xromata.com


Ζωγραφικη και χρηση χρωματων – J. M. W. Turner

 

Οι ζωγράφοι, η ζωγραφική και η χρήση των χρωμάτων

J. Μ. W. Turner (1775-1851)

Norham Castle, Sunrise (Κάστρο Νόρχαμ, ανατολή)


Έχομε ξεκινήσει μια σειρά αναρτήσεων όπου παρακολουθούμε την χρήση των χρωμάτων από τους ζωγράφους, όπως μας την παρουσιάζει το BBC στο άρθρο του Colour in paintings (το χρώμα στους πίνακες ζωγραφικής), του βιβλίου του The Colour Eye.

Πρόκειται για την ανάλυση της χρήσης των χρωμάτων (και την τεχνοτροπία) 20 γνωστών ζωγράφων από τον Μεσαίωνα έως σήμερα άρρηκτα δεμένους με το ζωγραφικό πνεύμα (και ρεύμα) της εποχής τους, ξεκινώντας από τους παλαιότερους χρονολογικά, φθάνοντας στους κάπως νεότερους.

Για κάθε ζωγράφο και την τεχνική του –η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα της και τη τεχνοτροπία της εποχής του- θα αναφερόμαστε σε ένα γνωστό έργο του.

Για τους ζωγράφους και τα έργα τους στα οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις μπορείτε να ενημερωθείτε πηγαίνοντας στα categories στην ομάδα ΤΕΧΝΗ και ΧΡΩΜΑΤΑ.

Αυτή την φορά υα ασχοληθούμε με τον Άγγλο Ουίλλιαμ Τέρνερ, ρομαντικό ζωγράφο τοπίων και τον πίνακά του «Κάστρο Νόρχαμ, ανατολή» που βρίσκεται στην Tate Gallery του Λονδίνου.

 

 

 

Ο Τέρνερ όταν πρωτοπήγε στην Ιταλία ήταν 44 ετών και ήδη ένας επιτυχημένος ζωγράφος.

Το ιταλικό φως με την θερμή χρυσαφένια λάμψη του, είχε μεγάλη επίδραση στο έργο του, έτσι που σταδιακά άρχισε να απομακρύνεται από τα σκοτεινά παραδοσιακά χρώματα που χρησιμοποιούσε μέχρι τότε, σε μια παλέτα με φωτεινά κίτρινα, κόκκινα και μπλε.

 

 

Ο Τέρνερ ενδιαφερόταν πολύ για την συναισθηματική εντύπωση που προκαλούσαν τα χρώματα και προσπαθούσε να θέσει σε εφαρμογή κάποιες από τις ιδέες που αναπτύχθηκαν από τον σύγχρονό του Γερμανό ποιητή και φιλόσοφο Γιόχαν Γκαίτε, που είχε γράψει μια διατριβή για τα χρώματα.

Στις αρχές του 19ου αιώνα νέες χρωστικές ουσίες άρχισαν να είναι διαθέσιμες στους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα τα χρώματα χρωμίου και αυτά βοήθησαν τον Τέρνερ να αναπτύξει και να λαμπρύνει την χρωματική του παλέτα.

 

 

Το κάστρο Νόρχαμ βρίσκεται στα σύνορα Αγγλίας – Σκωτίας, αλλά σ’ αυτό το όψιμο έργο του ο Τέρνερ χρησιμοποίησε τα λαμπερά φωτεινά χρώματα που πρωτοείδε στην Ιταλία. Πρόκειται για ένα ατελείωτο έργο, που πιθανόν να το ζωγράφισε πειραματικά. Βελτιώνει την αίσθηση μιας απαλής λαμπρότητας του φωτός ζωγραφίζοντας το κάστρο με ένα απαλό ψυχρό μπλε χρώμα ανάμεσα σε ένα περίγυρο από απαλό ψυχρό κίτρινο.

 

 

Αυτές είναι χρωματικές αντιθέσεις που δονούνται όταν είναι μαζί, αλλά ο Τέρνερ φρόντισε ώστε η αντίθεση να μην είναι πολύ έντονη. Εξασφάλισε επίσης την εντύπωση της πρωινής ψυχρότητας προσθέτοντας μια μικρή θερμή κόκκινη πινελιά μέσω της αγελάδας που βρίσκεται στο προσκήνιο.

 

 


is | Topic: Uncategorized, Ζωγράφοι και ζωγραφική, Τέχνες και χρώματα | Tags: None

One Comment, Comment or Ping

  1. Πάνος

    1

    Το trailer της πολύ πρόσφατης ταινίας γύρω από τα 25 τελευταία χρόνια της ζωής του Turner:
    https://www.youtube.com/watch?v=X5STEoqVwRg
    19-5-14

    15 May

Reply to “Ζωγραφικη και χρηση χρωματων – J. M. W. Turner”