xromata.com


Ο μυστικισμός των χρωμάτων (5) – Colors’ mysticism (5)

 

Ο μυστικισμός των χρωμάτων (5)

 

Η μη ευκρινής αναφορά στα χρώματα πιθανόν να οφείλεται στη δυσκολία του εννοιολογικού προσδιορισμού των χρωματικών ομάδων, κάτι που όπως αποδείχτηκε με έρευνα και μελέτη σε περισσότερες από εκατό γλώσσες, είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί πάρα πολύ χρόνο για τη διαμόρφωση των όρων του. Οι έννοιες των χρωμάτων σχηματίζονται σε όλες τις γλώσσες με τακτή σειρά. Πρώτα εμφανίζονται ταυτόχρονα δυο όροι. Το λευκό και το μαύρο, δηλαδή το φως και το σκοτάδι.

 

 

Στη συνέχεια εμφανίζεται το πρώτο πραγματικό χρώμα, η έννοια του κόκκινου. Ακολουθούν το πράσινο και το κίτρινο, με διαφορετική σειρά, ανάλογα με τη διαβίωση του λαού που χειρίζεται τη συγκεκριμένη γλώσσα και έπεται το μπλε. Οι έννοιες του μωβ, ροζ, πορτοκαλί, καφέ και γκρι συμπληρώνουν τις χρωματικές ιδέες στις πιο εξελιγμένες γλώσσες.

Στα ελληνικά, το πράσινο χρώμα σχηματίζεται σαν έννοια λίγο πριν την εποχή του Αριστοτέλη και έπειτα. ‘Ίσως λοιπόν αυτός να είναι ο λόγος της ύπαρξης του αξιοπερίεργου πράσινου αλόγου του ενός των τεσσάρων ιπποτών της αποκαλύψεως, του Ιωάννη, που εμφανίζονται στο άνοιγμα των τεσσάρων πρώτων από τις επτά σφραγίδες που ανοίγει το Αρνίο.

 

 

 

Από την πρώτη προβάλλει ο πρώτος καβαλάρης με το λευκό (άσπρο) άλογο. Ακολουθεί ο δεύτερος με τον πυρρό (κόκκινο) ίππο και στη συνέχεια ο μέλας (μαύρος). Τέλος, με το άνοιγμα της τέταρτης σφραγίδας εμφανίσθηκε ο χλωρός (πράσινος) ίππος.

 

 

Έτσι, πέρα από τους λοιπούς συμβολισμούς, έχουμε αναφορά στις τέσσερεις κατασταλαγμένες κατά την ελληνιστική περίοδο, χρωματικές έννοιες.

(συνεχίζεται)

 

Translation into English

The Mysticism of colors (5)



The indistinct reference to colors may be due to the difficulty of the conceptual definition of color groups, which, as revealed by research and study in more than one hundred languages, is a phenomenon that requires too much time for the formation of its terms. The concepts of color are formed in all languages with regular series. The first two conditions that occur always together are white and black, light and dark.

 Then the really first color concept occurs and that is red. Then come green and yellow, not always at the same rank, depending on the living of the people who deal with the particular language, followed by blue. The concepts of purple, pink, orange, brown and gray are added to color ideas in the most advanced languages.

In Greek, green color was formed as a concept just around Aristotle’s time. Perhaps this could be the reason for the existence of the strange green horse of one of the four knights of revelation, at John’s disclosure, featured in the opening of the first four of the seven seals opened by the Lamb.
From the first one came out the first rider on a white horse, then came out the second one on a red horse and then the black. Finally, by the opening of the fourth seal appeared the green horse.
Thus, apart from other symbolic notations, we have a reference to four color concepts that were clarified during the Hellenistic period.
(Continued)

 


is | Topic: Ιστορήματα με χρώματα | Tags: , , , , , , , , , , , ,

4 Comments, Comment or Ping

  1. Πάνος

    1

    Ένα μικρό comment για να ευχαριστήσω τις δημοσιογράφους κυρίες ΕΥΑ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΥΡΑΚΗ καθώς και τον κύριο ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΟΥΦΗ για το δισέλιδο έγχρωμο αφιέρωμα για τα χρώματα και τη δουλειά μου που δημοσιεύτηκε σήμερα 5-8-10 στην εφημερίδα Αδέσμευτος τύπος.
    Πάνος Καραγιάννης
    5-8-10

    02 Aug
  2. Γιάννης

    2

    Ιδεο – χρώσεις 2009
    Πάνο και σ‘ όλους τους φίλους των Χωμάτων για σας
    Καλοκαίρι ζέστες διακοπές ?????, η ζωή δε σταματάει δεν έχει διακοπές, γιατί να έχουν τα χρώματα? εξ’ άλλου τα χρώματα είναι από μόνα τους μια διακοπή της καθημερινότητας, μια στάση, μια ανάσα στο άγχος και το τρέξιμο.
    Όπου και αν βρισκόμαστε ένας υπολογιστής υπάρχει, μέσα από τα χρώματα δηλαδή τη φύση μια ιδέα έρχεται ας μη την κρατήσουμε εγωιστικά ας την φέρουμε σε συζήτηση.

    Πάνο
    Σ’ ευχαριστώ για τις Ιδεο – χρώσεις 2009 πολλή καλή, πολλή χρήσιμη δουλειά , ιδίως για μένα που μπήκα κάπως αργά στο μπλοκ. Εύχομαι να είσαι καλά και να βγάλεις τις Ιδεο –

    χρώσεις 2010, 2011…….2060 ???????? και βάλε.
    Η αφιέρωση λίγο υπερβολική ?? και πάλι να είσαι καλά. Το ξεφύλλισα, λάθος το διάβασα πολύ καλά, πείρα εμπειρία και γνώση . Δημιουργήθηκαν απορροίες, ερωτηματικά, αλλά έχω και κάποιες καλοπροαίρετες παρατηρήσεις.
    Οι φίλοι μας μιλάνε για Δονήσεις, και βγαίνει, καλύτερα διαφαίνεται ένα όχι πολύ σωστό συμπέρασμα. Ότι τα πάντα είναι Δονήσεις. Κατά τη γνώμη μου λουζόμαστε μέσα στις Δονήσεις, αλλά η δημιουργία ο άνθρωπος δεν είναι Δόνηση είναι αποτέλεσμα των δονήσεων.
    Η δόνηση ξεκινάει από πολύ ψηλά σαν ένας δυναμισμός που εκδηλώνεται με ακτινοβολία στη συνέχεια στο επίπεδό μας μετατρέπεται σε Δόνηση δηλαδή μια πολυσύνθετη Κινητικό – ενέργεια.
    Ο Ήχος και το Χρώμα είναι η 6η Πραγματικότητα της όλης Δημιουργίας και προέρχεται από το συνδυασμό της Δόνησης ( 4η ) και της Κινητικότητας ( 5η )
    Η Δόνηση περιέχει ( μέσα της ) τις δυνάμεις : Εισδυτικότητας, Αντίστασης, Έλξης και
    Φυγόκεντρο.
    Η Κινητικότητα περιέχει ( μέσα της) τις δυνάμεις : Περικάλυψης, Συμπίεσης, Άπωσης, και
    Κεντρομόλο.
    Αυτά προς το παρόν
    Περιμένω : Παρατηρήσεις, αντιρρήσεις και γενικά συζήτηση, έστω και με θερμοκρασία 40 βαθμών
    Λαμία 6 Αυγ. 2010
    Γιάννης

    02 Aug
  3. Γιάννης

    3

    Πάνο Καλημέρα
    Η Παναγία είναι μια σεπτή Οντότητα που βρίσκεται στις καρδιές όλων των Ανθρώπων , υπό την έννοια αυτή ακτινοβολεί και δεν έχει ανάγκη να περιοριστεί σε κανένα συγκεκριμένο χρώμα.
    Εμπεριέχει τα πάντα και γιατί όχι και όλα τα χρώματα , ας αφήσουμε τον καθένα να την φαντάζεται σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω του
    Η γνώμη μου είναι ότι το ποιο κατάλληλο το ποιο αντιπροσωπευτικό είναι το Λευκό ( εξ’ άλλου αν δε κάνω λάθος το λευκό περιέχει μέσα του κατά κάποιο τρόπο όλα τα χρώματα )
    Πάνω σου εύχομαι Χρόνια Πολλά, Χρονιά καλά και προπαντός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ
    15 Αυγούστου 2010
    Γιάννης

    02 Aug
  4. admin

    4

    Nana Stergiopoulos: Στην Πολυγνωτεια κλιμακα τον 5ο π.Χ. αιωνα εχουμε μαυρο, ασπρο, χοντροκοκκινο και ωχρα. Αυτο σημαινει πως εχουμε απειρες διαβαθμησεις του ,” συνθετου πρασινου”. Ομως αυτα θα τα πουμε οταν συναντηθουμε στον χωρο μου. Περιμενω να περασει λιγο το κρυο !
    15-02-2018

    02 Aug

Reply to “Ο μυστικισμός των χρωμάτων (5) – Colors’ mysticism (5)”