xromata.com


Cobalt Blue

 

Χρώματα βαφές

Οι βαφές κατά την Αναγέννηση και την πρώιμη εποχή της εκβιομηχάνισης

 

(Όπως αναγράφονται στον ιστότοπο ‘WebExibits, Pigments through the ages’).

 

Σε προηγούμενα άρθρα, αναφερθήκαμε στα χρώματα βαφές που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος κατά την προϊστορική περίοδο, την πρώιμη και ύστερη αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα, κατά την Αναγέννηση έως και την πρώιμη εποχή της εκβιομηχάνισης.

Τώρα θα ασχοληθούμε με τα χρώματα που ανακαλύφθηκαν ή δημιουργήθηκαν κατά την εποχή της εκβιομηχάνισης. Αυτά είναι, κατά τις αγγλικές ονομασίες τους που χρησιμοποιούνται διεθνώς, τα εξής:

Cobalt green

Cobalt blue

Chrome orange

Emerald green

Chrome yellow

Cadmium yellow

Lemon yellow

Zinc white

Viridian

Cobalt yellow

Cobalt violet

Cerulean blue

Cadmium red

Titanium white

Ξεκινήσαμε με το Cobalt Green (Πράσινο του Κοβαλτίου) και συνεχίζουμε με το επόμενο χρώμα, το Cobalt Blue (Μπλε του Κοβαλτίου)

 

 

 

Cobalt Blue (Μπλε του Κοβαλτίου)

 

Σύντομη περιγραφή του Cobalt Blue:

Το μπλε του κοβαλτίου είναι ένα μείγμα οξειδίου κοβαλτίου – οξείδιο αργιλίου.

Πρόκειται για μια πολύ δαπανηρή, αλλά εξαιρετικά σταθερή χρωστική ουσία καθαρού μπλε χρώματος που ανακαλύφθηκε από τον Thénard το 1802.

Είναι η πιο σημαντική από τις χρωστικές κοβαλτίου.

Αν και το μπλε σμάλτο, μια χρωστική ουσία από μπλε γυαλί κοβαλτίου, ήταν γνωστή τουλάχιστον από τον Μεσαίωνα, το μπλε κοβαλτίου που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα είναι πολύ βελτιωμένο.

 

 

Η ονομασία του κοβαλτίου, όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο της σειράς, σχετικά με το Πράσινο του κοβαλτίου, προέρχεται από την λέξη kobolt της μέσης γερμανική γλώσσας, όπου kobolt = goblin, δηλαδή ένα υπόγειο δαιμόνιο, καλικάντζαρο, γιατί το ορυκτό κοβάλτιο θεωρήθηκε επιζήμιο για τα γειτονικά του ασημένια μεταλλεύματα.

 

 

Ιστορία του Μπλε του Κοβαλτίου:

Αν και ένα τεχνητό μπλε χρώμα από οξείδια κοβαλτίου, το μπλε σμάλτο, μια χρωστική ουσία από μπλε γυαλί κοβαλτίου ήταν γνωστό τουλάχιστον από τον Μεσαίωνα, το μπλε κοβαλτίου που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα ήταν πολύ πιο βελτιωμένο.

Η απομόνωση του μπλε χρώματος του μπλε σμάλτου ανακαλύφθηκε το πρώτο μισό του δέκατου όγδοου αιώνα από τον Σουηδό χημικό Brandt.

 

 

Το 1777, οι Gahn και Wenzel βρήκαν αργιλικό κοβάλτιο κατά τη διάρκεια έρευνας σχετικά με τις ενώσεις κοβαλτίου.

Η ανακάλυψή τους έγινε κατά τη διάρκεια πειραματισμού με κολλητήρι. Όμως το χρώμα δεν κατασκευάστηκε εμπορικά μέχρι τα τέλη του 1803 ή του 1804, όταν ο υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης Chaptal, διόρισε τους Louis Jaques Thénard και Mérimée για να εξετάσουν τη βελτίωση των χρωμάτων των καλλιτεχνών.

 

 

Ο Thénard ανέπτυξε αυτό το νέο μπλε κοβαλτίου από τις παρατηρήσεις του στο εργοστάσιο πορσελάνης Sevres.

Πειραματίστηκε με ψήσιμο αρσενικού κοβαλτίου και φωσφορικό κοβάλτιο με αλουμίνα σε φούρνο.

 

 

Δημοσίευσε τα αποτελέσματά των εργασιών του στα τέλη του 1803-4 στο περιοδικό Journal des mines, όπου έγραψε: "Sur les couleurs, suives d'un procédé pour préparer une couleur bleue aussi belle que l'outremer."

Ο Thénard δοκίμασε το μπλε του διαλυμένο σε λάδι και κόμμι και μέχρι τη δημοσίευση της έκθεσής του το χρώμα δεν είχε αλλάξει μετά από μια δοκιμαστική έκθεση δύο μηνών.

Η παραγωγή ξεκίνησε στη Γαλλία το 1807.

Οι περισσότερες πηγές ανέφεραν ότι ο Thénard ήταν ο εφευρέτης του μπλε του κοβαλτίου.

Ωστόσο, ο Λέιθνερ της Βιέννης αναφέρεται επίσης ως το άτομο που ανέπτυξε το αρσενικό κοβάλτιο ήδη από το 1775.

Το μπλε κοβαλτίου θεωρήθηκε γενικά ως ανθεκτικό τον 19ο αιώνα.

 

 

Είναι απόλυτα σταθερό σε τεχνικές ακουαρέλας και τοιχογραφίας.

Ο Field το ονόμασε «μοντέρνο, βελτιωμένο μπλε».

 

 

Ο ακουαρελίστας ζωγράφος John J. Varley, συγγραφέας του List of Colors, το συνιστούσε ως μια καλή υποκατάσταση του μπλε γαλαζοπράσινου για τη ζωγραφική των ουρανών.

Ο Vincent van Gogh δήλωσε στον αδερφό του Teo:

 

 

«Το μπλε κοβάλτιο  είναι ένα θεϊκό χρώμα και δεν υπάρχει τίποτα τόσο όμορφο για να βάλει ατμόσφαιρα γύρω από τα πράγματα…»

Ο χημικός τύπος του είναι Al2CoO4

 


is | Topic: μπλε, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Cobalt Blue”