xromata.com


Το κιτρινο στα Ομηρικα Επη

 

 

Το κίτρινο χρώμα στον Όμηρο

 

 

Έναυσμα για την ενασχόλησή μας με τα χρώματα στα Ομηρικά Έπη υπήρξε η μελέτη του sir William Ewart Gladstone. https://xromata.com/?p=3216

Επιβεβαιωμένα στην Ιλιάδα αναφέρονται (με αρκετές εκφράσεις για το καθένα) μόνο τρία χρώματα, το λευκό, το μαύρο και το κόκκινο.

Επίσης υπάρχουν αρκετές μεταλλικές χρωματικές αναφορές.

https://xromata.com/?p=3341

Στις χρωματικές αποδόσεις με μεταλλικές αναφορές κατατάξαμε και τον «κύανο», μια αναφορά μεταλλικού χρώματος, που πολλοί συγχέουν με την απόδοση του μπλε χρώματος

https://xromata.com/?p=3531

Η έννοια των χρωμάτων μπλε, πράσινο και κίτρινο δεν είχε σχηματισθεί ακόμα στην ελληνική γλώσσα κατά την εποχή του Ομήρου, οπότε και δεν αναφέρονται ευκρινώς τα χρώματα αυτά στα Ομηρικά Έπη.

https://xromata.com/?p=1617

( για καλύτερη κατανόηση του θέματος, μπείτε στην κατηγορία ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΑ και διαβάστε και τα υπόλοιπα άρθρα.)

 

 

Ναι φίλοι μου, και το κίτρινο δεν αναφέρεται στην Ιλιάδα! Όχι πως δεν έβλεπαν οι αρχαίοι το κίτρινο χρώμα, αλλά δεν είχε σχηματισθεί – καθοριστεί ακόμα γλωσσολογικά  η έννοια του κίτρινου χρώματος, οπότε για την απόδοση της έννοιας του κίτρινου ή παραπλήσιου χρώματος χρησιμοποιείτο η αναφορά στον χρυσό ή στο «ξανθόν» το οποίο δεν αποδίδει το κίτρινο χρώμα αλλά τα ανοιχτόχρωμα τριχώματα, τα στάχυα και το ανοιχτόχρωμο γήινο έδαφος.

 

 

Έτσι λοιπόν σε αντιπαράθεση προς τις κυανές χαίτες αλόγων και τους κυανοχαίτες ήρωες (άνδρες με σκουρόχρωμα μαλλιά) έχουμε τους ξανθοκόμηδες και τις ξανθές χαίτες αλόγων.

 

 

Στο Α 197 έχουμε την πρώτη αναφορά ξανθής κόμης, ενώ σαν ξανθοί αναφέρονται ονομαστικά οι: Μελέαγρος Β 641, Μενέλαος Γ 284, Δ, Κ, Λ, Ρ, Ψ, Δημήτηρ Ε 500, η ξανθή Αγαμήδη Λ 740 και η ξανθή κόμη του Αχιλλέως Ψ 140.

 

 

Επίσης έχουμε αναφορά για ξανθούς ίππους Λ 680 και ξανθά ίππων κάρηνα (δηλ. κεφάλια) Ι 407.

Ο συσχετισμός του ξανθού προς το κίτρινο χρώμα γίνεται αρκετούς αιώνες αργότερα από την εποχή των Ομηρικών Επών, την εποχή του Πλάτωνα ο οποίος ορίζει το ξανθό χρώμα ως: λαμπρού ερυθρώ λευκώ τε μεμιγμένο.

 

 

Λίγο αργότερα ο Αριστοτέλης το καθορίζει ευκρινέστερα ως: το εν τη ίριδι μεταξύ ερυθρού και πρασίνου χρώμα.

(Το πράσινο, με αυτή την ονομασία, αναφέρεται για πρώτη φορά την εποχή του Αριστοτέλη).

 


is | Topic: εννοιολογία, Κίτρινο, Μύθοι και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Το κιτρινο στα Ομηρικα Επη”