Κωνίων συνέχεια (μέρος 2ο) = Continuing with cones (part 2)

Κωνία (και πάλι. Μέρος 2ο )!


Ο φυσιολογικός άνθρωπος (όπως αναφέραμε στο προηγούμενο post) έχει τρία είδη κωνίων.

Κάθε είδος κωνίων περιέχει μια παραλλαγή της χρωστικής ουσίας ιοδοψίνης.

Αυτές οι τρεις διαφορετικές οπτικο-χρωστικές (φωτοχρωστικές) ουσίες περιέχουν ρετινόλη ενωμένη με διαφορετικούς τύπους οψίνης.

Τα ανθρώπινα κωνία είναι ευαίσθητα σε τρεις διαφορετικές διαβαθμίσεις του ορατού φάσματος, στην κόκκινη, στην πράσινη και στην μπλε ακτινοβολία.



Το πρώτο είδος κωνίων διεγείρεται από μακρά μήκη κύματος φωτός.

Ο δεύτερος τύπος κωνίων διεγείρεται από μεσαία μήκη κύματος φωτός, ενώ ο τρίτος ανταποκρίνεται στα μικρά μήκη κύματος φωτός.

Δηλαδή, ο πρώτος τύπος ανταποκρίνεται σε μήκη κύματος 564 – 580 νανομέτρων και χαρακτηρίζεται ως L από το αγγλικό long = μακρύς.    

Ο δεύτερος τύπος ανταποκρίνεται σε μήκη κύματος 534 – 545 νανομέτρων και χαρακτηρίζεται ως M από το αγγλικό medium = μεσαίος.    

Ενώ ο τρίτος τύπος ανταποκρίνεται σε μήκη κύματος 420 – 440 νανομέτρων και χαρακτηρίζεται ως S από το αγγλικό short = κοντός.     

Στον άνθρωπο λοιπόν, υπάρχουν τρεις διαφορετικές ιοδοψίνες (ανάλογα της ροδοψίνης των ραβδίων) που είναι συμπλέγματα πρωτεΐνης και χρωστικής φωτοψίνης I, II, και III 



Οι τρεις αυτοί διαφορετικοί τύποι ιοδοψίνης καλούνται erythrolabe, chlorolabe, και cyanolabe, αντίστοιχα, δηλαδή ερυθρολαβή, χλωρολαβή και κυανολαβή, ονομασίες σχηματιζόμενες από τις ελληνικές λέξεις:

Ερυθρός (κόκκινος) + λαβή (από το λαμβάνω)

Χλωρός (πράσινος) + λαβή

Κυανός (μπλε) + λαβή


(Η διαφορετικότητα των οψινών των κωνίων οφείλεται στην διαφορά κάποιων αμινοξέων που περιέχουν, έτσι απορροφούν διαφορετικά μήκη κύματος φωτός).


Cone type



Peak wavelength

S (OPN1SW) – "tritan", "cyanolabe"


400–500 nm

420–440 nm

M (OPN1MW) – "deutan", "chlorolabe"


450–630 nm

534–545 nm

L (OPN1LW) – "protan", "erythrolabe"


500–700 nm

564–580 nm


Translated to English

Cones (once again. Part 2)! 


A normal person (as mentioned in previous post) has three types of cone.
Each cone type contains a variant of the iodopsin pigment.
These three different coloring (photopigments) substances contain retinol united with different types of opsin.
Human cones are sensitive to three different grades of the visible spectrum, red, green and blue light.
The first type of cones is excited by long wavelength light.
The second type of cones is excited by medium wavelength light, while the third responds to the short wavelength light.
Thus, the first type responds to wavelengths from 564 to 580 nanometers and is designated as L from the English long = long.
The second type corresponds to wavelengths of 534-545 nm and is designated as M in the English medium = medium.
While the third type corresponds to wavelengths of 420-440 nanometers and is classified as S by the English short = short.

In humans, therefore, there are three different iodopsins (rhodopsin analogues to rods) that are complexes of protein and photopsin pigment I, II, and III
These three different types of iodopsins are called erythrolabe, chlorolabe, and cyanolabe, respectively, names formed from the Greek words:
Erythro (red) + lavi (handle)  
Chloro (green) + lavi (handle)  

Cyano (blue) + lavi (handle)
(The diversity of the cones caused due to a difference of some amino acids they contain, thereby absorb different wavelengths of light).


is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων | Tags: None

One Comment, Comment or Ping

Reply to “Κωνίων συνέχεια (μέρος 2ο) = Continuing with cones (part 2)”