Ζωγραφικη και χρηση χρωματων: Georges Seurat
Οι ζωγράφοι, η ζωγραφική και η χρήση των χρωμάτων
Georges Seurat (1859-1891)
H γέφυρα του Κουρμπεβουά (1886-7)
Courtauld Institute Galleries, Λονδίνο
Έχομε ξεκινήσει μια σειρά αναρτήσεων όπου παρακολουθούμε την χρήση των χρωμάτων από τους ζωγράφους, όπως μας την παρουσιάζει το BBC στο άρθρο του Colour in paintings (το χρώμα στους πίνακες ζωγραφικής), του βιβλίου του The Colour Eye.
Πρόκειται για την ανάλυση της χρήσης των χρωμάτων (και την τεχνοτροπία) 20 γνωστών ζωγράφων από τον Μεσαίωνα έως σήμερα άρρηκτα δεμένους με το ζωγραφικό πνεύμα (και ρεύμα) της εποχής τους, ξεκινώντας από τους παλαιότερους χρονολογικά, φθάνοντας στους κάπως νεότερους.
Για κάθε ζωγράφο και την τεχνική του –η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα της και τη τεχνοτροπία της εποχής του- θα αναφερόμαστε σε ένα γνωστό έργο του.
Για τους ζωγράφους και τα έργα τους στα οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις μπορείτε να ενημερωθείτε πηγαίνοντας στα categories στην ομάδα ΤΕΧΝΗ και ΧΡΩΜΑΤΑ.
Αυτή τη φoρά θα ασχοληθούμε με τον Γάλλο ζωγράφο Ζώρζ Σερά και τον πίνακά του «Η γέφυρα του Κουρμπεβουά», που βρίσκεται στο Λονδίνο, στην γκαλερί του ινστιτούτου Κουρτόλντ.
Ο Σερά ζωγράφισε αυτόν τον πίνακά του με πολύ μικρές κουκίδες από καθαρά χρώματα. Αυτή η τεχνοτροπία είναι ο πασίγνωστος πουαντιγισμός ή διαχωριστική τεχνική, την οποία ανέπτυξε μαζί με μια μικρή ομάδα συναδέλφων του ζωγράφων.
Ο Σερά μελέτησε τις πιο ενημερωμένες έως σήμερα ιδέες και θεωρίες περί χρωμάτων. Στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και νέες έρευνες για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα χρώματα και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν το χρωματιστό φως και οι χρωστικές ουσίες.
Ο Σερά ανέπτυξε ένα σύστημα ζωγραφικής βασισμένο στην κατανόηση αυτών των τότε νέων ιδεών.
Αντί να δημιουργεί χρωματικά εφέ με μίξη των χρωμάτων, ζωγράφιζε απλώνοντας χρωματιστές κουκίδες από καθαρά χρώματα. Η θεωρία του ήταν πως όταν ο πίνακας κοιταχτεί από μια κάποια απόσταση, οι μεμονωμένες κουκίδες δεν ξεχωρίζουν, αλλά τα χρώματά τους αναμιγνύονται και φαίνονται ενιαία.
Με άλλα λόγια, προσπαθούσε να δημιουργήσει μίξη χρωμάτων από χρωματικές ακτινοβολίες γιατί πίστευε ότι η ανάμιξη χρωστικών ουσιών (αφαιρετική μίξη) δεν μπορούσε να πετύχει τις λεπτές και φωτεινές ποιοτικές αποχρώσεις που σχηματίζονται από την μίξη φωτεινών ακτινοβολιών.
Δούλεψε πάνω σ’ αυτήν την ιδέα του λεπτομερώς, βασισμένος στην θεωρία και στην παρατήρηση του φωτός και των σκιάσεων και εξήγησε εκτενώς πως και που πρέπει να τοποθετούνται οι χρωματικές κουκίδες.
Πρακτικά αποδείχθηκε ότι η θεωρία του ήταν σχεδόν τέλεια και πρέπει να πούμε πως οι πειραματισμοί του βοήθησαν στην προώθηση της κατανόησής μας για την αντίληψη των χρωμάτων και ότι ζωγράφισε πίνακες με αξιόλογα και όμορφα χαρακτηριστικά χρωμάτων και φωτός.
admin is | Topic: Ζωγράφοι και ζωγραφική, Τέχνες και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Ζωγραφικη και χρηση χρωματων: Georges Seurat”