Χρωματικές Συνομιλίες (47α)
Από την αχρωματοψία, στο σινεμά.
Το ελάττωμα της δυσχρωματοψίας οφείλεται στην έλλειψη των συγκεκριμένων, για κάθε περίπτωση, κωνίων από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Γι’ αυτό κι’ έχουμε τρία διαφορετικά είδη αχρωματοψίας, τους πρωτάνοπες, τους δευτεράνοπες και τους τριτάνοπες.
Θυμίζω πως τα κωνία είναι οι ευαίσθητοι χρωματοσυλλέκτες του ματιού μας και πως διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες. Αυτά που αντιδρούν στις κόκκινες ακτινοβολίες, αυτά που διεγείρονται από τις πράσινες κι’ αυτά που ευαισθητοποιούνται από τις μπλε. Σε κάποια περίπτωση λείπει από τον «ατελή» οφθαλμό η μια τάξη κωνίων, σε κάποια η άλλη και σπανιότερα δυο μαζί.
Σε γενικές γραμμές έχουμε τους τριχρωματικούς ανθρώπους, τους διχρωματικούς και σπανιότατα τους μονοχρωματικούς.
Υπάρχει η ακόμα πιο σπάνια περίπτωση να λείπουν όλα τα κωνία. Τότε και μόνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «αχρωματοψία» γιατί ο κάτοχος τέτοιου οφθαλμού δεν αντιλαμβάνεται καθόλου χρώματα. Είναι απλώς φωτοευαίσθητος και η όρασή του αντιλαμβάνεται μόνο το φως, το σκοτάδι και τις διαβαθμίσεις τους. Βλέπει δηλαδή, μόνο άσπρα, μαύρα και γκρίζα. Όσο και να φαίνεται περίεργο, είναι μια κατάσταση που την ζούμε όλοι μας, για ελάχιστο χρόνο καθημερινά, την ώρα του λυκόφωτος.
Καθώς αποσύρεται η ημέρα, μαζεύοντας το φως της, για να παραδώσει τη θέση της στη νύχτα, μαζί με το φως αποσύρει και τα χρώματα. Τότε λοιπόν, την ώρα αυτή, αν δεν υπάρχει κοντά μας κάποια τεχνητή φωτεινή πηγή, ζούμε σε μια κατάσταση αχρωματοψίας.
admin is |
Topic: Δυσχρωματοψία, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None
This entry was posted
on Friday, January 20th, 2012 at 5:00 am and is filed under Δυσχρωματοψία, Χρωματικές Συνομιλίες.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or trackback from your own site.
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Απο την αχρωματοψια στο σινεμα (47α) [χρωματικες συνομιλιες]”