xromata.com


Χρωματικες ψυχολογικες εντυπωσεις (Β)

Σχηματισμός χρωματικών ιδιοτήτων που επιδρούν στην ψυχολογία μας (μέρος Β)

 

Πάνω απ’ όλα πάντως απλώνεται ο ουρανός. Γαλανός, απέραντος, απλησίαστος. Υψώνεται πάνω από όλους και πρέπει κανείς να ανυψωθεί για να προσπαθήσει να τον πιάσει. Είναι παντού και άπιαστος και με γεμίζει με σκέψεις, αν είναι ατελείωτος ή αν κάπου τελειώνει τι να βρίσκεται πέρα από αυτόν;

 

 

Το ίδιο μακρινή και άπιαστη είναι και η θάλασσα που καθρεφτίζει το μπλε χρώμα του ουρανού. Ούτε αυτή γνωρίζουμε τι κρύβει στην άλλη άκρη της, ούτε ξέρουμε τι καινούργιο και άγνωστο μπορεί να προβάλλει από τα νερά της. Δροσίζει, έχει μια καθαρή διαφάνεια και στέλνει την φαντασία μου σε άγνωστα αντικρινά μέρη.

Λίγο πριν βραδιάσει ο ουρανός αλλάζει χρώματα, για να καταλήξει σε ένα βαθύ μπλε χρώμα με το οποίο θα υποδεχτεί τη νύχτα. Τότε, σταματά κάθε δραστηριότητα. Πλησιάζει η ώρα της ανάπαυσης, της αδράνειας, της σιγουριάς αλλά και της προφύλαξης. Έρχεται η ώρα του ύπνου και της μετάβασης στους άγνωστους κόσμους του, έρχεται το σκοτάδι που μέσα στο μαύρο χρώμα του κρύβει τα πάντα, το μαύρο που σέρνει μαζί του όλο το δέος των μυστηρίων που κρύβει μέσα του και κάποιο φόβο μετά το σβήσιμο της φωτιάς. Τι σθένος όμως αποκτά όποιος κατορθώσει και διασχίσει επιτυχώς το σκοτάδι!

 

 

Για όλα αυτά τα μυστήρια που θα φέρει το μαύρο της νύχτας, μας προϊδεάζει το μωβ χρώμα με το οποίο βάφεται η φύση πριν ο ουρανός πάρει το βαθύ μπλε χρώμα με το οποίο υποδέχεται το μαύρο της νύχτας. Μωβ υπάρχει σε πολύ λίγα πράγματα τριγύρω μας, με τα περισσότερα των οποίων δεν έχομε άμεση επαφή. Βιολετιά βάφονται τα βουνά στο βάθος του ορίζοντα λίγο πριν βραδιάσει, παίρνοντας μια μυστηριώδη γοητευτική όψη, ενώ τα μενεξεδένια δειλινά δηλώνουν την έλευση της μυστηριώδους νύχτας. Πόσο μυστήριο κρύβει αυτό το χρώμα!  

 

 

 

Το πορτοκαλί είναι το άλλο χρώμα του ηλιοβασιλέματος. Το χρώμα της φωτιάς γύρω από την οποία συναθροιζόμαστε με τους δικούς μας ανθρώπους, μετά από μια κοπιαστική μέρα, για να αντιμετωπίσουμε τη νύχτα.

 

 

Γύρω από το πορτοκαλί χρώμα της φωτιάς θα μαζευτούμε για να ζεσταθούμε, να αναπαυθούμε, να φάμε και να μοιραστούμε στιγμές θαλπωρής με αυτούς που μας ενδιαφέρουν. Πορτοκαλίζει παράλληλα και το χρώμα του εύπλαστου πηλού από τον οποίο κατασκευάζουμε χρήσιμα αντικείμενα.

 

 

Ο πηλός και τα καφετιά και φαιά χρώματα της γης είναι αυτά που χρησιμοποιούμε για να φτιάχνουμε κατασκευές που κάνουν πιο άνετη τη ζωή μας .

 

 

Τα χρησιμοποιούμε για την καθημερινή επιβίωσή μας, για προστατευτικά χτίσματα. Είναι τα χρώματα που μας ενώνουν με το περιβάλλον, με την εγκατάστασή μας, είτε αυτή είναι σπηλιά, κορμός δέντρου ή χτίσμα.

 

 

Αιώνες αιώνων αυτή ήταν και είναι η θέση και η φυσική σχέση των χρωμάτων με τον άνθρωπο. Ίδια αξιολόγηση έχουν τόσο για τον πρωτόγονο παλαιολιθικό άνθρωπο, όσο για τον σημερινό πρωτόγονο του Αμαζονίου και είναι ριζωμένη μέσα στον άνθρωπο των μεγαλουπόλεων.

Η βασική σχέση μας με τα χρώματα παραμένει πάνω κάτω η ίδια, ασκώντας τις ίδιες ψυχολογικές επιδράσεις.

 

Translated into English

PSYCHOLOGICAL COLOUR IMPRESSIONS (B)
Formation of color properties that are affecting our psychology (Part B)


 
Above all, however, lays sky,
blue, huge, unapproachable. Towering above all, one must raise to try to catch it. It is everywhere, elusive, filling us with thoughts, if is infinite or ends somewhere and what is there beyond its ending?
Same distant and elusive is the sea that reflects the blue of the sky. Neither we know for the sea, what is there on its other side; nor do we know what new and unknown can come from its water. Clear and cooling the sea sends our imagination into unknown places across.
Just before dark, sky changes colors to reach a deep blue which will host the night.
Then, all activities stop. Resting time is approaching, inertia, confidence, but precaution as well. It is time of sleep and transition to unknown worlds. Darkness comes in black color that hides everything. Black induces the awe of mysteries hidden inside it, and some fear after the quench of fire. But what courage fulfills someone which managed to cross darkness successfully!
Purple predisposes for all those mysteries that brings the black of night, purple the color that colors sky before nature takes its deep blue color, which hosts the black of night. Purple is very little around us, with most of it we do not have direct contact. Mountains change to purple in the horizon just before dark, taking a mysterious attractive appearance, while lilac sunsets indicate the arrival of the mysterious night.
How much mystery is hidden in this color!
Orange is another color of sunset. It is also the color of fire around which we assemble with our own people, after a hard day to face the night.
Around the orange color of fire will gather to be kept warm, to rest, eat and share moments of warmth with those that interest us. Orange is as well the color of supple clay from which we construct useful objects.
Orange clay, plus brown and gray colors of earth is what we use to create structures that make our life more comfortable.
We use them for protective structures of our daily survival. These are the colors that unite us with our environmental setting, whether it is a cave or a tree trunk or a mud building.
Centuries of centuries that was and is the physical relationship of man with colors. It had and has the same assessment for both the primitive Paleolithic humans and for today’s primitive of Amazon and is rooted in humans of the cities.
The key to our relationship with colors remain more or less the same, having the same psychological effects.


is | Topic: Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

13 Comments, Comment or Ping

  1. JOHNART

    1

    …και με αυτό το post, Πάνο, βάλθηκες με τον λογοτεχνικό σου οίστρο…να με ταξιδέψεις και πάλι…να μου φτιάξεις τη διάθεση…. και να με βάλεις στον πειρασμό να σου απαντήσω ανάλογα…αλλά ας είναι, δε θα το κάνω.
    … μια και σε προηγούμενο comment με ρωτάς αν κρατάω στατιστικά στοιχεία των xromaτων δες…από σήμερα στη μεσαία στήλη ( DIALOGUE)… δηλαδή τα comments που φαίνονται άμεσα… με τον σχετικό προγραμματισμό του Γ.Α. από 75 γίνανε 135, οι επισκέψεις πλησιάζουν τις 61700 και μπαίνουν στο site καθημερινά 250 περίπου επισκέπτες
    …εσύ ψυχούλα μου από την Ολλανδία που μας παρακολουθείς καθημερινά και απ’ ότι γνωρίζω είσαι σχετική με τα χρώματα πότε θα μας γράψεις;
    … καλωσορίζουμε στην παρέα έναν ακόμη Γιάννη… τέσσερις μετράμε…άντε και στους 45…είδες Roula Hirpani, ο Πάνος του έδωσε για να ξεχωρίζει το προσωρινό 2…εγώ με το johnart είμαι μοναδικός.
    johnart
    10-03-2011

    10 Mar
  2. Roula Hirpani

    2

    JOHNART to eida kai sigoura eisai monadikos!!!Twra pou ginate tesseris 8a alla3w kai egw liiiiiigo thn paroimia :-)) “SITE XWRIS GIANNH PROKOPH DEN KANEI” 11-3-2011

    10 Mar
  3. Melina Galattis

    4

    http://www.youtube.com/watch?v=5bwDnoWAFGs
    Πανούλη εσύ γράφεις γιά τά χρώματα …… εγώ τραγουδάω
    12-3-11

    10 Mar
  4. Yannis F.

    5

    http://www.youtube.com/watch?v=7pYwZQDQEb4&feature=player_embedded#at=270
    ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΟΡΙΣΤΕ ΕΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ !!!!!ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΛΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΛΑΙΜΟΣ!!!!ΕΚΦΡΑΣΗ!!!
    12-3-11

    10 Mar
  5. Sosso Karderini

    6

    Πάνο ένα σου λέω…έχω ξεκινήσει διάβασμα ….χαμόος…! Θα πάθω αχρωματοψία..τύφλωση!
    12-3-11

    10 Mar
  6. admin

    7

    Ντροπή σου JOHNART, μετράς μόνο τους 4 Γιάννηδες και αφήνεις απ’ έξω την ΙΟΑΝΝΑ, το Νο 2 της ομάδας χρωμάτων, το άτομο που έστειλε το πρώτο comment στα “xromata.com” και που είναι πάντα μαζί μας, διακριτικός παρατηρητής! Μετράτε 5 λοιπόν.
    Μας λείπουν άλλοι 40!!
    Το περίεργο είναι πως και οι 5 είστε “γερά χαρτιά” στα comments!
    Πάνος
    12-3-11

    10 Mar
  7. JOHNART

    8

    …ε…όχι και ντροπή μου, Πανούλη μου
    …άντρες Γιάννηδες μέτρησα και όχι γυναίκες Ιωάννες… καθ΄ότι η Ιωάννα είναι προς το παρόν η μοναδική
    γυναίκα-Ιωάννα…αλλά και μοναδική -μετά από την αφεντομουτσουνάρα σου-με τόοοσες γνώσεις, απόψεις και τοποθετήσεις γύρω από τα χρώματα…και όχι μόνο(βλέπε το τελευταίο της comment προς τη μικρή Αμέλια)
    …όσο για το “περίεργο πως και οι 5 είμαστε γερά χαρτιά” τί υποννοείς “45 Γιάννηδες ενός κοκκόρου γνώση” …ζηλεύεις να πεις ότι είμαστε…χαρισματικοί διανοούμενοι και ότι η Θεία από την Πρόνοια μας έφερε κοντά σου;
    johnart
    12-03-2011

    10 Mar
  8. JOHNART

    10

    …μπράβο Irene Key, μπράβο
    …γι΄αυτό το υπέροχο βίντεο που ανακάλυψες…και παρακαλώ όλοι να το δείτε…σαν σύλληψη ιδέας, μεστό κείμενο, καλές εικόνες και φοβερή μουσική.
    …είναι περασμένες 2 τη νύχτα και πάω να κοιμηθώ
    …για να ονειρευτώ ότι είμαι μέσα σε ένα Ασκληπιείο, και κάνοντας μουσικοθεραπεία προλάβω, πρώτος, να βρεθώ σε υψηλότερες συχνότητες μήπως και κολυμπήσω μέσα σ΄αυτό τον ποταμό φωτός, χρωμάτων, εικόνων και ήχων
    …και αποθεραπευθώ από την καθημερινότητα
    johnart
    13-03-2011

    10 Mar
  9. Irene Key

    11

    Αντε – και όνειρα γλυκά και θεραπευτικά…
    Ασε που… καλοκαιράκι έρχεται – κι από Ασκληπιεια γεματη ευτυχώς η Ελλάδίτσα μας…
    Πάμε καπου εκει γυρω να την πέσουμε “ξενοδοχείον τ’ αστερια” – κι εκει να δεις όνειρα και χρωματα και θεραπείες…!
    Θα καταρευσει συμπούρμπουλη η φαρμακοβιομηχανία – και ΔΕΝ το λέω για πλάκα… !!!
    14-3-11

    10 Mar
  10. admin

    12

    Τι να πω Irene Key γι’ αυτό το βιντεάκι που μας έστειλες; Πάλι “έγραψες”!
    Πάνος
    14-3-11

    10 Mar
  11. JOHNART

    13

    …τί είπες τώρα, Irene Key, τί είπες τώρα
    …περνάμε τα τελευταία κρύα…οσονούπω μπαίνει η Άνοιξη και…φύγαμε, το καλοκαιράκι αργεί…απόδραση από την καθημερινότητα,
    …ξέρεις τι είναι να βρεθείς στο οροπέδιο των Μουσών πάνω στον Όλυμπο… με αστροφεγγιά, να μη σε παίρνει ο ύπνος, γιατί δεν θέλεις να χάσεις ούτε λεπτό από αυτό που ζεις…να μετράς πεφτάστερα και να κάνεις ευχές, και μετά,
    … να χαράζει η αυγή με μώβ και πορφυρές αποχρώσεις και να αναδύεται από Αιγαίο μεριά ένας πορφυρός ήλιος… που μετά γίνεται κόκκινος, χρυσός, πορτοκαλής, να σου χαΪδεύει το πρόσωπο και εσύ να γονατίζεις και να σηκώνεις τα χέρια ψηλά γι’ αυτό το Μεγαλείο που σε κυριεύει,
    …ήρθε ο Πάνος με τα δυο προηγούμενα post και μ’ έφτιαξε,
    …ήρθες τώρα και εσύ και μου΄φτιαξες τη διάθεση… μ΄όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και προκαλούν κατάθλιψη,
    …όχι δεν θα το πάρω το αγχολυτικό…με τη σκέψη και μόνο θεραπεύτηκα… όσο για την Ελλαδίτσα μας, εγώ θα την πώ Ελλαδάρα μας…ανάθεμα τους κυβερνώντες πως μας την έχουν κάνει…έχει πολλές και ανεξερεύνητες ομορφιές… για να μας αποθεραπεύσουν… κυριολεκτικά και μεταφορικά.
    JOHNART
    14-03-2011

    10 Mar

Reply to “Χρωματικες ψυχολογικες εντυπωσεις (Β)”