xromata.com


Συναισθησιας περισσοτερα [2]

 

 

Περί συναισθησίας περισσότερα… [2]

 


(συνέχεια από το προηγούμενο)

 

Τα χρωμοσυναισθητικά άτομα σπανίως συμφωνούν για το χρώμα που αποδίδει κάποιος ήχος.

Περίφημη ήταν η διαφωνία των μουσικοσυνθετών List και RimskyKorsakov για το χρώμα των κλειδιών της μουσικής.

 

 

Ερευνητές που μελετούν την συναισθησία αναρωτούνται πώς το μυαλό συνδυάζει πληροφορίες προερχόμενες από διαφορετικές εντυπώσεις  αισθήσεων, κάτι που αναφέρεται ως «διασταύρωση αντιληψεων» ή «πολυαισθητηριακή ολοκλήρωση».

 

 

 

 

Ένα παράδειγμα αυτών είναι η bouba/kiki εντύπωση. Σε ένα πείραμα, που διεξήχθη αρχικά από τον  Wolfgang Köhler, ζητήθηκε από διάφορους ανθρώπους να ταυτίσουν  τους δυο ήχους bouba και kiki με κάποια σχήματα. Σε ποσοστό 95% – 98% οι διάφορες ομάδες ανθρώπων που εξετάσθηκαν επέλεξαν για τον ήχο kiki γωνιώδη σχήματα, ενώ ταύτισαν τον ήχο bouba με σχήματα καμπύλα.

 

 

 

Ανάλογα αποτελέσματα ανέδειξε και μια παρόμοια έρευνα που έγινε σε κατοίκους του νησιού Τενερίφη μεταξύ των σχημάτων που αποκαλέστηκαν takete και maluma. Ακόμα και παιδιά 2,5 ετών (πολύ μικρά για να μπορούν να διαβάζουν) απέδωσαν τα ίδια αποτελέσματα.

Με τις δεδομένες από συναισθητικά άτομα συνειδητές εμπειρίες, οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι μελέτες τους θα μας κάνουν να κατανοήσουμε καλύτερα την συνειδητότητα και την νευρωνική συστοιχία της, εννοώντας ποιοι είναι οι εγκεφαλικοί μηχανισμοί που μας κάνουν συνειδητούς.

 

 

 

 

Ειδικότερα, η συναισθησία μπορεί να είναι σχετική με το φιλοσοφικό πρόβλημα των μεμονωμένων περιπτώσεων υποκειμενικής συνειδητής εμπειρίας (qualia)*, δεδομένου ότι οι συναισθητικοί έχουν, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, επιπλέον υποκει- μενικές συνειδητές εμπειρίες (qualia).  

 

* http://en.wikipedia.org/wiki/Qualia

 

 


is | Topic: Uncategorized, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Συναισθησία, Φύση και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συναισθησιας περισσοτερα [2]”