xromata.com


Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [8] Leonardo da Vinci

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

[8]

 

 

Για να παρακολουθήσετε την σειρά άρθρων υπό τον γενικό τίτλο ‘ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ’ καλό θα είναι να διαβάσετε τo εισαγωγικό 1ο άρθρο που θα βρείτε στον σύνδεσμο https://xromata.com/?p=11228 …..

 

 

 

Leonardo da Vinci

 

Σύγχρονος του Alberti ήταν ο ζωγράφος Leonardo da Vinci (1452 – 1519).

Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1452 στην πόλη Βίντσι της Τοσκάνης, στην Δημοκρατία της Φλωρεντίας.

Εκτός από ζωγράφος και σχεδιαστής, ήταν και γλύπτης, αρχιτέκτων, μουσικός, μαθηματικός, μηχανικός, ανατόμος, αστρονόμος, γεωλόγος, βοτανολόγος, παλαιοντολόγος, χαρτογράφος και εφευρέτης.

 

 

Ο Leonardo σαν ζωγράφος ενδιαφέρθηκε για το τετραχρωματικό σύστημα (πέραν του άσπρου – μαύρου) διστάζοντας κατ’ αρχάς να θεωρήσει το πράσινο σαν ένα από τα τέσσερα χρώματα, καθώς το πράσινο μπορεί να ληφθεί ως μείγμα κίτρινου και μπλε.

Εδώ μπορούμε να αναγνωρίσουμε την για πρώτη φορά αντίληψη της διαφοράς μεταξύ του βασικού και του δευτερογενούς χρωματικού συστήματος.

Όταν ο Λεονάρντο μελετούσε τα χρώματα, γνώριζε ήδη τη ρύθμιση που υπέβαλε το 1435 ο συμπατριώτης του Leon Battista Alberti.

Ο Leonardo, στην ‘πραγματεία του για τη ζωγραφική’ εξέθεσε κάποιες ιδέες του για τα βασικά χρώματα που τα ονόμαζε "απλά χρώματα".

 

 

Πρωτίστως καθορίζει ότι τα ακόλουθα είναι τα απλά χρώματα: κίτρινο, κόκκινο, πράσινο και μπλε (τα πρωταρχικά) μαζί με τα άσπρο – μαύρο, ενώ δύο χρώματα, το πράσινο και το μπλε στην πραγματικότητα δεν είναι απλά.

Ο Leonardo καθιστά σαφέστερη την άποψή του λίγο αργότερα ως εξής:

«Τα απλά χρώματα είναι έξι. Το πρώτο είναι το λευκό, ακόμη και αν ορισμένοι φιλόσοφοι δε δέχονται ούτε το λευκό, ούτε το μαύρο στη σειρά των χρωμάτων, καθώς θεωρούν το πρώτο σαν σύνολο των χρωμάτων και το δεύτερο σαν απουσία χρωμάτων. Δεδομένου ότι οι ζωγράφοι δεν μπορούν να ζωγραφίζουν χωρίς αυτά, είναι σημαντικό να τα ταξινομηθούν στα "απλά χρώματα".

 

 

Ως εκ τούτου, το λευκό είναι το πρώτο από τα απλά χρώματα, το κίτρινο είναι το δεύτερο, το πράσινο είναι το τρίτο, το μπλε είναι το τέταρτο, το κόκκινο είναι το πέμπτο και το μαύρο είναι το έκτο.

Το μπλε και το πράσινο δεν είναι απλά χρώματα. Το μπλε, όπως ο αέρας, αποτελείται από φωτεινότητα και σκοτάδι. Το πράσινο αποτελείται από ένα απλό (κίτρινο) και ένα σύνθετο (μπλε) χρώμα: κίτρινο και μπλε».

Κατά τον Leonardo da Vinci, λοιπόν, η χρωματική γραμμή είχε ως εξής:

λευκό, κίτρινο, πράσινο, μπλε, κόκκινο, μαύρο

 

 

Μια ματιά στην γραμμική κλίμακα των έξι «colori semplici», την οποία αναφέρει ο Leonardo da Vinci γύρω στο 1510, θα αποκαλύψει ότι αυτός ο διαχωρισμός των πραγματικών χρωμάτων -όπως μας είναι γνωστά- ήταν στην πραγματικότητα τόσο δύσκολος όσο και αμφισβητούμενος.

Η διάταξη των χρωμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον δημιουργό ενός συγκεκριμένου συστήματος χρωμάτων και από την χρήση που επιδιώκει να εκπληρώσει.

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, ιστορία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [8] Leonardo da Vinci”