xromata.com


Ειδικα χρωματα (Β)

 

Ειδικά εφέ (εντυπώσεις) των χρωμάτων.

Χρώματα μεταλλικά, ιριδίζοντα και φλούο (φθοριούχα)

(B)


 

Ο άνθρωπος θέλει όλο και κάτι καινούργιο στον κόσμο των χρωμάτων και επειδή δεν έχει την φυσική ικανότητα να δει περισσότερα χρώματα από αυτά που του επιτρέπει να βλέπει η κατασκευή του ματιού του, έχει στραφεί στις χρωματικές εντυπώσεις και τα λαμπυρίσματα που προκαλούνται από ειδικές σύγχρονες βαφές, όπως είναι τα μεταλλικά χρώματα, τα ιριδίζοντα και τα φθοριούχα. Σ’ αυτά τα ειδικά χρωματικά εφέ κάνει αναφορά στις σελίδες του το βιβλίο «Επιτομή χρωματικών αρμονιών» (Color Harmony Compendium) και ιδού τί αναγράφεται:

 

 

 

Θέλετε να υπαινιχθείτε ευμάρεια;

Από τα αρχαία δισκοπότηρα και τις κορώνες έως την κραυγή «Εύρηκα» των χρυσοθηρών των ημερών του χρυσού πυρετού, τα αστραφτερά μεταλλικά χρώματα κατέχουν μια ιδιαίτερη γοητεία πλούτου τόσο με την προφανή εγγενή αξία του αντίστοιχου μεταλλεύματος όσο και με την νομισματική χρήση του ανά την υφήλιο.

 

 

Σήμερα, η μνεία των λέξεων «χρυσός – ασημένιος» πλάθουν εικόνες δύναμης κι επιτυχίας. Αυτά είναι τα χρώματα που χαρακτηρίζουν τους παγκόσμιους πρωταθλητές των Ολυμπιακών αγώνων, όπως επίσης προορίζονται για τους πιο επιφανείς πελάτες εταιριών πιστωτικών καρτών.

 

 

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ενώ ο χρυσός είναι πολυτιμότερος από τα δυο αυτά μέταλλα, το ασημί χρώμα είναι το επικρατέστερο στις επιλογές αγοράς πολυτελών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική, όπως αναφέρει η Du Pont στην ετήσια έκθεσή της για την παγκόσμια χρωματική προτίμηση.

 

 

Εφόσον τα παγερά γκρίζα (όπως το ασημί) δεν περιέχουν την ζεστασιά που σχετίζεται με το χρυσαφί χρώμα, το ασημένιο συνεπάγεται μια επιφυλακτικότητα που το αποστασιοποιεί από την μαζική κατανάλωση. Όπως λέγεται, οι πραγματικοί πλούσιοι γεννιούνται με ασημένια κουτάλια στο στόμα και όχι με χρυσά.

Η Du Pont συνηγορεί ότι το ασημί υπαινίσσεται επίσης εξελιγμένο τεχνολογικά στυλ αυτοκινήτου.

 

 

Στην τυπογραφία, πράγματα που λαμπιρίζουν και γυαλίζουν τραβούν την προσοχή, επιβεβαιώνει το Ink World magazine. Αλλά σε αντίθεση με τα κόκκινα και πορτοκαλιά που τραβούν το βλέμμα, τα μεταλλικά χρώματα σημάνουν χρήματα και νομίσματα προσθέτοντάς τους μια εντύπωση υπερβολής.

 

 

Ασημένια και χρυσά γράμματα σε προσκλητήρια γάμου προδιαθέτουν για αίθουσες χορού και πολυελαίους, ενώ μεταλλικά χαρτιά περιτυλίγματος υπαινίσσονται ότι περιέχουν εντός τους κάποιο ακριβό δώρο.

 

 

Μεταλλικά φινιρίσματα προσθέτουν βάθος σε κάθε χροιά του φάσματος και είναι τα καλύτερα για να εκφράσουν πλούτο η τεχνολογική επανάσταση.

 

 

Τα ιριδίζοντα χρώματα προκαλούν παρόμοιες αντιδράσεις, θυμίζοντας το οπάλιο και τα στιλπνά μαργαριτάρια. Ακόμα και το αστραφτερό εσωτερικό ενός άδειου στρειδιού που κείτεται στη αμμουδιά, δίνει την εντύπωση ενός θαμμένου θησαυρού. Επιπροσθέτως στην απόλαυση που προσφέρουν στο μάτι, τα οπάλια και τα μαργαριτάρια μπορεί να είναι είτε κλασικά είτε μοναδικά, οπότε αυτά τα αιθέρια τελειώματα με ιριδίζοντα χρώματα απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα γούστων.

 

 

Θυμηθείτε τις στυλιζαρισμένες απεικονίσεις, όπως αυτές της Jacqueline Kennedy Onassis  και της Audrey Hepburn, με μια μοναδική σειρά από καλαίσθητα μαργαριτάρια, να τονίζουν τον καθωσπρεπισμό της υψηλής κοινωνίας. Όμως την ίδια περίοδο οι εικονομάχοι έδωσαν μια αντισυμβατική συστροφή στα μαργαριτάρια, για παράδειγμα, φορτώνοντας  με ολόκληρες σειρές από αυτά την προκλητική χορεύτρια Josephine Baker και άλλες πολλές.

 

 

Η έλξη των ιριδισμών δεν απευθύνεται αποκλειστικά στις γυναίκες. Οι στιλπνές ανταύγειες σε προϊόντα και συσκευασίες έλκουν επίσης και τους άνδρες που θέλουν να εκφράσουν μια μη εμφανή αίσθηση ετεροδοξίας.

Για όλα αυτά, στην αγορά αυτοκινήτων, τα μεταλλικά ή ιριδίζοντα χρώματα αποπνέουν μια αίσθηση τάξης και πρωτοτυπίας.

 

 

Καθένας μπορεί να έχει ένα άσπρο αυτοκίνητο, ένα όμως άσπρο ιριδίζον αυτοκίνητο που η χροιά του αλλάζει ανάλογα με την ώρα (και το φως)  της ημέρας καθίσταται πιο ξεχωριστό στον αυτοκινητόδρομο.

 

 


is | Topic: Uncategorized, βαφές, Κοινωνική ζωή και χρώματα, μεταλλικά χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ειδικα χρωματα (Β)”