xromata.com


Rangreza

 

 

Είθισται η ανάρτηση της ιστοσελίδας μας που ‘ανεβαίνει’ την 15η Αυγούστου, εάν είναι δυνατόν, να δένει το τιμούμενο πρόσωπο της ημέρας, την Παναγία, με κάποιο χρωματικό θέμα.

Πριν τρία χρόνια ‘ανέβηκε’ το άρθρο για την θεά Κάνον, που όπως και η Θεομήτωρ των Χριστιανών, αντιπροσωπεύει την Θεϊκή ευσπλαχνία, λειτουργώντας ως μεσολαβητές της απόδοσης εκκλήσεων και προσευχών προς την ανώτερη Θεία Αρχή.

https://xromata.com/?p=7412

 

 

Στον ινδο – σουφισμό, την μεσολάβηση επικλήσεων αναλαμβάνει ο άγιος των Σούφι Νιζαμουντίν, στον οποίο γίνεται έκκληση μεσολάβησης στην αρχή του τραγουδιού – προσευχής που έδωσε την αφορμή για την ανάπτυξη του σημερινού μας άρθρου.

 

Rangreza

 

Παρακολουθώντας μια -κατ’ εμέ- υπέροχη συναυλία του τμήματος ινδικής μουσικής των σπουδαστών του Berklee College of Music της Βοστώνης, γοητεύθηκα από ένα συγκεκριμένο άσμα, ύμνο – επίκληση, το Kun Faya Kun,

 

 

όπου επαναλαμβάνεται πολλάκις η ονομασία Rangreza.

Rangreza σημαίνει «Αυτός που Χρωματίζει».

 

 

Το όνομα αυτό βγαίνει από την περσική λέξη Rangrez που χρησιμοποιείται για κάποιον που χρωματίζει κάτι ή παίζει με τα χρώματα.

Στον Ινδο-Πακιστανικό σουφισμό το όνομα Rangreza σημαίνει Αυτόν που δίνει τα χρώματα στον κόσμο, εννοώντας τον Παντοδύναμο Θεό.

 

 

Επικαλώντας Αυτόν με την ονομασία Rangreza κάνουμε παράκληση «να μας χρωματίσει την ψυχή με τα αληθινά χρώματα της πίστης».

Γενικότερα η έννοια της ονομασίας Rangreza απευθύνεται σε κάποιον που βάφει με τα χρώματά του την ψυχή μας.

Χρησιμοποιείται επίσης για να δηλώσει το ερώμενο πρόσωπο με τα χρώματα του οποίου βάφεται ο εραστής όταν ενώνεται μαζί του και τότε βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια του αγαπημένου του προσώπου.

 

 

Στον έρωτα δηλαδή είναι η επιθυμία ενός ερωτευμένου να μοιάσει με το αγαπημένο του πρόσωπο, παρόμοια με την επιθυμία ενός παιδιού να γίνει σαν τους αγαπημένους του γονείς.

Η ονομασία αυτή αναφέρεται επίσης για τον πνευματικό καθοδηγητή, έναν δάσκαλο, έναν γκουρού ο οποίος χρωματίζει τις ψυχές με τα χρώματα της γνώσης, οδηγώντας προς τα ανώτερα χρώματα της κατανόησης.

 

 

Με άλλα λόγια Rangreza είναι κάποιος που έχει την δυνατότητα να μεταλλάξει τα χρώματά μας με τα δικά του χρώματα, να αποβάλλει τα δικά μας (ψυχικά) χαρακτηριστικά, προσδίδοντάς μας τα δικά του.

Το πώς διαχωρίζεται στην ποίηση, στο τραγούδι κλπ. σε ποιόν ακριβώς απευθύνεται η ονομασία αυτή, εξαρτάται από το υπόλοιπο κείμενο.

Ως προς τον ερωμένο, επιθυμούμε να αποκτήσουμε το ίδιο χρώμα με αυτόν, μα μην διαφέρουμε μεταξύ μας, να μας βλέπουν οι άλλοι ένα πράγμα, ένα ρούχο, ένα χρώμα, μια ψυχή….

 

 

Ως προς τον διδάσκαλο, επιζητούμε να ταυτισθούμε με την γνώση του, τα χρώματά του….

 

 

Ως προς τον Παντοδύναμο, παρακαλούμε για χρωματική πληρότητα, ευτυχία, χαρά, γνώση, συγχώρηση. Να ταυτιστούμε και να χωρέσουμε μέσα στα αληθινά Χρώματά Του….

 

Rangreza!

 

https://www.youtube.com/watch?v=R-dXS5TI_dQ

Μπορείτε αν θέλετε να ακούσετε το τραγούδι Kun Faya Kun "κλικάροντας" στον πιο πάνω σύνδεσμο


is | Topic: Uncategorized | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Rangreza”