xromata.com


Το χρωμα των αυγων

 

Το χρώμα των αυγών

 

Ένα κλασικό ερώτημα που μου έχει γεννηθεί από καιρό είναι το εξής: Γιατί κάποιες κότες γεννούν άσπρα αυγά ενώ άλλες κάνουν αυγά με καφετιά απόχρωση;

 

 

Πριν όμως απαντηθεί το ερώτημα αυτό πρέπει να δούμε πώς και γιατί υπάρχουν διάφορα χρώματα αυγών στο βασίλειο των πτηνών.

Το προκαθορισμένο βασικό χρώμα των αυγών των σπονδυλωτών ζώων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα πουλιά είναι το λευκό του ανθρακικού ασβεστίου από το οποίο σχηματίζονται τα κελύφη των αυγών. Κάποια πουλιά όμως, κυρίως στρουθιόμορφα, γεννούν αυγά που δεν είναι άσπρα αλλά έχουν άλλα χρώματα.

Αυτοί οι χρωματισμοί οφείλονται σε οργανικές χρωστικές ουσίες που περιέχει ο οργανισμός των πουλιών, όπως η μπιλιβερδίνη, χρωστική της χολής και ο χηλικός ψευδάργυρος, χρωστικές υπεύθυνες για τους μπλε και πράσινους χρωματισμούς των αυγών, καθώς και η πρωτοπορφυρίνη, χρωστική του αίματος που δίνει κόκκινο ή καφετί χρώμα στα αυγά, είτε σε όλη την επιφάνειά τους, είτε σε μορφή στιγμάτων.

 

 

Οι πρωτοπορφυρίνες ενδυναμώνουν τον φλοιό των αυγών και τον κάνουν σκληρότερο αντισταθμί- ζοντας την έλλειψη ή επιμέρους ανεπάρκεια ασβεστίου, μειώνοντας την ευθραυστότητά του αυγού.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα αυγά που γεννιούνται τελευταία έχουν περισσότερα στίγματα γιατί ο οργανισμός του θηλυκού πτηνού έχει εξαντλήσει το περισσότερο απόθεμα ασβεστίου που διέθετε στις πρώτες γέννες.

 

 

Πουλιά που φωλιάζουν σε φυλλώματα δέντρων συνήθως γεννούν γαλάζια ή πρασινωπά αυγά, ενώ όσα χτίζουν τις φωλιές τους σε θάμνους ή κοντά στο έδαφος είναι πιθανότερο να γεννούν διάστικτα αυγά.

 

 

Η χρώση του αυγού κάποτε εθεωρείτο ότι συμβαίνει λίγο πριν την γέννηση του αυγού, όμως έχει αποδειχθεί ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης του κελύφους με υπεύθυνη την ίδια πρωτεΐνη που ευθύνεται για την απόθεση του ανθρακικού ασβεστίου και τις πρωτοπορφυρίνες όταν υπάρχει ανεπάρκειά του.

 

 

Σε είδη πουλιών που ζουν σε πολυπληθείς ομάδες, τα αυγά κάθε θηλυκού έχουν διαφορετικά στίγματα ώστε να αναγνωρίζουν ευκολότερα οι μητέρες τα δικά τους αυγά.

Αυτά για την ώρα, γενικά ως προς τα χρώματα των αυγών των πουλιών. Θα επανέλθουμε σύντομα ειδικά για τα αυγά της κότας, να δούμε πώς και γιατί κάποιες γεννούν άσπρα αυγά και άλλες καφετιά.

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Το χρωμα των αυγων”