xromata.com


Φαιοφυτα φυκη

 

Εξετάζοντας τα χρώματα των 6 κυρίαρχων βασιλείων του πλανήτη μας, ασχοληθήκαμε και με το βασίλειο των πρωτίστων.

Στα πρώτιστα υπάγονται και τα φύκη, τα οποία κατηγοριοποιούνται σε 7 τύπους, εκ των οποίων οι 6 φέρουν ονομασίες ανάλογες με το κυρίαρχο χρώμα τους, ήτοι:

τα Χρυσόφυτα, τα Πυρόφυτα, τα Χλωρόφυτα, τα Ροδόφυτα, τα Φαιόφυτα και τα Ξανθόφυτα.

https://xromata.com/?p=12096

Ας δούμε την κάθε ομάδα χωριστά. Ξεκινήσαμε με τα Χλωρόφυτα, ας δούμε τώρα τα Φαιόφυτα (ή καφετιά φύκη).  

 

 

 

 

Φαιόφυτα Φύκη

 

Αφού μιλήσαμε για τα χλωρόφυτα (πράσινα φύκια) που κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το πράσινο χρώμα, ας δούμε τώρα τα φαιόφυτα (καφετιά φύκια) διαβάζοντας τι γράφει γι’ αυτά η Εγκυκλοπαίδεια Britannica:

Τα φαιόφυτα (ή Καφέ φύκια, η Φαιοφύκη), είναι μια τάξη περίπου 1.500 ειδών αλγών της κατηγορίας Chromophyta (χρωμόφυτα), κοινά στα κρύα νερά κατά μήκος των ηπειρωτικών ακτών.

 

 

Το χρώμα του είδους ποικίλλει από σκούρο καφέ έως πράσινο λαδί, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε χρωστική φυκοξανθίνη (καφετιά χρωστική) προς την χλωροφύλλη (πράσινη χρωστική ) που περιέχουν.

Το καφέ χρώμα αυτών των φυκών προκύπτει από την επικυριαρχία της ξανθοφυλλικής χρωστικής φυκοξανθίνης, η οποία καλύπτει τις άλλες χρωστικές ουσίες που περιέχονται όπως Χλωροφύλλη α και γ (δεν υπάρχει Χλωροφύλλη β σε αυτά), βήτα-καροτένιο και άλλες ξανθοφύλλες.

 

 

Τα θρεπτικά αποθέματα των φαιόφυτων είναι συνήθως σύνθετοι πολυσακχαρίτες, σάκχαρα και υψηλότερες αλκοόλες.

Το κύριο απόθεμα υδατανθράκων είναι το laminaran και απουσιάζει το πραγματικό άμυλο (συγκριτικά με τα πράσινα φύκια).

Τα τοιχώματα είναι κατασκευασμένα από κυτταρίνη και αλγινικό οξύ, έναν ετεροπολυσακχαρίτη μακράς αλυσίδας.

 

 

Τα καφέ φύκια ποικίλλουν σε μορφή και μέγεθος από μικρά νηματώδη επίφυτα (Ectocarpus) έως πολύπλοκα γιγαντιαία φύκια που κυμαίνονται σε μέγεθος από 1 έως περισσότερα από 100 μέτρα.

 

 

Άλλα καφέ φύκια μπορούν να βρεθούν προσκολλημένα σε βραχώδεις ακτές σε εύκρατες ζώνες (Fucus, Ascophyllum) ή να αιωρούνται ελεύθερα (Sargassum).

Τα είδη γλυκών νερών είναι σπάνια.

Τα καφέ φύκια πολλαπλασιάζονται τόσο με ασεξουαλική όσο και με σεξουαλική αναπαραγωγή.

Τόσο τα κινητικά ζωοσπόρα όσο και οι γαμέτες έχουν δύο άνισα μαστίγια.

Μερικά είδη φυκιών έχουν κύστεις γεμάτες με αέριο (πνευματοκύστες), οι οποίες περιέχουν τα  φωτοσυνθετικά τμήματα των φυκών βοηθώντας τα να επιπλέουν πάνω ή κοντά στην επιφάνεια του νερού.

 

 

Κάποτε, σημαντική πηγή ιωδίου και ποτάσας, τα καφέ φύκια εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πηγή αλγίνης, ένα κολλοειδές τζελ που χρησιμοποιείται σαν σταθεροποιητής στις βιομηχανίες αρτοποιίας και παραγωγής παγωτών.

 

 

Ορισμένα είδη χρησιμοποιούνται επίσης ως λίπασμα και πολλά καταναλώνονται ως θαλάσσια λαχανικά (π.χ. Laminaria) στην Ανατολική Ασία και αλλού.

 


is | Topic: καφέ, καστανό, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Φαιοφυτα φυκη”