xromata.com


Αλ Χαζεν {2}

 

Αλ Χαζέν {2}

 

(Αυτοί που ασχολήθηκαν με τα χρώματα)

 

 

 

Μέσα στο σκοτάδι του μπουντρουμιού άρχισε να συλλογίζεται για το τι μπορεί να δει και τι δεν μπορεί και άρχισε να έχει εμμονές με το φως και το σκοτάδι. Αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την θεωρία που ίσχυε μέχρι τότε, δηλαδή πως βλέπουμε γιατί «κάτι» (μια ενέργεια;) βγαίνει από το μάτι μας που αγγίζει τα αντικείμενα και τα φέρνει στην όρασή μας.

 

 

Πώς έγινε αυτό;

Καθισμένος στο σκοτάδι του κελιού του και αντικρίζοντας ξαφνικά τις ακτίνες του ήλιου να μπαίνουν από το μικρό παραθυράκι, ένοιωθε τα μάτια του να πονούν όταν το φως έπεφτε επάνω τους.

 

 

Το κοίταγμα προς τον ήλιο, μετά από αρκετή παραμονή στο σκοτάδι, ήταν οδυνηρό. Σκέφθηκε πως αν οι ακτίνες (που προκαλούν την όραση) έβγαιναν από το μάτι, δεν έπρεπε να του προκαλούν τόσο πόνο. Άρχισε λοιπόν να συλλογίζεται μια τελείως διαφορετική θεωρία από την έως τότε γνωστή (που προαναφέραμε).

Η νέα μεγάλη ιδέα του ήταν πως βλέπουμε γιατί υπάρχουν ακτίνες που έρχονται απ’ έξω (μακριά από το διάστημα), σε ευθείες γραμμές προς το μάτι μας. Ανέτρεψε ένα δόγμα περί οράσεως, παραδεκτό για περισσότερα από 1000 χρόνια.

 

 

Ναι, αλλά αν το φως είναι ανεξάρτητο από το μάτι, πώς τα αντικείμενα κατευθύνουν το φως προς το μάτι μας όταν τα βλέπουμε;

Ο Αλ Χαζέν εννόησε πως υπήρχε μια ένδειξη για το πώς γίνεται η λειτουργία αυτή στην λειτουργία των καθρεφτίσματος.

Οι καθρέφτες ολοφάνερα αντανακλούν φως. Μελετώντας τα πρότυπα της αντανάκλασης του καθρεφτίσματος μπόρεσε να πιστοποιήσει την ιδέα ότι η γωνία με την οποία μια ακτίνα προσκρούει στον καθρέφτη είναι ίδια με την γωνία που αντανακλάται συμμετρικά η ακτίνα από την λεία επιφάνεια.

 

 

Ο Αλ Χαζέν είχε την ιδιοφυΐα για να καταλάβει ότι το φως αναπηδά σαν μπάλα (αντανακλάται) από όλα τα αντικείμενα όπως γίνεται με τους καθρέφτες και τις λείες επιφάνειες.

Εργάστηκε με μαθηματικούς κανόνες επάνω στις σπουδαίες ιδιότητες της αντανάκλασης και της διάθλασης του φωτός και τους νόμους τους, πάνω στους οποίους βασίζονται οι συσκευές όρασης, από τα γυαλιά μέχρι τα τηλεσκόπια.

12 περίπου χρόνια μετά τον εγκλεισμό του στην φυλακή ο χαλίφης Αλ Χακίμ πέθανε και ο Αλ Χαζέν αφέθηκε ελεύθερος. Άρχισε μανιωδώς να επεξεργάζεται τις ιδέες του καταγράφοντας τις εργασίες του σε 7 τόμους που έγιναν τα θεμελιώδη κείμενα για την θεωρία «φως – όραση» η οποία έκανε δυνατή την σύγχρονη επιστήμη της οπτικής.

 

 

Μετά την ιδέα (σύλληψη) του Αλ Χαζέν και την επεξεργασία της, το φως άρχισε να διέπεται από μαθηματικούς κανόνες και έκτοτε άφησε τον αφηρημένο κόσμο του αγνώστου και της φαντασίας και εισήλθε στον κόσμο της πραγματικότητας.

 

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αλ Χαζεν {2}”