xromata.com


Πόσα είναι τα χρώματα της Ίριδας; – How many are the colors of Iris?

 

Τελικά πόσα είναι τα χρώματα της Ίριδας; 6 ή 7;

 

 

Τα χρώματα του φάσματος δεν έχουν καθορισμένα όρια. Στα οριακά τους σημεία, δυο γειτονικά χρώματα αναμιγνύονται και αναφαίνονται το ένα μέσα στο άλλο, οπότε τα όριά τους δεν είναι ευδιάκριτα.

Έτσι λοιπόν, η διάκριση των χρωμάτων του φάσματος έγκειται στην ιδεολογική αντίληψη καθενός.

Οι περισσότεροι μάθαμε στο σχολείο πως τα χρώματα της Ίριδας είναι 7.

Όμως τεχνολογικά τα χρώματα είναι 6. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα τρία συστήματα μίξης χρωμάτων (βλέπε ανάλογα posts), το αφαιρετικό, το προσθετικό (RGB) και το CMYK, όπου σε κάθε σύστημα έχουμε 3 βασικά και 3 παράγωγα χρώματα.

Κατά το παραδοσιακό σύστημα (αφαιρετικό) μίξης χρωστικών, τα 6 χρώματα είναι: μπλεκίτρινοκόκκινο, πράσινοπορτοκαλίμωβ.

Κατά το σύστημα μίξης μονοχρωματικών ακτινοβολιών (προσθετικό) ή άλλως RGB, τα 6 χρώματα είναι: μπλεπράσινοκόκκινο, κυανόκίτρινοματζέντα.

Κατά το σύστημα CMYK τα 6 χρώματα είναι: κυανόκίτρινοματζέντα, πράσινοκόκκινομπλε.

Αυτές είναι οι τρεις εξάδες χρωμάτων των συστημάτων χρωματικών μίξεων, που αντιστοιχούν στα χρώματα της Ίριδος.

 

 



Finally, how many are the colors of Iris? 6 or 7?

 

 

Spectrum colors do not have defined limits. At their marginal points, two neighboring colors are mixed together and appear in each other, so their boundaries are not distinct.

Thus, the distinction of spectrum colors lies in the ideological perception of everyone.

Most of us learned at school that the colors of Iris are 7.

Technologically the colors are 6. This is confirmed by the three color mixing systems (see corresponding posts), the abstractive, the additive (RGB) and the CMYK, where in each system we have 3 basic and 3 derivative colors.

At the traditional dye mixing system (abstractive), the 6 colors are: blue – yellow – red, green – orange – violet.

In the monochromatic radiations mixing system or RGB (additive), the 6 colors are: blue – green – red, cyan – yellow – magenta.

At the CMYK system the 6 colors are: cyan – yellow – magenta, green – red – blue.

These are the three six-pack colors of the color mixing systems, which correspond to the colors of Iris.

 

 


is | Topic: CMYK, Αριθμοί και χρώματα, αφαιρετική μίξη, Ίρις και τα χρώματά της, προσθετική μίξη | Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

7 Comments, Comment or Ping

  1. Yannis F.

    2

    ΚΑΛΑ ΤΟ ΘΥΜΟΜΟΥΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ CHAKRAS ΕΙΝΑΙ 7!!!!!ΤΑ αλλα τα ανελυσα πες μας για τα χρωματοσωματα για το χρωμα των ανθρωπων και γουνας των ζωων
    4-3-11

    22 Aug
  2. admin

    3

    7 είναι Yanni F. τα χρώματα των chakras. Καλά το θυμόσουν. Πολύ σύντομα θα αναρτηθούν άρθρα σχετικά με το χρώμα των ανθρώπων κλπ. Κάποια ήδη είναι προγραμματισμένα, κάποια έχουν ήδη αναρτηθεί… Πάντως, Γιαννάκη μου, για να μην σ’ αφήσω παραπονεμένο με την ελλιπή απάντησή μου, σου παραθέτω ένα link https://xromata.com/?p=658 σχετικό με το δέρμα των ανθρώπων και τη λέξη χρώμα.
    Πάνος
    5-3-11

    22 Aug
  3. AYΓΟΥΣΤΑ

    4

    Καλή Σαρακοστή σε όλους!
    Εύχομαι να επιτρέψει ο καιρός, για όσους θέλουν να αισθάνονται παιδιά, να πετάξουν την Δευτέρα τούς χαρταετούς τους.
    Παιδιά, παρατηρήστε ποιό χρώμα θα πετάει ψηλώτερα!?
    Το μυστικό, έλεγε ο πατέρας μου, είναι στην ουρά και τα ζύγια, αλλά αν έχει και λίγο έστω κίτρινο χρώμα ο αετός μας, τον βοηθά να πετά ψηλώτερα. Δεν ξέρω γιατί το έλεγε. Έφιαχνε τόσο μεγάλο χαρταετό κάθε χρόνο, που ποτέ δεν θυμάμε κανένα παιδί της γειτονιάς να ήταν ψηλώτερο από τον αετό μας. Και πάντα ήταν ο κυρίαρχος του ουρανού της περιοχής.
    Καλή επιτυχία με τους δικούς σας.
    6-3-11

    22 Aug
  4. admin

    5

    Καλά ΑΥΓΟΥΣΤΑ δεν παίζεσαι! Μου έχει καρφωθεί τελευταία ότι η κίτρινη ακτινοβολία είναι είναι η ταχύτερη μέσα στην ταχύτητα του ορατού φωτός. Πώς αυτό;; Ένας διάσημος Έλληνας αστροφυσικός (μου διαφεύγει το όνομά του) προσπαθεί να αποδείξει οτι η ταχύτητα του φωτός δεν είναι η ίδια σε όλα τα σημεία του. Με δική μου θεωρία (βασισμένη στα φράκταλς, την οποία δεν μπορώ να αποδείξω καθότι δεν είμαι επιστήμονας) πιστεύω ότι το κίτρινο χρώμα “σέρνει τον χωρό”, είναι το ταχύτερο.
    Έρχεσαι τώρα εσύ και μου λες το μυστικό που σου έλεγε ο πατέρας σου πως λίγο κίτρινο χρώμα κάνει τον χαρταετό να παέι ψηλότερα. Ε, τί να πω!!!
    Καλή Σαρακοστή σε όλους σας.
    Πάνος
    6-3-11

    22 Aug
  5. AYΓΟΥΣΤΑ

    6

    Πάνο, δεν θα το συνέδετα ποτέ αυτό που έγραψα με την μέθοδο Fractals, αλλά η άλλη σύμπτωση είναι ότι έχω παραγγείλει να μου βρούν μία ”Φτέρη”. Πού κολλάει αυτό; Απλά αυτό, το αρχαιότερο φυτό του πλανήτη, από την εποχή ακόμα των δεινοσαύρων όπως λένε, είναι το πιό απτό δείγμα του φαινομένου της αυτο – ομοιότητας.
    Πιστεύω ότι το φαινόμενο αυτό είναι Νόμος και ο οποίος μάλιστα λειτουργεί ως μέσον εφαρμογής των Πρωταρχικών Νόμων. Έτσι απλά μπορεί να λειτουργεί η Τάξη μέσα στο χάος! Ίσως αυτό να είναι το ”κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωση”.
    Παρατηρώ την εφαρμογή του στην ζωή μου, στο σύμπαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο, παντού. Ακόμα και στα φαινόμενα του χρόνου. Γιατί λοιπόν να μην συμβαίνει και σε ό, τι έχει σχέση με τα χρώματα; Μέσα στην σπείρα λειτουργεί σαν μία επαναλαμβανόμενη εξίσωση που καταλήγει πάντα στην ίδια λύση. Η Φρακταλική δομή στα επίπεδα ανάλυσης του κόσμου δείχνει την επανάληψη σε άπειρες κλίμακες παρατήρησης. Ίσως είναι η αναγωγή του Λόγου από το θείο στο φυσικό.
    Αν έμπλεξες μ΄αυτό, καλό ξέμπλεγμα. Κοίτα μη χαθείς στο άπειρο και σε ψάχνουμε!

    22 Aug
  6. admin

    7

    Είδες ΑΥΓΟΥΣΤΑ μου τα fractals? Είδες και πως κολάει η φτέρη (ένας ζωντανός πρόγονος των φυτών από την παλαιοντολογική εποχή) μαζί τους; Δεν τα έχω μελετήσει (τα φράκταλς) καλά ακόμα, αλλά πιστεύω ότι πάνω τους εκδηλώνονται ταυτόχρονα και οι δυο (από τους βασικούς) νόμοι της δημιουργίας. Ο νόμος της ομοιομορφίας και ο της ανομοιότητας. Ναι, κάτι τέτοιο συμβαίνει και στα χρώματα!!! Πάντως, αν διάβασες και την απάντησή μου στον JOHNART μου αρέσουν τα ταξίδια, ακόμα και αυτά στο άπειρο. Πάντως αν δείτε να χάνομαι εκεί, μη μάφήσετε να χαθώ. Ψάξτε και βρείτε με. Δεν θέλω να είμαι κάπου χωρίς εσάς τριγύρω μου.
    Πάνος
    8-3-11

    22 Aug

Reply to “Πόσα είναι τα χρώματα της Ίριδας; – How many are the colors of Iris?”