xromata.com


Πρωτες υλες βαφων: κιτρινο

 

Κίτρινες βαφές και χρωστικές

 

Μετά το προ καιρού αναρτηθέν άρθρο γενικά περί χρωστικών και βαφών, αρχίσαμε να εξετάζουμε τις πηγές των διαφόρων χρωστικών και την παραγωγή βαφών από αυτές.

Πριν μπούμε όμως στην λεπτομερή εξέταση κάθε πηγής ρίχνουμε μια γενικότερη ματιά σε κάθε χρώμα και τις πηγές των χρωστικών του από τις οποίες ο άνθρωπος, κατά την ιστορική του διαδρομή, παρήγαγε και παράγει τις διάφορες βαφές που αποδίδουν κάθε χρώμα.

 

 

Κίτρινες χρωστικές ουσίες και βαφές

 

 

Ξεκινήσαμε την ανασκόπηση αυτή με το κόκκινο και το πορτοκαλί χρώμα. Συνεχίζουμε τώρα με το κίτρινο.

Η χρήση κίτρινης βαφής είναι παλιά, πολύ παλιά. Ανάγεται στην εποχή των ανθρώπων των σπηλαίων.

Οι πρωτόγονοι προπάτορές μας, με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούσαν την κόκκινη γη για να παράγουν κόκκινη βαφή, χρησιμοποιούσαν και την κίτρινη ώχρα, η οποία ποικίλει χρωματικά, από το ανοιχτοκίτρινο έως το καστανοκόκκινο. Έκτοτε πολλοί πολιτισμοί είχαν στην διάθεσή τους τα κίτρινα χρώματα της ώχρας, η οποία βρίσκεται σε αφθονία στην γη.

 

 

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι παρήγαγαν ένα λαμπερό κίτρινο λεμονί χρώμα από κίτρινο θειούχο αρσενικό, χρώμα πολύ δηλητηριώδες.

 

 

Μια ποικιλία ενώσεων μολύβδου χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή κίτρινων χρωμάτων τα οποία φέρουν διάφορες ονομασίες, όπως Naples Yellow, Tin Yellow κλπ.. Αυτά τα χρώματα αν και είχαν μεγάλη ποικιλία κίτρινων χροιών δεν ήταν έντονα και ανθεκτικά και γρήγορα εγκαταλείφθηκαν.

Δυο οργανικές κίτρινες βαφές, με κάπως περίεργη προέλευση, ήλθαν από την Ασία στην Ευρώπη στις αρχές του 17ου αιώνα. Η μια προερχόταν από την ρητίνη ενός δέντρου που εφύετο στις Ινδίες, την Κεϋλάνη το Σιάμ και την Καμπότζη, από την οποία πήρε και την ονομασία «Καμπότζ».

 

 

Η άλλη, το «ινδικό κίτρινο», φτιαχνόταν στην Βεγγάλη της Ινδίας από τα ούρα αγελάδων που έτρωγαν φύλλα μάνγκο. Επρόκειτο για ένα ωραιότατο κίτρινο χρώμα, αλλά η παραγωγή του απαγορεύτηκε δια νόμου.

Η ανακάλυψη του χρωμίου υπήρξε ιδιαίτερα ωφέλιμη για την παραγωγή κίτρινου χρώματος. Η παραγωγή αυξήθηκε μετά το 1820, όταν ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα χρωμίου στην Β. Αμερική. Πρόκειται για ένα σχετικά φθηνό χρώμα που παράγεται σε μεγάλη ποικιλία κίτρινων αποχρώσεων.

 

 

 

 

Το κίτρινο του καδμίου παράγεται από το 1846, ενώ από το 1861 παράγεται και το κίτρινο του κοβαλτίου.

 

 

Από τις σταθερότερες σύγχρονες κίτρινες βαφές είναι η σειρά των κίτρινων «χάνσα», συνθετικών χρωμάτων που ανακαλύφθηκαν στην Γερμανία.

 

 

 


is | Topic: βαφές, Κίτρινο, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Πρωτες υλες βαφων: κιτρινο”