xromata.com


Μίξη CMYK – CMYK color mixing

 

 

CMYK

 

Ο τρίτος τρόπος μίξης χρωμάτων είναι μια μέθοδος κατά την οποία συνεργάζονται –θα μπορούσαμε να πούμε- και η αφαιρετική και η προσθετική ανάμιξη χρωμάτων.

Αφορά κυρίως στα εκτυπωτικά μελάνια και πρόκειται για ένα συνδυασμό βαφής και ενέργειας των φωτεινών ακτινοβολιών. Τα μελάνια που χρησιμοποιούνται είναι βαφές διαφανείς και λόγω της διαφάνειάς τους δεν καλύπτουν πλήρως ούτε τη λευκότητα του χαρτιού το οποίο χρωματίζουν, ούτε το χρώμα της βαφής του υποστρώματος, αλλά επιτρέπουν τη διέλευση των αντανακλώμενων ακτινοβολιών, ο συνδυασμός των οποίων αποδίδει το τελικό χρώμα. (Αυτό θα γίνει καλύτερα κατανοητό αργότερα, όταν προχωρήσουμε και εντρυφήσουμε στη λειτουργία της χρωματικής απόδοσης των διαφόρων αντικειμένων).

Τα βασικά χρώματα αυτής της μεθόδου, είναι και πάλι τρία το κυανό, η ματζέντα και το κίτρινο. Από τα αρχικά των αγγλικών ονομασιών αυτών των τριών χρωμάτων (CyanMagenta Yellow) σχηματίζεται η ονομασία αυτής της μεθόδου, CMYK.

Το Κ, στο τέλος της ονομασίας, είναι το τελευταίο γράμμα της αγγλικής λέξης black = μαύρο. Επειδή με τη μέθοδο CMYK η απόδοση του μαύρου χρώματος δεν είναι τέλεια, προστίθεται στο τέλος και μαύρο μελάνι, για καλύτερη απόδοση των χρωμάτων, οπότε ουσιαστικά για την εκτύπωση χρησιμοποιείται τετραχρωμία.

Τα τρία βασικά χρώματα της μεθόδου CyanMagenta Yellow είναι τα παράγωγα χρώματα των βασικών ακτινοβολιών. Μπορεί να καλούνται και να είναι βασικά, όμως δεν έχουν την ιδιότητα των βασικών χρωμάτων των δυο άλλων μεθόδων, τα οποία δηλαδή δεν μπορούν να προκύψουν από μίξη άλλων χρωμάτων.

Στην μεν προσθετική μέθοδο (των ακτινοβολιών) είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για παράγωγα χρώματα.

Στην δε αφαιρετική μέθοδο (των χρωστικών ουσιών), εκτός από το κίτρινο που είναι καθαρά βασικό χρώμα και δεν παράγεται από άλλες χρωστικές, τα άλλα δυο δύνανται να παραχθούν. Το μεν κυανό περιέχει μπλε και κίτρινο, η δε ματζέντα κόκκινο και μπλε. Και στις δυο περιπτώσεις (που είναι τελικά αποχρώσεις των κυρίων βασικών τους χρωμάτων μπλε και κόκκινου) είναι απαραίτητη η προσθήκη λευκού (φωτεινότητας).

 

 

 

 

Με τη μέθοδο CMYK έχουμε τους εξής χρωματικούς συνδυασμούς:

 

κυανό + κίτρινο = πράσινο

κυανό + ματζέντα = μπλε

κίτρινο + ματζέντα = κόκκινο

 

Η σύμπτωση και των τριών χρωμάτων αποδίδει ένα σχεδόν μαύρο σκούρο χρώμα.

 

 

 

 

 

CMYK color mixing

 

The third color mixing method is a method in which cooperate -it could be said- the subtractive and the additive color mixing.

CMYC system refers mainly in printing inks and is a combination of dye and the power of light rays. The inks used are transparent dyes and due to their transparency they not fully cover the whiteness of the underneath paper which they color but allow the passage of the reflected radiation, the combination of which gives the final color. (This will be better understood later, when we’ll talk about the color phenomenon for various objects).

The primary colors of this method are once again three: cyan, magenta and yellow. From the original English names of these three colors (Cyan – Magenta – Yellow)  is formed the name of this method, CMY-K.

The K at the end of the name, is the last letter of the English word black. Because the CMYK process of black color is not perfect, black ink is added at the end for better color performance.

The three primary colors of this method, Cyan – Magenta – Yellow are the secondary colors formed by the basic radiations of RGB system. They called basic but actually not having the status of basic colors of the other two methods, that they cannot be produced by mixing of other colors.

In additive method (radiation) it is clear that these (cyan, yellow, magenta) are produced (secondary) colors.

In the subtractive method (pigment mixing) except the yellow, which is very basic color and is not produced by other pigments, the other two (cyan, magenta) can be produced. The cyan contains blue and yellow, and magenta red and blue. In both cases is necessary to add white (brightness).

On CMYK method we have the following color combinations:

blue + yellow = green

cyan + magenta = blue

yellow + magenta = red
The coincidence of all three colors yields a dark almost black color.

 


is | Topic: CMYK, αφαιρετική μίξη, Κίτρινο, κόκκινο, κυανό, ματζέντα, μαύρο, Μίξεις χρωμάτων, μπλε, Πράσινο, προσθετική μίξη, Συμπαντικοί νόμοι και χρώματα | Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 Comments, Comment or Ping

  1. 1

    Καλησπέρα Πάνο.
    Το κείμενό σου για τα CMYK χρώματα με εξέπληξε!
    Αν και γραφίστρια πολλών Μαίων δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι τα εκτυπωτικά μελάνια είναι διαφανείς βαφές και επιτρέπουν τη διέλευση των αντανακλώμενων ακτινοβολιών, ο συνδυασμός των οποίων αποδίδει το τελικό χρώμα.
    Τώρα όμως μου έλυσες μια πολύ μεγάλη απορία. Κάθε φορά που θέλω να δω ένα χρώμα, αν τυπώθηκε καλά ή να το επιλέξω από την σκάλα χρωμάτων ή να το συγκρίνω με ένα δείγμα… τρέχω από γωνιά σε γωνιά, από παράθυρο σε παράθυρο και γενικά γυρίζω γύρω γύρω.
    Από ότι κατάλαβα λοιπόν ψάχνω για περισσότερο φως ώστε να υπάρξει η ικανοποιητική αντανάκλαση ακτινοβολιών! Φανταστικό!
    Ήξερα ότι χρειαζόμουν φως αλλά δεν ήξερα για ποιόν λόγο.
    Σε ευχαριστώ πολύ.
    Είναι λοιπόν σχετική η κλίμακα CMYK ή μου φαίνεται?
    26-03-09

    19 Mar
  2. admin

    2

    Η έκπληξή σου Μαρίνα για το σύστημα CMYK δεν είναι παρά ο προπομπός και άλλων εκπλήξεων που θα ακολουθήσουν. Όχι, δεν πρόκειται για Πρωταπριλιάτικο αστείο. Επί τη ευκαιρεία εύχομαι Καλό Μήνα, τόσο σ’ εσένα, όσο και σε όλους τους φίλους του “xromata.com”.
    Όσα είπαμε έως τώρα για τα CMYC, αλλά και τις άλλες μεθόδους μίξης, είναι ακόμα η αρχή. Όσο προχωράμε στην ανάπτυξη του blog θα δούμε πως ο αξιοθαύμαστος κόσμος των χρωμάτων μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Ιδιαίτερα το θέμα που σε ενδιαφέρει, θα σε εντυπωσιάσει (αν δεν το γνωρίζεις ήδη) όταν θα ασχοληθούμε με την “προϊστορία” της μεθόδου CMYK, τότε που αυτή πρωτοχρησιμοποιήθηκε επαναστατικά και “πρωτόγονα” πριν πολλές δεκαετίες από τους τότε νεωτεριστές καλλιτέχνες του ιμπεσιονισμού και εξπρεσιονισμού.
    Επειδή όμως οι φίλοι επισκέπτες του blog, δεν έχουν όλοι τα ίδια ενδιαφέροντα, δεν θέλω να εξαντλώ ένα θέμα στη σειρά και να ασχολούμαι μετέπειτα με τα άλλα. Προτιμώ την μικτή πολυθεματική τακτική.
    Ούτως ή άλλως, τα θέματα συγκεντρώνονται ανά κατηγορία και θα μπορεί κανείς να δει το θέμα που τον ενδιαφέρει κατά σειρά εξέλιξης μέσα στην κατηγορία (ή κατηγορίες) όπου ανήκει.
    Πάνος
    1-4-09

    19 Mar
  3. Sosso Karderini

    4

    Με καλύπτουν πλήρως τα γραφθέντα της Marinas ως και η απάντησή σου Πάνο περί μικτής πολυθεματικής τακτικής στο ξεδίπλωμα του Λαβύρινθου χρωμάτων….Μετά την ανάγνωση των posts σου πηγαίνοντας πίσω έχω μείνει αφωνη-έκλπηκτη για το τί και π΄ςσ κρύβεται-ανακαλύπτεται η μαγεία των χρωμάτων…..
    16-3-11

    19 Mar
  4. admin

    5

    Η πολυθεματική τακτική Sosso Karderini στο ξεδίπλωμα του λαβυρίνθου των χρωμάτων, όπως λες, είναι σκόπιμη για να καλύπτει ποικίλα ενδιαφέροντα και για να μην πέσουμε στη λούμπα του ακαδημαϊκού μαθήματος “συγκεντρώνουμε εδώ με σειρά τα πάντα για το Α, τελειώσαμε και προχωράμε στο Β”. Το σύστημα αυτό, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν κουραστικό και ανιαρό. Για όποιον το θέλει κάπως έτσι τα θέματα συγκεντρώνονται σε ενότητες.
    Χαίρομαι που πας πίσω, στις παλαιότερες αναρτήσεις (λίγοι το κάνουν αυτό) και “μένεις άφωνη – έκπληκτη με τα όσα εμπεριέχονται στη μαγεία των χρωμάτων”.
    Πάνος
    17-3-11

    19 Mar
  5. marina karderini

    6

    ….και γιά μένα την αμυητη,ένα πάρα πολύ εύκολο μάθημα που θα με διευκολύνη,στις απόπειρες ζωγραφικής, που επιχειρώ κατα καιρούς …Σε ευχαριστώ Πανούλη.!
    18-3-11

    19 Mar
  6. admin

    7

    Nana Stergiopoulos Παρακολουθούσα πάντα με τον τυπογράφο μου, το διαφορετικό σκεπτικό για την πιο πιστή απόδοση των έργων, στα έντυπα μου, ιδιαίτερα αυτά της Πολυγνώτειας κλίμακας. Πως να αποδοθεί ένα χρωματικό σύστημα, χρησιμοποιώντας για το τύπωμα, ένα άλλο ! Πραγματικά μαγικό και ιδιαίτερα όταν το αποτέλεσμα αποδίδει πραγματικά ένα πιστό αντίγραφο ! Μπράβο Πάνο
    12-3-2017

    19 Mar

Reply to “Μίξη CMYK – CMYK color mixing”