xromata.com


1930 – 1940 και χρωματα

 

Χρωματική ανάλυση των δεκαετιών του 20ου αιώνα

1930 – 1940

Άσπρο σατέν και λάμψη

 

 

Συνεχίζουμε την χρωματική ανάλυση των δεκαετιών του 20ου αιώνα.

Αφού αναφερθήκαμε στις δεκαετίες 1900 – 1910, 1910 – 1920 και 1920 – 1930, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στην τέταρτη δεκαετία του περασμένου αιώνα, στην δεκαετία 1930 – 1940

 

 

 

Ήδη από την προηγούμενη ασπρόμαυρη περίοδο της δεκαετίας 1920 -1930 έχει καθιερωθεί σαν επίσημο ένδυμα το μαύρο για τους άνδρες και το ανοιχτόχρωμο, κυρίως λευκό, σατέν για τις γυναίκες.

 

 

Τα γυναικεία μαλλιά ξανοίγουν και βάφονται πλατινέ. Η Τζην Χάρλοου, η σαγηνευτική γόησσα του Χόλλυγουντ, είναι ο αντιπροσωπευτικότερος τύπος της γυναικείας σιλουέτας  των ’30. 

 

 

 

Η νέα αυτή δεκαετία δείχνει σαν να διστάζει να ξεφύγει από την υποταγή των ’20.

Αναποφασιστικότητα παντού. Στη μόδα, στη διακόσμηση, στα χρώματα…

 

 

 

Οι μη – χρωματικοί (ασπρόμαυρα, γκρίζα, καφετιά) συνδυασμοί της περασμένης δεκαετίας παραμένουν, μεταβαλλόμενοι σε μονοχρωματικούς. Ένα χρώμα επικρατεί στη διακόσμηση και οπουδήποτε αλλού. Συνήθως είναι το άσπρο, που με τις τότε σύγχρονες ιατρικές ανακαλύψεις για την διατροφική επίδραση του ήλιου και τις γενικές ευμενείς επιπτώσεις του στην υγεία, το φως και κατ’ επέκταση η αντιστοιχία του, το λευκό χρώμα, γίνονται πολύ δημοφιλή.

 

 

 

Λόγω της ανάγκης της επαφής με τον ήλιο άρχισαν να καθιερώνονται οι διακοπές του εργαζόμενου κόσμου, τα θαλάσσια μπάνια και το μαύρισμα από τον ήλιο σαν ένδειξη υγείας. Το ηλιοψημένο δέρμα προβαλλόταν με την αντίθεση του άσπρου ή ανοιχτόχρωμου χρώματος των ρούχων, ενώ τα άσπρα μαγιώ έγιναν πολύ της μόδας.

 

 

 

Η γυναικεία παλέτα των καλλυντικών απέκτησε περισσότερα χρώματα από τις δυο – τρεις αποχρώσεις που υπήρχαν μέχρι τότε. Τα φρύδια ξεριζώνονται και σχεδιάζονται με μολύβια.

 

 

Το άσπρο στην εσωτερική διακόσμηση έδινε την εντύπωση του φωτεινότερου και της μεγαλύτερης έκτασης. Το λευκό μέταλλο του χρωμίου και το ανοιχτόχρωμο ξύλο της συκομουριάς συμπλήρωναν την διακόσμηση.

Άσπρες σατέν κουρτίνες, άσπρα ταπέτα και σατέν υφάσματα πάνω στα άσπρα σαλόνια ήταν στις επιταγές της μόδας.

 

 

Μια ανθεκτική συνθετική βαφή άσπρου χρώματος έβαφε τα αυτοκίνητα της εποχής, που τα περισσότερα ήταν άσπρα αφού το λευκό χρώμα είχε γίνει το σύμβολο της πολυτέλειας.

 

 

Λευκά κρινάκια της Παναγίας κυριαρχούσαν στα βάζα, ενώ εμφανίστηκαν κάτασπρα χριστου- γεννιάτικα δέντρα.

Η άσπρη «τρέλα» επικράτησε κυρίως στις αρχές της δεκαετίας και άρχισε να υποχωρεί μετά την πάροδο της πρώτης πενταετίας των ’30.Τα χρώματα αρχίζουν να επιστρατεύονται και πάλι δειλά – δειλά. Το λευκό αρχίζει να παίρνει απαλούς χρωματισμούς και να γυαλίζει με μεταλλικές χροιές. Σκούρα μακριά γάντια και καπέλα κάνουν την εμφάνισή τους.

 

 

 

Η αναποφασιστικότητα της εποχής συνεχίζεται. Πειραματισμοί αλλαγής του κλασικού  ανδρικού ρουχισμού καταλήγουν μόνο στην καθιέρωση των σορτς σαν ένδυμα σπορ εκδηλώσεων.

 

 

 

Όσο για τα χρώματα, παρουσιάζονται τολμηροί συνδυασμοί που χαρακτηρίζουν την περίοδο εκείνη, οι οποίοι δεν ξανατολμήθηκαν, όπως μουσταρδί κίτρινο με γκρι, σοκολατί με μπλε του υακίνθου και δαμασκηνί με τυρκουάζ.

Προς τα τέλη της δεκαετίας η έκθεση των έργων του Βαν Γκογκ στο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης προκαλεί μια χρωματική τρέλα, ανάλογη με εκείνη που προκάλεσαν πριν μια εικοσαετία περίπου τα Ρωσικά Μπαλέτα του Νταγκίλιεφ.

 

 

 

Λουλουδιαστά εμπριμέ, πράσινα, κόκκινα, κίτρινα και γαλάζια χρώματα από την παλέτα του «τρελού» ζωγράφου, κατέκλυσαν την αγορά, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι φαντασιώσεις των σουρεαλιστών μεταφέρονται στον κόσμο της μόδας.

Όλος αυτός ο αχταρμάς χρωμάτων και σχημάτων παρουσιάστηκε στην μεγάλη επίδειξη μόδας του Παρισιού, το 1939, όπου μεταξύ των άλλων εμφανίσθηκαν σκουρόχρωμα ρούχα με τετράγωνες και τριγωνικές φόρμες, δηλώνοντας την σύγχυση της εποχής και προφητεύοντας τα τραγικά επακόλουθα όλης αυτής της ασάφειας και αναποφασιστικότητας που είχε σαν αποτέλεσμα την έκρηξη του τρομερού Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

 

 

 

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι στα τέλη τις δεκαετίας του ’30 εμφανίστηκαν οι πρώτες έγχρωμες κινηματογραφικές ταινίες εκθρονίζοντας σιγά – σιγά τις μέχρι τότε ασπρόμαυρες.

 


is | Topic: ιστορία και χρώματα, Κοινωνική ζωή και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “1930 – 1940 και χρωματα”