xromata.com


Βασικοί συνδυασμοί χρωμάτων – Basic color combinations

Πρακτικές εφαρμογές των χρωμάτων

Ασφαλείς, βασικές επιλογές

 

Έχουμε αναφερθεί αρκετά στον χρωματικό κύκλο. Είναι καιρός πλέον να δούμε, βάση αυτού, τις χρωματικές εφαρμογές που θα μας διευκολύνουν σε κάποιες απλές χρωματικές επιλογές μας ώστε να είμαστε «χρωματικά» σωστοί!

 

Ας αρχίσουμε αναθεωρώντας σε γενικές γραμμές όσα αναφέρθηκαν για την διάταξη των χρωμάτων στον «χρωματικό κύκλο».

 

 

Α) τοποθετούνται στον κύκλο τα τρία βασικά χρώματα:
Κόκκινο, μπλε, κίτρινο
(Αποτελώντας τις κορυφές του ισόπλευρου τριγώνου)
 
 
Β) στη συνέχεια, τοποθετούνται ανάμεσα στα τρία βασικά χρώματα, τα τρία παράγωγα, τα οποία σχηματίζονται, καθένα από δυο βασικά:
Μωβ, πράσινο, πορτοκαλί
(Αποτελώντας τις κορυφές του ισόπλευρου τριγώνου, ακριβώς αντίθετου προς το πρώτο τρίγωνο των βασικών χρωμάτων)
 
 
Γ) σειρά έχουν τα 6 τριτογενή χρώματα (αποχρώσεις) που σχηματίζονται μεταξύ βασικών και παραγώγων χρωμάτων.
Τώρα ο κύκλος μας εμφανίζει 12 χρωματισμούς.
 
 
Δ) Ανάμεσα σε κάθε δυο από τους 12 χρωματισμούς σχηματίζεται άλλη μια απόχρωση. Τώρα ο κύκλος μας συμπληρώνεται με τις άλλες 12 αποχρώσεις, οπότε σχηματίζεται συνολικά από 24 χρωματισμούς.
 
 
 
 

Ο πιο ασφαλής, σίγουρος και συντηρητικός χρωματικός συνδυασμός είναι αυτός που απορρέει από την επιλογή τεσσάρων (ή τριών, ή πέντε) χρωματισμών στη σειρά.
Αυτή η επιλογή είναι ασφαλής, αλλά οι συνδυασμοί που προκύπτουν είναι κάπως μονότονοι, μουντοί.
 
 
 
Το ίδιο ασφαλές, αλλά κάπως μονότονο αποτέλεσμα θα προκύψει εάν χρησιμοποιήσουμε μια απόχρωση σε διάφορες διαβαθμίσεις της φωτεινότητάς τους ή του κορεσμού τους (βλέπε: οι τρεις διαστάσεις των χρωμάτων).
 
 
 
Εάν θέλουμε συνδυασμούς λιγότερο μονότονους, αλλά εξ ίσου ασφαλείς, επιστρέφουμε στον κύκλο με τους 12 χρωματισμούς.
Επιλέγουμε και πάλι τέσσερεις χρωματισμούς στην σειρά και έχομε αποτελέσματα με αρμονική διαβάθμιση.
 
 
 

 

 

Practical applications of colors

Secure, basic choices


We have mentioned quite about color cycle. It is time to have a look on the color applications based on it, that will facilitate us in some simple color choices so that we shall be "colorfully" correct!

Let’s begin by reviewing in general terms what has been said about the arrangement of colors in the "color cycle".

A) the three basic colors are placed in the circle: Red, blue, yellow
(as the edges of an equilateral triangle)

B) between the three basic colors are placed the three derivatives, which are formed, each one in the middle, between two basic colors: Purple, green, orange
(Being the vertices of another equilateral triangle, just opposite the first triangle of the basic colors)

C) Now is time to put the 6 tertiary colors (hues) formed in between basic color and derivatives.

Now our circle displays 12 colors.

D) Between every two of the 12 colors another hue is formed. Now our circle is filled with another 12 hues, so it is formed in total by 24 colors.

The safest, sure and most conservative color combination is the one that results from choosing four (or three or five) colors in a row.

This choice is secure, but the resulting combinations are somewhat monotonous, dull.

Safe, but somewhat monotonous, effect will occur if we use a tint in different degrees of brightness or saturation (look at: the three dimensions of colors).

If we want to have combinations less monotonous but equally safe, we have to return to the circle with the 12 colors.

We select four colors in a row and we have results with a harmonious grading.


is | Topic: Συνδυασμοί χρωμάτων, Χρωματικός κύκλος | Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

78 Comments, Comment or Ping

 1. Ακριωτου Τετα

  1

  Είμαστε από ένα επαρχιακό σχολείο, το Γυμνασιο Νεας Λαμψάκου έξω από Χαλκίδα. Βάφουμε μόνοι μας το σχολείο, πρωτοβουλία των περιβαλλοντικών ομάδων στην προσπάθεια να ομορφύνουμε τον χώρο μας. Μας έχουν δώσει ένα 15 κιλο πλαστικό χρώμα σε φυστικί χρώμα και θέλουμε να το βγάλουμε σε απόχρωση του σομόν ως κεραμιδί. Μπορούμε και πως;
  14-3-11

  11 Jul
 2. admin

  2

  Το φυστικί πλαστικό χρώμα Τέτα Ακριώτου που σας έδωσαν δεν μπορεί να γίνει σωμόν και για να μετατραπεί σε κεραμιδί θα χρειαστείτε μεγαλύτερη ποσότητα κόκκινου χρώματος από το φυστικί που διαθέτετε για να πετύχετε την ανάμιξη. Επειδή το φυστικί χρώμα ανήκει στην πράσινη ομάδα, εάν αναμιχθεί με κόκκινο που είναι η βάση των χρωμάτων που θέλετε, θα αποδώσει χρώματα γκριζαρισμένα ή καφετιά. Το κεραμιδί που είναι ένα καφεκόκκινο χρώμα μπορεί να προκύψει από τέτοια ανάμιξη, αλλά όπως είπα και προηγουμένως θα χρειαστεί πολύ κόκκινο.
  Τι προτείνω;
  Κατ΄ αρχάς το φυστικί είναι πιο λειτουργικό ψυχολογικά για ένα σχολικό χώρο, αρκεί να μην είναι πολύ έντονο. Στην περίπτωση αυτή το γκριζάρουμε λίγο με την προσθήκη λίγου μαύρου χρώματος και το κάνουμε αν θέλουμε πιο ήπιο (παλ) με την προσθήκη λευκού.
  Έπειτα, επειδή το φυστικί ταιριάζει με το σωμόν που σας αρέσει (απ’ ότι κατάλαβα) μπορείτε να παίξετε με διχρωμία, δηλαδή να προμηθευτείτε μικρή ποσότητα σομόν (ή ροδακινί) χρώματος και να βάψετε κάποια τμήματα της αίθουσας (κολώνες ή κάποιον τοίχο), ή πάλι να παίξετε με διχρωμία του φυστικί χρώματος, δηλαδή να αλλάξετε ένα μέρος του διαθέσιμου χρώματος σε σκουρότερο (με προσθήκη σκούρου πράσινου) ή όπως σας είπα προηγουμένως.
  Πάντως, εάν προσθέσετε στο φυστικί ροζ χρώμα (ασπρο + κόκκινο) ίσως πλησιάσετε μια γκριζωπή σωμόν απόχρωση, αλλά το πιθανότερο είναι να καταλήξετε να έχετε φαιό (γκριζο μπεζ) χρώμα.
  Λυπάμαι αν σας απογοήτευσα. Πάντως χάρηκα που επικοινωνήσατε με τα “xromata” όπου «γράψατε» μια πρωτιά. Είστε το πρώτο σχολείο που επικοινωνεί μαζί μας (και οι πρώτοι από τη Νέα Λάμψακο).
  Ελπίζω να επανεμφανιστείτε στη στήλη διαλόγου μας. Εμείς με τη σειρά μας, είμαστε στη διάθεσή σας να προσπαθήσουμε να σας λύσουμε όποια χρωματική απορία έχετε.
  Πάνος
  14-3-11

  11 Jul
 3. Alexandros

  3

  Γεια σου , Πανο! Θυμασαι που στο γραφειο που ειχες ερθει ηθελα την συμβλουλη σου για το βαψιμο του δωματειου μου και μου ειπες να ποσταρω εδω?ε,καιρος ηταν νομιζω,το πηρα αποφαση! Λοιπον εχω βαρεθει τοσα χρονια το μπεζ ασπρο κτλ χρωμα του τοιχου και ελεγα να το κανω πολυ απαλο γαλαζιο.Βεβαια σκεφτηκα πως θα δειχνει καπως παιδικο και αποφασησα να κανω κατι ιδιαιτερο με ρισκο να το βαρεθω γρηγορα. ομως,φοβαμαι πως μπορει να μην μου αρεσει στην τελικη γιατι δεν το εχω δει ποτε live σε τοιχο.Ο λογος περι το χρωμα μοβ.Και ελεγα 2 τοιχους μοβ και 2 καποιο αλλο χρωμα.Για το αλλο χρωμα,ανοιχτο μοβ δε λεει. Σκεφτομαι για κατι απαλο για να σπαει το μοβ.Βεβαια ειδα κατι περιοδικα που συνδιαζαν το μοβ με καποια αποχρωση του κοκκινου-μπορντο κατι τετοιο.Οσο για το βασικο χρωμα οι σκεψεις μου ειναι να μην μπλεδιζει αλλα να κοκκινιζει ελαφρα. Τι λες?
  3-5-11

  11 Jul
 4. admin

  4

  Αφού αποφάσισες Alexandros να επικοινωνήσεις μαζί μας, θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω. Φυσικά δεν θα σου δώσω μια οριστική απάντηση. Εσύ θα πάρεις την τελική απόφαση. Επειδή σε ξέρω λίγο, ΟΧΙ απαλά χρώματα για σένα! Απορώ πως άντεξες τόσο καιρό σε άσπρα και μπεζ. Χρειάζεσαι έντονα και δυναμικά χρώματα. Αποκλείουμε λοιπόν το γαλάζιο. Το μωβ που σκέφτεσαι είναι μια καλή λύση. Έχεις σκεφτεί την τριχρωμία; Ένας τοίχος πχ. μωβ – μπλε βαθύ, δυο τοίχοι σε μωβ λίγο ανοιχτότερο σε μωβ – κοκκινωπή χροιά και ο εναπομείνων τοίχος σε ένα φυστικολαδί χρώμα για ενεργοποίηση, ή σε ένα βαθύ (σκούρο) μπεζ ώστε να σπάει την ένταση των μωβ; (Το κόκκινο μπορντώ παρέα με το μωβ ξέχασέ το. Θα σε κουράσει γρήγορα). Αν πάλι το βρίσκεις πολύ εξτρήμ, υπάρχει ο συνδυασμός λαδοπράσινο με σκούρο μπεζ. Πάντα μιλάμε για σκούρα, έντονα χρώματα (όχι για παλ χροιές που προκύπτουν προσθέτοντας χρώμα σε άσπρη μπογιά), επομένως πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η αλλαγή χρώματος σε περίπτωση που το μετανοιώσεις, δεν θα είναι τόσο εύκολη (δηλ. ένα φρεσκάρισμα σε άλλο χρώμα και τελειώσαμε).
  Δεν ξέρω πως σου φαίνονται οι προτάσεις μου. Ρισκάρησε! Βλέπω τελικά να σου αρέσει!
  Πάνος
  5-5-11

  11 Jul
 5. theodora

  5

  1. Τι θα λέγατε για ένα απαλό, ζεστό, φωτεινό κίτρινο χρώμα στον ένα τοίχο;

  2. Τι χρώμα ή χρώματα έχει το tango
  5-5-11

  11 Jul
 6. 6

  Αlexandros γειά σου …. Αν αποφάσισες το ένα χρώμα να είναι μωβ, θα σε συμβούλευα το αντίστοιχο δεύτερο, να είναι το συμπληρωματικό του δηλαδή το κίτρινο. Κοίταξε καλά το χρωματικό κύκλο του Πάνου και θα καταλάβεις τι εννοώ. Απέναντι απο το μώβ ειναι το κίτρινο, απο το κόκκινο το πράσινο και απο το μπλέ το πορτοκαλί. Τα συμπληρωματικά χρώματα αποτελούν ένα συνδυασμό που συμπληρώνει μία έλλειψη, δηλαδή μωβ=κόκκινο+μπλε, τι απομένει; το κίτρινο. Συμφωνώ με τη συμβουλή της Theodoras, πρόσεξε όμως, να κάνεις το σωστό συνδυασμό των τόνων, για να έχεις το αρεστό αποτέλεσμα……
  Ιωάννα….
  6-5-11

  11 Jul
 7. admin

  7

  Με προκάλεσες theodora με το ερώτημά σου για το χρώμα του tango, τόσο, που παρακάμπτω τη σειρά των απαντήσεων και έρχομαι στην δική σου. Προηγουμένως όμως θέλω να αναρτήσω το (κατ΄εμέ) καταπληκτικό βιντεάκι με το tango που θα ήθελα να το μοιραστώ (εκτός από τους φίλους του FB) και με τους φίλους του site.
  http://www.youtube.com/watch?v=S-mkR-KoPts
  Στο θέμα μας τώρα. Κατ’ αρχήν θυμίζω όσα γράφτηκαν στο post για τον Μάιο σχετικά με τα χρώματα των εννοιών, των μη αντικειμένων δηλαδή, που στην πραγματικότητα δεν έχουν φυσικό χρώμα, αλλά τις ταυτίζουμε με κάποιο χρωματισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το τάνγκο.
  Ο δυναμικός αυτός χορός ξεκίνησε σαν καθαρά ανδρικός ανταγωνιστικός χορός (μαχητικός) θα έλεγα, αλλά την ιστορία του την ξέρεις καλύτερα από εμένα. Σαν τέτοιος έχει τεχνική, υπολογισμό, ισχύ άρα είναι ΜΠΛΕ. Όμως ενέχει και πάθος, (το πάθος μιας ψυχικής εκτόνωσης, αλλά κυρίως το πάθος της επικράτησης, της κυριαρχίας) το οποίο έγινε εμφανέστερο όταν άρχισαν να συμμετέχουν και οι δυναμικές και διεκδικητικές πόρνες που ακολουθούσαν τους χρυσοθήρες της Αργεντινής. Έτσι, το χρώμα που δείχνει το τάνγκο είναι το ΚΟΚΚΙΝΟ. Επομένως ένα τάγκο που χορεύεται άρτια τεχνικά είναι μπλε, ενώ ένα τάγκο που χάνεται στο πάθος είναι κατακκόκινο. Το σωστό τάνγκο όμως πρέπει να διακρίνεται για την τεχνική του αλλά και το πάθος που το διακρίνει, άρα είναι ΜΩΒ. Όσο για το γνωστό μας ξεπεσμένο σαλονίστικο τάνγκο, ε.. αυτό έχει χρώμα ροζ-λιλά ξασπρισμένο… αυτά!
  Πάνος
  6-5-11

  11 Jul
 8. Sosso Karderini

  8

  Αγαπητέ Πάνο,

  Καταπληκτική η χρωματική ωδή που απέδωσες στο tango!
  Μου άρεσε πολύ η όλη περιγραφή εξήγησης που έδωσες… και με το video το συννημένο ….λίγο έληψε να σηκωθώ να χορεύω μόνη μου tango!

  Nά΄ναι καλά και η ηθική αυτουργός Theodora που με το ερώτημά της…και εσύ με την έξοχη ανταπόκρισή σου , μας μεταφέρατε σε χρώματα και ρυθμούς tango!
  6-5-11

  11 Jul
 9. theodora

  9

  Συμφωνώ απολύτως Πανούλη, έδωσες ότι ακριβώς περίμενα.

  Sosso, γιατί δεν σηκώθηκες;
  6-5-11

  11 Jul
 10. Sosso Karderini

  10

  Καλησπέρα theodora!

  Εεεε! πώς να το κάνουμε…είμαι και λίγο ντροπαλή….! Να με βλέπω να χορεύω μόνη….θέλει τόλμη και φαντασία!

  ‘Οταν βρεθώ με κόσμο όμως…ξέρω δεν ξέρω χορό…το λυώνω το πάτωμα!
  6-5-11

  11 Jul
 11. theodora

  11

  Sosso θάθελα να σε δω να λυώνεις το πάτωμα. (χι-χι)
  Όταν δε, χορεύουμε, δεν χρειάζεται να μας…βλέπουμε…
  αρκεί να μας …νοιώθουμε.

  Πανούλη το video καταπληκτικό. Αυτά τα κορμιά είναι όχι μόνο συγχρονισμένα, αλλά συντονισμένα (το χρώμα;)
  Και μην είσαι τόσο αυστηρός με το ροζ-λιλά, μπορεί να είναι και έντονο και τότε είναι όμορφο.
  Συγνώμη που είμαι εκτός αρχικού θέματος, αλλά εσύ με προκαλείς
  6-5-11

  11 Jul
 12. IFIGENIA

  12

  Καλησπέρα!!!
  Θα ήθελα να με βοηθήσετε στην επιλογή χρωμάτων για το σπίτι μου, αν είναι δυνατόν. Είμαι φοιτήτρια και μένω σε στούντιο, δηλαδή σε ένα μονόχωρο σπίτι. Θα ήθελα να βάψω διαφορετικό χρώμα το χώρο της κουζίνας από ότι του υπνοδωματίου-σαλονιού. Σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω το πορτοκαλί στον ένα από τους δύο χώρους, αλλά δεν ξέρω σε ποιόν. Ποιό χρώμα πιστεύετε ότι θα ταίριαζε με αυτό; Επίσης το σπίτι έχει κάποια δοκάρια. Τι χρώμα να τα βάψω;
  9-9-11

  11 Jul
 13. admin

  13

  Γειά σου IFIGENIA.
  Φοιτήτρια σε μονόχωρο σπίτι με δοκάρια, ώ τι ωραίο για παιχνίδισμα με χρώματα!
  Αλλά να εξηγούμαστε: δεν γνωρίζω τον χώρο, πόσα δοκάρια έχει και πως (σε ταβάνι; γωνίες;) και τί δικαιώματα έχεις στο σπίτι.
  Παρ΄αυτά ξεκινάμε με το πορτοκαλί χρώμα (τί εννοείς λέγοντας πορτοκαλί; έντονο; παλ; απόχρωση δηλ. σωμόν ή κάτι άλλο;). Πάντως το πορτοκαλί σαν χρώμα διεγείρει την όρεξη, οπότε είναι κατάλληλο για το τμήμα της κουζίνας. Εάν δε, πρόκειται για έντονο πορτοκαλί, μετά από κάποια ώρα “διώχνει”, δηλ. δεν μπορείς να μένεις πολλή ώρα σ’ εκείνο το σημείο. Εάν πάλι πρόκειται για απαλή απόχρωση και είσαι συναισθηματικός τύπος ή χρειάζεσαι συναισθηματική θαλπωρή, τότε βάφεις πορτοκαλί τον υπόλοιπο χώρο και λευκό το τμήμα της κουζίνας, ώστε να διαχωρίζεται σαν κάποιος άλλος χώρος (εργασιακός).
  Τα δοκάρια!! Τί ωραιότερο σε ένα νεανικό σπίτι από χρωματιστά δοκάρια; Καθένα σε άλλο χρώμα!
  Εάν επιλέξεις δυνατά χρώματα για το σπίτι, τότε και τα δοκάρια θα είναι σε έντονους χρωματισμούς. Εάν επιλέξεις παλ και λευκά χρώματα τότε τα δοκάρια θα είναι σε παλ χρωματισμούς και αυτά, αλλά λίγο πιο έντονους. Οπωσδήποτε ο χώρος της κουζίνας νε έχει διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο σπίτι.
  Αυτά προς το παρόν για αρχή. Δεν ξέρω αν σε βοήθησα ή σου έδωσα κάποια κατεύθυνση, πάντως είμαστε στη διάθεσή σου για ό,τι άλλο θέλεις να ρωτήσεις.
  Πάνος
  11-9-11

  11 Jul
 14. θανασης

  14

  εχω εναν τοιχο μωβ και θελω να μου πειτε με πιο χρωμα συνδυαζετε αν μπορειτε γαι να βαψω τον απεναντη
  1-10-11

  11 Jul
 15. admin

  15

  Γειά σου θανάση! Δεν βοηθάς και πολύ αναφέροντας μόνο πως έχεις ένα τοίχο μωβ και θέλεις να σου προτείνουμε ένα χρώμα για τον απέναντι. Τί μωβ είναι; ψυχρό (προς το μπλε;), θερμό (που κοκκινίζει;), έντονο ή παλ; και γιατί δωμάτιο μιλάμε; Καθηστικό; Υπνοδωμάτιο; Ενιαίο χώρο;
  Παραβλέποντας πάντως όλα αυτά και δίνοντας μια γενική απάντηση, το μωβ σε δωμάτιο μπορεί να συνδυαστεί με κιτρινωπή ώχρα ή με πράσινο βαθύ (δηλ. όχι φωτεινό) κυπαρισσί ή λαδοπράσινο. Δεν νομίζω ότι δένει με λευκό, κόκκινο ή μπλε, ενώ με φωτεινό κίτρινο σύντομα θα γίνει κουραστικό.
  Μια άλλη ακραία περίπτωση είναι ένας διαφορετικός τελείως αντίθετος τόνος του μωβ, αντίθετος είτε σε ένταση είτε σε χροιά.
  Πάνος
  3-10-11

  11 Jul
 16. ΧΡΗΣΤΟΣ

  16

  Καλησπέρα θα ήθελα να με συμβουλέψεις για επαγγελματικό χώρο 50τετραγωνικών με σκούρο γκρί πλακάκι και με έπιπλα χρώματος σημύδας τι να κάνω με τους τοίχους (υπάρχουν 7 εσοχές 1χ3μ που θα μπορούσα να παίξω με χρώμα διαφορετικό)

  Ευχαριστώ πολύ
  30-10-11

  11 Jul
 17. admin

  17

  Καλησπέρα Χρήστο. Το χρώμα της σημύδας δεν προσδιορίζεται επακριβώς σαν απόχρωση (γιατί υπάρχουν πολλά είδη σημύδας διαφορετικών αποχρώσεων), πέραν του ότι εννοείται ένα ανοιχτόχρωμο ξύλινο χρώμα, συνήθως ξανθοκίτρινο. Αυτό με σκούρο γκρι πλακάκι είναι κατάλληλο για πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς, ανοιχτόχρωμους εάν θέλουμε να “μεγαλώσουμε” τον χώρο, σκούρους εάν θέλουμε να προσδώσουμε μια “ζεστασιά” ή εκκενρικότητα. Οπότε, αν μιλούσαμε για σπίτι θα είχαμε να κάνουμε με θέμα γούστου ή ψυχολογικών αναγκών. Όμως για επαγγελματικό χώρο τα πράγματα είναι διαφορετικά.
  Ένας επαγγελματικός χώρος πουλά ή προσφέρει κάποιο προϊόν, οπότε ανάλογα με το τί προσφέρει ο χώρος πρέπει να βαφτεί με τα κατάλληλα χρώματα για να προωθείτε ευκολότερα το προϊόν του.
  Εάν θέλεις μου λες γιατί προορίζεται ο επαγγελματικός αυτός χώρος και τα ξαναλέμε!
  Πάνος
  31-10-11

  11 Jul
 18. ΧΡΗΣΤΟΣ

  18

  Πάνο ευχαριστώ πολύ για την άμεση απαντησή σου.

  Ο χώρος προορίζεται για STUDIO ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ με ειδίκευση στον γάμο (δηλαδή θα υπάρχει ενα σαλόνι και γραφεία για τα i mac)

  ευχαριστω πολύ και πάλι
  3-11-11

  11 Jul
 19. admin

  19

  Γειά σου και πάλι Χρήστο. Αυτή τη φορά άργησα λίγο να απαντήσω γιατί δεν είχα χρόνο ελεύθερο. Τώρα έγινες πιο συγκεκριμένος ως προς τον επαγγελματικό χώρο. Αφού πρόκειται για χώρο φωτογράφισης με ειδίκευση τους γάμους, θεωρώ ότι το λευκό είναι το καταλληλότερο για τον χώρο, διότι τον μεγαλώνει μεν, αλλά και είναι εύχρηστο σε χώρους φωτογράφισης επειδή με κατάλληλη διακόσμηση ή φωτισμό παίρνει εύκολα κάθε φορά το επιθυμητό χρώμα για την αντίστοιχη φωτογράφιση. Ένα ελαφρά σπασμένο (προς το γκρι) άσπρο ίσως είναι καλύτερο από το εκτυφλωτικό ολόλευκο.
  Τώρα, θέλοντας να δώσουμε ένα πιο εκκεντρικό τόνο και να κάνουμε τον χώρο πιο μοντέρνο και αφού το πάτωμα είναι σκούρο γκρί, μπορούμε να βάψουμε το ταβάνι γκρί, ένα – δυο τόνους ανοιχτότερο από το γκρι του πατώματος.
  Εάν πάλι θέλουμε να διαχωρίσουμε κάπως τον χώρο του σαλονιού – γραφείου, μπορούμε με το ίδιο γκρι να βάψουμε τους τοίχους της γωνιάς αυτής. Σ΄αυτήν την περίπτωση ίσως το ταβάνι να θέλει ακόμα ανοιχτότερους τόνους του ίδιου γκρίζου. Έτσι θα ταιριάζει και με τα έπιπλα σημύδας του χώρου. Τί λες;
  Πάνος
  8-11-11

  11 Jul
 20. ΧΡΗΣΤΟΣ

  20

  Πάνο ευχαριστώ πολύ είναι πολύ καλή ιδέα ο χρωματικός διαχωρισμός του ταβανιού και του γραφείου με πιο ανοιχτό γκρί , απλά εαν έβαζα και χρώμα στις εσοχές των τοίχων , τι χρώμα θα συνιστούσες που να ταιριάζει με τα έπιπλα σημύδας? (δεν θα σε ξαναενοχλήσω!!!)
  ευχαριστώ πολύ
  8-11-11

  11 Jul
 21. admin

  21

  Χρήστο, καλημέρα και πάλι. Δεν με ενοχλείς καθόλου και χαρά μου είναι να επικοινωνώ με κάποιους από εσάς, γιατί, κακά τα ψέματα, μπορεί να παρακολουθώ τις στατιστικές του site που με ενθουσιάζουν με τους ρυθμούς που έχει πάρει, αλλά για μένα μετρά διαφορετικά (και πιο σημαντικά) η επικοινωνία με όσους το παρακολουθούν, μέσω των comments.
  Στο θέμα μας τώρα. Δεν γνωρίζω ακριβώς τις εσοχές του χώρου, οπότε μιλώ πιο γενικά. Κατ’αρχήν εδώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δικό σου χρωματικό γούστο, θεωρώ όμως ότι το κλασικότερο είναι να χρησιμοποιήσεις απόχρώση της συμήδας σε τόνο σκουρότερο από τα έπιπλα (ή ανοιχτότερο, αν αυτά είναι σκούρα) και αν οι εσοχές είναι περισσότερες από 1-2 μπορείς να παίξεις με διαφορετικούς τόνους. Αν πάλι θέλεις κάτι πιο εξαντρίκ (πρωτότυπο) ίσως ένα σκούρο κυπαρισσί να δένει ωραία με τον υπόλοιπο χώρο. Πως σου φαίνεται;
  Πάνος
  10-11-11

  11 Jul
 22. ΧΡΗΣΤΟΣ

  22

  χιλια ευχαριστώ , για όλη την επικοινωνία !!!
  12-11-11

  11 Jul
 23. admin

  23

  Κι’ εγώ Χρήστο ευχαριστώ και όποτε θες να ρωτήσεις ο,τιδήποτε θα είμαστε στη διάθεσή σου.
  Πάνος
  18-11-11

  11 Jul
 24. fani

  24

  Γεια σου Πάνο…πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα η σελίδα σου που τυχαία τελείως έπεσα επάνω. Αυτή την εποχή έχω μπλέξει με την ανακαίνιση ενός παλιού και μικρού διαμερίσματος 42 τμ. και έχω μπερδευτεί με το τι χρώματα πρέπει να χρησιμοποιήσω προκειμένου να το κάνω χαριτωμένο και οικείο. Για παράδειγμα έχω ένα μικρούλικο κουζινάκι με μωσαϊκό που το επένδυσα με πλακάκι στο χρώμα το μουσταρδί – καφέ και αγόρασα μια έτοιμη κουζίνα λευκή με πάγκους ξύλινους στο χρώμα του πατώματος από το ΙΚΕΑ και δεν ξέρω τι χρώμα να βάψω τους τοίχους εάν πρέπει δηλαδή να βάλω πλακάκια ή ριπολίνη. Θέλω επίσης να βάψω τις κάσες του παλιού παράθυρου που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον νεροχύτη και την πόρτα της κουζίνας…με λίγα λόγια έχω μπλέξει. Μπορείς να μου προτείνεις κάτι θα σου ήμουν υπόχρεη.
  3-12-11

  11 Jul
 25. admin

  25

  Καλησπέρα fani. Χαριτωμένο μου φαίνεται το κουζινάκι σου. Τα πλακάκια είναι μια καλή λύση για τον χώρο αυτό, ως προς το καΘάρισμα κλπ. απλώς δεν αλλάζουν εύκολα όπως το βάψιμο του τοίχου. Κατ’ εμέ το πιο ταιριαστό χρώμα γι’ αυτόν τον χώρο (ειδικά για κουζίνα) είναι το μελί, το οποίο λόγω της συγγένειάς του με το πορτοκαλί διεγείρει την όρεξη και ταιριάζει εύκολα με διάφορα “κουζινικά” χρώματα (π.χ. άσπρο – κόκκινο καρώ τραπεζομάντηλο ή ό,τι άλλο).
  Εκτός αν ο χώρος είναι πολύ μικρός και όχι φωτεινός, ή αν είσαι από τις νοικοκυρές που θέλουν να αστράφτει η κουζίνα τους και να εντοπίζουν κάθε μικρή πιτσιλιά για εξόντωση, οπότε μιλάμε για άσπρο τοίχο.
  Καθοριστικό ρόλο στην χρωματική διακόσμηση του χώρου θα παίξουν οι κάσες της πόρτας και του παραθύρου. Χρώμα έντονο, δυνατό, προκλητικό, διαφορετικό από το περιβάλλον, θα δώσει μια εκκεντρικότητα στην κουζίνα. Άλλως, ένα από τα βασικά χρώματα του χώρου (άσπρο, μελί, μουσταρδί) θα ταιριάζει και θα κάνει πιο κλασικό το κουζινάκι.
  Αυτά σου προτείνω προς το παρόν. Αν δεν σε ικανοποιεί η απάντηση… εδώ είμαστε, το ξανασυζητάμε!
  Πάνος
  6-12-11

  11 Jul
 26. fani

  26

  Πάνο γεια σου…σ ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη βοήθειά σου. Θάθελα, όταν βρεις το χρόνο, να μου διευκρινίσεις αυτό που μου προτείνεις για την κάσα του παραθυριού και της πόρτας ότι δηλαδή μπορώ να επιλέξω ένα έντονο χρώμα ανεξάρτητο από το περιβάλλον. Μπορώ να αγνοήσω τον χρωματικό τροχό? και να βάλω οποιοδήποτε χρώμα? και αν ναι , ποιο κατά την γνώμη σου είναι το πιο ενδεδειγμένο ?
  7-12-11

  11 Jul
 27. admin

  27

  Γειά σου Fani και πάλι! Ναι εδώ αγνοούμε τον χρωματικό τροχό για να σπάσουμε την αρμονία λευκό – μελί με ένα έντονο χρώμα, αυτό που μας ταιριάζει οπτικά ή ψυχικά. Προσωπικά θα μου άρεσε ένα βαθύ πράσινο (κυπαρισσί) ή ένα έντονο σκούρο μπλε ή ακόμα κι ένα μπορντώ (βυσσινί) που δένει με τα άλλα χρώματα. Εάν σου φαίνεται αρκετά τολμηρός ο συνδυσαμός και προτιμάς να μην ξεφύγεις, τότε η λύση είναι μια: λευκές κάσες.
  Αν πάλι τολμήσεις το έντονο χρώμα, για την κάσα της πόρτας υπάρχει και η λύση της διχρωμίας. Εσωτερικά το ίδιο χρώμα που θα επιλέξεις για το παράθυρο και εξωτερικά ό,τι χρώμα έχει ο χώρος, εκτός και αν θέλεις να δηλώνεις “εδώ είναι ένας ιδιαίτερος χώρος”, οπότε η κάσα της πόρτας θα έχει το ίδιο χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  Πάνος
  8-12-11

  11 Jul
 28. fani

  28

  Πάνο οι προτάσεις σου είναι ε ξ α ι ρ ε τ ι κ έ ς .!!!!
  Θα διαλέξω ένα από τα τρία χρώματα που μου προτείνεις μια και μου αρέσουν πάρα πάρα πολύ.
  Παρεμπιπτόντως, για να μην το ξεχάσω, εδώ και μερικές μέρες έπεσε στα χέρια μου ένα υπέροχο βιβλίο….που νομίζω, εάν δεν κάνω λάθος, πρέπει να είναι δικό σου. Με έχει συνεπάρει και .. έχω πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα …..σ ευχαριστώ πάρα πολύ.
  8-12-11

  11 Jul
 29. admin

  29

  Χάρηκα Fani που σου άρεσαν οι προτάσεις μου. Χάρηκα επίσης που σ’ έχει συνεπάρει και το βιβλίο. Υποψιάζομαι πως δεν κάνεις λάθος και πρόκειται για το δικό μου… αν ο τίτλος του είναι ΤΑ ΜΥΣΤΚΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ε, τότε αυτό είναι!
  Πάνος
  10-12-11

  Υ.Γ. Για οποιαδήποτε απορία είμαι στην διάθεσή σου.

  11 Jul
 30. fani

  30

  Ακριβώς Πάνο..γι αυτό πρόκειται . Είναι φοβερή σύμπτωση….και είναι εκπληκτικό . Έψαχνα πάρα πολύ καιρό να βρω τόσο ευχάριστο, παραστατικό και συγχρόνως τόσο κατανοητό βιβλίο. ……Συγχαρητήρια .!!!!!!
  11-12-11

  11 Jul
 31. MARIA

  31

  Καλησπέρα Πάνο, τυχαία βρέθηκα στο site και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Έχουμε ένα σπίτι που έχει ως ενιαίο σαλόνι, τραπεζαρία κ μικρή κουζίνα. ο καναπές είναι σε σκούρο καφέ χρώμα, τα υπόλοιπα έπιπλα στο ανοιχτό χρώμα της συμήδας και οι καρέκλες της τραπεζαρίας έχουν λευκά στοιχεία. Στον ίδιο χώρο υπάρχει ένα μεγάλο ενυδρείο και μία τζακόσομπα σε σκούρο γκρι χρώμα. οι κουρτίνες είναι σε τιρκουάζ χρώμα με στοιχεία σκούρο γκρι και λέμε να βάψουμε τον τοίχο πίσω από το ενυδρείο τιρκουάζ προς το πετρόλ και κάποια κομμάτια του τοίχου σκουρο γκρι προς το καφέ. θα ήεθλα να μου πεις τη γνώμη σου και με τι άλλα χρώματα συνδυάζεται σε διακοσμητικά αντικείμενα….
  ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  15-3-12

  11 Jul
 32. admin

  32

  Γειά σου Μαρία! Νομίζω ότι δεν χρειάζονται άλλα χρώματα. Είναι αρκετά αυτά, έντονα και δυναμικά. Μπορείς να παίξεις με κάποια χρωματικά κόλπα, όπως πχ. ένα κάλυμμα ή μαξιλάρια στον καναπέ τυρκουάζ και άλλα τυρκουάζ διακοσμητικά αντικείμενα, που θα κάνουν τον χώρο πιο χαρούμενο και ζωντανό, ενώ για ξεκούραση, εάν προκληθεί χρωματική ένταση στον χώρο μετά από κάποιο διάστημα, ή αν θέλουμε μια αίσθηση περισσότερης ζεστασιάς και θαλπωρής (τον χειμώνα πχ.) ελαττώνουμε τα τυρκουάζ διακοσμητικά και τα αντικαθιστούμε με καφέ όπως ο καναπές.
  Το καλοκαίρι για να έχουμε πιο δροσερή εντύπωση, αφού υπάρχει ήδη λίγο λευκό στον χώρο, αυξάνουμε τα λευκά διακοσμητικά!
  Πάνος
  16-3-12

  11 Jul
 33. Stina

  33

  Γεια σου Πάνο! Για αρχή να σε συγχαρω για τις φανταστικές ιδέες που προτίνεις, κατα δευτερον θα ήθελα τη γνώμη σου σε δυο θεματάκια.
  1) Ο μεγάλος μου γιος είναι 20 μηνων και ηρθε ο καιρός να αλλάξουμε κρεβάτι και συνεπώς δωμάτιο.Του είχαμε βάψει το δωμάτιο απο τη μέση και λίγο πιο κάτω γαλάζιο και το υπόλοιπο λαχανί , στη μέση εχουμε μια πορτούρα. Θέλω λοιπόν να το αλλάξω και να ξεφυγω λίγο απο το πολύ παιδικό (και αχαρο κατ εμε) και να το βάψω σε κάτι πιο όμορφο και φωτεινό, ο μόνος μου περιορισμός είναι το λαχανί blind Που εχω στο παράθυρο. τι προτινεις λοιπόν για τους τοιχους?
  2) ο μικρός μου γιος 3 μηνων, θα μεταφερθει στο δικό του δωμάτιο και οι τοιχοι του είναι απο τη μέση και λίγο πιο κάτω μπλέ βαθύ και το υπόλοιπο γκρίζο στην πιο ανοιχτη απόχρωση που υπάρχει.Στη μέση η κλασσική πορτούρα! Εδω πρέπει να βάλω Blinds στα παράθυρα! Τι χρωμα προτίνεις??

  Σ ευχαριστώ!
  4-4-12

  11 Jul
 34. admin

  34

  Γεια σου Stina. Κατ’ αρχάς σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
  Στο θέμα μας τώρα! Ρίξε μια ματιά σε ένα παλαιότερο post σχετικά με τα παιδικά δωμάτια:
  http://xromata.com/?p=2329
  Μιλάμε για δυο πολύ μικρά παιδιά που δεν μας επιτρέπει ακόμα η ηλικία τους να εντοπίσουμε τα ιδιαίτερα σημεία του χαρακτήρα τους και τα ενδιαφέροντά τους, ώστε να επιλέξουμε τα πιο κατάλληλα χρώματα για τα συγκεκριμένα παιδιά.
  Τα παιδιά σε προνηπιακή ηλικία ξεχωρίζουν και τέρπονται από τα έντονα χρώματα και δεν τα απασχολούν οι χροιές ενός χρωματισμού. Δηλ. όλες οι αποχρώσεις του μπλε γι’ αυτά είναι μπλε και όλες του πράσινου είναι πράσινες.
  Παλ, λευκά και ιδίως γκρίζα χρώματα δεν έχουν λειτουργικότητα προς τα παιδιά.
  Όμως σε ένα σύγχρονο σπίτι παίζει μεγάλο ρόλο η φωτεινότητα του δωματίου και διάφοροι άλλοι παράγοντες που μας καθοδηγούν ως προς την φωτεινότητα και ένταση των χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.
  Σε γενικές γραμμές θα πρότεινα έντονα χρώματα, τουλάχιστον διχρωμία, σε μπλε ή πράσινους τόνους (κίτρινα και κόκκινα χρώματα καλό να αποφεύγονται γιατί κουράζουν ή εκνευρίζουν) και χρωματικό «παιχνίδι» με διάφορα διακοσμητικά στοιχεία και αντικείμενα. Αυτά μέχρι να μεγαλώσουν λίγο τα παιδιά, οπότε θα μας καθοδηγήσει ο χαρακτήρας τους.
  Προς το παρόν το δωμάτιο πρέπει να ικανοποιεί χρωματικά και τους ενήλικες που διαβιούν μαζί με τα παιδιά. Ένας δε σημαντικός παράγοντας είναι η πρόβλεψη πιθανής αλλαγής των χρωμάτων, οπότε πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας και γι αυτήν την προϋπόθεση.
  Ξέρω, δεν σου δίνω συγκεκριμένη απάντηση, όμως σου δίνω τους «κανόνες» αντιμετώπισης του χρωματισμού ενός παιδικού δωματίου.
  Πάνος
  8-4-12

  11 Jul
 35. Stina

  35

  Χίλια ευχαριστώ για την απάντηση σου!!! Θα ακολουθησω τις οδηγίες σου κ θα αφησω προς το παρον τα δωματια ως εχουν (τις διχρωμίες τους δηλαδη) ωσπου να ειναι σε ηλικία που ο χαραχτηρας τους θα με καθοδηγησει , ωστε να δημιουργησω και τον αναλογο χώρο για τον καθ ενα! Κ πάλι ευχαριστώ!
  22-5-12

  11 Jul
 36. Μαριαννα

  36

  Γεια σας,

  θα ηθελα τη βοηθεια σας οσον αφορα το δωματιο της 6χρονης κορης μου. Τα επιπλα της θα ειναι σε συνδιασμους χρωματων φουξια λιλα με δεσποτακι ξυλο (ανοιχτο χρωμα) και θα ηθελα να μου πειτε τι χρωματα να χρησιμοποιησω στους τοιχους.
  Θα μου αρεσε να κανω εναν μικρο τοιχο σε φουξια αλλα ειμαι ανοιχτη και σε οποιαδηποτε αλλη προταση.

  Σας ευχαριστω πολυ.
  8-6-12

  11 Jul
 37. admin

  37

  Αγαπητή Μαριάννα. Άργησα να απαντήσω γιατί έλειπα και δεν είχα πρόσβαση στον Η/Υ. (Οι αναρτήσεις που “ανέβαιναν” ήταν προγραμματισμένες από πριν). Η δική μου άποψη: Ναι! Ναι στον τοίχο σε χρώμα φούξιας. Γιατί να είναι μικρός; Ας πιάνει λίγο περισσότερο χώρο στους τοίχους αυτό το χρώμα. Όχι όμως πάρα πολύ. Πρόκειται για παιδικό δωμάτιο, οπότε παίζουμε με χρώματα στους τοίχους. Ξεχνάμε φυσικά τα άσπρα – γκρίζα κλπ. δεν είναι για παιδικά δωμάτια. Ένα χρώμα που ταιριάζει με το φούξια είναι το φωτεινό πράσινο (για συμπλήρωμα στους άλλους τοίχους) ή αν δεν είμαστε τόσο τολμηροί, ένα ανοιχτόχρωμα (αλλά έντονο) μπεζ χρώμα όπως το χρώμα του ξύλου των επίπλων. Μπορούμε επίσης να κάνουμε συνδυασμό και των τριών χρωμάτων.
  Ελπίζω να μην άργησε η απάντησή μου τόσο πολύ!
  Πάνος
  25-6-12

  11 Jul
 38. γεωργιος

  38

  γεια σας,
  θα ηθελα την βοηθεια σας σχετικα με το βαψιμο ενος δωματιου,εχω αποφασισει να βαψω το ταβανι μπλε ραφ και τον υπολοιπο τοιχο κεραμιδι σκουρο,τη γνωμη σας
  10-7-12

  11 Jul
 39. admin

  39

  Γεώργιε γειά σου. Πολύ πρωτότυπος και δυνατός ο συνδυασμός χρωμάτων που επέλεξες για το δωμάτιο που θα βάψεις. Βέβαια δεν ξέρω την λειτουργικότητα του χώρου (αν δηλαδή πρόκειται για κρεββατοκάμαρα, καθιστικό, ενιαίο χώρο κλπ.) οπότε αναφέρομαι πιο αόριστα. Μπλε ραφ ταβάνι με κεραμιδί τοίχο… έχει μια ιδιαιτερότητα. Εάν σε εκφράζει, καλά κάνεις για πολλούς λόγους. Πάντως να ξέρεις ότι είναι δύσκολος συνδυασμός και ότι πρέπει να έχεις την κατάλληλη δύναμη και προσωπικότητα για να αντέξεις σε τέτοιο χώρο. Πολλούς από τους επισκέπτες του χώρου θα τους ξενίζει και πιθανόν να τους σοκάρει. Θέλει προσοχή στα συμπληρωματικά χρώματα που θα τοποθετηθούν σε διακόσμηση. Μπορεί να του προσδώσουν περισσότερο μυστήριο ή δυναμικότητα ή να τον κάνουν να φθίνει (κιτς) εάν οι επιλογές τους είναι αταίριαστες. Γενικά ο συνδυασμός αυτός μου φέρνει στο νου το χτίσιμο μιας ελπιδοφόρας φυλακής… ενός αναγκαστικού φυλακισμού, με τον οποίο συμβιβάζομαι και κυριαρχώ επάνω του, προσβλέποντας όμως στην ελευθερία που απλώνεται από το πάνω άνοιγμα, αυτό του μπλε ραφ ουρανού (ταβάνι) που θέλει αγώνα να κατακτηθεί.
  Πάνος
  14-7-12

  11 Jul
 40. MARIA

  40

  καλησπερα σας,
  θα ηθελα να μπορειτε να μου πειτε απο ποια χρωματα φτιαχνεται το σομον
  ευχαριστω πολυ
  6-9-12

  11 Jul
 41. ΔΩΡΑ

  41

  Γεια σας.
  Είμαι νηπιαγωγος κι αυτη την εποχη ψαχνω για μοκετα του νηπιαγωγειου.
  Ειμαι της αποψης οτι στο χωρο του νηπιαγωγειου, ο οποιος κατακλυζεται απο παιχνιδια και εργασιες των παιδιων σε
  ολα τα πιθανα χρωματα και αποχρωσεις, τα βασικα
  στοιχεια πρεπει να εχουν ουδετερα και απαλα χρωματα.
  Η μοκετα ομως θελω να ειναι σε εντονο χρωμα. Σκεφτομουν μπλε ή κεραμιδί και θα ηθελα τη γνωμη σας
  Για να σας βοηθησω:
  -Τα επιπλα ειναι σε αποχρωσεις του ξυλου και λευκο.
  -Στον τοιχο τα ταμπλο ειναι μελί
  -Το δαπεδο ειναι μωσαικο σε κιτρινη αποχρωση.
  -Οι τοιχοι εχουν ενα εντελως ουδετερο εκρουκαι οι κουρτινες κιτρινες της γκαμας της ωχρας.
  Επισης θα ηθελα να μου προτεινετε χρωματικους συνδιασμους για τους τοιχους.
  Η αιθουσα ειναι ψηλοταβανη.Θα μου αρεσε μεχρι τη μεση κιτρινο και το υπολοιπο γαλαζιο, παντα σε παλ αποχρωσεις.. αλλα αυτο ειναι καπως προφανες.
  Το μονο που απορριπτω ειναι ο συνδιασμοςλαχανι -πορτοκαλι γιατι τον εχω ηδη χρησιμοποιησει στη βοηθητικη αιθουσα.
  Στην αιθουσα σε μια ”εσοχη” βρισκεται το γραφειο, μηπως να
  σηματοδοτουσαμε χρωματικα το χωρο;
  Τι κουρτινες θα βαζατε;
  Ευχαριστω.
  8-9-12

  11 Jul
 42. admin

  42

  Καλησπέρα Μαρία!
  Το σομόν στο σύστημα CMYK (τυπογραφία κλπ.) φτιάχνεται με μίξη μαντζέντας και κίτρινου σε μεσαίες διαβαθμίσεις (περίπου 40% Μ και 35% Κιτ.). Όσο περισσότερη η μαντζέντα τόσο πιο κοκκινωπό το σομόν. Πρακτικά τώρα σε βαφές, παράγεται από μίξη κόκκινου με κίτρινο (δίνουν πορτοκαλί) με προσθήκη άσπρου για να πετύχουμε αυτό το παλ πορτοκαλί που αποκαλούμε σομόν. Ίσως χρειαστεί και ελάχιστο γκρίζο για να σπάσει την φωτεινότητά του και να το κάνει πιο ήπιο.
  Πάνος
  16/9/12

  11 Jul
 43. admin

  43

  Γειά σου Δώρα! Μου αρέσει που ζητάς χρωματική συμβουλή αφού ό,τι αναφέρεις είναι σχεδόν στους κλασικούς κανόνες ενός νηπαγωγείου. Συμφωνώ ότι το πορτοκαλί δεν ταιριάζει (γιατί σαν χρώμα “ανοίγει την όρεξη” στην αρχή, ενώ στη συνέχεια “κουράζει και διώχνει”). Σε ένα σχολικό χώρο με πολύχρωμα εκθέματα χρειάζεται ένας κιτρινωπός τοίχος, όχι πολύ παλ που να χάνει το χρώμα του, ούτε έντονος. Όσο για την μοκέτα μάλλον επιβάλλεται μια μπλε – γαλαζωπή, ώστε να καλμάρει τα “νευρικά” παιδιά, όχι όμως έντονο μπλε που θα αποκοιμίζει τα άλλα, τα “νωθρά”. Προσωπικά θα απέρριπτα το κεραμιδί γιατί σε συνδυασμό με το μελί, τα κιτρινωπά και τα λευκά χρώματα που αναφέρεις δεν θα είναι λειτουργικό και θα προκαλεί μια αίσθηση “βαρεμάρας” και όχι “ζωντάνιας”.
  Γενικά τα παλ που αναφέρεις, σε ένα παιδικό χώρο δεν πρέπει να είναι τόσο παλ, όσο το εννούμε εμείς οι μργάλοι δηλ. προς το λευκό. Πρέπει να είναι το “χρώμα” τους σε λιγότερη ένταση.
  Πάνος
  16-9-12

  11 Jul
 44. Γωγώ

  44

  Γειά σας θα ήθελα μα με βοηθήσετε…Μολις νοίκιασα ενα σπίτι,μικρό,έχει ενιαια σαλοκουζίνα και ειναι ήδη φρεσκοβαμένο με ένα χρώμα μπέζ θα το έλεγα κιτρινίζει βεβαια λίγο και ο ένας τοιχος ειναι βαμμένος κόκκινο κεραμιδί.Λοιπόν αυτο το μπεζ καπως βλέπεται όμως το κεραμιδι μου χαλάει όλο το χώρο.Σκέφτηκα λοιπόν να προσπαθήσω να αλλάξω το κεραμιδί με ρίγες οριζόντιες 4-5 χρώματα ή όλο ενα πορτοκαλί.Έχω ήδη ένα φωτιστικό ασπρομαυρο και κουρτίνες.Πείτε μου την γνώμη σας και κάποιες άλλες ιδεες.Σας ευχαριστώ.
  6-11-12

  11 Jul
 45. admin

  45

  Γωγώ γειά! Συμφωνώ με το ξάνοιγμα του κεραμιδί τοίχου με οριζόντιες ρίγες. Ναι με αρκετά και έντονα χρώματα, διαφορετικά μεταξύ τους και οπωσδήποτε αντίθετα προς το κεραμιδί,για να έχουμε ένα ευχάριστο και εκκεντρικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά επιλέγουμε για τις ρίγες ένα – δυο χρώματα ταιριαστά με το κεραμιδί και παίζουμε με διαβαθμίσεις των χρωμάτων αυτών.
  Η ιδέα για ένα όλόκληρο πορτοκαλί τοίχο δεν με ενθουσιάζει. Οι κουρτίνες είναι κι αυτές ασπρόμαυρες σαν το φωτιστικό; Στην περίπτωση αυτή μια άλλη ιδέα είναι να γίνει ασπρόμαυρος ο κεραμιδί τοίχος ώστε να δένει με τα αξεσουάρ αυτά.
  Πάνος
  15-11-12

  11 Jul
 46. ΕVΑ

  46

  Καλησπέρα σας!Θα ήθελα κι εγώ την πολύτιμη σας βοήθεια γιατί κάνουμε το σπίτι μας κι έχουμε πελαγωσει!Θέλουμε να βαψουμε το υπόγειο του σπιτιού από το οποίο κάποιος χώρος προορίζεται για γυμναστήριο!Εχω σκεφτεί να παίξω με δίχρωμια!Δηλαδή ως επί το πλείστον να το κάνω κίτρινο και να κάνω και 2 τοίχους τυρκουαζ!Ή αλλιώς σκέφτομαι και το μωβ με το τυρκουαζ!Θα ήθελα πολύ να ακούσω τη συμβουλή σας και τη γνώμη σας!Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
  15/1/13

  11 Jul
 47. admin

  47

  Εύα, πολλή καλή η διχρωμία. Κλίνω προς τον συνδυασμό κίτρινο – τυρκουάζ που είναι συνδυασμός σπορτίβ και κατάλληλος για γυμναστήριο διότι τονώνει και ενεργοποιεί. Είναι επίσης φωτεινότερος συνδυασμός και πιο κατάλληλος για υπόγειο χώρο. Το μωβ μάλλον δεν ενδείκνυται. Το μωβ θα ήταν κατάλληλο αν ο χώρος προοριζόταν για άλλη χρήση, ας πούμε πχ. για χώρο ανάπαυσης, ή ένα ρομαντικό καταφύγιο. Τότε όμως δεν θα συνδυαζόταν με το κίτρινο.
  Πάνος
  23-1-13

  11 Jul
 48. ΙΟΑΝΝΑΚΙ

  48

  Καλησπέρα, πρόκειται για το παιδικό΄δωμάτιο των παιδιών μου..έχω ήδη μια κόρη και το δωμάτιο της είναι λιλά.Στο ίδιο δωμάτιο σε λίγους μήνες θα μένει και ο αδερφούλης της. Θέλοντας να διατηρήσω κάτι από λιλά ποιο χρώμα πιο ”αγορίστικο” θα συνδυαζόταν αρμονικά?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Ιωάννα
  28-3-13

  11 Jul
 49. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  49

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ!!!ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΤΟ ΓΑΜΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ..ΛΟΙΠΟΝ:ΤΟ ΝΥΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΚΟ ΜΕ ΑΣΙΜΗ,Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΚΑΤΑΡΑΧΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΑΣΙΝΟ.ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΑΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΑ..ΕΓΩ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΩ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΣ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΝΑ ΔΕΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ,ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΜΩΒ ΤΟ ΕΝΤΟΝΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΕΡΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΑΣΩ ΣΩΣΤΑ…HELP ME PLEASE…!!!!
  3-4-13

  11 Jul
 50. admin

  50

  Καλησπέρα ΙΟΑΝΝΑΚΙ. Κατ΄αρχήν, δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα αγορίστικα και κοριτσίστικα χρώματα. Εμείς οι ενήλικες τα έχουμε οριοθετήσει έτσι και τα καθιερώσαμε χωρίς μα υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από χρώματα που ταιριάζουν στον χαρακτήρα τους. Όμως, εφόσον ακολουθούμε τις καθιερψμένες νόρμες. Θα κρατήσεις αρκετό από το λιλά στο παιδικό δωμάτιο (το λιλά, αν δεν ροζίζει πολύ είναι ουδέτερο χρώμα) και συνδυάζεται ωραία με ανοιχτό πράσινο ή λαδί χρώμα. Δεν μιλάμε για πολύ απαλούς τόνους, αλλά έντονους, γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη δυνατούς χρωματικούς τόνους στο περιβάλλον τους. Αν ο χώρος επιτρέπει να έχει κάθε παιδί την δική του προσωπική γωνιά κάποια ροζ αντικείμενα στην πλευρά του κοριτσιού και κάποια γαλάζια στον χώρο του αγοριού, θα χρωματίσουν περισσότερο το δωμάτιο συμφωνόντας με τις καθιερομένες νόρμες.
  Πάνος
  4-4-13

  11 Jul
 51. admin

  51

  Γειά σου κι εσένα Παρασκευή. Ωραία η ιδέα σου με τους βασιλικούς, αλλά μήπως “πέφτει” πολύ το πράσινο; Μήπως ένας συνδυασμός των βασιλικών με άσπρα λουλουδάκια θα έδινε ένα πιο ευχάριστο τόνο; Ή, αφού σου αρέσει το μωβ για σκέψου: βασιλικός, μωβ και λιλά λουλούδια και άσπρες κορδέλες;
  [Έγραψα μωβ και λιλά, γιατί ναι μεν το πολύ έντονο μωβ δένει υπέροχα με το σκούρο πράσινο, αλλά υπάρχει μια προκατάληψη από κάποιους γι' αυτό το χρώμα, όποτε δεν είναι ό,τι καλύτερο για γάμο. Σε συνδυασμό όμως του έντονου μωβ με ανοιχτότερους τόνους του θα έχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα]
  Πάνος
  4-4-13

  11 Jul
 52. nikos konitsa

  52

  thelw na ftiaksw mpornto xrwma ti prepei na kanw?
  23-4-13

  11 Jul
 53. admin

  53

  Νίκο γειά σου. Δεν είσαι σαφής. Θέλεις να φτιάξεις μπορντώ χρώμα με τί βαφές; για ποιά χρήση; Το μπορντώ συνήθως επιτυγχάνεται με προσθήκη σε κόκκινο χρώμα (όχι σε βερμιγιόν, δηλ. το κόκκινο που πορτοκαλίζει) λίγου μαύρου, ή καφέ, ή μπλε σκούρου, ανάλογα με την χροιά που επιθυμούμε. Βάση του συστήματος CMYC το μπορντώ γίνεται με 100% ματζέντα και 100 ή 90% κυανό (ή αντιστρόφως,ή 90 και 90%’ Στο ίδιο σύστημα πρόσμιξης πάλι, επιτυγχάνομε μπορντώ με 100% ματζέντα, 70% κίτρινο και 50% κυανό.
  Πάνος
  25=4-13

  11 Jul
 54. Μαρίτα

  54

  Kαλησπέρα!

  Με μεγάλη μου χαρά βρήκα ψάχνοντας στο internet οτι υπάρχει και ένα site σχετικά με τα χρώματα και τις αποχρώσεις στα ελληνικά! Ήθελα να ρωτήσω, γνωρίζεται αν υπάρχει ελληνικός κατάλογος με ονόματα αποχρώσεων και χρωμάτων…? ή υπάρχει μόνο στα αγγλικά όπως και βρήκα αντίστοιχη σελίδα στο wikipedia. Γιατί καταλήγω στο ότι μάλλον στα ελληνικά δεν έχουμε επίσημες ονομασίες παρά μονάχα τα αυτοσχέδια…”λερωμένο ροζ”, έντονο λαδί, ζωηρό κίτρινο,κτλ,κτλ τα οποία είναι μόνο περιγραφικά και γενικά ανάλογα το γούστο του καθενός…εγώ ήθελα να βρω επίσημες ονομασίες αποχρώσεων. Αν κάποιος γνωρίζει θα χαιρόμουν να άκουγα μία άποψη. Να είστε καλά!
  27-4-13

  11 Jul
 55. admin

  55

  Μαρίτα γεια σου!
  Κατ’ αρχήν σ’ ευχαριστώ γιατί καιρό είχα να λάβω κάποιο «ζουμερό» ερώτημα σαν το δικό σου.
  Πριν απαντήσω στο δύσκολο ερώτημά σου, θα ήθελα να σε προτρέψω να πας στην δεξιά μπλε στήλη, στο τμήμα categories και να «ανοίξεις» την κατηγορία «εννοιολογία» όπου όσα άρθρα έχουν ανεβεί εκεί έως τώρα είναι σχετικά με το ερώτημά σου, ιδιαίτερα τα ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ, OΙ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ και ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ.
  Το να υπάρξει επίσημος ελληνικός κατάλογος με ονομασίες αποχρώσεων είναι κάτι πολύ δύσκολο για 2 βασικούς λόγους.
  1) Διότι, η γλώσσα μας είναι σχεδόν η μόνη εννοιολογική γλώσσα στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι ο σχηματισμός κάθε λέξης της βασίζεται στην έννοια της ρίζας της και έχει μια εξελικτική εννοιολογική ιστορία, σε αντίθεση με τις άλλες γλώσσες που σχηματίζονται σημειολογικά, δηλαδή οι γλωσσοπλάστες της ορίζουν ότι «αυτό» θα το λέμε «έτσι».
  2) Διότι δεν υπάρχουν μεγάλες ελληνικές εταιρείες χρωμάτων με τέτοια ισχύ που να επιβάλλουν «σημειολογικά» ονομασίες στα χρώματά τους όπως κάνουν κάποιες ξένες εταιρείες, πχ. η PANTONE.
  Βέβαια κάθε εταιρεία καθιερώνει άλλες ονομασίες, ανάλογα με το αντικείμενό της, δηλαδή άλλες ονομασίες δίνει στα καφεκόκκινά της μια εταιρεία χρωμάτων, άλλες μια εταιρεία βαφών για μαλλιά και άλλες μια βερνικιών.
  Όταν μια ονομασία συμπίπτει τότε καθιερώνεται. Έτσι όταν λέμε mahogany ή lilac, levander, hot pink, navy blue, αυτομάτως καταλαβαίνουμε περίπου ποια απόχρωση εννοείται. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ονομασίες που έχουν καθιερωθεί λόγω της ιστιρικής τους σχέσης με κάποιο γεγονός, όπως η ματζέντα με την μάχη της Ματζέντα ή το ραφ με τις στολές της βρετανικής αεροπορίας http://xromata.com/?p=1707 ή λόγω συσχετισμού τους με κάποια αντικείμενα, όπως ivory.
  Αυτά βέβαια για εμάς τους μη επαγγελματίες με αντικείμενο τα χρώματα. Για τους επαγγελματίες αυτούς οι χρωματικές αποχρώσεις έχουν αριθμητικές ονομασίες των συστημάτων CMYK και RGB ανάλογα με το επάγγελμά τους. Έτσι πχ. το λιλά προσδιορίζεται στα 10 – 20 Μ + 10 – 20 C.
  Πιστεύω ότι πήρες κάποια απάντηση. Πάντως για κάθε διευκρίνιση είμαι στη διάθεσή σου.
  Πάνος
  30-4-13

  11 Jul
 56. ανδριανα βραδη

  56

  καλημερα θα ηθελα και εγω με τη σειρα μου τη γνωμη σας.!προκειται να μετακομισουμε στο σπιτι μας και το φτιαχνουμε απο την αρχη.θα βαλουμε κουζινα σε ασπρο χρωμα ποιοτητας ακρυλικης λακας.δεν ξερουμε τι χρωμα πλακακι να βαλουμε και ουτε τι χρωμα να βαψουμε το σαλονι το οποιο εχει αμεση σχεση με τη κουζινα.το σαλονι εχει δυο κολονες η μια μετριου μεγεθους και η αλλη μικρη.επισης σκεφτηκαμε τη πορτα να την κανουμε ασπρη αφου ειναι ακριβως διπλα στη κουζινα.τωτα εχει χρωμα σκουρα καρυδια…μας αρεσει το μωβ αλλα νομιζουμε θα μας δεσμευσει..ευχαριστω πολυ περιμενω απαντηση σας.
  14-6-13

  11 Jul
 57. ανδριανα βραδη

  57

  ξεχασα να πω οτι το σαλονι μας τωρα εχει χρωμα μπεζ μαζι και το ταβανι!!!!!!!μεγαλη κακογουστια απο τον προηγουμενο ιδιοκτητη.
  14-6-13

  11 Jul
 58. admin

  58

  Αγαπητή Ανδριάνα, τί να πω μετά την πάροδο ενός περίπου μήνα από τότε που έστειλες το ερώτημά σου; Δυστυχώς κάποια τεχνικά προβλήματα και έλλειψη ελεύθερου χρόνου είναι υπαίτια γι’ αυτή την καθυστέρηση. Φαντάζομαι πως οι εργασίες για το σπίτι έχουν ήδη αρχίσει (ίσως και τελειώσει).
  Για να πει κάποια ιδέα κάποιος για τα χρώματα ενός χώρου υπάρχουν κάποιοι παράγοντες καθοριστικοί. Πρέπει να γνωρίζει επακριβώς την διαρύθμιση του χώρου, τις εξωτερικές συνθήκες του χώρου (το γύρω εξωτερικό περιβάλλον του) και τις ψυχολογικές ανάγκες των κατοικούντων σε αυτόν.
  Σε γενικές γραμμές, το μωβ που σας αρέσει είναι ένα δύσκολο χρώμα για πολλούς λόγους. Κάθε απόχρωση του καλύπτει διαφορετικές ανάγκες, προκαλεί υπνηλία (εκτός και άν ο συνδθασμός του με άλλα χρώματα του επιτρέπει διαφορετικές λειτουργίες) γι’ αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο χρώμα σε χώρους όπου τρώμε.
  Σε μια άσπρη κουζίνα τα λευκά πλακάκια ανοίγουν περισσότερο τον χώρο και δίνουν την αίσθηση της καθαρότητας, όμως στο άλλο άκρο η όλως λευκή κουζίνα μπορεί να δίνει και την αίσθηση της αποστείρωσης, επί πλέον απαιτεί συνεχή καθαρισμό. Τα μαύρα πλακάκια έρχονται σε ωραία (και πάντα τολμηρή και μοντέρνα) αντίθεση. Συνήθως οι περισσότεροι συνδυάζουν το λευκό με το μελί, ένας συνδυασμός κλασικός, απρόσωπος θα έλεγα, αλλά λειτουργικός.
  Όσο για το μπεζ που είχαν βάψει τοίχους και ταβάνι οι προηγούμενοι, συμφωνώ, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Εξαρτάται βέβαια από ττην απόχρωση και ένταση του μπεζ και από τον συνδυασμό με άλλα χρώματα στον χώρο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να είναι πολύ λειτουργικό και καλαίσθητο.
  Πάνος
  12-7-13

  11 Jul
 59. ντινος

  59

  Καλησπέρα σας, θα ήθελα τη βοήθειά σας
  Από λάθος έφτιαξα ροζ χρώμα .Πως με βάση το ροζ μπορώ να φτιάξω σομόν ή έστω σάπιο μήλο
  Βοηθήστε καίγομαι στο ….ρόζ.
  22-7-13

  11 Jul
 60. Μαριάννα

  60

  Αγαπητέ Πάνο,
  Θα ήθελα να βάψω τα υπνοδωμάτια των κοριτσιών μου. Για την μεγάλη μου κόρη (9 ετών) σκέφτηκα να το βάφω λιλά και να βάλω ταπετσαρία μόνο στον ένα τοίχο που είναι το κεφαλάρι του κρεβαριού. Βρήκα μια ταπετσαρία ριγέ με λιλά ροζ μόκα. Όσον αφορά την την μικρή μου κόρη (4 ετών) έλεγα να το βάψω ένα γλυκό κίτρινο και ένα γλυκό πορτοκαλί και στην μέση να τα χωρίζει μια μπορντούρα. Ποια η αποψή σας για το δωμάτιο της μικρής? Υπάρχει στο site σας κάποιος χρωματικός συνδυασμός για να δώ? Όσον αφορά την μπορντούρα υπάρχει άλλο είδος μπορντούρας εκτός απ την αυτοκόλλητη; Σας ευχαριστώ πολύ..
  23-7-13

  11 Jul
 61. admin

  61

  Αγαπητέ Ντίνο, το ροζ χρώμα μετατρέπεται εύκολα σε σομόν εάν του προσθέσουμε λίγο κίτρινο. Τότε πορτοκαλίζει και ανάλογα με την ποσότητα του κίτρινου που θα προσθέσουμε θα φτιάξουμε την επιθυμητή σομόν απόχρωση. Για το σάπιο μήλο δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε λίγο καφέ χρώμα στο ροζ.
  Πάνος
  26-7-13

  11 Jul
 62. admin

  62

  Αγαπητή Μαριάννα
  Λυπάμαι που πέρασε ένας ολόκληρος μήνας χωρίς να απαντήσω…. Βλέπεις ο Αύγουστος αποσυντονίζει τα πάντα. Πάντως νομίζω ότι οι χρωματικές επιλογές σου για τα δωμάτια των κοριτσιών είναι αρκετά καλές.
  Όχι, προς το παρόν δεν υπάρχουν ακόμα στο site διακοσμητικοί χρωματικοί συνδυασμοί, παρά ελάχιστoi γύρω από τις βασικές γνώσεις, οπως http://xromata.com/?p=593 και http://xromata.com/?p=932 , γιατί η ιστοσελίδα ασχολείται γενικά με τα χρώματα και την φύση τους και όχι με ειδικά με την χρήση τους στην διακόσμηση.
  Συγγνώμη και πάλι για την αργοπορία
  Πάνος
  27-8-13

  11 Jul
 63. Vasso

  63

  Καλησπέρα μπορειτε σας παρακαλώ να με συμβουλέψετε?

  έχω στα έπιπλα για παιδικό δωμάτιο κάποια σημεία με φούξια. θα ήταν ωραίο να βάψω τους τοιχους με παλ πρασινο (φυστική) και παλ κίτρινο?
  ή μισο πανω- μισό κάτω ή ριγέ?

  σας ευχαριστώ
  28-8-13

  11 Jul
 64. Ηλίας

  64

  Καλημέρα σας,
  Πρόκειται να ανοίξω μια επιχείρηση που ασχολείται με την τεχνολογία, π.χ. με συστήματα ασφαλείας, υπολογιστές (εμπόριο και service), website κ.λπ.
  Ο χώρος του γραφείου είναι ενιαίος ορθογώνιος, περίπου 20τμ, με σποτ περιμετρικά στο ταβάνι (κρυμμένα σε γυψοσανίδα) και χωρίζεται νοητά σε δύο επιμέρους χώρους με τη βοήθεια δύο δοκαριών στη μέση κάθε μεγάλης πλευράς.
  Σκοπός του γραφείου είναι να δέχομαστε πελάτες αλλά και να μπορούμε να πραγματοποιούμε service του εξοπλισμού.
  Θα ήθελα να μου προτείνεται τι χρώμα-απόχρωση να χρησιμοποιήσω για το γραφείο (δοκάρια, τοίχος, ταβάνι).
  Να βαφτεί όλος ο χώρος με το ίδιο χρώμα? Σκεφτόμουν κάποια απόχρωση του πράσινου γιατί το logo της εταιρείας είναι πράσινο.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.
  Με τιμή
  Ηλίας Παλλάς.
  Σημειώνω ότι είναι εξαιρετικά φωτεινό.
  4-9-13

  11 Jul
 65. admin

  65

  Καλησπέρα Vasso.
  Νομίζω ότι οι χρωματισμοί που επέλεξες ταιριάζουν, όμως τί εννοείς όταν αναφέρεις “παλ”; Ελπίζω όχι πολύ παλ, δηλαδή προς το λευκό, γιατί ένα παιδικό δωμάτιο θέλει χρώμα σε κάποια ένταση. Λες επίσης ότι μόνο κάποια σημεία στα έπιπλα είναι φούξια. Παρ΄αυτά πιστεύω ότι ναι, ταιριάζουν, όμως θα πρέπει οπωσδήποτε στην διακόσμηση του δωματίου να προστερθούν και κάποια άλλα κομμάτια στο ίδιο φούξια χρώμα. ώστε να “δένει” σαν σύνολο. Ο ριγέ συνδυασμός δεν με ενθουσιάζει.
  Πάνος
  6-9-13

  11 Jul
 66. admin

  66

  Καλησπέρα Ηλία! Είναι σωστό ένας επαγγελματικός χώρος κάποιας εταιρείας/επιχείρησης να έχει τουλάχιστον σε κάποια σημεία το χρώμα του logo, εφ’ όσον υπάρχει. Στη δική σας περίπτωση το πράσινο είναι επιπλέον ένα “καλό” επαγγελματικό χρώμα για τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Η μονοχρωμία σε ένα επαγγελματικό χώρο τον μικραίνει και τον κάνει να θυμίζει αποθηκευτικό χώρο. Οπότε μια διχρωμία είναι προτιμότερη, ακόμα και τριχρωμία. Αν έχετε και κάποιο άλλο χρώμα στο logo σας πρέπει να το χρησιμοποιήσετε, αν όχι παίξτε με έναν δεύτερο τόνο του πράσινου και βάλτε κι ένα άλλο χρώμα που δένει με τα πράσινα αυτά πχ. στο ταβάνι, δοκάρια, κάποιο τοίχο…
  Πάνος
  15-9-13

  11 Jul
 67. elena

  67

  Καλησπέρα σας,
  Φτιάχνω το σπίτι μου και θα ήθελα να με βοηθήσετε στην επιλογή των χρωμάτων. Η οροφή του σπιτιού είναι ξύλινη στο χρώμα της κερασιάς, και οι χώροι καθιστικό – σαλόνι – τραπεζαρία- κουζίνα είναι εννιαίοι. Οι χώροι αυτοί είναι γύρω στα 70 τμ. Επειδή είναι ξύλινη η οροφή νομίζω ότι με περιορίζει στο να παίξω με έντονους – σκούρους χρωματισμούς όπως μπορντό , επίσης δεν θα ήθελα να βάλω μπεζ. Ποια είναι η γνώμη σας, εσείς τι χρώματα λέτε να χρησιμοποιήσω;
  8-10-13

  11 Jul
 68. 68

  Καλησπερα ! Τις τελευταίες μέρες ψάχνω να δω τι χρωματα να βαψω το υπνοδωμάτιο μου. Έψαχνα συνδυασμούς λοιπόν κ τυχαία βρήκα την σελίδα σας… Ενθουσιάστηκα :) Αν μπορούσες λοιπόν θα ηθελα βοήθεια… Τα έπιπλα ειμαι στο χρωμα τις Σημύδας … Και τα χρωματα που εμενα μου αρέσουν ειναι λιγο μουντα… Μιλάω για γκρι, λαδι.. Πράσινα και μπλε… Θελω λοιπόν να βαψω με δυχρωμια… Υπάρχει κάποια πρόταση ;;; Ευχαριστω
  3-11-13

  11 Jul
 69. Jenny

  69

  Καλησπέρα,

  Ετοιμάζομαι να ανοιξω γυναικολογικό ιατρείο και θα με ενδιέφερε πάρα πολύ η άποψή σας σε σχέση με τους συνδυασμούς χρωμάτων που ενδείκνυνται για το χώρο αναμονής και όχι μόνο. Μου αρέσει σαν χρώμα το φυστικί ίσως με καποιες πινελιές κάποιου πιο εύθυμου χρώματος πχ. Φουξ, ρόζ ή λιλά, αλλά θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας προτάσεις (ακόμα κι αν δεν είναι το φυστικί :) ). Το σίγουρο είναι οτι θέλω να δημιουργήσω έναν χώρο που θα ηρεμεί χωρις να γίνεται μονότονος αλλα και θα εκπέμπει αισιοδοξία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Τζένη
  16-4-2015

  11 Jul
 70. admin

  70

  Αγαπητή Jenny, άργησα πολύ να σου απαντήσω, λόγω διαφόρων υποχρεώσεων και μάλλον θα έχεις ήδη έτοιμο το ιατρείο σου. Παρ’ αυτά και παρότι εδώ και καιρό δεν απαντώ σε ερωτήσεις χρωματικής διακόσμησης (γιατί χρειάζεται χρόνος και μελέτη για μια σωστή απάντηση και το θέμα της ιστοσελίδας αυτής δεν είναι η διακόσμηση) εντούτοις η δική σου περίπτωση έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
  Κατ΄αρχάς ένα γυναικολογικό ιατρείο δέχεται εγκυμονούσες που αναμένουν ένα χαρμόσυνο γεγονός(οι οποίες κατά μεγάλο ποσοστό, βάση ψυχολογικών τεστ, έλκονται την περίοδο της εγκυμοσύνης από φούξια και μωβ χρώματα), αλλά και ασθενείς γυναικολογικών προβλημάτων που κάποια είναι δυσάρεστα (επομένως επιζητούν ηρεμία, χαλάρωση). Επομένως έχουμε να ικανοποιήσουμε με την χρωματική υποδοχή του χώρου δυο άκρως διαφορετικές περιπτώσεις.
  Οπότε ΝΑΙ στις πινελιές φούξια, λιλά και μάλιστα σε χορταστικές δόσεις για τις εγκυμονούσες, αλλά ναι και σε γαλαζοπράσινους τόνους, που ψυχολογικά ηρεμούν και επιφέρουν χαλάρωση κι ελπίδα. Οπότε ΝΑΙ και στο φυστικί, αλλά ποιό φυστικί; ΟΧΙ στο κιτρινοπράσινο του ψημένου φυστικιού (γιατί η κίτρινη χροιά του φέρνει άλλα αποτελέσματα), ΝΑΙ στο γαλαζοπράσινο του χλωρού φυστικιού που ηρεμεί και δένει ηπιότερα κι αρμονικότερα με τα μωβ φούξια με τα οποία θα συνδυαστεί. Έτσι έχουμε ένα χρωματικά λειτουργικό ιατρείο που παράλληλα είναι και μοντέρνο.
  Πάνος
  30-4-2015

  11 Jul
 71. Αντιγόνη

  71

  Γειά σας.
  Σκέφτομαι να φτιάξω μπομπονιέρα για τη βάπτιση του γιού μου. Έχω δει χωνάκι από μπεζ ανακυκλωμένο χαρτί για τα κουφέτα και διακοσμητικό αστερία σε μπλε σκούρο. Τι χρώμα προτείνετε για την κορδέλα στο χωνάκι; Ευχαριστώ.
  31-05-2017

  11 Jul
 72. 72

  Πάνο μου γεια σου.
  Για μένα η προσπάθεια για να δώσει κάποιος ειδικός όπως εσύ μια ακριβή απάντηση για θέματα που αφορούν χρώματα, θα πρέπει να έχει πρωτίστως Εικόνα. Ύστερα λοιπόν από την ανάγνωση πολλών σχολίων, καταλήγω στο συμπέρασμα πώς καλό θα ήταν, αν γίνεται βέβαια, να έχει την δυνατότητα ο σχολιαστές αναγνώστης να ανεβάζει κάποια εικόνα παράλληλα με τα σχόλιο του για να γίνεται έτσι ευκολότερο και περισσότερο κατανοητό αυτό που θέλει. Έτσι και συ θα δύνασαι ευκολότερα να δίνεις ακριβείς απαντήσεις.
  Νάσαι καλά κι ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο πραγματικά βίντεο που ανέβασες και για την χρωματική περιγραφή του!
  01-06-2017

  11 Jul
 73. admin

  73

  Αντιγόνη γειά!
  Αν και συνήθως δεν απαντώ συμβουλευτικά για την χρησιμοποίηση των χρωμάτων, επειδή δεν είναι αυτό το θέμα της ιστοσελίδας, κάνω μια εξαίρεση. Όπως το θέτεις, η απλούστερη, πιο ταιριαστή και ασφαλής λύση είναι η γαλάζια κορδέλα, ή εάν θέλουμε ένας συνδυασμός από δυο – τρεις κορδέλες πλεγμένς μεταξύ τους σε μπλε – γαλάζια χρώματα (το ένα μπορεί να είναι – όχι απαραίτητα το ίδιο με του αστερία).
  Πάνος
  01-06-2017

  11 Jul
 74. admin

  74

  Αντιγόνη, γειά και πάλι!
  Κατ΄αρχήν δεν σου ευχήθηκα για τον νεαρό που θα βαφτιστεί.
  Μια άλλη επίσης ιδέα για ένα πιο χαρούμενο πανέρι με μπομπονιέρες είναι η χρήση δυο κορδέλων σε κάθε χωνάκι. Η μια οπωσδήποτε στο χρώμα του αστερία και η δεύτερη σε κάποιο άλλο φωτεινό χρώμα, ας πούμε κίτρινο, ροζ, πράσινο ανοιχτό, τυρκουάζ, οπότε θα έχουμε κάποιες μπομπονιέρες με μπλε – κίτρινο, κάποιες με μπλε -ροζ κλπ. (τρεις – τέσσερις, το πολύ πέντε συνδυασμούς, όχι περισσότερους.
  Πάνος
  01-06-2017

  11 Jul
 75. Eva Heart

  75

  Καλησπέρα
  Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να μετατρέψω το φούξια σε κόκκινο, και αν ναι με ποιό χρώμα..

  Ευχαριστώ πολύ και καλό Σαββατοκύριακο..<3..
  17-06-2017

  11 Jul
 76. admin

  76

  Eva Heart γειά!
  Το κόκκινο σαν βασικό χρώμα, δεν μπορεί να παραχθεί από άλλα χρώματα.
  Εάν τώρα μιλάμε για βαφές μπορούμε να κοκκινίσουμε μια φούξια μπογιά με την προσθήκη κόκκινου χρώματος. Προσοχή όμως, πρέπει το κόκκινό μας να μην πορτοκαλίζει (να μην είναι βερμιγιόν), έτσι θα απαλύνουμε το μπλε της φούξιας και θα έχουμε μια πιο κοκκινωπή απόχρωσή της.
  Πάνος
  18-06-2017

  11 Jul
 77. admin

  77

  Athina Panagiotopoulou: Πανο, γεια σου! Τα χρωματα “σου” ( αν και δοσμενα αναλυτικα και εμπεριστατωμενα ) με κανουν να αναπολω την παιδικη μου ηλικια, για καποιο λογο, ισως γιατι τοτε πρωτοαρχισα να ζωγραφιζω. Οπως και οταν βλεπω παιδικα παιχνιδια, αισθανομαι την ιδια χαρα που ενιωθα παιδακι! Σ’ ευχαριστω πολυ!
  18-06-2017

  11 Jul
 78. admin

  78

  Panos Karayiannis: Αθηνά, κι εγώ σ’ ευχαριστώ που με παρακολουθείς και χαίρομαι που τα χρώματα σου προξενούν αυτά τα υπέροχα συναισθήματα <3
  19-06-2017

  11 Jul

Reply to “Βασικοί συνδυασμοί χρωμάτων – Basic color combinations”