xromata.com


Το χρωμα των ουρων

 

Το χρώμα των ούρων


 

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το χρώμα των ούρων είναι κίτρινο;

Αυτό το ερώτημα απασχολούσε κάποιους ανθρώπους εδώ και πολύ καιρό.

Κάποιοι ευρωπαίοι αλχημιστές κατά τον μεσαίωνα προφανώς πίστευαν ότι υπήρχε χρυσός στα ούρα. Αυτό τους οδήγησε σε άκαρπες και αρκετά αηδιαστικές προσπάθειες να εξαγάγουν αυτόν τον χρυσό.

 

 

Σήμερα, με την εξέλιξη των επιστημών, γνωρίζουμε πώς και γιατί τα ούρα έχουν κίτρινο χρώμα και ότι αυτό δεν οφείλεται σε ψήγματα χρυσού, όπως νόμιζαν εκείνοι οι αλχημιστές.

 

 

 

 

Το κίτρινο χρώμα των ούρων οφείλεται σε χημικές ουσίες που καλούνται urobilins (ουροχολίνες). Αυτές είναι προϊόντα διάσπασης της χολερυθρίνης, που είναι χρωστική έκκριση της χολής. Η χολερυθρίνη είναι και η ίδια προϊόν διάσπασης τμήματος της αίμης της αιμοσφαιρίνης, από τα φθαρμένα ερυθρά αιμοσφαίρια. Μεγάλο μέρος της χολερυθρίνης διασπάται εν μέρει στο συκώτι και τμήμα της διάσπασης αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη, μεγαλύτερο τμήμα κατανέμεται στα έντερα και αποβάλλεται με τα κόπρανα, ενώ ένα μέρος παραμένει στο αίμα και πρέπει να εξαχθεί από τα νεφρά, όπου μετατρέπεται σε ουροχολίνες (urobilins) δίνοντας στα ούρα το γνωστό μας κίτρινο χρώμα.

 

 

 

 

Στις ίδιες χημικές ουσίες οφείλεται το κίτρινο χρώμα που εμφανίζεται στον ίκτερο και στους μώλωπες, οι οποίες προκύπτουν όταν διασπάται περισσότερη αιμογλομπίνη από την συνήθη, ή όταν τα προϊόντα διάσπασης δεν μπορούν να διατηρηθούν μέσα στο συκώτι.

Αυτά σχετικά με το χρώμα των ούρων και δοθείσης ευκαιρίας ας δούμε ποια είναι η ανάγκη της ούρησης.

 

 

 

 

Τα ούρα είναι ως επί το πλείστον νερό το οποίο πρέπει να αντικατασταθεί. Εκκρίνουμε το περιττό νερό, όχι μόνο για να απαλλαγούμε από αυτό, αλλά για να απομακρύνουμε με αυτό τις τοξίνες από τον οργανισμό μας, που διαφορετικά θα ενσωματωθούν σε αυτόν.

Το σημαντικότερο μέρος των ούρων είναι η ουρία (NH2) 2CO και το πραγματικό προϊόν αποβλήτων από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί το σώμα μας είναι η αμμωνία (NH4 +, όταν είναι σε διάλυμα) η οποία σχηματίζεται από τη διάσπαση των αμινοξέων, που είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Η αμμωνία είναι τόσο τοξική, που μόνο ελάχιστη ποσότητά της είναι ανεκτή από τον οργανισμό. Έτσι, η αμμωνία που κυκλοφορεί στο αίμα μετατρέπεται το ταχύτερο σε ουρία από το συκώτι. Αυτή η ουρία μεταφέρεται με την κυκλοφορία του αίματος στα νεφρά και αφήνεται σε συμπυκνωμένη μορφή στα ούρα, των οποίων καταλαμβάνει περίπου το 2%.

 

 

 

 

Για όσους θέλουν και γνωρίζουν αγγλικά ή έχουν δυνατότητα αυτόματης μετάφρασης, σας παραθέτουμε το link (σύνδεσμο), από το ποίο προήλθε το άρθρο αυτό:

 

http://sxxz.blogspot.gr/2006/07/why-is-urine-yellow.html

 


 

Αυτά ως προς το ερώτημα «γιατί τα ούρα έχουν κίτρινο χρώμα;»

Όμως δεν τελειώσαμε εδώ με τα ούρα και το χρώμα τους.

Θα επανέλθουμε.

 


is | Topic: ίαση, Κίτρινο, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Το χρωμα των ουρων”