xromata.com


Βασικοί συνδυασμοί χρωμάτων – Basic color combinations

Πρακτικές εφαρμογές των χρωμάτων

Ασφαλείς, βασικές επιλογές

 

Έχουμε αναφερθεί αρκετά στον χρωματικό κύκλο. Είναι καιρός πλέον να δούμε, βάση αυτού, τις χρωματικές εφαρμογές που θα μας διευκολύνουν σε κάποιες απλές χρωματικές επιλογές μας ώστε να είμαστε «χρωματικά» σωστοί!

 

Ας αρχίσουμε αναθεωρώντας σε γενικές γραμμές όσα αναφέρθηκαν για την διάταξη των χρωμάτων στον «χρωματικό κύκλο».

 

 

Α) τοποθετούνται στον κύκλο τα τρία βασικά χρώματα:
Κόκκινο, μπλε, κίτρινο
(Αποτελώντας τις κορυφές του ισόπλευρου τριγώνου)
 
 
Β) στη συνέχεια, τοποθετούνται ανάμεσα στα τρία βασικά χρώματα, τα τρία παράγωγα, τα οποία σχηματίζονται, καθένα από δυο βασικά:
Μωβ, πράσινο, πορτοκαλί
(Αποτελώντας τις κορυφές του ισόπλευρου τριγώνου, ακριβώς αντίθετου προς το πρώτο τρίγωνο των βασικών χρωμάτων)
 
 
Γ) σειρά έχουν τα 6 τριτογενή χρώματα (αποχρώσεις) που σχηματίζονται μεταξύ βασικών και παραγώγων χρωμάτων.
Τώρα ο κύκλος μας εμφανίζει 12 χρωματισμούς.
 
 
Δ) Ανάμεσα σε κάθε δυο από τους 12 χρωματισμούς σχηματίζεται άλλη μια απόχρωση. Τώρα ο κύκλος μας συμπληρώνεται με τις άλλες 12 αποχρώσεις, οπότε σχηματίζεται συνολικά από 24 χρωματισμούς.
 
 
 
 

Ο πιο ασφαλής, σίγουρος και συντηρητικός χρωματικός συνδυασμός είναι αυτός που απορρέει από την επιλογή τεσσάρων (ή τριών, ή πέντε) χρωματισμών στη σειρά.
Αυτή η επιλογή είναι ασφαλής, αλλά οι συνδυασμοί που προκύπτουν είναι κάπως μονότονοι, μουντοί.
 
 
 
Το ίδιο ασφαλές, αλλά κάπως μονότονο αποτέλεσμα θα προκύψει εάν χρησιμοποιήσουμε μια απόχρωση σε διάφορες διαβαθμίσεις της φωτεινότητάς τους ή του κορεσμού τους (βλέπε: οι τρεις διαστάσεις των χρωμάτων).
 
 
 
Εάν θέλουμε συνδυασμούς λιγότερο μονότονους, αλλά εξ ίσου ασφαλείς, επιστρέφουμε στον κύκλο με τους 12 χρωματισμούς.
Επιλέγουμε και πάλι τέσσερεις χρωματισμούς στην σειρά και έχομε αποτελέσματα με αρμονική διαβάθμιση.
 
 
 

 

 

Practical applications of colors

Secure, basic choices


We have mentioned quite about color cycle. It is time to have a look on the color applications based on it, that will facilitate us in some simple color choices so that we shall be "colorfully" correct!

Let’s begin by reviewing in general terms what has been said about the arrangement of colors in the "color cycle".

A) the three basic colors are placed in the circle: Red, blue, yellow
(as the edges of an equilateral triangle)

B) between the three basic colors are placed the three derivatives, which are formed, each one in the middle, between two basic colors: Purple, green, orange
(Being the vertices of another equilateral triangle, just opposite the first triangle of the basic colors)

C) Now is time to put the 6 tertiary colors (hues) formed in between basic color and derivatives.

Now our circle displays 12 colors.

D) Between every two of the 12 colors another hue is formed. Now our circle is filled with another 12 hues, so it is formed in total by 24 colors.

The safest, sure and most conservative color combination is the one that results from choosing four (or three or five) colors in a row.

This choice is secure, but the resulting combinations are somewhat monotonous, dull.

Safe, but somewhat monotonous, effect will occur if we use a tint in different degrees of brightness or saturation (look at: the three dimensions of colors).

If we want to have combinations less monotonous but equally safe, we have to return to the circle with the 12 colors.

We select four colors in a row and we have results with a harmonious grading.


is | Topic: Συνδυασμοί χρωμάτων, Χρωματικός κύκλος | Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

78 Comments, Comment or Ping

  1. admin

    1

    Γειά σου κι εσένα Παρασκευή. Ωραία η ιδέα σου με τους βασιλικούς, αλλά μήπως “πέφτει” πολύ το πράσινο; Μήπως ένας συνδυασμός των βασιλικών με άσπρα λουλουδάκια θα έδινε ένα πιο ευχάριστο τόνο; Ή, αφού σου αρέσει το μωβ για σκέψου: βασιλικός, μωβ και λιλά λουλούδια και άσπρες κορδέλες;
    [Έγραψα μωβ και λιλά, γιατί ναι μεν το πολύ έντονο μωβ δένει υπέροχα με το σκούρο πράσινο, αλλά υπάρχει μια προκατάληψη από κάποιους γι’ αυτό το χρώμα, όποτε δεν είναι ό,τι καλύτερο για γάμο. Σε συνδυασμό όμως του έντονου μωβ με ανοιχτότερους τόνους του θα έχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα]
    Πάνος
    4-4-13

    11 Jul
  2. nikos konitsa

    2

    thelw na ftiaksw mpornto xrwma ti prepei na kanw?
    23-4-13

    11 Jul
  3. admin

    3

    Νίκο γειά σου. Δεν είσαι σαφής. Θέλεις να φτιάξεις μπορντώ χρώμα με τί βαφές; για ποιά χρήση; Το μπορντώ συνήθως επιτυγχάνεται με προσθήκη σε κόκκινο χρώμα (όχι σε βερμιγιόν, δηλ. το κόκκινο που πορτοκαλίζει) λίγου μαύρου, ή καφέ, ή μπλε σκούρου, ανάλογα με την χροιά που επιθυμούμε. Βάση του συστήματος CMYC το μπορντώ γίνεται με 100% ματζέντα και 100 ή 90% κυανό (ή αντιστρόφως,ή 90 και 90%’ Στο ίδιο σύστημα πρόσμιξης πάλι, επιτυγχάνομε μπορντώ με 100% ματζέντα, 70% κίτρινο και 50% κυανό.
    Πάνος
    25=4-13

    11 Jul
  4. Μαρίτα

    4

    Kαλησπέρα!

    Με μεγάλη μου χαρά βρήκα ψάχνοντας στο internet οτι υπάρχει και ένα site σχετικά με τα χρώματα και τις αποχρώσεις στα ελληνικά! Ήθελα να ρωτήσω, γνωρίζεται αν υπάρχει ελληνικός κατάλογος με ονόματα αποχρώσεων και χρωμάτων…? ή υπάρχει μόνο στα αγγλικά όπως και βρήκα αντίστοιχη σελίδα στο wikipedia. Γιατί καταλήγω στο ότι μάλλον στα ελληνικά δεν έχουμε επίσημες ονομασίες παρά μονάχα τα αυτοσχέδια…”λερωμένο ροζ”, έντονο λαδί, ζωηρό κίτρινο,κτλ,κτλ τα οποία είναι μόνο περιγραφικά και γενικά ανάλογα το γούστο του καθενός…εγώ ήθελα να βρω επίσημες ονομασίες αποχρώσεων. Αν κάποιος γνωρίζει θα χαιρόμουν να άκουγα μία άποψη. Να είστε καλά!
    27-4-13

    11 Jul
  5. admin

    5

    Μαρίτα γεια σου!
    Κατ’ αρχήν σ’ ευχαριστώ γιατί καιρό είχα να λάβω κάποιο «ζουμερό» ερώτημα σαν το δικό σου.
    Πριν απαντήσω στο δύσκολο ερώτημά σου, θα ήθελα να σε προτρέψω να πας στην δεξιά μπλε στήλη, στο τμήμα categories και να «ανοίξεις» την κατηγορία «εννοιολογία» όπου όσα άρθρα έχουν ανεβεί εκεί έως τώρα είναι σχετικά με το ερώτημά σου, ιδιαίτερα τα ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ, OΙ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ και ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ.
    Το να υπάρξει επίσημος ελληνικός κατάλογος με ονομασίες αποχρώσεων είναι κάτι πολύ δύσκολο για 2 βασικούς λόγους.
    1) Διότι, η γλώσσα μας είναι σχεδόν η μόνη εννοιολογική γλώσσα στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι ο σχηματισμός κάθε λέξης της βασίζεται στην έννοια της ρίζας της και έχει μια εξελικτική εννοιολογική ιστορία, σε αντίθεση με τις άλλες γλώσσες που σχηματίζονται σημειολογικά, δηλαδή οι γλωσσοπλάστες της ορίζουν ότι «αυτό» θα το λέμε «έτσι».
    2) Διότι δεν υπάρχουν μεγάλες ελληνικές εταιρείες χρωμάτων με τέτοια ισχύ που να επιβάλλουν «σημειολογικά» ονομασίες στα χρώματά τους όπως κάνουν κάποιες ξένες εταιρείες, πχ. η PANTONE.
    Βέβαια κάθε εταιρεία καθιερώνει άλλες ονομασίες, ανάλογα με το αντικείμενό της, δηλαδή άλλες ονομασίες δίνει στα καφεκόκκινά της μια εταιρεία χρωμάτων, άλλες μια εταιρεία βαφών για μαλλιά και άλλες μια βερνικιών.
    Όταν μια ονομασία συμπίπτει τότε καθιερώνεται. Έτσι όταν λέμε mahogany ή lilac, levander, hot pink, navy blue, αυτομάτως καταλαβαίνουμε περίπου ποια απόχρωση εννοείται. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ονομασίες που έχουν καθιερωθεί λόγω της ιστιρικής τους σχέσης με κάποιο γεγονός, όπως η ματζέντα με την μάχη της Ματζέντα ή το ραφ με τις στολές της βρετανικής αεροπορίας http://xromata.com/?p=1707 ή λόγω συσχετισμού τους με κάποια αντικείμενα, όπως ivory.
    Αυτά βέβαια για εμάς τους μη επαγγελματίες με αντικείμενο τα χρώματα. Για τους επαγγελματίες αυτούς οι χρωματικές αποχρώσεις έχουν αριθμητικές ονομασίες των συστημάτων CMYK και RGB ανάλογα με το επάγγελμά τους. Έτσι πχ. το λιλά προσδιορίζεται στα 10 – 20 Μ + 10 – 20 C.
    Πιστεύω ότι πήρες κάποια απάντηση. Πάντως για κάθε διευκρίνιση είμαι στη διάθεσή σου.
    Πάνος
    30-4-13

    11 Jul
  6. ανδριανα βραδη

    6

    καλημερα θα ηθελα και εγω με τη σειρα μου τη γνωμη σας.!προκειται να μετακομισουμε στο σπιτι μας και το φτιαχνουμε απο την αρχη.θα βαλουμε κουζινα σε ασπρο χρωμα ποιοτητας ακρυλικης λακας.δεν ξερουμε τι χρωμα πλακακι να βαλουμε και ουτε τι χρωμα να βαψουμε το σαλονι το οποιο εχει αμεση σχεση με τη κουζινα.το σαλονι εχει δυο κολονες η μια μετριου μεγεθους και η αλλη μικρη.επισης σκεφτηκαμε τη πορτα να την κανουμε ασπρη αφου ειναι ακριβως διπλα στη κουζινα.τωτα εχει χρωμα σκουρα καρυδια…μας αρεσει το μωβ αλλα νομιζουμε θα μας δεσμευσει..ευχαριστω πολυ περιμενω απαντηση σας.
    14-6-13

    11 Jul
  7. ανδριανα βραδη

    7

    ξεχασα να πω οτι το σαλονι μας τωρα εχει χρωμα μπεζ μαζι και το ταβανι!!!!!!!μεγαλη κακογουστια απο τον προηγουμενο ιδιοκτητη.
    14-6-13

    11 Jul
  8. admin

    8

    Αγαπητή Ανδριάνα, τί να πω μετά την πάροδο ενός περίπου μήνα από τότε που έστειλες το ερώτημά σου; Δυστυχώς κάποια τεχνικά προβλήματα και έλλειψη ελεύθερου χρόνου είναι υπαίτια γι’ αυτή την καθυστέρηση. Φαντάζομαι πως οι εργασίες για το σπίτι έχουν ήδη αρχίσει (ίσως και τελειώσει).
    Για να πει κάποια ιδέα κάποιος για τα χρώματα ενός χώρου υπάρχουν κάποιοι παράγοντες καθοριστικοί. Πρέπει να γνωρίζει επακριβώς την διαρύθμιση του χώρου, τις εξωτερικές συνθήκες του χώρου (το γύρω εξωτερικό περιβάλλον του) και τις ψυχολογικές ανάγκες των κατοικούντων σε αυτόν.
    Σε γενικές γραμμές, το μωβ που σας αρέσει είναι ένα δύσκολο χρώμα για πολλούς λόγους. Κάθε απόχρωση του καλύπτει διαφορετικές ανάγκες, προκαλεί υπνηλία (εκτός και άν ο συνδθασμός του με άλλα χρώματα του επιτρέπει διαφορετικές λειτουργίες) γι’ αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο χρώμα σε χώρους όπου τρώμε.
    Σε μια άσπρη κουζίνα τα λευκά πλακάκια ανοίγουν περισσότερο τον χώρο και δίνουν την αίσθηση της καθαρότητας, όμως στο άλλο άκρο η όλως λευκή κουζίνα μπορεί να δίνει και την αίσθηση της αποστείρωσης, επί πλέον απαιτεί συνεχή καθαρισμό. Τα μαύρα πλακάκια έρχονται σε ωραία (και πάντα τολμηρή και μοντέρνα) αντίθεση. Συνήθως οι περισσότεροι συνδυάζουν το λευκό με το μελί, ένας συνδυασμός κλασικός, απρόσωπος θα έλεγα, αλλά λειτουργικός.
    Όσο για το μπεζ που είχαν βάψει τοίχους και ταβάνι οι προηγούμενοι, συμφωνώ, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Εξαρτάται βέβαια από ττην απόχρωση και ένταση του μπεζ και από τον συνδυασμό με άλλα χρώματα στον χώρο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να είναι πολύ λειτουργικό και καλαίσθητο.
    Πάνος
    12-7-13

    11 Jul
  9. ντινος

    9

    Καλησπέρα σας, θα ήθελα τη βοήθειά σας
    Από λάθος έφτιαξα ροζ χρώμα .Πως με βάση το ροζ μπορώ να φτιάξω σομόν ή έστω σάπιο μήλο
    Βοηθήστε καίγομαι στο ….ρόζ.
    22-7-13

    11 Jul
  10. Μαριάννα

    10

    Αγαπητέ Πάνο,
    Θα ήθελα να βάψω τα υπνοδωμάτια των κοριτσιών μου. Για την μεγάλη μου κόρη (9 ετών) σκέφτηκα να το βάφω λιλά και να βάλω ταπετσαρία μόνο στον ένα τοίχο που είναι το κεφαλάρι του κρεβαριού. Βρήκα μια ταπετσαρία ριγέ με λιλά ροζ μόκα. Όσον αφορά την την μικρή μου κόρη (4 ετών) έλεγα να το βάψω ένα γλυκό κίτρινο και ένα γλυκό πορτοκαλί και στην μέση να τα χωρίζει μια μπορντούρα. Ποια η αποψή σας για το δωμάτιο της μικρής? Υπάρχει στο site σας κάποιος χρωματικός συνδυασμός για να δώ? Όσον αφορά την μπορντούρα υπάρχει άλλο είδος μπορντούρας εκτός απ την αυτοκόλλητη; Σας ευχαριστώ πολύ..
    23-7-13

    11 Jul
  11. admin

    11

    Αγαπητέ Ντίνο, το ροζ χρώμα μετατρέπεται εύκολα σε σομόν εάν του προσθέσουμε λίγο κίτρινο. Τότε πορτοκαλίζει και ανάλογα με την ποσότητα του κίτρινου που θα προσθέσουμε θα φτιάξουμε την επιθυμητή σομόν απόχρωση. Για το σάπιο μήλο δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε λίγο καφέ χρώμα στο ροζ.
    Πάνος
    26-7-13

    11 Jul
  12. admin

    12

    Αγαπητή Μαριάννα
    Λυπάμαι που πέρασε ένας ολόκληρος μήνας χωρίς να απαντήσω…. Βλέπεις ο Αύγουστος αποσυντονίζει τα πάντα. Πάντως νομίζω ότι οι χρωματικές επιλογές σου για τα δωμάτια των κοριτσιών είναι αρκετά καλές.
    Όχι, προς το παρόν δεν υπάρχουν ακόμα στο site διακοσμητικοί χρωματικοί συνδυασμοί, παρά ελάχιστoi γύρω από τις βασικές γνώσεις, οπως http://xromata.com/?p=593 και http://xromata.com/?p=932 , γιατί η ιστοσελίδα ασχολείται γενικά με τα χρώματα και την φύση τους και όχι με ειδικά με την χρήση τους στην διακόσμηση.
    Συγγνώμη και πάλι για την αργοπορία
    Πάνος
    27-8-13

    11 Jul
  13. Vasso

    13

    Καλησπέρα μπορειτε σας παρακαλώ να με συμβουλέψετε?

    έχω στα έπιπλα για παιδικό δωμάτιο κάποια σημεία με φούξια. θα ήταν ωραίο να βάψω τους τοιχους με παλ πρασινο (φυστική) και παλ κίτρινο?
    ή μισο πανω- μισό κάτω ή ριγέ?

    σας ευχαριστώ
    28-8-13

    11 Jul
  14. Ηλίας

    14

    Καλημέρα σας,
    Πρόκειται να ανοίξω μια επιχείρηση που ασχολείται με την τεχνολογία, π.χ. με συστήματα ασφαλείας, υπολογιστές (εμπόριο και service), website κ.λπ.
    Ο χώρος του γραφείου είναι ενιαίος ορθογώνιος, περίπου 20τμ, με σποτ περιμετρικά στο ταβάνι (κρυμμένα σε γυψοσανίδα) και χωρίζεται νοητά σε δύο επιμέρους χώρους με τη βοήθεια δύο δοκαριών στη μέση κάθε μεγάλης πλευράς.
    Σκοπός του γραφείου είναι να δέχομαστε πελάτες αλλά και να μπορούμε να πραγματοποιούμε service του εξοπλισμού.
    Θα ήθελα να μου προτείνεται τι χρώμα-απόχρωση να χρησιμοποιήσω για το γραφείο (δοκάρια, τοίχος, ταβάνι).
    Να βαφτεί όλος ο χώρος με το ίδιο χρώμα? Σκεφτόμουν κάποια απόχρωση του πράσινου γιατί το logo της εταιρείας είναι πράσινο.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.
    Με τιμή
    Ηλίας Παλλάς.
    Σημειώνω ότι είναι εξαιρετικά φωτεινό.
    4-9-13

    11 Jul
  15. admin

    15

    Καλησπέρα Vasso.
    Νομίζω ότι οι χρωματισμοί που επέλεξες ταιριάζουν, όμως τί εννοείς όταν αναφέρεις “παλ”; Ελπίζω όχι πολύ παλ, δηλαδή προς το λευκό, γιατί ένα παιδικό δωμάτιο θέλει χρώμα σε κάποια ένταση. Λες επίσης ότι μόνο κάποια σημεία στα έπιπλα είναι φούξια. Παρ΄αυτά πιστεύω ότι ναι, ταιριάζουν, όμως θα πρέπει οπωσδήποτε στην διακόσμηση του δωματίου να προστερθούν και κάποια άλλα κομμάτια στο ίδιο φούξια χρώμα. ώστε να “δένει” σαν σύνολο. Ο ριγέ συνδυασμός δεν με ενθουσιάζει.
    Πάνος
    6-9-13

    11 Jul
  16. admin

    16

    Καλησπέρα Ηλία! Είναι σωστό ένας επαγγελματικός χώρος κάποιας εταιρείας/επιχείρησης να έχει τουλάχιστον σε κάποια σημεία το χρώμα του logo, εφ’ όσον υπάρχει. Στη δική σας περίπτωση το πράσινο είναι επιπλέον ένα “καλό” επαγγελματικό χρώμα για τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Η μονοχρωμία σε ένα επαγγελματικό χώρο τον μικραίνει και τον κάνει να θυμίζει αποθηκευτικό χώρο. Οπότε μια διχρωμία είναι προτιμότερη, ακόμα και τριχρωμία. Αν έχετε και κάποιο άλλο χρώμα στο logo σας πρέπει να το χρησιμοποιήσετε, αν όχι παίξτε με έναν δεύτερο τόνο του πράσινου και βάλτε κι ένα άλλο χρώμα που δένει με τα πράσινα αυτά πχ. στο ταβάνι, δοκάρια, κάποιο τοίχο…
    Πάνος
    15-9-13

    11 Jul
  17. elena

    17

    Καλησπέρα σας,
    Φτιάχνω το σπίτι μου και θα ήθελα να με βοηθήσετε στην επιλογή των χρωμάτων. Η οροφή του σπιτιού είναι ξύλινη στο χρώμα της κερασιάς, και οι χώροι καθιστικό – σαλόνι – τραπεζαρία- κουζίνα είναι εννιαίοι. Οι χώροι αυτοί είναι γύρω στα 70 τμ. Επειδή είναι ξύλινη η οροφή νομίζω ότι με περιορίζει στο να παίξω με έντονους – σκούρους χρωματισμούς όπως μπορντό , επίσης δεν θα ήθελα να βάλω μπεζ. Ποια είναι η γνώμη σας, εσείς τι χρώματα λέτε να χρησιμοποιήσω;
    8-10-13

    11 Jul
  18. 18

    Καλησπερα ! Τις τελευταίες μέρες ψάχνω να δω τι χρωματα να βαψω το υπνοδωμάτιο μου. Έψαχνα συνδυασμούς λοιπόν κ τυχαία βρήκα την σελίδα σας… Ενθουσιάστηκα 🙂 Αν μπορούσες λοιπόν θα ηθελα βοήθεια… Τα έπιπλα ειμαι στο χρωμα τις Σημύδας … Και τα χρωματα που εμενα μου αρέσουν ειναι λιγο μουντα… Μιλάω για γκρι, λαδι.. Πράσινα και μπλε… Θελω λοιπόν να βαψω με δυχρωμια… Υπάρχει κάποια πρόταση ;;; Ευχαριστω
    3-11-13

    11 Jul
  19. Jenny

    19

    Καλησπέρα,

    Ετοιμάζομαι να ανοιξω γυναικολογικό ιατρείο και θα με ενδιέφερε πάρα πολύ η άποψή σας σε σχέση με τους συνδυασμούς χρωμάτων που ενδείκνυνται για το χώρο αναμονής και όχι μόνο. Μου αρέσει σαν χρώμα το φυστικί ίσως με καποιες πινελιές κάποιου πιο εύθυμου χρώματος πχ. Φουξ, ρόζ ή λιλά, αλλά θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας προτάσεις (ακόμα κι αν δεν είναι το φυστικί 🙂 ). Το σίγουρο είναι οτι θέλω να δημιουργήσω έναν χώρο που θα ηρεμεί χωρις να γίνεται μονότονος αλλα και θα εκπέμπει αισιοδοξία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Τζένη
    16-4-2015

    11 Jul
  20. admin

    20

    Αγαπητή Jenny, άργησα πολύ να σου απαντήσω, λόγω διαφόρων υποχρεώσεων και μάλλον θα έχεις ήδη έτοιμο το ιατρείο σου. Παρ’ αυτά και παρότι εδώ και καιρό δεν απαντώ σε ερωτήσεις χρωματικής διακόσμησης (γιατί χρειάζεται χρόνος και μελέτη για μια σωστή απάντηση και το θέμα της ιστοσελίδας αυτής δεν είναι η διακόσμηση) εντούτοις η δική σου περίπτωση έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
    Κατ΄αρχάς ένα γυναικολογικό ιατρείο δέχεται εγκυμονούσες που αναμένουν ένα χαρμόσυνο γεγονός(οι οποίες κατά μεγάλο ποσοστό, βάση ψυχολογικών τεστ, έλκονται την περίοδο της εγκυμοσύνης από φούξια και μωβ χρώματα), αλλά και ασθενείς γυναικολογικών προβλημάτων που κάποια είναι δυσάρεστα (επομένως επιζητούν ηρεμία, χαλάρωση). Επομένως έχουμε να ικανοποιήσουμε με την χρωματική υποδοχή του χώρου δυο άκρως διαφορετικές περιπτώσεις.
    Οπότε ΝΑΙ στις πινελιές φούξια, λιλά και μάλιστα σε χορταστικές δόσεις για τις εγκυμονούσες, αλλά ναι και σε γαλαζοπράσινους τόνους, που ψυχολογικά ηρεμούν και επιφέρουν χαλάρωση κι ελπίδα. Οπότε ΝΑΙ και στο φυστικί, αλλά ποιό φυστικί; ΟΧΙ στο κιτρινοπράσινο του ψημένου φυστικιού (γιατί η κίτρινη χροιά του φέρνει άλλα αποτελέσματα), ΝΑΙ στο γαλαζοπράσινο του χλωρού φυστικιού που ηρεμεί και δένει ηπιότερα κι αρμονικότερα με τα μωβ φούξια με τα οποία θα συνδυαστεί. Έτσι έχουμε ένα χρωματικά λειτουργικό ιατρείο που παράλληλα είναι και μοντέρνο.
    Πάνος
    30-4-2015

    11 Jul
  21. Αντιγόνη

    21

    Γειά σας.
    Σκέφτομαι να φτιάξω μπομπονιέρα για τη βάπτιση του γιού μου. Έχω δει χωνάκι από μπεζ ανακυκλωμένο χαρτί για τα κουφέτα και διακοσμητικό αστερία σε μπλε σκούρο. Τι χρώμα προτείνετε για την κορδέλα στο χωνάκι; Ευχαριστώ.
    31-05-2017

    11 Jul
  22. 22

    Πάνο μου γεια σου.
    Για μένα η προσπάθεια για να δώσει κάποιος ειδικός όπως εσύ μια ακριβή απάντηση για θέματα που αφορούν χρώματα, θα πρέπει να έχει πρωτίστως Εικόνα. Ύστερα λοιπόν από την ανάγνωση πολλών σχολίων, καταλήγω στο συμπέρασμα πώς καλό θα ήταν, αν γίνεται βέβαια, να έχει την δυνατότητα ο σχολιαστές αναγνώστης να ανεβάζει κάποια εικόνα παράλληλα με τα σχόλιο του για να γίνεται έτσι ευκολότερο και περισσότερο κατανοητό αυτό που θέλει. Έτσι και συ θα δύνασαι ευκολότερα να δίνεις ακριβείς απαντήσεις.
    Νάσαι καλά κι ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο πραγματικά βίντεο που ανέβασες και για την χρωματική περιγραφή του!
    01-06-2017

    11 Jul
  23. admin

    23

    Αντιγόνη γειά!
    Αν και συνήθως δεν απαντώ συμβουλευτικά για την χρησιμοποίηση των χρωμάτων, επειδή δεν είναι αυτό το θέμα της ιστοσελίδας, κάνω μια εξαίρεση. Όπως το θέτεις, η απλούστερη, πιο ταιριαστή και ασφαλής λύση είναι η γαλάζια κορδέλα, ή εάν θέλουμε ένας συνδυασμός από δυο – τρεις κορδέλες πλεγμένς μεταξύ τους σε μπλε – γαλάζια χρώματα (το ένα μπορεί να είναι – όχι απαραίτητα το ίδιο με του αστερία).
    Πάνος
    01-06-2017

    11 Jul
  24. admin

    24

    Αντιγόνη, γειά και πάλι!
    Κατ΄αρχήν δεν σου ευχήθηκα για τον νεαρό που θα βαφτιστεί.
    Μια άλλη επίσης ιδέα για ένα πιο χαρούμενο πανέρι με μπομπονιέρες είναι η χρήση δυο κορδέλων σε κάθε χωνάκι. Η μια οπωσδήποτε στο χρώμα του αστερία και η δεύτερη σε κάποιο άλλο φωτεινό χρώμα, ας πούμε κίτρινο, ροζ, πράσινο ανοιχτό, τυρκουάζ, οπότε θα έχουμε κάποιες μπομπονιέρες με μπλε – κίτρινο, κάποιες με μπλε -ροζ κλπ. (τρεις – τέσσερις, το πολύ πέντε συνδυασμούς, όχι περισσότερους.
    Πάνος
    01-06-2017

    11 Jul
  25. Eva Heart

    25

    Καλησπέρα
    Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να μετατρέψω το φούξια σε κόκκινο, και αν ναι με ποιό χρώμα..

    Ευχαριστώ πολύ και καλό Σαββατοκύριακο..<3..
    17-06-2017

    11 Jul
  26. admin

    26

    Eva Heart γειά!
    Το κόκκινο σαν βασικό χρώμα, δεν μπορεί να παραχθεί από άλλα χρώματα.
    Εάν τώρα μιλάμε για βαφές μπορούμε να κοκκινίσουμε μια φούξια μπογιά με την προσθήκη κόκκινου χρώματος. Προσοχή όμως, πρέπει το κόκκινό μας να μην πορτοκαλίζει (να μην είναι βερμιγιόν), έτσι θα απαλύνουμε το μπλε της φούξιας και θα έχουμε μια πιο κοκκινωπή απόχρωσή της.
    Πάνος
    18-06-2017

    11 Jul
  27. admin

    27

    Athina Panagiotopoulou: Πανο, γεια σου! Τα χρωματα “σου” ( αν και δοσμενα αναλυτικα και εμπεριστατωμενα ) με κανουν να αναπολω την παιδικη μου ηλικια, για καποιο λογο, ισως γιατι τοτε πρωτοαρχισα να ζωγραφιζω. Οπως και οταν βλεπω παιδικα παιχνιδια, αισθανομαι την ιδια χαρα που ενιωθα παιδακι! Σ’ ευχαριστω πολυ!
    18-06-2017

    11 Jul
  28. admin

    28

    Panos Karayiannis: Αθηνά, κι εγώ σ’ ευχαριστώ που με παρακολουθείς και χαίρομαι που τα χρώματα σου προξενούν αυτά τα υπέροχα συναισθήματα <3
    19-06-2017

    11 Jul

Reply to “Βασικοί συνδυασμοί χρωμάτων – Basic color combinations”