Ματια εν διαστασει (49α) [χρωματικες συνομιλιες]
Χρωματικές Συνομιλίες (49α)
Μάτια εν «διαστάσει»
Πω! πω! Τι φλύαρα που είναι τα χρώματα; Και πώς μιλάνε έτσι; Πετάγονται από το ένα θέμα στο άλλο και με εκθέτουν σαν φερέφωνό τους που είμαι. Με κάνουν να φαίνομαι κάπως ασυγκρότητος, αλλά δεν φταίω: Μιλάνε πολύ και έχουν πολλά να μας πουν. Θέλουν να τα λένε όλα! Έτσι, όπως απλώνονται σε όλα τριγύρω μας.
Την προηγούμενη φορά ξεκίνησαν να λένε για τη δυσχρωματοψία, από εκεί βρέθηκαν σε κινηματο- γραφικές ταινίες και κατέληξαν στα πασχαλινά αυγά. Και τώρα; Τί έχουν να μας πουν; Πάλι για «περίεργα» μάτια και σινεμά τ’ ακούω να ψιθυρίζουν. Πώς αυτό; Θυμήθηκαν μια γυναίκα φαινόμενο, εκεί γύρω, λίγο πριν, λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, τότε που το χρώμα άρχισε να εισβάλλει στην κινηματογραφική βιομηχανία, η οποία είχε ένα μάτι τριχρωματικό, κανονικότατο, ενώ το άλλο μάτι της έπασχε από πλήρη αχρωματοψία, δηλαδή δεν είχε καθόλου κωνία. Έκλεινε λοιπόν το ένα της μάτι, το ελαττωματικό και τα έβλεπε όλα φυσιολογικά και πολύχρωμα. Μετά έκλεινε το «καλό» μάτι και άνοιγε το «ανορθόδοξο». Τότε, τα χρώματα που έβλεπε χανόντουσαν και ένας άχρωμος γκριζόμαυρος κόσμος απλωνόταν μπροστά της.
Η γυναίκα αυτή ήταν η ίδια σκηνοθέτης ή ήταν μπλεγμένη με σκηνοθετικούς κύκλους; Θα σας γελάσω, δεν γνωρίζω επακριβώς, πάντως η παράξενη ιδιότητα που κατείχε, χρησιμοποιήθηκε στο γύρισμα μικρών πειραματικών ταινιών για να διαπιστωθεί ποιο γκρίζο αντιστοιχούσε σε κάθε χρώμα.
Σήμερα, αυτό ίσως μας ακούγεται πρωτόγονο και όχι αξιοθαύμαστο. Σκεφθείτε όμως πως στην εποχή της δεν υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές ώστε να βάζεις μια ασπρόμαυρη φωτογραφία και να στην κάνουν έγχρωμη, κάτι κοινότυπο στις μέρες μας. Οπότε η προσωπική της εμπειρία ήταν πολύτιμη.
Βέβαια θα μου πείτε είναι δυνατόν να υπάρξει τέτοια περίπτωση; Να υπάρχει άνθρωπος με ένα κανονικό και ένα ελαττωματικό μάτι; Βεβαίως! Γιατί όχι; Είναι θέμα κληρονομικότητας και φαίνεται πως η κληρονομικότητα στα μάτια έχει, κάποιες φορές, την ικανότητα του διαχωρισμού.
Μπορεί λοιπόν να συμβαίνει στις κληρονομικές παθήσεις, δηλαδή να κληρονομείται η πάθηση μόνο στο ένα από τα δυο μάτια, όπως συμβαίνει συχνά και στον χρωματισμό της ίριδας.
Συμβαίνει κάποιες φορές, σε κάποια άτομα να μεταδοθούν άλλες γενετικές πληροφορίες στο ένα μάτι και άλλες στο άλλο, οπότε εμφανίζεται οφθαλμική διχρωμία.
admin is | Topic: Ίρις και τα χρώματά της, Φύση και χρώματα, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Ματια εν διαστασει (49α) [χρωματικες συνομιλιες]”