xromata.com


Τί είναι χρώμα; (5α) [χρωματικές συνομιλίες] – Color Conversations (5a) What is color?

 

Χρωματικές Συνομιλίες (5α)
Τί είναι χρώμα;
 
 
Στα προηγούμενα άρθρα αναφέρθηκε το ζευγάρι των εραστών Αφροδίτη και Άρης, τα χρώματα που τους αντιστοιχούν (πράσινοκόκκινο) και το ταιριαστό σμίξιμό τους, που τους κατέστησε γονείς της Αρμονίας.
Το κόκκινο και το πράσινο χρώμα, με το ζευγάρωμά τους μας αποκαλύπτουν ότι είναι ταιριαστά, παντρεύονται καλά μεταξύ τους, συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Είναι χρώματα «συμπληρωματικά». Και δεν είναι τα μόνα. Συμπληρωματικά χρώματα είναι επίσης το μπλε με το πορτοκαλί και το κίτρινο με το μωβ.
Το κάθε ζευγάρι σχηματίζεται από ένα βασικό και ένα παράγωγο χρώμα.
Τι σημαίνει λοιπόν «συμπληρωματικό χρώμα»;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, πρέπει αρχικά να γνωρίζουμε τί θα πει βασικό χρώμα και τί παράγωγο.
Δημιουργούνται λοιπόν δυο άλλα πρωταρχικά ερωτήματα που και αυτά με τη σειρά τους γεννούν άλλα.
Τί είναι βασικό χρώμα;
Τί είναι παράγωγο χρώμα;
 

 

 

 

Color Conversations (5a) What is color?


In previous articles mentioned the pair of lover gods Aphrodite and Mars as well the colors that correspond to them (green – red) and their mating, making them parents of Harmony.

Red and green colors, with their mating, reveal that they are matching well together, complementing one another. They are "complementary" colors, and they are not the only ones. Supplementary colors are also blue with orange and yellow with violet.

Each pair is formed of a basic and a derivative color.

So what does ‘complementary color’ mean?

To answer this question, we first need to know what is basic color and what derivative.

Thus, two other primary questions are created, and these in turn give birth to others.

What is a basic color?

What is a derivative color?

 


is | Topic: Μύθοι και χρώματα, συμπληρωματικά χρώματα, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: , , , , , ,

2 Comments, Comment or Ping

  1. ΓΙΩΡΓΟΣ

    1

    Αγαπητε Πανο χαιρομαι που καταφερνω μετα απο ενα διαστημα απουσιας μου λογο ελειππης διαδυκτιακης συνδεσεις να ειμαι και παλι μαζι σου! απο οτι βλεπω το site παει αρκετα καλα και θα πει ακομα καλυτερα, σαν παιδι και εγω τις ομαδας χρωματων χαιρομαι που βλεπω ανθρωπους να ασχολουνται με τα χρωματα και μαλιστα με αρκετες γνωσεις. Με τα παραπανω ερωτηματα που εθεσες για τα βασικα και παραγωγα χρωματα τεθεικε σε λειτουργια η θεληση μου ωστε να απαντησω, την φρεναρα ομως και ειπα να απαντησω οσο πιο απλα γινετε περαν απο τις οποιες γνωσεις μου γυρω απο τα χρωματα. Και μπαινω κατ ευθειαν στο ψητο και ονομαζω βασικα χρωματα τα χρωματα εκεινα τα οποια δεν χρειαζονται καμια προσμιξη αλλων χρωματων, τα χρωματα αυτα ειναι το Μπλε, το Κοκκινο, και το Κιτρινο με τις προσμιξεις αυτον τον βασικων χρωματων σε ζευγαρια δημιουργουνται τα πρωτα παραγωγα τα οποια ειναι το Πρασινο, το Πορτοκαλι, και το Μωβ. Αρα φαινεται μια διαφορα οτι τα βασικα χρωματα ειναι ενω τα παραγωγα υπαρχουν (οτι ειναι κατω απο μια αρχη). Αυτα ειχα να πω και ευχομαι να αναπτυξουμε το θεμα αυτο και να ανοιξουμε μια νεα ακομη διασταση γυρω απο τα χρωματα.

    Φιλικους χαιρετισμους σε ολους τους τους επισκεπτες του site και φιλους των χρωματων
    18-6-09

    17 Jun
  2. admin

    2

    Αναρωτιέμαι ΓΙΩΡΓΟ αν είναι καλό να φρενάρεις και να εκθέτεις τις σκέψεις σου απλά, ή να αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο να αναπτύσσεται;
    Η απλότητα λειτουργεί προστατευτικά, εκ του αφαλούς, ενώ η ελεύθερη ανάπτυξη δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει. Είναι αρκετοί αυτοί που φρενάρουν τόσο πολύ, που τελικά δεν συμμετέχουν στα comments. Πάντως εδώ κανείς δεν βαθμολογείται και δεν βαδίζει για τα αριστεία! Ανταλλάσσουμε απόψεις με σκοπό να οδηγηθούμε από κοινού σε κάποια σημεία του χρωματικού κόσμου και να κολυμπήσουμε παρέα μέσα στη μαγεία των χρωμάτων.
    Τώρα που δεν υφίστασαι πλέον την ελλειπή διαδυκτιακή σύνδεση, ευελπιστώ στη συχνή εμφάνισή σου στα comments.
    Για τα βασικά και τα παράγωγα χρώματα, έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενα posts. Το νέο που κομίζεις εσύ με το σχόλιό σου είναι ο διαχωρισμός των δυο αυτών χρωματικών ομάδων σε δυο ποιοτικές κατηγορίες.
    Λες πως τα τρια βασικά ΕΙΝΑΙ χρώματα, ενώ τα τρία παράγωγα ΥΠΑΡΧΟΥΝ σαν χρώματα, δηλαδή τελούν υπό αρχής. Αυτό ακριβώς δηλώνει η ελληνική λέξη ΥΠΑΡΧΩ. Είμαι υπό Αρχής. Βρίσκομαι κάτω από αρχή.
    Φυσικά λοιπόν, τα παράγωγα χρώματα ΥΠΑΡΧΟΥΝ αφού η ύπαρξή τους οφείλεται στη μίξη των χρωμάτων ΑΡΧΩΝ, των βασικών.
    Τα πράγματα έως εδώ είναι απλά και ωραία, εφόσον συμβατικά παραμένουμε στα χρώματα ΑΡΧΕΣ των χρωστικών, δηλαδή ασχολούμαστε με την αφαιρετική μίξη.
    Τα πράγματα περιπλέκονται όταν “βγούμε” από τον συμβατό χώρο της αφαιρετικής μίξης και προσχωρήσουμε στον ακτινοβόλο χώρο της προσθετικής μίξης και σε συνδυασμό των δυο συστημάτων, όπου τα χρώματα του αφαιρετικού (βασικά και παράγωγα) ΥΠΑΡΧΟΥΝ λόγω των χρωμάτων που ΕΙΝΑΙ και αποτελούν το προσθετικό σύστημα.
    Δύσκολο; Εάν σε μπέρδεψα άσε το. Κάποια στιγμή θα επανέλθουμε. Το αξιοπερίεργο όμως είναι πως το δισυπόστατο κίτρινο χρώμα ΥΠΑΡΧΕΙ σαν παράγωγο στις ακτινοβολίες (προσθετικό σύστημα) ενώ ΕΙΝΑΙ βασικό στις χρωστικές (αφαιρετικό σύστημα).
    Πάνος
    21-6-09

    17 Jun

Reply to “Τί είναι χρώμα; (5α) [χρωματικές συνομιλίες] – Color Conversations (5a) What is color?”