xromata.com


Κωνια και παλι (2)

 

Επιστροφή στα «κωνία» (2.)

 

Το σούρουπο, στο λυκόφως, όταν το μάτι ανταποκρίνεται στην μετάπτωση του φωτός, μεταφέροντας σταδιακά την όραση από τα κωνία στα ραβδία, συμβαίνει μια αλλαγή στην φασματική ευαισθησία. Τα κόκκινα κωνία ερεθίζονται λιγότερο. Αυτό θα το παρατηρήσετε κάνοντας μια βόλτα σ’ ένα ολάνθιστο κήπο την ώρα που σκοτεινιάζει. Θα προσέξτε τότε πως τα κόκκινα, πορτοκαλιά και κίτρινα λουλούδια σκουραίνουν και χάνουν σιγά – σιγά το χρώμα τους, ενώ τα μπλε, τα άσπρα και τα πράσινα φυλλώματα παραμένουν συγκριτικά λαμπερότερα. Όσο σκοτεινιάζει όμως, τα πάντα θα γκριζάρουν. Συνήθως αυτό το γκριζάρισμα δεν το αντιλαμβανόμαστε γιατί διατηρούμε την χρωματική μνήμη των αντικειμένων. Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας για να αντιληφθούμε πως τα πάντα έχασαν το χρώμα τους και έγιναν γκρίζα.

 

 

Αυτό αφορά στην «χρωματική αντίληψη του νου» στην οποία θα αναφερθούμε προσεχώς.

Από το φως που πέφτει στον αμφιβληστροειδή οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας της όρασης, μόνο το 20% απορροφάται από τους φωτοδέκτες, δηλαδή τα ραβδία και τα κωνία. Το υπόλοιπο απορροφάται από ένα επίστρωμα κυττάρων που περιέχουν χρωστική μελανίνη και καλύπτουν το πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς.

 

 

Οι φωτοδέκτες μεταφράζουν το φως που απορροφούν σε μορφή ηλεκτρικών σημάτων.

Τα οπτικά κύτταρα συνδέονται με τα διπολικά κύτταρα τα οποία παραλαμβάνουν τις ηλεκτρομα- γνητικές πληροφορίες από τις ομάδες των φωτοδεκτών, μεταβιβάζοντάς τες με την σειρά τους στο επόμενο στρώμα, τα γαγγλιακά κύτταρα.

Ίνες γαγγλίων από όλο το εσωτερικό του ματιού, συγκλίνουν στην κεφαλή του οπτικού νεύρου, μέσω του οποίου μεταβιβάζουν τις πληροφορίες τους προς τον εγκέφαλο.

 

 

Κάποιες λοιπό από τις φωτεινές ακτινοβολίες που εισέρχονται μέσω της κόρης στο εσωτερικό του ματιού μας, μετά από όλη αυτή την διεργασία, μετατρεπόμενες σε ηλεκτρικές πληροφορίες διοχετεύονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, αποτυπώνονται σε αυτόν, ενώνονται μαζί του, χωρίς βέβαια να μετουσιωθούν σε εγκέφαλο, μεταβιβάζοντάς του εικόνες από την έξωθεν αυτού δημιουργία.

 

 


is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Κωνια και παλι (2)”