xromata.com


Σκεψεις κι αποψεις (17)

 

Σκέψεις κι’ απόψεις [17]

 

Σκέψεις και Απόψεις φίλων του site, που δεν είναι παρά η επανάληψη επιλεγμένων παλαιών comments (με χρονική σειρά ανάρτησης) από την στήλη διαλόγου, γιατί και οι φίλοι της ιστοσελίδας συμβάλλουν στην ανάπτυξή της με τις δικές τους απόψεις.

Κάποιες από αυτές ίσως σας φαίνονται σαν αταίριαστες με το θέμα της ιστοσελίδας, που είναι τα χρώματα, όμως όλες αναπτύχθηκαν από ερεθίσματα που δόθηκαν από κάποιο άρθρο βασισμένο σε αυτά, τα χρώματα δηλαδή και τον κόσμο τους.

Αν ενδιαφέρεστε να δείτε τις προηγούμενες αναρτήσεις κάτω από τον τίτλο ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΙ’ ΑΠΟΨΕΙΣ θα τις βρείτε πηγαίνοντας στo παράθυρο CATEGORIES κάνοντας κλικ με το ποντίκι σας πάνω στην ενότητα «σκέψεις, σχόλια, άρθρα φίλων».

 

 

Λοιπόν Πάνο, ορμώμενος απ’το wir= κάμπτω, λυγίζω, σκέφτηκα να κάνω μια έρευνα και δες τι ανακάλυψα, πώς δηλαδή κάποια πράγματα επιβιώνουν στο χρόνο, καλυμμένα
σύμβολα, μέσα σε γλώσσες και διαλέκτους:
1. Το αγγλικό wire = σύρμα, καλώδιο, συνδέω με σύρμα, συνδέω με πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, καλωδιώνω, τηλεγραφώ και να η συνδετική κι επικοινωνιακή φύση της Ίριδας (θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και την καλωδιακή τηλεόραση, το internet, τηλεφωνία κ.λ.π.;)
2.Το ομόηχο κροατικό vir, που αντιστοιχεί στο αγγλικό whirlpool = ρουφήχτρα (βλ. μαύρες τρύπες κι ύδατα της Στυγός). (*απ’ το whirl=στρόβιλος, στροβιλίζομαι)
3.Το επίσης ομόηχο σανσκριτικό viir, το οποίο σημαίνει:
α1) διαιρώ και διαιρούμαι, χωρίζω, διαχωρίζω, υφίσταμαι διαίρεση, σπάω σε κομμάτια, κατανέμω, μοιράζω (όπως με την Ίριδα και το πρίσμα ή τις σταγόνες της βροχής)
α2) αποκαλύπτω, μαρτυρώ, βγάζω στη φόρα (τα εσώψυχά μου χρώματα; τα των θεών μηνύματα;)
β) καθυποτάσσω, καταδαμάζω, κατανικώ, καταβάλω, κατακυριεύω, ισχυρός, δυνατός, γενναίος, ανδρείος.
Αυτό το τελευταίο όμως και σε συνέργεια με το λατινικό αυτή τη φορά vir= άνδρας, σύζυγος, μας δίνει τι; Θεέ και Κύριε! Η πανέμορφη Ίριδα αρσενική; Μυστήρια πράγματα! (Μη ξεχνάμε όμως: ”Είναι πανίσχυρη και αυτό δηλώνεται από διάφορες δύσκολες αποστολές που της είχαν ανατεθεί”).
Ακόμη ως παράγωγο έχουμε το virtue = αρετή, αξία, χρησιμότητα, (γυναικεία) αγνότητα (εδώ το σώσαμε κάπως), ενώ στα της θρησκείας σημαίνει την (αγγελική) Αρχή. Εντάξει,
οι άγγελοι θεωρούνται ερμαφρόδιτοι ή αν η λέξη ενοχλεί κάποιους, ας πούμε καλύτερα άφυλοι. (κι ίσως αυτό να διαφωτίζει ακόμα περισσότερο την κατάσταση).
Τέλος Πάνο μου, θα΄θελα να σ’ευχαριστήσω θερμά, καθώς
αυτή η αναζήτηση, που ξεκίνησε μέσ’απ’ το xromata.com,
είναι ένας απ’τους καταλυτικούς παράγοντες που με βοηθούν
να “γηράσκω αεί διδασκόμενος”!
ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN

25-01-10

https://xromata.com/?p=1178

 

 

Το σκοτάδι madeleine τί χρώμα έχει; Αλήθεια, υπάρχει σκοτάδι;
Εμείς οι γήινοι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε το σκότος λόγω της περιστροφής της γης, οπότε όταν είμαστε στο τμήμα της γης που εκείνη την ώρα δεν φωτίζεται (ή σε ένα δωμάτιο χωρίς καθόλου φως) δεν λειτουργούν τα οπτικά μας όργανα (μάτια) τα οποία λειτουργούν μόνο όταν ερεθίζονται από το φως, οπότε δεν διακρίνουμε τίποτε, τα βλέπουμε όλα μαύρα, δηλαδή έλλειψη φωτός!
Κατά τον Αριστοτέλη το μέλαν (μαύρο) διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες.
α) Ότι δεν φαίνεται έχει μαύρο χρώμα.
β) Ότι δεν στέλνει φως προς το μάτι μας το αντιλαμβανόμαστε σαν μαύρο.
γ) Μαύρο ή πολύ σκούρο βλέπουμε κάτι όταν φωτίζεται από πολύ αδύναμο ή αραιό φως.
Στην πραγματικότητα στο σύμπαν δεν υπάρχει σκοτάδι. Απλώς ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να “βλέπει” σαν φως και χρώμα μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα (συχνότητα) του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, το τμήμα που αποκαλούμε “ορατό φως”.

Στο δεύτερο και τρίτο ερώτημά σου θα απαντήσω με κάποια συντομία γιατί θίγεις ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και μεγάλο χρωματικό κεφάλαιο, το χρώμα και το ένδυμα στον επαγγελματικό χώρο.

Μέσα στις ιδιότητες του μπλε χρώματος συμπεριλαμβάνονται αυτές της αξιοπιστίας, της ορθολογικής ακρίβειας και του συντηρητισμού, αξίες που δένουν απόλυτα με τον οικονομικό κόσμο.
Το πράσινο πάλι φέρει μέσα του τις ιδιότητες της ελπίδας, της ευφορίας, της εξασφάλισης, του μέλλοντος. Οπότε είναι ό,τι καταλληλότερο για τον κόσμο των ασφαλίσεων.
Οι επιχειρηματίες καλύπτονται μέσα στα σκούρα μονόχρωμα χρώματα που προσδίδουν μια σοβαρότητα ενώ ταυτόχρονα “κρύβουν” την πραγματική προσωπικότητα αυτού που τα φορά. Το γκρίζο καλύπτει πολύ και αποπροσανατολίζει από την πραγματικότητα, ενώ το μαύρο τονίζει διευθυντικές ικανότητες.
Πάνος
26-01-10

https://xromata.com/?p=1117

 

 

Μου άρεσαν Θοδωρή όσα γράφεις για τα χρώματα στο παιδικό ρούχο. Ναι! Με έκανες να σκεφθώ ότι οι γονείς αυτά τα χρώματα που τους αρέσουν και δεν τολμούν να τα φορέσουν λόγω σοβαροφάνειας, status quo και επιβολής περιβάλλοντος, τα φορούν στα παιδιά τους.
Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει σε πολλές χώρες εκτός “δυτικού πολιτισμού” και σε φτωχότερους λαούς, όπου τα έντονα χρώματα δίνουν μια αίσθηση “πλούτου” στη δύσκολη ζωή τους. Εκεί, μεγάλοι – μικροί ντύνονται με έντονα χρώματα.
Επιπλέον, όντως τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για χρωματικούς συνδυασμούς και διάκριση λεπτομερειών στο ρούχο. Γι’ αυτά το ρούχο είναι απλά κόκκινο, άσπρο, γαλάζιο, κίτρινο….
Πολύ ωραίο χρωματικά το βιντεοκλίπ που μας έστειλες! Αναμένουμε και άλλα…
Πάνος
27-01-10

https://xromata.com/?p=1174 

 

 

Ενθουσιάστηκα ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN με όσα γράφεις κλείνοντας το comment. Είναι σαν να ομολογείς πως είσαι κι εσύ ένας από αυτούς (τους λίγους προς το παρόν) που πάτησαν στο χρωματιστό μονοπάτι του πολύχρωμου βουνού και σκαρφαλώνουν στην παρδαλή πλαγιά του ανηφορίζοντας προς την λαμπερή (=φαλακρή)* κορυφή του.
*Φαλακρή (και με αναγραμματισμό καραφλή) σημαίνει “η άκρη που λάμπει”.
Όμως η φωτεινή κορυφή του χρωματιστού όρους είναι πολύ ψηλή, γι’ αυτό: “κράτα με να σε κρατώ ν’ ανεβούμε το βουνό”.
1. Ναι, η Ίρις (wire) μας καλωδιώνει με την αρχική πηγή ενέργειας από την οποία προέρχεται και η ίδια.
2. Ναι, η άλλη (καλωδιακή) άκρη της μας φθάνει μέχρι τον στρόβιλο της Στυγός και (;) στο πέραν αυτής άγνωστο (;)
3. α1) Ναι, διαχωρίζεται στα χρώματά της
α2) Ναι, η μαρτυριάρα, αποκαλύπτει τα μυστικά μας. Βγάζει τα εσώψυχά μας στη φόρα. Τρομερή η σχέση της με την ψυχολογία (πως άλλως, αφού κούρνιαζε κάτω από το θρόνο της Μεγάλης Αέρινης Ψυχής ΗΡΑΣ).
β) Ναι, άλλαξε φύλο (χωρίς να απαρνηθεί το δικό της) και μεταλλάχθηκε στο ανδρικό ισοδύναμό της, τον πονηρούλη, κλεφτάκο, έμπορο ΕΡΜΗ. Ο δυισμός σε όλο του το μεγαλείο. (Ας μη ξεχνάμε ότι το εμπορεύομαι προέρχεται από το εν + πορεύομαι).
Ναι, μπορεί η μετάλλαξή της να εμφανίζει την εμπορευσιμότητά της, όμως το αρχέτυπό της έχει τα στοιχεία της αρετής (virtue), αξίας….
Ωωω!… ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN, μεγάλη συζήτηση θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε σ΄αυτά τα σημεία…
Πάνος
31-01-10

https://xromata.com/?p=1178

 

 

Πάνω καλησπέρα
παρακολουθώ την ιστοσελίδα σου με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τη γέννησή της καθώς νιώθω μια ιδιαίτερη έλξη στο θέμα των χρωμάτων. Έτσι μπορώ να πω πως βρήκα “μια άκρη ενός νήματος” που οδηγεί και με εμπλούτίζει πνευματικά και πολύ περισσότερο ψυχικά. Ανάμεσα σε άλλα διερωτώμαι αν γνωρίζεις πότε εμφανίστηκαν τα χρώματα στη δημιουργία (στην εκδηλωμένη δημιουργία), είναι σύμφυτα με το χώρο και το χρόνο? (μήπως με το βιβλικό “και είπεν ο Θεός, Γενηθήτω φως, και έγεινε φως”)

Roula, 01/02/2010

https://xromata.com/?p=1195

 

 

 

Καλησπέρα σ’ Όλους
Κάλιο αργά παρά ποτέ, Επανέρχομαι :
Έχουμε 9 Πλανήτες τον Ήλιο και τη Σελήνη
Τους 9 πλανήτες ανάλογα με την απόσταση τους από τον ήλιο
τους χωρίζουμε σε τρείς κατηγορίες (Τριστοιχίες) έτσι :
1. Τριστοιχία Ερμής Αφροδίτη Γη
2. Τριστοιχία Άρης Δίας Κρόνος
3. Τριστοιχία Ουρανός Ποσειδών Πλούτων

Η 1 Τριστοιχία αποτελεί το σώμα του ηλιακού μας συστήματος ( Υλική )
Η 2 Τριστοιχία αποτελεί τη Ψυχή ( Ψυχική )
Η 3 Τριστοιχία αποτελεί το Πνεύμα (Πνευματική )
Αλλά και μέσα σε κάθε τριστοιχία έχουμε της πιο πάνω κατηγορίες έτσι
Ερμής Άρης Ουρανός είναι ΥΛΙΚΟΙ
πλανήτες μέσα στη τριστοιχία τους
Αφροδίτη Δίας Ποσειδών ΨΥΧΙΚΟΙ
Γή Κρόνος Πλούτων ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ
Τα χρώματα των Πλανητών είναι :
Ερμής Πορφυρό Αφροδίτη Ερυθρό Γη Πορτοκαλί
Άρης Κίτρινο Δίας Πράσινο Κρόνος Γαλάζιο
Ουρανός Μπλε νουν ( βαθύ Κυανού )
Ποσειδών Λουλακί Ινδικό Πλούτων Ιώδες βιολέ
Ήλιος Χρυσός
Λάμψεις
Σελήνη Αργυρά
Πάνο αυτά σύμφωνα με τη Διδασκαλία που γνωρίζεις
Περιμένω τους δικούς σου συσχετισμούς
Γιάννης
02-02-10

https://xromata.com/?p=933

 

 

 

 


is | Topic: σκέψεις σχόλια άρθρα φίλων | Tags: None

3 Comments, Comment or Ping

  1. admin

    1

    Υποκλινόμενος ΑΥΓΟΥΣΤΑ στο χειροκρότημά σου, καταθέτω την δική μου θεώρηση για το 12, συμπληρώνοντας από μια διαφορετική θέαση, τα όσα ωραία και ορθώς μας ανέφερε ο φίλος Μαάτ – Ρα.
    Πολλά πράγματα για τους αριθμούς δεν γνώριζα και δεν με ενδιέφεραν, έως ότου προβληματίστηκα με την περίεργη σχέση μεταξύ 6 και 7 με την οποία με έφεραν αντιμέτωπο τα χρώματα της Ίριδας.
    {Αρκετές εργασίες έχουν αναρτηθεί εδώ για το θέμα αυτό και μάλλον θα ακολουθήσουν και άλλες}
    Με αυτό το ερέθισμα, έσκυψα πάνω από τους αριθμούς και άρχισα να τους μελετώ. Ομολογώ ότι επικεντρώθηκα κυρίως στους μονοψήφιους αριθμούς, οπότε δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τους άλλους, μεταξύ των οποίων και το 12.
    Εξετάζοντας το 6 πείσθηκα εξωλογιστικά ότι είναι η βασική αριθμητική μονάδα του επιπέδου μας.
    Κατ’ εμέ οι βασικές αριθμητικές αρχές είναι 5.
    Το 1, η ιδιαίτερη αρχική μονάδα.
    Το 2 η αρχή των ζυγών αριθμών.
    Το 3 η πραγματική αρχή των μονών αριθμών, ταυτόχρονα και αντανάκλαση του 1.
    Το 6 η αριθμητική αρχή του επιπέδου μας.
    Το 9 (εν νέο) η νέα αρχή, η ολοκλήρωση και το τέλος των μονών αριθμών.
    Μελετώντας για το 6, είδα πως ο «εξωλογισμός» μου δεν είναι και τόσο εξωλογιστικός, αφού τα αρχαιότερα υπολογιστικά συστήματα ήταν εξαδικά, κάτι που έχει κατάλοιπα έως και σήμερα, πχ. τα 60 λεπτά της ώρας, 6 φορές 60 μοίρες στον κύκλο κλπ.
    (Το βιβλίο των αριθμών P. J. Bentley)
    Είναι δε το 6 ο πρώτος από τους σπάνιους τέλειους αριθμούς.
    Κάτω από τον νόμο της δυαδικότητας ένα ζεύγος εξαριών μας δίνει το 12.
    Βάση του 12 αναπτύχθηκε το δωδεκαδικό σύστημα μέτρησης των πολύ παλαιών ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν τις 12 (4Χ3=12) φάλαγγες των 4 δακτύλων του ενός χεριού.
    Αντιγράφω από το βιβλίο που ανέφερα:
    Η μέτρηση με βάση το 12 είναι μια αρχαία συνήθεια που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στα κλάσματά τους.
    Το 12 έχει περισσότερους διαιρέτες απ’ ό,τι το 10, οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να το χωρίσει κανείς σε μισά, τρίτα, τέταρτα και έκτα.
    Γι’ αυτό έχουμε 12 μήνες, 12 ζώδια, 2Χ12 ώρες την ημέρα (12 ίντσες στο πόδι, 12 πένες στο σελίνι).
    Πάνος
    16-4-14

    15 Apr
  2. ΑΥΓΟΥΣΤΑ

    2

    Ουάου! Έπεσε διάβασμα εεε? ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!
    19-4-14

    15 Apr
  3. admin

    3

    Ναι ΑΥΓΟΥΣΤΑ έπεσε, αν όχι διάβασμα, φρεσκάρισμα διαβάσματος οπωσδήποτε! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και σ΄εσένα και σε όποιον άλλον μας διαβάζει!
    Πάνος
    19-4-14

    15 Apr

Reply to “Σκεψεις κι αποψεις (17)”