xromata.com


Μη ορατο φασμα

 

 

 

 

Αντίληψη του «μη ορατού» φάσματος και των «μη ορατών μεγεθών»

 

 

Προσφάτως μιλήσαμε για τα μεγέθη των χρωμάτων σε σχέση με την υπόλοιπη δημιουργία και αναφερθήκαμε για άλλη μια φορά στο ηλεκ- τρομαγνητικό φάσμα, κοιτίδα των χρωμάτων, που ένα πολύ μικρό τμήμα του είναι το ορατό φως.

 

[Εφ’ όσον μιλάμε για ΜΕΓΕΘΗ σας παραθέτω και πάλι το video που αφορά στα μεγέθη του Σύμπαντος]

  http://htwins.net/scale2/scale2.swf?bordercolor=white

 

Μας δίδεται λοιπόν η ευκαιρία να ασχοληθούμε και πάλι με το φαινόμενο των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, κάπως αναλυτικότερα αυτή την φορά.

Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα πρόκειται για ενέργεια σε μορφή ακτινοβολιών από την οποία βομ- βαρδιζόμαστε καθημερινά.

 

 

Ένα πολύ μικρό τμήμα της, όπως ήδη ειπώθηκε, είναι το ορατό φως, ενώ τα υπόλοιπα τμήματά της είναι αόρατα ή γίνονται αντιληπτά από εμάς με διάφορες συσκευές που επινόησε ο άνθρωπος.

Διατυπώνοντας τον ορισμό για το τι είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, μπορούμε να πούμε πως είναι «Ενέργεια αντιληπτή ως τύπος κυμάτων που διαδίδονται στην ύλη και στο κενό».

 

 

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που φθάνει στην γη εκπέμπεται από τον ήλιο, τ’ αστέρια και τους γαλαξίες, παράγεται όμως (τουλάχιστον μερικώς, όπως το φως) και με άλλους τρόπους, όπως και τεχνητά.

 

 

 

 

Συνίσταται από ηλεκτρομαγνητικά κύματα που καλύπτουν πλατιά περιοχή συχνοτήτων και μηκών κύματος και με τεράστια διαφορά μεγεθών από τη μια άκρη του ως την άλλη.

 

 

Ορισμένες μορφές αυτής της ακτινοβολίας, σε σειρά αύξουσας συχνότητας (ή φθίνοντος μήκους κύματος) είναι:

Τα ραδιοκύματα, τα μικροκύματα, οι υπέρυθρες ακτίνες, το ορατό φως, οι υπεριώδεις ακτίνες, οι ακτίνες Χ και οι ακτίνες γάμμα.

(Λίαν προσεχώς θα αναφερθούμε επί μέρους σε αυτές).

Όλες αυτές οι μορφές ακτινοβολιών ταξιδεύον με την ταχύτητα του φωτός και μπορούν να διαπε- ράσουν ορισμένα υλικά.

Η περιοχή των συχνοτήτων που καλύπτουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα λέγεται ηλεκτρομα- γνητικό φάσμα.

Εμείς οι άνθρωποι (όπως και τα περισσότερα ζώα) διαθέτουμε τα κατάλληλα όργανα για να αντιλαμβανόμαστε και να βλέπουμε μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του φάσματος, αυτό που αποκαλούμε «ορατό φως».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα μπορούσαμε, αν ήμασταν εφοδιασμένοι και με άλλα αισθητήρια όργανα να αντιλαμβανόμαστε και να βλέπουμε και άλλα τμήματα του ηλεκ- τρομαγνητικού φάσματος, κάτι που ο άνθρωπος κατέφερε να κάνει εξελίσσοντας την τεχνολογία. Έτσι, αντί αισθητηρίων, αποκτήσαμε τεχνολογικές συσκευές με τις οποίες αντιλαμβανόμαστε και «βλέπουμε» άλλα τμήματα, του «μη ορατού» φάσματος, όπως τα τηλεοπτικά ραδιοκύματα, μέσω της τηλεόρασης, ή τις ακτίνες «χ» με την χρήση των αντίστοιχων ιατρικών συσκευών.

 

 

 


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Μη ορατο φασμα”