xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [πγ’]: άσπρα φαντάσματα, σημαίες κλπ.

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[πγ΄]

 

Άσπρες σημαίες, φαντάσματα κλπ.

[ιδ΄]

 

-Εδώ είμαι και πάλι το άσπρο χρώμα, ελπίζοντας να ολοκληρώσω πλέον την αυτόπαρουσίαση μου ώστε να παραχωρήσω το βήμα της συνέντευξης στον επόμενο ομιλητή.

Σταμάτησα πιο πριν στο σημείο που σου έλεγα Άνθρωπε ότι άσπρο χρώμα έχουν συνήθως και οι ποδιές των σερβιτόρων. Ναι οι άσπρες ποδιές, που θυμίζουν άσπρες παντιέρες.

Γνωστή μας λευκή παντιέρα, που κατέληξε σαν θρησκευτικό και πολιτικό σύμβολο –όπως ήδη σου έχω πει- του ισλάμ, ήταν αυτή που η παράδοση αποδίδει στους Quraish, τη φυλή στην οποία ανήκε ο Μωάμεθ.

Η λευκή σημαία του ισλάμ στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σαν σύμβολο από την δυναστεία Umayyad επειδή το λευκό χρώμα ήταν το προσωπικό έμβλημα του ιδρυτή της Mu'awiya I.

Επίσης και οι Σιίτες Φατιμίδες επέλεξαν την λευκή σημαία για να επισημάνουν την αντίθεσή τους στο Σουνιτικό Χαλιφάτο των Αββασιδών που η σημαία του ήταν μαύρη.

Σήμερα, εγώ το λευκό χρώμα, υπάρχω σε όλες τις σημαίες του αραβικού κόσμου εκτός από αυτήν του Μαρόκο, δηλαδή στις 16 από τις 17 σημαίες των αραβικών χωρών, συν την σημαία της Αραβικής Ένωσης.

Πέραν δε από τις σημαίες του αραβικού κόσμου υπάρχω και σε πολλές άλλες. Είμαι το χρώμα που βρίσκεται στις περισσότερες σημαίες της υφηλίου. Από τις σημαίες των 257 αναγνωρισμένων χωρών βρίσκομαι πάνω στις 160. Βέβαια ο συμβολισμός μου διαφέρει από σημαία σε σημαία, όπως π.χ. στην σημαία του Βατικανό, όπου συνυπάρχω  με το χρυσοκίτρινο χρώμα, συμβολίζω το ένα από τα δυο ουράνια κλειδιά που δόθηκαν από τον Χριστό στον Άγιο Πέτρο, ενώ στην σημαία της Ινδίας αντιπροσωπεύω το φως της αλήθειας.

Φυσικά, όπως είναι ευνόητο, δεν θα σου αναλύσω τους διαφορετικούς συμβολισμούς μου πάνω σε όλες αυτές τις σημαίες, στις οποίες συνυπάρχω μαζί με άλλα χρώματα. Σε άλλες με ένα, σε άλλες με δυο και σε άλλες με περισσότερα.

Ααα! Πριν συνεχίσω, για να μην το ξεχάσω, τώρα που μιλάμε για σημαίες, στα μεσαιωνικά οικόσημα όταν δεν ήταν δυνατόν να βαφούν, εγώ το Άσπρο συμβολιζόμουν με μια λεία επιφάνεια. Δηλαδή μια λεία επιφάνεια ενείχε την θέση του λευκού χρώματος, ή του ασημένιου με το οποίο ταυτίζομαι πολλάκις.

Το ασημί αντιστοιχεί στο λευκό στα μεταλλικά χρώματα και ταυτίζεται με το άσπρο στην αλχημεία.

Ακόμα και ο Όμηρος στα έπη του αρκετές φορές χρησιμοποιεί το ‘αργυρούν’ για να περιγράψει κάτι που είναι λευκό.  

Σήμερα σαν κάτασπρη σημαία δεν αντιπροσωπεύω κάποιο κράτος αλλά έχω άλλο νόημα.

Μια λευκή σημαία χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για να αντιπροσωπεύσει την παράδοση ή αίτημα για εκεχειρία.

Πιστεύεται ότι άρχισε να χρησιμοποιείται σαν τέτοια από τον 15ο αιώνα, κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας, αν και η πρώτη ιστορική αναφορά για χρήση λευκών σημαιών για παράδοση ανάγεται στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπως αναφέρει ο ιστορικός Κορνήλιος Τάκιτος, ενώ οι απεσταλμένοι κήρυκες κρατούσαν λευκές ράβδους.

Επίσης αναφέρεται μια λευκή σημαία παράδοσης κατά την δυναστείας των Χαν (25-220 μ.Χ.). 

Η λευκή σημαία ως αίτημα για παύση των εχθροπραξιών αναγνωρίστηκε επίσημα από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1949, ενώ ως αίτημα για διαπραγματεύσεις περιλαμβάνεται στις συμβάσεις της Χάγης του 1899 και του 1907.

Άλλος ρόλος μιας λευκής σημαίας στις Βουδιστικές χώρες είναι η δήλωση πένθους, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μαύρες σημαίες σε άλλους πολιτισμούς.

Κι’ εφόσον φθάσαμε να μιλάμε για πένθος και θανάτους σου θυμίζω ότι με έχεις σχετίσει, εμένα το λευκό χρώμα, με τα φαντάσματα.

Αυτό γιατί στο παρελθόν, αλλά ακόμα και τώρα σε πολλά μέρη, οι νεκροί παραδοσιακά θαβόντουσαν τυλιγμένοι σε ένα λευκό ύφασμα, το σάβανο. Μην ξεχνάς ότι και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τύλιγαν τις μούμιες με άσπρες υφασμάτινες λωρίδες.

Τα φαντάσματα λοιπόν, λέγεται ότι είναι τα πνεύματα των νεκρών που, για διάφορους λόγους, δεν είναι σε θέση να αναπαυθούν ή να ανέλθουν στους ουρανούς μετά τον θάνατό τους, οπότε τριγυρνούν στην γη με τα λευκά τους καλύμματα.

Φυσικά αυτά συμβαίνουν στην φαντασία σου Άνθρωπε, την φαντασία σου που χρησιμοποιείς πολλάκις στην λογοτεχνία σου όπου έχεις καθιερώσει σε αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά φανταστικά λογοτεχνήματα μια φιγούρα, την γυναίκα με τα άσπρα, την Lady in White ή Weiße Frau ή Dame Blanche, δηλαδή την γυναίκα φάντασμα που είναι ντυμένη στα λευκά, που στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για το φάντασμα μιας προγόνου, που συνήθως η εμφάνισή της προειδοποιεί για κάποιον θάνατο ή επερχόμενη καταστροφή.

Πέρα δε από αυτά, με συνδέεις επίσης εμένα το λευκό και με την ωχρότητα του θανάτου και μια κοινή έκφραση που χρησιμοποιείς για κάποιον που έχει χάσει το χρώμα του για διάφορους λόγους, συνήθως από τον φόβο του, είναι "άσπρισε σαν φάντασμα".

Όπως σου είπα μόλις προ ολίγου, εκτός από τον Ασιατικό Βουδιστικό κόσμο, όπου σαν πένθιμο χρώμα θανάτου θεωρούμαι εγώ, το άσπρο, στον περισσότερο άλλον κόσμο το χρώμα του πένθους και του θανάτου είναι το μαύρο.

Από αυτό και μόνο διακρίνεις μια αντίθεση μεταξύ αυτών των δυο χρωμάτων.

Ναι, είμαστε –όπως εξάλλου το έχεις ξανακούσει κατά την διάρκεια της συνέντευξης- το μαύρο και το άσπρο, τα δυο χρώματα που αντιπροσωπεύουμε την αντίθεση.

Τη αντίθεση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, την μέρα και την νύχτα, το αρσενικό και το θηλυκό, το καλό και το κακό.

Στον ταοϊσμό, οι δύο συμπληρωματικές φύσεις του σύμπαντος, το γιν και το γιανγκ, συχνά συμβολίζονται σε άσπρο – μαύρο.

Στα  παιχνίδια στρατηγικής, όπως το σκάκι, η ντάμα, το τάβλι και πολλά άλλα, χρησιμοποιούνται το μαύρο και το άσπρο για να αντιπροσωπεύσουν τις δύο αντίπαλες πλευρές.

Επίσης η αντίθεση μαύρο – άσπρο χρησιμοποιείται και στα πλήκτρα του κλαβιέ του πιάνου.

Όμως αυτό είναι ένα θέμα που ίσως να σου αναλυθεί άλλη φορά, αργότερα κατά την διάρκεια της συνέντευξης.

Ένα μόνο θα σου αναφέρω τώρα, ότι πολλές φορές στα παιχνίδια στρατηγικής πολλές φορές το μαύρο αντίπαλο χρώμα αντικαθίσταται ή αναφέρεται σαν κόκκινο, όπως π.χ. στα αγγλικά η μαύρη βασίλισσα του σκακιού συχνά ονομάζεται Red Queen, Κόκκινη Βασίλισσα.

Σε ένα μόνο παιχνίδι το κόκκινο χρώμα αντικαθιστά εμένα, το άσπρο ως αντίθετο του μαύρου, στα τραπουλόχαρτα.

Αρκετά όμως νομίζω πως σου είπα για μένα. Όχι πως δεν έχω και άλλα να σου πω, αλλά καιρός είναι να δώσω την σκυτάλη στο επόμενο χρώμα, αυτό που ήδη σου ανέφερα τώρα στο κλείσιμο της παρουσίασής μου, το κόκκινο!

 


is | Topic: ιστορία και χρώματα, Λευκό, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [πγ’]: άσπρα φαντάσματα, σημαίες κλπ.”