες συντίθενται από το μηδέν! Αυτή η διαδικασία είναι για μένα μαγική! Ευχαριστώ και πάλι για αποδοχή μου στην ομάδα σας. Συνεχίστε να είστε περίεργοι!
Κώστας
30-8-10

http://xromata.com/?p=1785

 

 

Γεια σου  Κώστα Π.
Όπως ο ίδιος γράφεις, όντως δεν είναι τυχαίο μια γλώσσα πλούσια και αναλυτική, όπως η Ελληνική, να αποδίδει με τις ίδιες λέξεις ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν σε δυο διαφορετικές αισθήσεις. Τόσο η όραση όσο και η ακοή είναι οι δυο σημαντικότερες αισθήσεις που οι ερεθισμοί που δέχονται από το περιβάλλον επηρεάζουν έντονα τον ψυχισμό μας.
Επιπλέον, όπως έχει αναγραφεί σε πολύ παλαιότερα comments (από την ΙΟΑΝΝΑ και άλλους), χρώματα και ήχοι είναι “αδέρφια” και (κατά κάποιες μυστικιστικές διδασκαλίες, αλλά και τη θεωρία του Big Bang) εμφανίσθηκαν ταυτόχρονα στη δημιουργία.
Επίσης η απλούστερη μορφή συναισθησίας είναι η όραση χρωμάτων στο άκουσμα ήχων και η ηχητική αντίληψη των χρωμάτων. Άτομα που υφίστανται το φαινόμενο της συναισθησίας, ακούν χρώματα και βλέπουν ήχους, άρα “τόνος” “χροιά” “αρμονία” κλπ. ταυτίζονται και πρόκειται για χαρακτηρισμούς και των χρωμάτων και των ήχων εφόσον σε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση ήχοι και χρώματα συγχέονται.
(Αυτά θα γίνουν πιο κατανοητά όταν θα φθάσει η ώρα να αναφερθούν τα posts στο φαινόμενο της συναισθησίας.
Πάνος
3-9-10

http://xromata.com/?p=1785

 

 

Φίλε Πάνο καλησπέρα,
Εάν θέλεις ρίξε μια ματιά στο link που σου στέλνω και που έλαβα μέσω email μόλις πριν από λίγο. Πρόκειται για μια εικονική ξενάγηση στην Αίθουσα της Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό με τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου!
http://www.vatican.va/various/cappelle/sistina_vr/index.html
Η Χρωματική αρμονία που υπάρχει σε αυτά τα έργα σε συνδυασμό με την επίδραση του φωτός όπου σε αυτή την διαδικτυακή παρουσίαση δυστυχώς δεν μεταβάλλεται, είναι μοναδική! Η δε υποβολή του επισκέπτη και η μυστικιστική προσέγγισή του προς το θείο εάν συνυπολογίσεις και τη μουσική επένδυση θεωρώ πως είναι δεδομένη!
Δεν συμφωνείς?
Κώστας Π.
5-9-2010

http://xromata.com/?p=1785

 

 

Η ξενάγηση φίλε Κώστα Π στην Καπέλα Σιστίνα (στο link που μας έστειλες) είναι υπέροχη. Χρειάζεται βέβαια κάποιος χρόνος για να την απολαύσει κανείς!
Ελπίζω να την επισκέφθηκαν και άλλοι φίλοι του blog και να μαγεύτηκαν με τα χρώματα του Μιχαήλ Άγγελου.
Εμείς, στην εποχή μας, είμαστε τυχεροί που εδώ και μερικές δεκαετίες βρέθηκαν μέθοδοι ώστε να καθαρίζονται πίνακες και “φρέσκο” και να αναφαίνονται και πάλι τα λαμπερά χρώματα που χρησιμοποιούσαν οι ζωγράφοι των παλαιότερων εποχών.
Έως τότε υπήρχε η εντύπωση ότι οι ζωγράφοι εκείνοι ήταν συντηρητικοί στα χρώματα και χρησιμοποιούσαν μουντές αποχρώσεις, ή ότι οι βαφές τους δεν είχαν αντοχή στον χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα ήταν η “βρωμιά” του χρόνου που επικάθιζε πάνω στα λαμπερά χρώματα και τα έκανε να χάνουν την φωτεινότητά τους.
Πάνος
6-9-10

http://xromata.com/?p=1785

 

 

…όλα τα χρώματα είναι υπέροχα, έχουν τη δική τους χάρη…
αλλά κατά σειρά προτίμησης… έχουμε και λέμε,
με μαγεύει το πορτοκαλί ενός ηλιοβασιλέματος,
με ταξιδεύει το βαθύ μπλε της θάλασσας,
με ξεκουράζουν οι αποχρώσεις του πράσινου μιας βουνοπλαγιάς,
με ηρεμεί το γαλάζιο του ουρανού,
με μελαγχολούν τα μπεζ και τα καφέ του φθινοπώρου,
…δεν μου αρέσουν…
το άσπρο γιατί για μένα δεν είναι χρώμα,
το μαύρο γιατί με πάει στο πένθος,
το κόκκινο γιατί με πάει στη βία και στο αίμα,
…εκτός εάν είναι στριγκάκι… εκεί γίνομαι ταύρος.-
johnart 26-09-2010

http://xromata.com/?p=1906

 

 


is | Topic: Uncategorized, σκέψεις σχόλια άρθρα φίλων | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Σκεψεις κι αποψεις (26)”